Składniki -reginette FABIJAŃSCY -mięso wołowe, na gulasz -pieprz ziołowy SKWORCU -przyprawa do wołowiny SKWORCU -ocet winny z czerwonego wina 6% u mnie Jamar -oliwa z oliwek z dodatkiem peperoncino i czosnku , u mnie Goccia D'Oro -czerwona i żółta papryka pokrojona w paseczki -natka pietruszki bądz seler naciowy -mielony len jako zagęstnik -ziarenka jałowca nie więcej niż(...)parmezan Pokrojone mięsko w kawałeczki, posół . Dodaj pieprz ziołowy i przyprawę do wołowiny ,wedle uznania. Pokrop octem . Dodaj kilka kropel oliwy z oliwek Goccia D'Oro. Wymieszaj.Włóż do lodówki na godzinę, może nawet dwie. Następnie podsmaż na oleju i dodaj papryki tak czerwonej jak żółtej. Dodaj troszke wody. Wsyp ziarenka jałowca, duś pod przykryciem aż mięso kompletnie zmięknie
Z Kuchni Do Kuchniolej do smażenia ryby Zalewa • 2 szklanki wody • 1 mały przecier pomidorowy gęsty • 5 łyżek ketchupu • 2 łyżki cukru • 4 łyżki octu • 1/4 łyżeczki soli • 4 kulki ziela angielskiego • 2 liście laurowe Dodatkowo warzywa • 2 cebule • 2 papryki mogą być kolorowe lepiej się prezentują( Miałam tylko czerwone ) • 5 korniszonów • 1 duża marchewka • 1/2 szklanki oleju Sposób przygotowania 1. Rybę(...)Zalewa :Do wody dodać przecier,ketchup,cukier,ocet,sól,ziele angielskie, liście laurowe zagotować wszystko razem odstawić do ostygnięcia. 3. Cebulę pokroić w pióra dać na dużą patelnię dodać olej lekko przesmażyć. Dodać pokrojoną w słupki marchew smażyć pod przykryciem ok 10 minut ,czasami przemieszać.Dodać pokrojoną w słupki paprykę i smażyć kolejne 10 minut.Na koniec dać ogórki też
W królestwie smaków Beatypiersi z kurczaka mąka sól 2 jajka bułka tarta marynata; 1,5 octu 3 szkl wody szczypta chili w płatkach pół łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru szczypta czosnku niedźwiedziego 2 cebule kilka ziaren ziela angielskiego listek laurowy 2-3 ząbki czosnku ugotowana marchewka Piersi umyć, przekroić na mniejsze filety. Mąkę wymieszać z solą. Panierować w mące
Gotowanie jest łatweSkładniki : sałata pomidory - 350 g cebula - 1 szt ser feta - 100 g oliwki zielone oliwki czarne ogórek zielony - 1 szt papryka czerwona - 1 szt Sos winegret : musztarda dijon - 1 łyżeczka oliwa z oliwek - 5 łyżek ocet winny- 2 łyżki sól i pieprz woda - 1 łyżka Przygotowanie : Sałatę umyć, osączyć, porwać liście na kawałki. Ogórka i cebulę obrać, pokroić
Kuchnia Danusicebuli 15 dag selera Zalewa 1: 7 szkl wody 3/4szkl soli Zalewa 2: 5 szkl wody 2 szkl cukru 2 szkl octu 1 torebka gorczycy 1 torebka ziela ang. Ogórki wyszorować i pokroić w duże kawałki. Papryki umyć i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalewa 1: wodę zagotować
Smakołyki Asicebula – 2 szt* koncentrat pomidorowy / albo passata pomidorowa – 200 g* olej – 125 ml* ocet – 1 łyżka* liść laurowy – 4 listki* ziele angielskie – 1 łyżeczka* cukier – 2 łyżki* sól – do smaku* pieprz – do smaku* papryka ostra – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Namoczone ( najlepiej przez noc ) filety śledziowe kroimy w kostkę.W garnku rozgrzewamy(...)oleju, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, złocimy.Dodajemy resztę oleju, łyżkę octu, pokruszone listki laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę ogórki.Zalewamy wodą i koncentratem pomidorowym.Doprawiamy cukrem i dokładnie mieszamy.Dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu.Dodajemy śledzie, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną papryki, dokładnie mieszamy i zdejmujemy w ognia.Odstawiamy do ostudzenia.Pycha
Ostra na Słodkolitrowe słoiki: - 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych - 30 dag cebuli - 3 łyżki soli - 1/2 główki czosnku Zalewa: - 1 i 1/2 szklanka octu - 1 i 1/2 szklanka cukru - 2 łyżki miodu spadziowego - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 2 płaskie łyżeczki mielonego czarnego pieprzu - 1/4 łyżeczki mielonego chili - 2 łyżeczki carry - 3 łyżeczki gorczycy Ilość chili możecie zwiększyć
Apetyczna babeczkazagości na dłużej w naszym domowym menu. Składniki: • 500 g ogórków • 1 łyżka soli • pęczek szczypiorku • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki • 1 łyżka kwaśnej śmietany • pieprz do smaku Marynata • 3 łyżki octu winnego • 3 łyżki wody • 2 łyżki cukru Wykonanie: • Ogórki obrać ze skórki, pokroić w plasterki, umieścić w durszlaku i wymieszać(...)przestudzić. • Wymieszać ogórki z marynatą, doprawić pieprzem. • Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. • Przed podaniem wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, posypać mieloną papryką i podawać z kleksem śmietany
To co kochamodstawić na 3 godziny 1 kg cebuli – pokroić, posolić 0,5 łyżki soli i odstawić na 3 godziny 1 kg papryki – pokroić, posolić 0,5 łyżki soli i odstawić na 3 godziny Zalewa 1,5 szkl octu 1 kg cukru 0,8 l koncentratu pomidorowego 2 łyżki bazylii 2 łyżki oregano 2 łyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżka
Pieguskowa Kuchniaporcje: 200 g makaronu (waga suchego, przed ugotowaniem) około 300 g buraków (idealne byłby młode) 400-500 g truskawek 2 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego szczypta ostrej papryki pół łyżeczki cynamon do przybrania: listki mięty i wegański parmezan wg przepisu Jadłonomi, tyle, że ja użyłam migdałów w płatkach, a nie mielonych (50 g płatków, łyżka(...)Jeżeli masz „stare” buraki, to je obierz i cieniutko pokrój w półplasterki, jeżeli „młode” to wyszoruj i przekrój na pół . Przełóż je do miski, skrop octem balsamicznym i posyp cukrem. Odstaw na minimum 15 minut. Truskawki umyj, wydłub szypułki i poprzekrawaj na pół. Na dużą patelnię wrzuć połowę truskawek, dodaj 100 ml wody i smaż przez
greenscarfmnie w domu wszyscy zjadamy je przyjemnością Polecam na niedzielny obiad. Składniki: 3 podwójne piersi z kurczaka 2 żólte papryki 2 czerwone cebule Marynata: 4 łyż ki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki startego imbiru kilka listków świeżego(...)praskę kilka listków drobniutko pokrojonej mięty sól do smaku (wszystkie składniki ze sobą wymieszać) Sposób przygotowania : Kurczaka kroimy w sporą kostkę, cebulę i paprykę w plasterkii. Na zwilżone patyczki nadziewamy na przemian warzywa i mięso.Wszystko smarujemy marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Pieczemy przez
Gosia gotujewybrałam mieszankę z roszponką 8 pomidorków cherry 1/2 średniej wielkości ogórka 1/2 papryki czerwonej 8-10filecików anchoives 1 łyżka malutkich kaparów 1 łyżeczka tartego parmezanu żytnia lub pełnoziarnista bułka, może być chleb 1 ząbek czosnku świeże oregano 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz, suszone oregano ocet balsamiczny opcjonalnie kilka oliwek - idealne są kalamata(...)oregano i wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wyjąc grzanki. Na talerzu ułożyć porwaną sałatę. Pokroić pomidorki, paprykę i ogórek w dość spore kawałki. Wymieszać z sałatą. Dodać fileciki anchoives i kapary. Polać oliwą, octem balsamicznym, doprawić solą, pieprzem, świeżym i suszonym oregano. Na wierzchu ułożyć grzanki, a całość posypać odrobiną tartego parmezanu
Kulinarne Inspiracjeilości papryczki chili. Składniki: ¾ szklanki piwa ½ szklanki soku pomidorowego ¼ szklanki bardzo drobno posiekanej cebuli 1-2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 posiekane zielone papryki chili z nasionami 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry 1 łyżeczka soli morskiej ½ łyżeczki czarnego pieprzu ½ łyżeczki suszonego oregano. Przygotowanie: W średniej wielkości patelni rozgrzać oliwę(...)czosnek. Smażyć aż czosnek lekko zbrązowieje. Dodać następnie cebulę i paprykę chili i smażyć około 4 minut. Dodać pozostałe składniki i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie sos zdjąć z ognia i ostudzić. Po całkowitym wystudzeniu dokładnie wymieszać przy pomocy blendera. Klasyczny sos piwny Ten pyszny sos barbecue
naRuszcieokoło 80 g wędzonego łososia około 100 g paluszków krabowych 10 krewetek tygrysich (mogą być mrożone) majonez serek Philadelphia 1/2papryki czerwonej kawior (opcjonalnie) sezam Zaprawa do ryżu: 7 łyżek octu ryżowego 4 płaskie łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu sojowego Akcesoria: mata bambusowa do rolowania sushi ostry nóż bez ząbków pałeczki drewniana lub bambusowa miska do ryż garnek około(...)krewetki a potem je oczyścić i obrać z pancerzy. Zagotowujemy wodę, solimy i gotujemy krewetki około 6 minut. Po ugotowaniu krewetki wkładamy do zimnej wody. Wędzonego łososia, ogórka zielonego, paprykę i awokado kroimy w paski. Można użyć dowolnej ryby. Ważne aby była z pewnego źródła, ponieważ zależy nam na świeżości. Jeśli nie jesteście miłośnikami surowych ryb polecam upiec
Mania Gotowaniaprzepisu niżej) pęczek dymki (białe i zielone części) 1 por 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 marchewka opcjonalnie: świeże chili do posypania (u mnie kiełki chili) olej do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz Domowa marynata teriyaki: 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu ryżowego 1/4 szklanki sake 1/4 szklanki mirinu (japońskie, słodkie wino ryżowe) 2 ząbki czosnku(...)przepisu niżej) pęczek dymki (białe i zielone części) 1 por 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 marchewka opcjonalnie: świeże chili do posypania (u mnie kiełki chili) olej do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu ryżowego 1/4 szklanki sake 1/4 szklanki mirinu (japońskie, słodkie wino ryżowe) 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego
Poezja smaku