papryka w occie - 3457 przepisów (strona:76/231)

BONDA – indyjskie pączki ziemniaczane + chutney pomidorowy 198

rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem. CHUTNEJ POMIDOROWY SKŁADNIKI: * pomidory – 250 g * czosnek – 2 ząbki * imbir, ostra papryka, kumin, gorczyca, – po 1 dużej szczypcie * ocet winny – 80 ml * woda – 60 ml * cukier – ok. 120 g * sól – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pomidory sparzamy, obieramy za skórki, kroimy, wkładamy

Ostra na Słodko
Udka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym 576

bądź jak ja z pieczonymi ziemniaczkami.  Składniki na 2 porcje: 6-8 udek z kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 50 ml octu z białego wina Sos: 250 ml ketchupu 60 ml sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 1 puszka ananasa 1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Udka włożyć

Moja Galeria Smaku
Ogórki z chili 220

dużych ogórków (duże długie ale bez dużych pestek) 2 łyżki soli kamiennej 8 łyżek oleju rzepakowego 2 duże ząbki czosnku 1-3 łyżeczki chili (lub ostrej papryki lub chili pieprz cayenne) 1 szklanka octu 10 % 0,5 kg cukru Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Nie obierać ze skóry, odkroić piętki i pokroić w grube plastry ok 1,5 cm grubości

Monia miesza i gotuje
Marynowana papryka z cebulą do słoików na zimę 136

klasyczny dodatek na polskich stołach, każdy ma swój wypróbowany przepis. Ja już kilka publikowałam kilka propozycji. Dziś w wersji z cebulką. Składniki: 1 kg kolorowej papryki, ½ kg cebuli, 3 szklanki wody, ½ szklanki octu, sól do smaku, cukier do smaku, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy do każdego słoika. Wykonanie: Warzywa umyć, oczyścić, pokroić  i zblanszować we wrzątku przez

Tradycyjna Kuchnia
Sos barbecue Hestona Blumenthala / Heston’s Barbecue sauce 342

obrane i drobno posiekane 1 szalotka, drobno posiekana (lub mała cebula) 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki musztardy Dijon 1/4 łyżeczki chili cayenne 1/4 łyżeczki wędzonej papryki 210 g passaty pomidorowej 100 ml octu jabłkowego 120 g cukru trzcinowego Demerara 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka golden syrup (ja zastąpiłam miodem) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie

karmelowy
Pieczeń z indyka 199

chrzanowym do obiadu. Na zimno świetnie smakuje na kanapkach, Składniki: 1 kg piersi z indyka marynata 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 łyżek oleju 2 łyżki octu balsamicznego z modeny 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki rozmarynu sól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Pierś opłukać i osuszyć

O kuchni z uczuciem
Ogniste żeberka wieprzowe z grilla 218

łyżeczki suszonego majeranku 4 średnie papryczki chili 1 łyżeczka ostrego sosu (np. piri-piri, tabasco – wedle upodobań) 2 łyżki miodu 3 łyżki oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią 4 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek sosu sojowego 6 łyżek keczupu Cebulę i czosnek obrać. Chili przekroić wzdłuż, usunąć nasiona (jeżeli lubicie naprawdę ostre smaki, pestki można zostawić). Cebulę, czosnek

Pełny talerz
Domowe Chipsy 150

Składniki: 6 dużych młodych ziemniaków 50 ml oliwy z oliwek 3 łyżeczki suszonej ostrej papryki 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczka czerwonego octu winnego świeżo zmielony pieprz szczypta soli Przygotowanie: umyte ziemniaki wraz ze skórką ucieramy na tarce przeznaczonej do ucierania warzyw na cienkie talarki. Ziemniaki zalewamy lub smarujemy mieszanką z wyżej wymienionych składników. układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

ClauditteMissCooking
Greczynka i Japonka zgrana para 186

takich kubkach zwykle mają je na lodówkach) 1 słoiczek z suszonymi pomidorami garść natki pietruszki pęczek posiekanej szalotki świeże oregano świeżo mielony pieprz 1 czerwona papryka ser feta Sos do sałatki: oliwa, ocet i musztarda Piersi marynujemy w gotowej marynacie Vitasia (marynata sojowa z imbirem i czosnkiem) i grillujemy

ClauditteMissCooking
Jajka po hiszpańsku 178

ząbek czosnku, zmiażdżony 10 kaparów       1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana   30 ml oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego       pęczek pietruszki posiekanej        2 łyżeczka papryki słodkiej   1 łyżeczka mielonego kuminu      1 puszka pomidorów     1 łyżeczka oregano

w mojej kuchni
sos pomidorowy wg Gessler 181

ząbek czosnku, zmiażdżony 10 kaparów       1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana   30 ml oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego       pęczek pietruszki posiekanej        2 łyżeczka papryki słodkiej   1 łyżeczka mielonego kuminu      1 puszka pomidorów     1 łyżeczka oregano

w mojej kuchni
Grzyby po węgiersku 262

cebul 2 koncentraty pomidorowe 2-3 liście laurowy  4-5 ziaren ziela angielskiego 4-5 ziaren pieprz 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru pól szklanki octu 10% 2 duże łyżki stołowe ostrej papryki w proszku 2 do 4 łyżek stołowych magi oliwa lub olej 1. Grzyby czyścimy, jeśli jest potrzeba to myjemy, a następnie kroimy w kostkę

Apetyczna babeczka
Sok pomidorowy na zimę 202

pomidorów, 2 cebule, 1/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki soli,5 ziaren jałowca,8 ziaren pieprzu, 3 goździki, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,3 łyżki octu jabłkowego, łyżeczka granulowanego czosnku. Przygotowanie Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki. Cebule obrać, pokroić w pół talarki, dodać do pomidorów. Zmiksować przy pomocy blendera. Dodać cukier, ocet

Z miłości do słodkości
Buraczki z papryką 215

Sałatka z buraczków i papryki idealnie pasuje do mięsa na zimno jak i do obiadku. Polecam! Składniki : 1kg buraków  3 czerwone papryki  3 cebule szklanka wody  3 łyżki octu  2 łyżki cukru 2 łyżki oleju  1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Zobacz cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Jajka "po baskijsku"  164

szybko a przede wszystkim smacznie Składniki dla 2 osób: 1 cebula pokrojona w piórka po pół papryki: czerwonej, żółtej i zielonej pokrojonych w paseczki 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 2 łyżki oliwy (brak na zdjęciu) ½   łyżeczki cukru 1 łyżeczka octu balsamicznego jajka (po jednym dla każdego) 2 łyżki masła klarowanego sól   morska pieprz świeżo zmielony Wykonanie(...)oliwę. Wrzuciłam cebulę. Kiedy się zeszkliła, dodałam czosnek   i paprykę. Wymieszałam i zostawiłam na średnim ogniu   około 4 minuty, żeby papryka zmiękła. Posoliłam i oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem. Teraz tylko doprawiłam do smaku cukrem i octem balsamicznym. Wymieszałam i pozostawiłam na małym ogniu jeszcze przez około 5-7 minut. Przykryłam przykrywką i odstawiłam. W tym czasie zajęłam się

Kuchnia u Krysi