papryka w occie - 3457 przepisów (strona:58/231)

Surówka mieszana 177

Powiemy tak, wypróbujcie.  Składniki 1/4 główki średniej wielkości białej kapusty 1 cebula 1 żółta papryka pół czerwonej papryki 1 ogórek wężowy 2 ogórki gruntowe 3 łyżki cukru 3 łyżki octu 10 % łyżka soli     Przygotowanie   Kapustę poszatkowałem. Cebulę i obie oczyszczone z nasion papryki pokroiłem w cienkie kawałki. Przełożyłem do miski kapustę, następnie cebulę i potem paprykę

R'n'G Kitchen
Sałatka z ogórków 209

ogórków gruntowych     250gr marchwi     250gr papryki czerwonej     500gr cebuli     1 szklanka oleju     1 czubata łyżka soli     2 pęczki natki pietruszki    zalewa:     1/2 szklanki octu 10%     1 szklanka cukru Przygotowanie:   Ogórki obrać i pokroić(...)plasterki (ja robiłam to na tarce), posolić i odstawić na 4 godziny. W tym czasie zetrzeć marchewkę na dużych oczkach, natkę pietruszki posiekać, paprykę pokroić w cienkie paski a cebulę w kostkę.  Zalewa : ocet i cukier zagotować i ostudzić.  Gdy miną 4 godziny ogórki odcisną od nadmiaru wody. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Na koniec dodać zalewę

Amatorka kuchenna
Dorsz na imbirowym mango 230

dojrzałe mango 1 nieduża cebula (może być czerwona, będzie ładniej się prezentować) 1 czerwona papryka 1 łyżeczka świeżo startego imbiru natka pietruszki (użyłam suszonej) sól, pieprz szczypta chili zioła prowansalskie czosnek 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki  białego octu winnego  2-3 łyżki  drobno posiekanych orzechów (użyłam brazylijskich, bo akurat takie miałam(...)folię aluminiową i pieczemy przez 15 minut w 170 st. C. Mango obieramy, a następnie kroimy w cienkie paski, podobnie robimy z papryką, a cebulę siekamy w piórka. W oddzielnym naczyniu łączymy ze sobą miód, ocet winny, sok z limonki, natkę pietruszki, czosnek, imbir oraz odrobinę chili. Gotowy sos dodajemy do posiekanego mango i papryki i delikatnie całość mieszamy. Rozkładamy

Cynamonowe szczęście
Sos słodko- kwaśny 259

cebuli 1,5kg cukinii (ja użyłam żółtej) 2 słoiczki koncentratu pomidorowego- ja zamiast koncentratu użyłam 6 wazowych łyżek przecieru pomidorowego własnej roboty 3/4 szklanki octu (ja dałam ciut mniej) 250g cukru pół łyżki słodkiej papryki w proszku pół łyżki ostrej papryki w proszku pół łyżki curry sól, pieprz pół łyżki suszonej bazylii  Wykonanie:Cukinię kroimy w kostkę, paprykę

Czerwona Porzeczka
DOMOWA HARISSA - fantastyczny, pikantny sos do przystawek, pizzy, makaronu, marynat i mięsa 1313

bazylią (może być też zwykły olej lub oliwa z oliwek) 1 łyżeczka nasion kminku 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski) 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 100 ml octu PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowuję niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myję oraz wyparzam. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwam i zastępuję je nowymi. Krok 2. Paprykę myję, osuszam

Moja Książka Kucharska
Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą (wersja na ciepło i zimno) 213

czerwona cebula (średnia) 1 czerwona papryka (mała) + odrobina oleju 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki Dodatkowo: 3 łyżki oliwy/oleju 1-2 łyżki octu winnego (wg smaku) sól, pieprz Opcjonalnie: 1 ogórek korniszony lub 1 łyżka kaparów Oczyszczoną paprykę skropić olejem i upiec w piekarniku. (Paprykę można też ugotować w wodzie. Chodzi o to, aby była miękka.) Tak przygotowaną pokroić(...)twardo, cebulę drobno posiekać, a ciecierzycę odcedzić, opłukać (pod bieżącą wodą) i osuszyć. W dużej misce połączyć kawałki tuńczyka, cebulę, paprykę, ciecierzycę, brokuła i natkę pietruszki. Całość doprawić solą, pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i skropić oliwą z octem. Sałatkę dokładnie (i delikatnie) wymieszać, a na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek. Opcjonalnie można obłożyć ją plasterkami ogórka. (*) Sałatka w wersji na ciepło

Di gotuje
Sałatka z kuskusem, papryką i kukurydzą 201

Przepis Składniki: 250g kuskus instant (czyli taki którego nie trzeba gotować, tylko wystarczy zalać wrzątkiem) 250 ml rosołku warzywnego jedna czerwona i jedna żółta papryka 4 młode cebulki (takie ze szczypiorkiem) puszka kukurydzy 2 łyżki octu ryżowego łyżka przecieru pomidorowego łyżka pasty curry łyżka sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz garść pietruszki Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze(...)miski. Gotujemy rosołek i zalewamy nim kuskus. Dokładnie mieszamy i zawijamy miskę folią spożywczą na 10 minut, aby kuskus namókł. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Cebulkę kroimy w wąskie krążki, a kukurydzę odcedzamy. W celu przygotowanie dresingu ocet, przecier pomidorowy, pastę curry, sos sojowy i olej dokładnie mieszamy. Kuskus po 10 minutach odkrywamy. Na pewno nam się zbił więc

KasiaiKrzysiu.pl
Domowe buraczki mojej babci 222

bezcenne (w żadnym sklepie takich nie kupicie). Składniki na domowe buraczki mojej babci (4 duże słoiki): buraki 3 kg 3 duże cebule 5 - 6 czerwonych papryk Zalewa: szklanka wody 3/4 szklanki octu spirytusowego 10% 3/4 szklanki cukru łyżka soli Odkroić końcówki buraków i gotować około 1 godzinę i 10 minut, ostudzić i obrać. Ważna informacja: jeśli najpierw obieram buraki

Karola gotuje
Śledzie w sosie pomidorowym 174

śledzie w pomidorach, które mogą służyć jako wyśmienita przekąska :) Składniki: ½ kg matjasów lub śledzi a'la matjas 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego ¼ szklanki octu 2 białe cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól smaku papryka słodka do smaku 10 ziarenek pieprzu Wykonanie: Śledzie opłukać i namoczyć w 2 szklankach wody z octem przez 2,5 godziny. Następnie odsączyć

Tradycyjna Kuchnia
Stek z polędwicy wołowej z masłem czosnkowym 230

przez praskę 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (tymianek, koperek, natka pietruszki) sól, pieprz do smaku Grillowane warzywa: 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 mała czerwona papryka 1 czerwona cebula oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Danie rozpoczynamy od przygotowania masła czosnkowego, następnie grillowanych warzyw. Na końcu przygotowujemy steki. Masło czosnkowe: 1. W miseczce mieszamy(...)pomocą papierowego ręcznika. 2. Cukinie również kroimy w 0,5 cm plastry, paprykę kroimy na mniejsze kawałki, a cebulę w ósemki. 3. Na patelni grillowej, na niewielkiej ilości oliwy z oliwek grillujemy warzywa z obu stron. Pod koniec grillowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym. Steki: 1. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej taką z grubym dnem) wylewamy odrobinę oleju

W kuchni Katie
Kubańska zupa z czarnej fasoli. 238

kwaśnych. Czyli moich ulubionych. Zróbcie ją sobie - polecam! Składniki: 2 puszki czarnej fasoli (2 x 400 g) 1 duża cebula 1 zielona papryka  1 ząbek czosnku 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżka cukru muscovado 2 łyżki octu cydrowego (lub innego winnego) 1 łyżeczka soli Wykonanie: Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać czosnek roztarty z solą oraz pokrojoną(...)kostkę paprykę i smażyć około 15 minut. Dodać fasolę, bulion i cukier. Gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę. Na około 5 minut przed końcem gotowania dolać ocet. Zdjąć z ognia i częściowo zmiksować - na tyle krótko, by około połowa fasoli pozostała cała. Można podać z kleksem śmietany lub kulką ryżu. Posypaną pokrojonymi w drobną kosteczkę kolorową papryką

zadanie-gotowanie
PULPETY W ZALEWIE OCTOWEJ, POMIDOROWO - PAPRYKOWEJ 362

ZALEWA :  1.5 l wody  200 g przecieru pomidorowego 3 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 szklanka octu 3 cebule 2 łyżki oleju 2 czerwone papryki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie kilka kulek pieprzu(...)złoto z jednej i drugiej strony. Odkładamy na talerz. Paprykę kroimy w kostkę a cebulę w talarki, przekładamy warzywa do garnka, wlewamy olej i chwilkę podsmażamy. Dodajemy cukier, sól, przecier i wszystkie przyprawy. Po chwili wlewamy wodę i zagotowujemy zalewę co jakiś czas mieszając. Kiedy chwilkę się pogotuje, wlewamy ocet, zagotowujemy i zakręcamy gaz. Do plastikowych pojemników rozkładamy pulpety, zalewamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Cukinia z papryką i cebulą (do słoików) 162

warzywa i podczas zimy zajadać się pysznym dodatkiem do obiadu. 3 kg cukinii (już obranej, bez pestek) 1/2 kg cebuli 1 kg papryki   4 łyżeczki gorczycy Zalewa: 3 szklanki cukru   2 szklanki octu 4 łyżki soli   2 łyżki soli czosnkowej 4 łyżeczki kurkumy Cukinię, paprykę i cebulę pokroić w kostkę, a następnie umieścić w większej miski. Składniki

Di gotuje
Sushi z tuńczykiem, papryką i ogórkiem 219

Moja wersja potrawy z Kraju Kwitnącej Wiśni złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym, podpieczonych, jadalnych wodorostów nori oraz soczystego tuńczyka, chrupiących kolorowych papryk i świeżego ogórka. Zwinięte kawałki sushi podane z odrobiną ostrego japońskiego chrzanu i wyrazistego marynowanego imbiru to ciekawa propozycja przekąski na imprezowym stole. Składniki: 220g ryżu do sushi 250ml wody 1/4 łyżeczki soli Zaprawa do ryżu(...)łyżek octu ryżowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Dodatki do środka : 3 arkusze nori 2 puszki po 185g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Princes 1 czerwonej papryki 1 żółtej papryki 1 zielony ogórek Wykonanie: 1. Tuńczyka odsączyć z zalewy, a papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na równe długie paski. Ogórka umyć, usunąć miąższ i pokroić

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka z brokułem i pieczonymi ziemniakami 242

Pyszna sałatka, która idealnie sprawdzi się również jako lunch do pracy czy lekki obiad. Składniki: brokuł 4 duże ziemniaki pół ogórka szklarniowego papryka czerwona dwie garście kiełków na patelnię mała cebula czerwona olej lub oliwa łyżka octu balsamicznego łyżeczka musztardy ząbek czosnku zioła dalmatyńskie, sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Smażymy na patelni na złoto, następnie(...)odsączamy z tłuszczu i ostudzamy. Kiełki również podsmażamy. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy al dente w posolonej wodzie, również ostudzamy. Ogórka kroimy w talarki, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Dwie łyżki oliwy mieszamy z octem, musztardą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Wszystkie składniki mieszamy z tak przygotowanym sosem

e-PrzepisyKulinarne