oczywiście zdrowa. Przepis z moimi zmianami stąd . Polecam! Składniki: 2 małe bataty lub jeden duży batat (300g) 1/4 puszki fasoli czerwonej papryka (czerwona lub żółta) 2-3 ogórki konserwowe mała cebula ząbek czosnku 1-2 łyżki octu balsamicznego przyprawy (sól, pieprz) 1. Batata/bataty dokładnie myjemy i albo zawijamy w folię aluminiową pieczemy(...)minut lub wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy w mundurku około 20 minut. Po ugotowaniu/upieczeniu studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. 2. Cebulę, paprykę, ogórki kroimy w kostkę. 3. Do malutkiej miseczki wlewamy ocet dodajemy sól, pieprz i drobno posiekany czosnek i mieszamy. 4. Do dużej miski wsypujemy wszystkie warzywa polewamy octem z przyprawami i dokładnie mieszamy. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUprzepis dostałam od koleżanki Co roku robię te buraczki Bardzo lubi je moja rodzina i znajomi Składniki - 3 kg buraczków - 20 dkg papryki ostrej - 5 cebul zalewa: - 1 szklanka octu winnego - 1 szklanka cukru - 1 szklanka wody - 1 łyżka soli Sposób przygotowania 1. - Buraczki ugotować obrać zetrzeć na grubej tarce - Paprykę i cebule pokroić w kostkę - Zagotować zalewę
W królestwie smaków Beatymała żółta i 1 mała czerwona25 dag sera żółtego20 dag szynki2 łyżki przyprawy do pizzy (dałam przyprawę gyros, paprykę słodką, pieprz i sól)2 łyżki octu2 łyżeczki proszku do pieczeniasól do smakuPrzygotowanie:Mąkę, mleko, jajka, ocet i proszek do pieczenia wsypujemy do jednej miski i miksujemy. Dodajemy sól i przyprawę do pizzy (u mnie przyprawa gyros, papryka słodka, sól, pieprz
charlotte gotujegodziny. Po tym czasie zagotowałam i zblendowałam. Następnie dodałam: * 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę * 1,5 szklanki cukru * 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego * 1/2 szklanki octu * 1 łyżeczkę curry * 1 łyżeczkę papryki słodkiej * 1 łyżeczkę pieprzu * 1 łyżeczkę bazylii * 1 łyżeczkę oregano Wszystko razem wymieszałam, zagotowałam i przekładałam gorące do małych słoiczków. Z tej porcji wyszło
Pieprzyć z Fantazjąskładniki: 2000 g rydzy 400 g papryki 500 g cebuli 125 ml octu 10 % 100 g cukru 180 g koncentratu pomidorowego 125 ml oleju 6 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 główka czosnku wykonanie: Rydze oczyszczamy, myjemy i zagotowujemy w osolonej wodzie przez ok. 30 min. Odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia, następnie kroimy w paski. Paprykę kroimy w kostkę. Cebule
Domowy Smak Jedzeniagruntowychparę łyżek oliwy z oliweksól, pieprzocet winny do smakuprzygotowanieWarzywa umyć, ogórki obrać, papryki pozbawić pestek, pomidory sparzyć i obrać ze skóry ( nie zawsze to robię ). Wszystkie składniki wrzucić do blendera lub malaksera i zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem, i octem do smaku. Mocno schłodzić przed podaniem. Podawać przybrane warzywami pokrojonymi w drobną kostkę.Uwagi. Zupę
Stare Garywciąż ani razu mocniej nie zabiło i z pewnością tego nie zrobi. Składniki : 1/2 kg truskawek 1 duży pomidor malinowy 1/2 długiego ogórka 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka cukru muscovado sól i pieprz kilka gałązek tymianku 1/2 szklanki bulionu warzywnego Wykonanie: Pomidor i ogórek obrać ze skórki i oczyścić(...)gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę. Czosnek rozetrzeć z łyżeczką soli. Listki tymianku otrzeć z gałązek. W dużej misce zmiksować (krótko) warzywa, czosnek, oliwę, ocet, cukier i tymianek razem z 3/4 truskawek. 1/4 truskawek pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy. Chłodzić w lodówce około 2 - 3 godziny. Przed podaniem wymieszać z ostudzonym bulionem. Oprószyć lekko
zadanie-gotowaniepomidorki lima 3 duże ząbki czosnku 100 g twardego, żółtego sera w kawałku oliwa z oliwek 2 łyżki suszonego oregano 3 łyżki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki chili w płatkach 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwek kalamata nadziewanych suszonymi pomidorami Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na dużej patelni, na oliwie z oliwek podsmażamy plasterki czosnku(...)dodajemy kukurydzę oraz brokuła podzielonego na mniejsze różyczki. Oprószamy warzywa słodką papryką w proszku. Mieszamy. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, suszone oregano i ocet balsamiczny, czekamy, aż sos zgęstnieje. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z warzywami, oprószamy płatkami chili, doprawiamy do smaku, mieszamy. Całość przekładamy do formy żaroodpornej, wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy
Moja smaczna kuchniacukinii teraz pora na sałatkę z ogórków z papryką i cebulą. A to dopiero początek przetworów. W zeszłym roku dostałam od Cioci kilka słoików z tą właśnie sałatką. Tak mi posmakowała, że postanowiłam w tym roku sama zrobić. Tym bardziej, że nie lubię sklepowych sałatek. Większość z nich smakuje octem i trudno znaleźć coś pysznego. A ta sałatka jest słodziutka(...)ogórków 1/2 kg cebuli 3-4 papryki sól Zalewa: 4 szklanki wody 2 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki octu Przygotowanie: Ogórki kroimy w plasterki lub trzemy na tarce na ostrzu do plasterków. Paprykę kroimy w kostkę a cebulę w pióra. Wykonanie: Ogórki solimy wg uznania (ja dałam trzy obfite szczypty) i odstawiamy na 2 godziny do lodówki
Pyza i Surówkapotrawom. Pasuje on idealnie do dań mięsnych ale może być także wspaniałym dodatkiem sosów do makaronów na bazie pomidorów. Składniki Pomidory (26%) Przecier pomidorowy (8%) Czerwona papryka (33%) Paparyczki jalapeno (6%) Biały ocet winny Cukier Czosnek Przyprawy Sól morska Wyjątkowe irlandzkie sosy do potraw z grilla i nie tylko – Ballymaloe Tomato Original Relish i Ballymaloe Jalapeno Pepper
naRuszcieczosnku 1 duża czerwona papryka 1 puszka pomidorów, pokrojonych i bez skórki 1 łyżeczka kuminu 1/3 łyżeczki chili sól do smaku 1 łyżeczka cukru 2 łyżki octu winnego (białego lub czerwonego) ½ łyżeczki słodkiej papryki 4-5 jaj posiekana zielenina (szczypiorek lub natka) Podsmaż drobno pokrojone cebulę i czosnek na oleju w szerokiej patelni, później dorzuć pokrojoną paprykę i smaż jeszcze
Qlinarnie i Qlinarnieskładniki: 3 jajka 250 – 300 ml passaty Jamar 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżki oleju lub oliwy suszone oregano suszona ostra papryka sól, pieprz 3 łyżki startego żółtego sera natka pietruszki wykonanie: Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę podsmażamy. Dodajemy passatę, doprawiamy octem, cukrem, oregano. Podgrzewamy mieszając
Domowy Smak Jedzeniazalewa na ok 2 kg papryki 2¼ szkl wody 10 dkg cukru 1 dkg soli ziele angielskie ½ szkl octu Zalewę zagotować, włożyć oczyszczoną i pokrojoną na kawałki paprykę celem sparzenia. Zagotować krótko i wyjąć paprykę z zalewy, najlepiej robić to partiami. Nałożyć do słoików, dodać gorczycę i ziarenko ziela angielskiego, zalać zalewą, zamknąć i pasteryzować
Gotowanie jest łatwerozmrożeniu i odcieknięciu będzie jej mniej ) olej Ciasto 1 jajko ½ szklanki mleka Vegeta Mąka Sałatka 2 średnie cebule 4 ogórki konserwowe 4 kawałki papryki konserwowej Zalewa 1 ½ szklanki wody 4-5 łyżek octu Koncentrat pomidorowy ok. 200 gram ( mały słoik ) ½ szklanki oleju 2 łyżki cukru Sól Wykonanie: Z jajka, mleka, mąki z dodatkiem vegety robimy ciasto jak na naleśniki tylko(...)bardziej gęste. Pokrojoną w kawałki rybę obtaczamy w cieście i smażymy na oleju na złoty kolor. Cebule, ogórki konserwowe , paprykę kroimy w kostkę i razem mieszamy. W naczyniu układamy rybę, sałatkę, rybę i ponownie sałatkę. Wodę z octem, koncentratem, olejem, cukrem, solą zagotowujemy. Przygotowaną, gorącą zalewą zalewamy rybę i odstawiamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Podajemy na zimno
Smaki Ewymiejscowości Kalamaki. Od tamtej pory to moja ulubiona sałatka. Składniki Sałata (ja użyłam lodowej, ale świetnie się sprawdza gotowa mieszanka sałat) małe pomidorki ogórek papryka puszka anchoives bułka kapary parmezan oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz, oregano ząbek czosnku Przygotowanie Na patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić do niej rozgnieciony ręką ząbek czosnku w łupince. Podsmażyć bułkę(...)miękkie w środku. Doprawić solą, pieprzem i pozypać oregano. Zdjąć grzanki z patelni. Na talerzu ułożyć porwaną sałatę. Pokroić pomidorki, paprykę i ogórek w dość spore kawałki. Wymieszać z sałatą. Dodać fileciki anchoives i kapary. Polać oliwą, octem balsamicznym, doprawić solą, pieprzem i oregano. Na wierzchu ułożyć grzanki, a całość posypać plasterkami parmezanu
Kulinarne Inspiracje