cebul 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej mąka do obtaczania sól do smaku olej do smażenia zalewa : 3,5 szklanki wody 1 szklanka octu 1 łyżeczka soli – płaska 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka soli 1,5 łyżki cukru 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego – gęstego ( cały mały słoiczek
Ogrodnik w podróżyszybko znikają. Ogórki w zalewie curry: 1,5 kg ogórków gruntowych 1,5 łyżki soli 3 szklanki wody 2 szklanki octu spirytusowego (10%) 2 szklanki białego cukru 2 łyżeczki curry 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1 mała, czerwona papryka ziarna pieprzu ziarna ziela angielskiego ziarna gorczycy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ogórki myjemy i kroimy(...)łyżeczce gorczycy, po kilka ziaren pieprzu i po dwa ziarna ziela angielskiego. Układamy w środku plastry ogórków (jak najciaśniej) oraz dokładamy kilka paseczków papryki. Przygotowujemy zalewę: W garnku zagotowujemy wodę, cukier, ocet, sól, curry, kurkumę oraz zgniecione dwa ząbki czosnku. Gdy całość zacznie delikatnie wrzeć, wyławiamy czosnek i zalewamy gorącą marynatą ogórki. Szybko zakręcamy wieczka (w rękawicach!). Pasteryzujemy: Do dużego
Poezja smakupuszki białej fasoli konserwowej (każda o wadze netto, po odsączeniu - 240 g); 12 cienkich plastrów wędzonego boczku; 1/2 średniej czerwonej papryki; 1 duża cebula; 3/4 szklanki sosu bbq; 500 g przecieru pomidorowego; 1/2 szklanki cukru trzcinowego; 1/4 szklanki octu spirytusowego lub jabłkowego; 2 łyżeczki soli; 2 łyżki musztardy Dijon; 1 łyżka oleju. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka(...)łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Fasolę odcedzić z zalewy, przepłukać (na sicie) pod bieżącą wodą. Cebulę obrać, drobno posiekać. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w kostkę. Do miski wlać przecier pomidorowy, sos bbq, ocet. Wsypać cukier trzcinowy i sól. Dodać musztardę Dijon. Całość dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą do smaku. Odstawić na bok. Na rozgrzany
Gospodyni MiejskaSałatka ogórkowo - paprykowa na obiad Składniki: 3,5 kg ogórków 0,5 kg cebuli 1 kg papryki np. czerwonej 1 szklanka (250 ml ) oleju 1 szklanka (250 ml ) octu 10% 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki soli 3 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Ogórki szatkujemy w plastry razem z zieloną skórką od jasnej skory. paprykę czyścimy i kroimy w kostkę, a cebulę
W Moim Magicznym DomuObco brzmiące słowo ajvar, kryje za sobą pastę warzywną. Głównym jej składnikiem jest pieczona papryka i bakłażan. Wszystko doprawiane solą, czosnkiem, octem, solą i nawet chili. Można ją kupić w sklepie sieciowym ( w słoiku ) i używać według uznania. Ja przygotowałam udziec z indyka. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 1 spory udziec z indyka Papryka słodka Papryka ostra Sól Niewielka ilość oleju
Smaki Ewykarkówki 3 ząbki czosnku ¾-1 łyżeczki soli 1½ łyżeczki tymianku 1½ łyżeczki oregano 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pomidorów w płatkach z chili 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oleju Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w plastry, a następnie w kostkę. Czosnek obrać, rozgnieść ostrzem noża. Rozetrzeć razem z solą. Dodać pozostałe(...)cebuli na patyki do szaszłyków. Szaszłyki układać na rozgrzanym ruszcie. Grillować 15-20 minut na mocno rozgrzanym ruszcie. Szaszłyki warzywne 2 kolby świeżej kukurydzy 1 większa lub 2 mniejsze papryki czerwone 2 cukinie zielone 1 cukinia żółta 500 g pomidorków koktajlowych Marynata do warzyw 4 łyżki oleju rzepakowego ½ łyżeczki soli 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżeczki chili w płatkach
Pełny talerzczęści. Paprykę pokroić w cienkie krążki , cebulę pokroić w piórka. W misce ułożyć warstwami poszczególne składniki (ogórki, pomidory, cebulę, paprykę), posypać oregano, oliwkami, na wierzchu położyć plaster Fety. Już na stole polać obficie oliwą , skropić octem, posolić dodać pieprzu i wymieszać. Smacznego
Stare Garyziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 200 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki *1 łyżeczka żółtego barwnika spożywczego (colorante) 1 łyżka octu winnego sól oliwa z oliwek * możemy też dodać zamiennie kurkumy Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszkli dodajemy wszystkie(...)rodzaje papryki, szybko mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, cukier, barwnik i solimy. Dusimy na małym ogniu około 15 minut, na 5 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy posiekany czosnek. Po odstawieniu patelni z ognia dodajemy ocet i miksujemy dokładnie przygotowany sos. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę 2 na 2 cm. Zalewamy je wrzątkiem
Kulinarne przygody Gatityprzepis na sałatkę po koreańsku, oczywiście ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: na 4 słoiki po 0,5 litra 3 sztuki cukinii 3 marchewki 2 papryki 120ml oleju (ok. 8 łyżek ) 100ml octu 10% (ok. 6-7 łyżek) 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka przyprawy do marchewki po koreańsku szczypta kardamonu PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cukinię
Moja Książka KucharskaProsta,smaczna i szybka potrawa a w dodatku cieszy oko kolorem. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 mała cukinia 1 cebula 1,5 szt papryki kolorowej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego sól,pieprz,bazylia przyprawa gyros Pierś z kurczaka umyć,osuszyć i pokroić na paseczki. Przyprawić przyprawą gyros,polać niewielką ilością oliwy,wymieszać i odstawić(...)oleju,smażymy do lekkiego zrumienienia.Pod koniec przyprawiamy solą,pieprzem,przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz octem balsamicznym i bazylią.Dokładnie mieszamy,przekładamy na talerz. Patelnię myjemy,ponownie rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka,smażymy,aż się lekko zeszkli,dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz cukinie w talarki. Smażymy na półtwardo,przyprawiamy solą,pieprzem oraz bazylią - dodajemy kurczaka
Niespełnione zdolności kulinarnemarchewki kilka listków sałaty kiełki brokuła 0,5 pęczka szczypiorku świeża kolendra 1 limonka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka sosu sojowego sól pieprz słodka papryka Sos: 0,5 papryczki chilli 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki cukru 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki wody Przygotowanie: 1) Kurczaka lekko doprawić solą, pieprzem oraz papryką, ugrillować i pokroić na paski. 2) Przygotować
Fitsweet.mekaszy pęczak 1 puszka kukurydzy 1 brokuł 0,5 papryki czerwonej 0,5 papryki zielonej 0,5 papryki żółtej 100 g cieniutkich kabanosów z chili DRESSING: 4 łyżki oleju roślinnego lub oliwy 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki octu jabłkowego WYKONANIE: Kasze pęczak ugotuj według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Ostudź. Kalafior ugotuj na parze al dente , a następnie(...)stracił koloru, ostudź. Do miski wsyp ugotowaną kaszę, pokrojony w kawałki kalafior, odcedzoną z zalewy kukurydzę, pokrojone w drobną kostkę papryki oraz w około 1 cm kawałki kabanosy. Dokładnie wszystko zamieszaj. DRESSING; Olej lub oliwę, ocet jabłkowy i miód dokładnie wymieszaj w szklance. Polej dressingiem sałatkę i wymieszaj. Sałatka jest gotowa od razu do spożycia, ale można ja również wstawić
Słodko-Słony Świat Ilonyząbki czosnku, 2 świeże papryki, 1 torebka gorczycy, 2 łyżki soli, 1 pęczek natki pietruszki lub selera. Składniki na zalewę: 1 ½ szklanki octu, 1 ½ szklanki cukru, 1 torebka kurkumy, Wykonanie: Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Paprykę z cebulą drobno posiekać. Wymieszać razem, posolić i odstawić na 2 godziny. W między czasie przygotować zalewę, zagotować ocet, wsypać cukier, zdjąć
Tradycyjna Kuchniakuchni. Możecie zrobić pizze, drożdżowe bułeczki i wiele, wiele dań z sosem cukiniowo paprykowym. Polecam. Składniki; 2,5 kg cukinii 1,5 kg czerwonej papryki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 1/3 szkl. octu 10% 1/3 szkl. sosu sojowego 1/3 szkl. oleju 1 łyżka soli 1 szklanka cukru 2 słoiczki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego(...)obierałam). Czosnek i cebulę obieramy a z papryk usuwamy gniazda nasienne. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, Paprykę, cebulę i czosnek mielimy w maszynce do mięsa. Wszystkie składniki przekładamy do garnka o grubym dnie, mieszamy a następnie wlewamy olej, ocet, sos sojowy, cukier, sól oraz przyprawy. Gotujemy około 30 min. co jakiś czas mieszamy. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy
Radość kipiąca uśmiechem.swojej kuchni, lodówce czy spiżarni. Przygotowanie takiego sosu możemy rozpocząć od ketchupu lub musztardy. Dodatkiem może być brązowy cukier, melasa, sos Worcestershire, ocet i sól. Składnikiem nadającym sosowi wyjątkowego smaku może być dym w płynie czy wędzona papryka. Niektórych sosów nie trzeba będzie gotować, ale może się okazać, że będą tego wymagały aby je zagęścić. Domowy sos barbecue – przepis(...)minut w temperaturze pokojowej przed podaniem. Domowy sos barbecue – przepis nr 4 składniki: 1 ½ szklanki brązowego cukru 1 ¼ szklanki ketchupu ½ szklanki octu z czerwonego wina ½ szklanki wody 1 łyżka sosu Worcestershire 2 ½ łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczka soli koszernej 1 łyżeczka pieprzu przygotowanie: W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki aż się ładnie połączą. Możemy do tego wykorzystać również
naRuszcie