papryka w occie - 3457 przepisów (strona:69/231)

łopatka wieprzowa pieczona z cebulą i pomidorowym sosem 222

łyżki maggi domowego,według tego  przepisu 4 łyżki oleju składniki sosu 3 łyżki cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki maggi 2 łyżki octu spirytusowego 4 łyżki wody 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu sposób przygotowania Kawałki mięsa układamy na desce i rozbijamy je tłuczkiem ( nie za mocno) z obydwu stron. Do miski dodajemy sól

Miód i pieprz
Domowy ketchup (keczup) 211

Składniki: 2000 g podłużnych polnych pomidorów 2 cebule 1 duży ząbek czosnku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 5 ziarenek czarnego pieprzu papryka słodka gałka muszkatołowa brązowego cukru pieprz sól 2 łyżki octu jabłkowego Wykonanie: Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do przecierania pomidorów i wlewamy do garnka. Jeśli nie mamy takiej maszynki(...)gęsty wyławiamy z niego przyprawy, jeśli się nie uda wyłowić wszystkich, to nie ma problemu. Miksujemy. Teraz ketchup przyprawiamy papryka, gałką, cukrem, sola i pieprzem. Nie podaję dokładnych ilości, bo zależą one od tego jak bardzo odparujemy pomidory. Dodajemy ocet, mieszamy i wszystko gotujemy przez 10 minut. Gotowy sos przelewamy do słoików i je pasteryzujemy. Te do szybkiego spożycia możemy

Kulinarne przygody Gatity
Cukinia marynowana z papryką 204

tylko na kompost.Dla urozmaicenia i na probe dodalam do kazdego sloiczka czerwona papryke.I cukinia i czerwona papryka sa doskonale.Bardzo polecamSkladniki na 5 sloikow a 800 ml:6-7 sztuk cukinii dl.okolo 22-25 cm 2-3 czerwone papryki1,5 l wody200 ml octu 20%3 pelne lyzeczki soli6 lyzek cukruprzyprawy na 1 sloik: 1/2 lyzeczki gorczycy,maly listek laurowy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Stir fry z halibutem 165

temperatury bądź innych planów wypoczynkowych. STIR FRY Z HALIBUTEM Składniki: - 200 gram halibuta (filet) - 75 gram makaronu ryżowego (nitki) - 1 cukinia - pół czerwonej papryki - 70 gram pędów bambusa - 70 gram kiełków fasoli mung - 3 łyżki octu ryżowego - 3 łyżki wody - 5 łyżek jasnego sosu sojowego - 3 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: Rybę podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Dodajemy cukinię i paprykę pokrojone

Życie zamknięte w smaku
Sałatka krabowa z grejpfrutem 236

spory czerwony grejpfrut 3 jajka na twardo 1/2 małej kapusty pekińskiej 1/2 puszki ananasa 125 g sera żółtego w kawałku 1 mała czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki dressing: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego lub zwykłego 1 łyżka majonezu 2-2,5 łyżki cukru 2 ząbki czosnku Wykonanie: Paluszki pokroić w kawałki długości ok. 1-2 cm. Cząstki grejpfruta(...)kawałki, jak paluszki krabowe. Jajka pokroić w dużą kostkę, podobnie jak żółty ser. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Ananasa odsączyć, jeśli jest w plastrach – pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę obrać i pokroić w kostkę ok. 1 cm, tak jak awokado. Kapustę posiekać. Wymieszać ze sobą składniki. W osobnej miseczce przygotować dressing, polać nim sałatkę i delikatnie dokładnie wymieszać. Sałatkę

Pociąg Do Kuchni
Papryka marynowana z miodem 204

szybko znika. Polecam, bo jest pyszna. A że mamy jesień, to jeszcze dynia wyląduje w słoiczkach. S kładniki na 4 litrowe słoiki: 3 kg czerwonej papryki 1 cebula Marynata: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/2 szklanki cukru 4 łyżki miodu miodu 2 łyżki soli 2 łyżeczki gorczycy 6 ziaren czarnego pieprzu Sposób przygotowania: Paprykę umyć, przekroić na pól

Gosia gotuje
Sałatka z kaszą gryczaną 218

sałatka staje się treściwsza. Składniki: 100 g kaszy gryczanej (1 woreczek) 2 ogórki kiszone 1 jabłko (najlepiej kwaśne) 1 żółtka papryka 1/2 czerwonej cebuli 150 g sera edamskiego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oleju 3 łyżki octu winnego sól i pieprz do smaku Kaszę gotujemy na sypko wg przepisu na opakowaniu. Jabłko, ogórki kiszone, paprykę i ser kroimy

Trzeci talerz
Papryka marynowana z miodem 188

papryki olej lub oliwa, po łyżce na każdy słoik miód, po łyżce na każdy słoik zalewa 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10 % 1,5 szklanki cukru 2 łyżki soli Paprykę dokładnie umyć i osuszyć. Wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Pokrojoną paprykę ułożyć ciasno w słoikach. Składniki zalewy zagotować, zalewę przestudzić. Do każdego słoiczka z papryką wlać

Monia miesza i gotuje
Ryba w zalewie pomidorowej. 318

świeżych przyprawa do ryb jajko bułka tarta lub mąka pszenna olej do smażenia 6 ogórków kiszonych 4 duże cebule 1 słoik 0,9l papryki marynowanej NA ZALEWĘ 2 szklanki wody 6 łyżek octu 0,5 szklanki oleju 3 małe liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 0,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego 1 opakowanie (20g) papryki słodkiej w proszku 2 łyżki cukru

Rozpustne gotowanie
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 242

piekarnika.  Przygotuj sałatkę- paprykę czerwoną, zieloną, żółtą, surową dynię oraz ogórka poszatkuj w paski, dodaj oliwek zielonej i czarnej, dodaj bazylii, soli, pieprzu i octu balsamicznego z Modeny. Wyłóż sałatkę na talerz, dodaj paprykę, kawałek dyni – nie jedz skóry! Ściągnij czapeczkę z paryki i ...przenieś się do słonecznej, pełnej kolorów Toskanii, gdzie naturalny smak zaskakuje jeszcze zwykłych ludzi

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka grecka 269

oliwek 1 łyżka octu winnego sól, pieprz suszone oregano do podania - bagietka orkiszowa Przygotowanie: Sałatę porwać na kawałki, pomidory pokroić w ósemki, paprykę i ogórka w półptasterki. Warzywa ułożyć na talerzu. Doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem balsamicznym, delikatnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć pokruszony ser, krążki cebuli i oliwki. Wszystko posypać roztartym w dłoni oregano i polać na koniec cienką

Kulinarne Inspiracje
Kurczak w sosie pomarańczowo-imbirowym z brązowym ryżem 208

łyżki miodu Mięso : 700 g mięsa z kurczaka lub indyka sól  Do podania: 2 torebki ugotowanego ryżu, brązowego lub białego opcjonalnie kolendra, słodka papryka  W garnku wymieszać sok, skórkę z pomarańczy, ocet, miód i przyprawy. Zagotować, trzymać na średnik ogniu 5 minut, ciągle mieszając. Wystudzić. Mięso umyć, osuszyć, naciąć z wierzchu i posolić. Przełożyć do plastikowej miski, zalać(...)ziemniaczanej z 1 łyżką wody. Dodać do marynaty i wymieszać. Zagotować, trzymać na palniku do zgęstnienia.  Mięso pokroić na plasterki. Podawać z ryżem, polane sosem i posypane słodką papryką lub kolendrą. Smacznego! Przepis ze strony Kwestia Smaku

Chocolate Muffin Blog
Polędwiczka w pikantnym sosie pomarańczowym z mango / Pork with spicy orange sauce and mango 330

polędwiczki wieprzowej, pokrojonej na cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 łyżki oleju roślinnego 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę sól i pieprz 1 szklanka soku pomarańczowego 4 łyżki sosu Hoisin 4 łyżki białego wytrawnego wina 3 łyżki octu ryżowego 3 łyżki miodu ½ łyżeczki płatków chili 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego ½ łyżeczki przyprawy pięć smaków(...)odstaw. Do tej samej patelni wlej sok pomarańczowy i gotuj, aż połowa odparuje. Dodaj sos hoisin, wino, ocet, miód, chili, sos sojowy, olej sezamowy, przyprawę pięć smaków i imbir, wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Włóż ponownie wieprzowinę wraz z papryką do patelni i dodaj mango. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez kilka minut, aż warzywa będą gotowe

karmelowy
Prosta zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych i papryki (bez bulionu!) 206

również: zupę z pieczonych pomidorów i ciecierzycy Zupa z pieczonych pomidorów koktajlowych i papryki Składniki (na 4 porcje): 1 czerwona papryka 1 kg pomidorków koktajlowych bez szypułek gałązka rozmarynu 3 ząbki czosnku oliwa szczypta płatków chilli 1 łyżeczka octu balsamicznego garść świeżej bazylii sól, pieprz do podania: grzanki z czerstwego chleba lub bułki (pokrój w kostkę, skrop oliwą i podpiecz(...)przestygnie i będzie można ją dotknąć, zdejmij z niej skórkę.  Czosnek wyciśnij z łupinek i przełóż do blendera razem z pieczoną papryką, pomidorkami, listkami rozmarynu oraz wszystkimi sokami z pieczenia. Dodaj pozostałe składniki - płatki chilli, ocet balsamiczny, bazylię oraz sól i pieprz i zmiksuj na gładki krem. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Jeżeli zupa wyjdzie za gęsta dodaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczarki marynowane w occie 168

mojej domowej spiżarni. Są pyszne, idealne do sałatek. Składniki: ½ kg młodych pieczarek ½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju 2 gałązki rozmarynu sól do smaku ostra papryka do smaku składniki na marynatę: 50 ml octu balsamicznego 1 liść laurowy ziele angielskie 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 150 ml wody Wykonanie: Pieczarki oczyścić i gotować przez 5 minut w dwóch litrach wody

Tradycyjna Kuchnia