papryka w occie - 3457 przepisów (strona:68/231)

SAŁATKA Z KALAFIORA DELIKATESOWA - do słoików na zimę 416

kalafiora (tj. jeden duży kalafior) 3 papryki 3 pomidory 2 marchewki 2 cebule zalewa: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 10% (można trochę mniej) 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej lub ostrej-jak wolicie) 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (ewentualnie) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku zagotowuję(...)minut. Krok 2. Marchew ścieram na tarce o dużych oczkach, paprykę kroję w słupki, cebulę w pół-talarki, a pomidory w ósemki. Krok 3. Wszystkie warzywa, wraz z osączonym kalafiorem, mieszam w dużej misce. Krok 4. Przygotowuję zalewę: do miseczki wlewam gorącą wodę, olej, ocet dodaję cukier oraz pozostałe przyprawy, dokładnie mieszam wszystkie składniki i wlewam

Moja Książka Kucharska
Jesienna sałatka z pieczoną papryką i kurczakiem 275

sałat kilka cieniutkich plasterków czerwonej cebuli/szalotki 1 łyżka oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) 1 łyżeczka czerwonego octu winnego nierafinowana sól, czarny pieprz do smaku, po 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy i kolendry listki z 2 – 3 gałązek tymianku, łyżka posiekanej natki pietruszki Paprykę pokroić wzdłuż na kawałki, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziarna kolendry zmiażdżyć ostrzem szerokiego noża(...)pieczenia), w trakcie pieczenia 1 – 2 razy paprykę przemieszać. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Kurczaka porwać lub pokroić na kawałki. Upieczoną paprykę wraz z całymi sokami i przyprawami przełożyć do miski, dodać listki tymianku i pietruszki, plasterki cebuli, ocet i kurczaka – wymieszać i doprawić pieprzem oraz ewentualnie solą do smaku. Na talerz wyłożyć rukolę oraz porwane liście radicchio

Even Better Food
Wieprzowina słodko-kwaśna 140

jajka 1 łyżka wódki 4 łyżki maki kukurydzianej 1 średnia cebula pół puszki ananasów w kostkach pół strąka czerwonej papryki pół strąka żółtej papryki pół opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzywnej 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu winnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej   Przygotowanie  Mięso(...)więcej niż łyżkę oliwy. Wrzuciłem cebulę, smażyłem 1 minutę, dorzuciłem mrożone warzywa, po chwili kawałki ananasa. Smażyłem kolejne 2 minuty. Następnie dodałem paprykę, a po minucie seler. Cały czas mieszając, smażyłem jeszcze 2 minuty. Sos: wymieszałem ocet, sos sojowy, przecier pomidorowy, cukier i sok pomarańczowy. Dodałem mąkę rozprowadzoną niewielką ilością zalewy ananasa, wymieszałem. Tak przygotowany sos dodałem do warzyw, zagotowałem

R'n'G Kitchen
Papryka konserwowa 226

Składniki:  ok. 5 kg papryki czerwonej  1 duża lub 2 średnie cebule Zalewa :  4 szklanki wody  1 szklanka octu 10%  1/2 łyżka soli  2 łyżki cukru  na 5 kg papryki potrzebne będą 3 porcje zalewy  Do każdego słoika dodajemy : ziarenka gorczycy  ziele angielskie  liść laurowy  czosnek  pieprz ziarnisty

Aromatyczne Podróże
Koreańskie sushi, czyli kimbap z grzybami portobello 205

kilka różnic: ryż w sushi zaprawiany jest octem, natomiast do ryżu w kimbap dodaje się olej sezamowy. Typowe sushi zawiera surową rybę, podczas gdy na typowy kimbap składają się warzywa i proteiny zwierzęcego pochodzenia. W mojej roślinnej wersji łączę pysznie zamarynowane i upieczone grzyby portobello z soczystą słodko-słoną marchewką i chrupiącą papryką. Kimbap wspaniale nadaje się nie tylko(...)szklanka surowego ryżu do sushi 1 łyżeczka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki soli Marynata do grzybów: 2 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka klasycznego sosu BBQ 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku 1 łyżka syropu z agawy 300 g grzybów portobello Warzywa: 1 duża marchewka szczypta soli 1/2 świeżej

Lamarida.pl
Baked Beans – pieczona fasolka 317

kiełbasę lub inną wędzonkę – może to być boczek, szynka… Zrumienione mięsko dodajemy do fasolki. Fasolkę przekładamy do dużego naczynia do zapiekania. Mieszamy przecier pomidorowy z octem, sosem Worcester, melasą, cukrem, musztardą, solą, pieprzem, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rozcieńczamy powstały gęsty sos zużywając tyle wody pozostałej z gotowania, żeby sos prawie całkowicie zakrył fasolkę. Zalewamy sosem fasolkę z dodatkami(...)smażenia 3 ząbki czosnku 200g dobrego koncentratu pomidorowego 6 łyżek sosu Worcestershire 2 łyżki octu z czerwonego wina 4 pełne łyżki musztardy Dijon 8 łyżek melasy 6 łyżek brązowego cukru 2,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu 2 pełne łyżeczki wędzonej słodkiej papryki Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
MOJE WARIACJE NA TEMAT SAŁATKI GRECKIEJ 290

inny twardy- zielone oliwki (u mnie olbrzymie greckie z "L", są obłędnie cudowne)- 3-4 łyżki prażonych ziaren słonecznika- świeżo mielony pieprz- oliwa z oliwek- ocet balsamicznyDo miski wkładamy rucolę, roszponkę, pokrojone w kostkę papryki, pomidorki, przekrojone na pół (lub na mniejsze kawałki) oliwki, pokrojony na kawałki ser. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika, świeżo mielonym pieprzem i całość

Smaczne Zdrowe
Sos słodko-kwaśny na zimę 142

papryka 2 marchewki Puszka kukurydzy Puszka ananasa 0,5 łyżeczki chili 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki musztardy 1 łyżka Vegety 1 łyżka curry 1 łyżka pieprzu białego 3 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Pomidory sparzamy gorącą wodą, zdejmujemy skórę , pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę, przekładamy(...)garnka, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy, musztardę , cukier, mieszamy. Gotujemy wszystko razem przez godzinę. Wlewamy ocet , dodajemy marchewki starte na tarce o grubych oczkach, paprykę pokrojona w paski. Kukurydzę i ananasa odsączamy z zalewy, ananasa kroimy w paski i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Zagęszczamy mąką

Bajeczna Kuchnia
Marynowana Papryka 178

łyżka oleju na słoik Składniki na zalewę: 10 szklanek wody 2 szklanki octu 4 płaskie łyżki cukru 2 płaskie łyżki soli Wykonanie: Przygotować zalewę: Wodę, ocet, cukier i sól zagotować. Gotować przez 10 minut. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski lub na ósemki. Paprykę włożyć do słoiczków i dodać gorczycę. Zalać zalewą zostawiając miejsce na olej

Mama Gotuje
Musztarda 196

tylko. Warto spróbować zrobić, jest łatwa w wykonaniu, a smak domowej musztardy niezastąpiony. Składniki: 120 gram  gorczycy żółtej 1/3 szklanki octu jabłkowego  2/3 szklanki wody  tymianku, rozmarynu  1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/3 łyżeczki soli morskiej  2 łyżki miodu naturalnego 1/4 szklanki wody o temperaturze pokojowej Wykonanie: Gorczycę zalewamy wymieszanym octem jabłkowym z wodą. Pozostawiamy

kgwjanczewo
Burgery z buraków z kaszą jaglaną oraz salą paprykowo - pomidorową. 212

czerwoną i żółtą paprykę  1 mała czerwona cebula  2 pomidory  1-2 łyżki oliwy  1 łyżeczka octu balsamicznego  sól, pieprz do smaku  garść świeżej bazylii   SPOSÓB WYKONANIA : SALSA Paprykę myjemy, suszymy, przecinamy czyścimy z nasion, błon. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy ok. 20 miny do miękkości, po tym czasie przykrywamy mokrą ściereczką

Basia w kuchni
Sos pomidorowo-cukiniowy 175

cukinią, czy też ketchup cukiniowy, jak zwał, tak zwał, ale pyszny.  Troszkę zmodyfikowany na moje potrzeby. Składniki: 2 kg cukinii 1/2 kg cebuli 1 szklanka octu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka chilli sos pomidorowy zamiast 3 słoiczków koncentratu Wykonanie:  Cukinię obieram, usuwam gniazda nasienne i szatkuję w malakserze. Cebule obieram i także siekam. Wszystko(...)godzinę do półtorej. Gotuję na wolnym ogniu około godziny  mieszając by się nie przypaliło.Doprawiam do smaku. Dodaję gotowy sos pomidorowy i ewentualnie doprawiam ponownie. Na końcu dodaję ocet, zagotowuje i nakładam w słoiczki. Zakręcam i pasteryzuję 10 minut

Bea(u)ty kitchen
Marokańska sałatka z cieciorki + brązowy ryż + cukinia 203

odrobina kurkumy - kawałek czerwonej papryki         -  sól himalajska - łyżka kukurydzy                             - 1 łyżeczka oliwy - natka pietruszki lub kolendra     - 1 łyżeczka octu balsamicznego Wykonanie: - Ryż gotować przez(...)minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie odstawić ryż z palnika i odstawić na 5 minut z pokrywką - Pomidorki, paprykę i natkę drobno posiekać, wymieszać z ciecierzycą - Do sałatki dodać warzywa, przyprawę marokańską i chili - Skropić sałatkę oliwą i octem, wymieszać - Cukinię pokroić w plastry i gotować na parze przez 7 minut - Ryż przełożyć na talerz i posypać kuminem - Obok

Wegańska kuchnia orientalna
Muszle faszerowane dynią, kurkami i orzechami 197

się nie sklejały. Sos pomidorowy: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych (lub w całości-musimy je wtedy lekko rozgnieść) 4-5 łyżek octu balsamicznego 1 mała pikantna papryczka lub papryka ostra w proszku garść listków bazylii sól, pieprz, cukier do smaku Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, papryczkę w plasterki i smażymy wszystko na rozgrzanym

Zawsze głodna!
Domowy ketchup z pomidorów - przepis 305

jalapeno 4 cebule 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 gałka muszkatołowa 1 łyżeczka imbiru 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki cukru 4 łyżeczki musztardy 2 łyżki octu Domowy ketchup z pomidorów - składniki Wykonanie: Pomidory kroimy w kostkę i dusimy na patelni partiami aż się rozpadną i miąższ odejdzie od skórki. Następnie przecieramy(...)również dodajemy do przecieru. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem, zielem angielskim i słodką papryką. Przecier pomidorowy z dodatkami gotujemy ok. 2h na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień podgrzewamy, dodajemy, cukier, ocet i musztardę. Gotujemy jeszcze ok. 2 h. Wrzący ketchup nakładamy do słoików a następnie pasteryzujemy

Pyza i Surówka