Jelly with cucumbers and carrotsSkładniki.6 marchewek średniej wielkości1 długi ogórek1/2 szklanki wina białego wytrawnego1/2 łyżeczki papryki łagodnej1/4 łyżeczki cynamonu4 łyżeczki żelatynysólpieprzSos.6 łyżek oliwy z oliwek3 łyżki octu winnego2 ząbki czosnku1 łyżka miodusolpieprzWykonanie.Marchewkę gotować 15-20 minut we wrzącej ,osolonej wodzie.Osączyć i zachować wywar. Do wywaru wlać wino ,cieczy powinno być około 1/2 litra i dodać(...)łyżeczki żelatyny ,paprykę, cynamon oraz sól i pieprz do smaku. Podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny. Odstawić.Marchew pokroić w paski, a ogórek w plastry.Foremkę,11 x 21 cm, zwilżyć wodą i wyłożyć folią. Na dno wlać trochę wywaru, kiedy zastygnie układać warstwami paski marchwi i plastry ogórka.Zalać wywarem i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Przed podaniem przygotować
Kulinarny karnet Christopherapomidorów 2 kg papryki 1,2 kg cebuli 1,2 kg marchwi 2 puszki kukurydzy 2 szkl cukru 200 ml octu 200 ml oleju 4 łyżeczki soli 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki gorczycy białej pół łyżeczki pieprzu czarnego Pomidory zemleć lub zmiksować przy pomocy blendera. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Te produkty włożyć do garnka i gotować
Gotowanie jest łatweSkładniki na 10 butelek o pojemności 200 ml: 1,5 kg cukinii obranej i wydrążonej 1/2 kg cukru 1 szklanka octu 1/2 kg cebuli 5 ząbków czosnku 200 g koncentratu pomidorowego papryczka chilli łyżeczka ziół prowansalskich łyżka ostrej mielonej papryki 1/2 łyżki curry 1/2 łyżki pieprzu łyżka soli Cebulę i cukinię zmiksować, zasolić i odstawić do lodówki na 6 godzin
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzetworów - czubate 300g cukru 1 karton passaty pomidorowej [500g] - ostatecznie może być również karton o wielkości 400g 1/2 szkl. octu spirytusowego 10% od WSP Społem Kielce 1 łyżeczka czarnego pieprzu - czubata 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka czosnku granulowanego Detaliczny instruktaż wykonania i poradnik pasteryzacji poniżej. Warzywa dokładnie(...)umyć i osuszyć. Cukinię obrać ze skóry - lepiej używać młodej cukinii, wtedy nie trzeba pozbawiać jej nasion . Paprykę pozbawić gniazd nasiennych. Cebulę obrać z łupin. Wszystkie warzywa zetrzeć na dużych oczkach tarki - chyba bym oszalała, gdybym z tarką ręczną musiała się tu mierzyć! użyłam elektrycznej szatkownicy , wiem wygodna jestem i dobrze mi z tym! :) Zasypać je w dużej misce solą
Grunt to przepis!około 500-600 g śledzi ala matias 350 g cebuli białej 1 większa marchewka 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 100 ml oleju 150 ml wody 200 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka gorczycy mleko do moczenia śledzi(...)moczymy w mleku (około 3-4h). Cebulę, marchewkę, czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w plasterki wraz z czosnkiem, marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Warzywa przekładamy do rondla i podsmażamy na oleju mieszając przez około5-7 minut, następnie dodajemy wodę, passatę, ocet winny, koncentrat i przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, gorczyce, cukier, ocet winny, doprawiamy do smaku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipotem zbierzemy je do koszyka. Składniki na sałatkę:-2,5 kg umytych grzybów ( opieńki, kurki, podgrzybki, pieczarki )-2 papryki-3 marchewki-5 cebul Składniki na zalewę:-9 szklanek wody-1,5 szklanki octu-15 czubatych łyżek cukru-3 czubate łyżki soli-kilka listków laurowych, szczypta gorczycy, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego ( to samo do słoików
Maminek kulinarnySkładniki: Składniki na sałatkę: 2 średniej wielkości kalafiory (ok. 1500g) 700 g marchewki 700 g ogórków gruntowych 500 g cebuli 500 g czerwonej papryki 1 duży pęczek kopru Składniki na zalewę: 1 i 1/4 szklanki octu spirytusowego 10% 1 i 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 2 łyżki soli 4 drobno posiekane ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 kulki ziela(...)ogórków w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę – Wykonanie: Marchewkę obrać. Ogórki dokładnie umyć i pozostawić skórkę. Kalafiory podzielić na drobne różyczki. Ogórki pokroić w plasterki, paprykę w paski, a cebulę pokroić w cienkie piórka – lub pokroić robotem kuchennym na szatkownicy w paseczki. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki zalewy połączyć ze sobą, wymieszać
Kulinarne Przebojeduże pomidory, z grubsza posiekane 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka czerwonego octu winnego zmielony czarny pieprz do smaku listki kolendry do podania Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj paprykę, kmin, czosnek i oliwę z oliwą, obtocz w marynacie kawałki jagnięciny, przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny (spokojnie(...)odwracając je w połowie pieczenia, po czym wyjmij z piekarnika. Przestudź przez 5 minut, następnie pokrój je grubszą kostkę, przełóż do miski i wymieszaj z czosnkiem, natką pietruszki, kolendrą, papryką, chili i kminem. W celu przygotowania jagnięciny dopraw ją porządnie solą i pieprzem, rozgrzej dużą patelnie na dużym ogniem z odrobiną oleju i obsmaż ją przez 3-4 minuty
karmelowykuchni greckiej, orzeźwiająca i lekka. Składniki 4 grube plastry fety 1 jajko 2 garści rukoli po 2 czerwone i żółte papryki kawałek parmezanu oliwa z oliwek 2 łyżki czarnych oliwek Sos : 1 posiekana dymka 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka musztardy sól pieprz 6 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie Sos : wszystkie składniki umieściłem w słoiku. Zakręciłem i potrząsałem energicznie
R'n'G Kitchendekoracji 2-3 łyżki przyprawy do marchewki- - zamiast kupnej zrobić swoja z świeżo mielony pieprz czarny,mielonej kolendry,bazylii,ostrej papryki,słodkiej papryki,imbiru,czasem gałki muszkatołowej i kminku Wykonanie 88 Marchew pociąć na julienne,dodać cukier,ocet ,sól,pieprz,kolendrę ,imbir.,wymieszać .Zagrzać dość mocno olej,ma być gorący ,nie dymiący. Taki olej wlać do surówki,wymieszać i dodać
w mojej kuchnikrojonych pomidorów 1 szalotka 1 ząbek czosnku szczypta chili sól, pieprz garść listków bazylii łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy 10 sporych pieczarek (ok 500 g) 1 cebula 1 ząbek czosnku po 1/4 łyżeczki soli i wędzonej papryki kulka mozzarelli Przygotowujemy sos. Na łyżce oliwy szklimy posiekana szalotkę z pokrojonym drobno czosnkiem. Wlewamy przecier i pomidory. Dosypujemy sól, pieprz(...)Wrzucamy bazylię. Wlewamy ocet i mieszamy. Dolewamy łyżkę oliwy i mieszamy. W czasie gdy sos się gotuje przyrządzamy makaron wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Na łyżce oliwy podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy aż puszczą wodę a następnie woda odparuje a pieczarki zaczną się rumienić. Wówczas solimy, pieprzymy, dodajemy paprykę oraz posiekany czosnek. Smażymy
Dzieje kuchennej Wiewiórycytryny • olej do smażenia Panierka • 2 łyżki mąki • 2 jajka • 2 łyżki majonezu Zalewa paprykowa • 1 cebula • 1 papryka czerwona • 1 papryka żółta • 2 szklanki wody • 1 szklanka cukru • 1/2 szklanki oleju • 1/4 szklanki octu • 1 łyżeczka soli • 200 g keczupu – 1 mały słoiczek • 200 g koncentratu pomidorowego – 1 mały słoiczek Wykonanie: • Rybę pokroić na małe(...)pieprzem. • Roztrzepać jajka z mąką i majonezem. • Kawałki ryby maczać w mokrej panierce i smażyć na oleju na rumiano. • Cebulę i paprykę pokroić w paski. • Z podanych składników ugotować zalewę, dodać cebulę i paprykę i gotować do miękkości – ok. 8 minut. • Gorącą zalewą zalać usmażoną rybę ułożoną
To co kochamniż ja podałam w przepisie, bo prawdę mówiąc, ona nigdy nie wychodzi taka sama, ponieważ przeważnie zawiera w sobie to, co akurat znajduje się w lodówce ;) Polecam spróbować z papryką, zielonym ogórkiem lub surową pieczarką, czy cukinią. Cały sekret kryje się w dressingu! Ale co tu dużo pisać, czas ją w końcu schrupać! :D Chrupiąca sałatka z mozzarellą i ziołowym(...)ulubionych kiełków ( u mnie kiełki słonecznika) 1/2 łyżki suszonej żurawiny Dressing: 2 łyżki oleju lub oleju z zalewy od suszonych pomidorów 3/4 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu Sposób przyrządzenia: 1. Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój w kosteczkę. 2. Pomidory
Kuchnia w Słońcu Skąpanamoje ulubione,i posmak przyprawy maggi-idealnie do nich pasuje-polecam SKŁADNIKI: 700dag śledzi matjasów OCET 10 %-6-7 ŁYŻEK LIŚĆ LAUROWY 3 ZIELA ANGIELSKIE TROCHĘ VEGETY SÓL I PIEPRZ PRZYPRAWA TYPU MAGGI ŚREDNI MAJONEZ DUŻA ŚMIETANA 18% 3 DUŻE CEBULE PÓŁ PAPRYKI CZERWONEJ PRZYGOTOWANIE: ŚLEDZIE MOCZYMY W WODZIE PRZEZ OK 1-2 GODZ,ZMIENIAJĄC W TRAKCIE(...)ŚLEDZI-NIE ZA MOCNĄ CZYLI GOTUJEMY WODĘ OK 1 L Z OCTEM (6-7 ŁYŻEK),ZIELEM ANGIELSKIM I LIŚCIEM LAUROWYM,ŁYŻECZKĄ VEGETY I KILKOMA PLASTRAMI CEBULI STUDZIMY I DODAJEMY NASZE ŚLEDZIE,ZOSTAWIAMY MIN NA NOC PRZED PODANIEM WYJMUJEMY ŚLEDZIE Z ZALEWY,KROIMY ŚWIEŻĄ CEBULĘ W PLASTRY,PAPRYKĘ KROIMY W WIĘKSZĄ KOSTKĘ,DODAJEMY DO POKROJONYCH NA KAWAŁKI ŚLEDZI,MIESZAMY MAJONEZ
Swojskie jedzonkoostra i słodka odrobina oleju Zalewa: 1,5 szklanki wody 1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1,5 łyżeczki pieprzy ziołowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli kostka rosołowa 3 łyżki octu balsamicznego 1/4 szklanki ketchupu pikantnego lub łagodnego Dodatkowo: 0,5 kg małych pieczarek Mięso musimy przygotować dzień wcześniej
Czerwona Porzeczka