papryka w occie - 3457 przepisów (strona:106/231)

Papryka marynowana 117

czosnku -liść laurowy -dwa ziela angielskie -cztery ziarna czarnego pieprzu -łyżka oleju Zalewa: -1 l wody -8 łyżek octu i tyle samo cukru - łyżeczka soli Wszystkie składniki zalewy zagotować i odstawić do wystudzenia. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć ściśle w słoikach z przyprawami. Zalać zimną zalewą. Na wierzch

Kulinarne przemyslenia
Marynowana papryka. 117

się zamknąć jej smak w słoikach Marynowana papryka, to warzywa , które można dodać do sałatek, past czy surówek. SKŁADNIKI: 5 kg. papryki w różnych kolorach 2 papryczki chili  ZALEWA: 6 szklanek wody 1,5 szkl. 10% octu 1,5 szkl. oleju sojowego 1,5 szkl. cukru 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe 4 łyżki

Kuchnia Beaty
OCTOWE ROLMOPSY 161

roku w moim menu znajdą się też te octowe rolmopsy, z warzywami- pyszne   Składniki: 6 filetów śledziowych solonych czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 ogórki octowe musztarda marynata octowa: 2 szkl wody 2 szkl octu 7 łyżek cukru łyżeczka soli 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziela ang 6 ziaren pieprzu kolorowego Wykonanie: Śledzie moczymy do pożądanej słoności. Ocet

Z Majeczką w kuchni
Feijoada w wersji uproszczonej 193

całe opakowanie złożone z 4 lasek to waga 390 gram) 0,2 kg boczku wędzonego  0,5 kg fasoli czarnej 1 papryka zielona duża 2 średnie cebule czerwone 3 ząbki czosnku pęk świeżej kolendry 1 łyżka octu winnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 kostki knorr  olej Przygotowanie:  Moczymy fasolę na 30 minut aby straciła trochę koloru

Smaki Brazylii
Zamykania lata w słoikach ciąg dalszy. 161

czosnek (ząbek na słoik) pieprz (10 ziarenek na słoik) ziele angielskie (4 ziarenka na słoik) ZALEWA: 3 litry wody 2 szklanki octu 2 szklanki cukru 2 duże łyżki soli  Do czystych i wyparzonych słoików ciasno wkładamy paprykę. Dodajemy pieprz, ziele angielskie, czosnek, wlewamy olej. Składniki na zalewę wlewamy/wsypujemy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy paprykę, zakręcamy mocno. Pasteryzujemy

Brzuszki Łakomczuszki
Fasolka szparagowa z papryką do słoików 145

ILOŚĆ: kilka słoików Fasolka szparagowa z papryką do słoików WYPEŁNIENIE SŁOJA 1 kg szparagi pół kg papryki czerwonej pół kg papryki żółtej pół kg cebuli pół kg marchewki ZALEWA OCTOWA 3 l wody 1 i pół szklanki octu 15 dag cukru 10 dag soli 4 liście laurowe 8 ziarnek ziela angielskiego szczypta gorczycy   Fasolkę szparagową umyć i obciąć końcówki

Gotuję Testuję
Kurczak w sosie sezamowym. Szybki obiad. 161

proszku (do kupienia na stoisku z kuchnią dalekiego wschodu) - 2 ząbki czosnku - 1 gwiazdka anyżu - 150 - 200 ml wody - 1 łyżeczka octu ryżowego - olej sezamowy do skropienia potrawy W rozgrzanym woku na oleju smażymy posiekaną cebulę, czosnek i paprykę.  Udko (bądź ćwiartkę) z kurczaka kroimy na mniejsze kawałeczki, aby nadawały się na kęs. Dodajemy do woka wraz z przyprawami

SMYKWKUCHNI
Sałatka z paprykowym kurczakiem i kuskusem 184

kaszy kuskus, wcześniej przygotowanej zgodnie z opisem na opakowaniu 1/2 szklanki drylowanych czarnych oliwek 3 łyżki czerwonej, słodkiej papryki w proszku 4 lyżki oliwy z oliwek oliwa z oliwek, u mnie aromatyzowana różowym pieprzem, liśćmi laurowymi i chilli, do skropienia sałatki ocet balsamiczny, do skropienia sałatki Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy, kroimy w paski, a czosnek(...)patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy paski kurczaka i plasterki czosnku oraz słodką paprykę, smażymy, aż mięso będzie miało złoto-brązowy kolor. Kapustę szatkujemy, przekładamy do miski. Do kapusty przesypujemy kuskus i przekładamy z patelni kawałki kurczaka, dodajemy szpinak i czarne oliwki, skrapiamy aromatyzowaną oliwą i octem balsamicznym, w razie potrzeby doprawiamy do smaku, mieszamy. Sałatka jest najsmaczniejsza po kilku

Moja smaczna kuchnia
Sos dyniowy i zapiekanka z makaronu 189

jest tylko lekko podgrzany i mocno ciągnący. Sos dyniowy Składniki: 350 g pieczonej dyni hokkaido 1 pieczona papryka 2 ząbki czosnku, duże 3 chili 1 suszone ancho 1 szalotka 250 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy 4 łyżki jabłkowego octu sól i pieprz do smaku Dodatkowo 300 ml bulionu z kurczaka 500 g mielonego z kurczaka 8 plastrów wędzonego boczku(...)czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Upieczoną dynię zmiksuj ma puree. Dodaj upieczoną paprykę i usmażone warzywa. Zmiksuj jeszcze raz przy pomocy malaksera lub ręcznego miksera. Wyłóż na patelnię, dodaj pokrojone pomidory z puszki, zgniecione suszone chili ancho, przyprawy, winny ocet i pietruszkę. Wymieszaj i zagotuj sos. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie odcedź i dodaj do sosu

codojedzenia
pikantny kurczak pieczony na butelce 356

sól,  pieprz składniki zaprawy 2 papryczki tabasco czerwone  płaska łyżeczka pieprzu bałkańskiego płaska łyżeczka  słodkiej papryki  szczypta czosnku suszonego  szczypta lubczyku   szczypta soli 1 łyżka oliwy sposób przyrządzenia  W misce mieszamy ze sobą olej, ocet balsamiczny, maggi, pieprz, oraz sól.  Tuszką kurczaka myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony(...)dwanaście godzin).  Następnie tuszkę wyjmujemy z lodówki i osuszamy z marynaty papierowym ręcznikiem. Teraz możemy sporządzić pikantną zaprawę w której upieczemy drób. Mieszamy ze sobą pieprz bałkański, słodką paprykę, czosnek, sól, dodajemy drobno posiekane papryczki chilli, lubczyk i oliwę. Tak sporządzoną zaprawą, dokładnie nacieramy osuszoną tuszkę. Następnie ptaka nakładamy ( a raczej nabijamy) na butelkę, tą z kolei ustawiamy

Miód i pieprz
Sos pomidorowy do słoików 119

żółtych Bawolich Serc + resztki pomidorów, z których wybierałam nasiona) 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchwi duża papryka czerwona papryczka chili 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu 6 goździków 2 gałązki oregano 200 ml octu 10% 200 ml cukru łyżka soli 2 łyżeczki musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki oleju Z pomidorów zdjąć skórkę, ale tylko(...)przyprawy, a potem cebulę i marchew. Gdy cebula się zeszkli, wrzucić pomidory, paprykę i chili. Gotować do momentu, gdy marchew będzie miękka. Wyjąć ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Dodać rozdrobnione listki oregano. Sos lekko schłodzić i zmiksować na pulpę. Pulpę pomidorową ponownie gotować z dodatkiem octu, soli i cukru. Odparować sos do pożądanej konsystencji. Pod koniec dodać musztardę

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z kurczakiem teriyaki 219

pomarańcza lub kilka plastrów świeżego ananasa 3 łyżki drobno pokrojonego w kostkę sera żółtego 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki pomarańczowej marynata do kurczaka: 1 łyżka miodu 3-4 łyżki sosu teriyaki dressing : 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru/ cukru brzozowego sól morska, pieprz kolorowy do smaku Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować(...)Kapustę posiekać i wsypać do miski. Pomarańczę lub ananasa pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Papryki - czerwoną i pomarańczową pokroić w kostkę i razem z kosteczkami żółtego sera i usmażonymi kawałkami kurczaka dodać do pozostałych składników. Przed podaniem polać dressingiem przygotowanym z oleju rzepakowego, octu jabłkowego, cukru/ksylitolu oraz przypraw. Wymieszać

Ze smakiem i z pasją
Sushi z wędzonym łososiem 198

tego klejący. No i chyba mi się udało;)) Składniki: 200 gram ryżu do sushi 150 gram łososia wędzonego 1 ogórek szklarniowy 1 papryka 5 arkuszy nori - listki prasowanych alg morskich zalewa: 2 łyżki octu ryżowego 2 szczypty soli 2 łyżeczki cukru dodatkowo: mata bambusowa do zawijania sushi marynowany imbir sos sojowy pasta wasabi Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją(...)Układamy warstwę ryżu, pozostawiając  1 cm wolego miejsca od góry i od dołu. Przy dolnej krawędzi ryżu możemy rozsmarować cieniutką warstwę wasabi i ułożyć kawałki łososia, ogórka i papryki.  U mnie bez wasabi, dla mojego synka jest jeszcze za ostra. Zawijamy w taki sposób aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku rulonu,  pozostawiając matę bambusową

Życie zaczyna się w kuchni
Grillowane paprykowe podudzia z talarkami i cukinią 147

doprawione to takie moje grillowanie ulubione.    Soli w tym daniu nie dodałam, a smak i tak uzyskałam. Składniki: marynata: 1 mała papryka czerwona, 1 łyżeczka sosu chili, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 2 łyżki octu winnego z białego wina, 2 łyżki wody niegazowanej, ponadto: 10 szt. podudzi z kurczaka, ziemniaki, młoda cukinia, 1 łyżeczka rozmaryny suszonego, 1 łyżeczka

Moniki Smakołyki
Domowy ketchup z musztardą do słoików 121

bardzo często do kanapek, wędlin itp. U mnie dziś domowy z dodatkiem musztardy. Pycha! Składniki: 3 kg pomidorów 25 dag cebuli 0 ml octu 10 dag ostrej musztardy 8 dag cukru Przyprawy: gałka muszkatołowa gorczyca mielona papryka ziele angielski sól i pieprz Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać i pokroić. Następnie rozgotować z pokrojoną cebulą i przetrzeć przez sito. Powstałą masę podgrzewać

Tradycyjna Kuchnia
Sushi futomaki z wędzonym łososiem, warzywami i serkiem śmietankowym 208

wędzonym łososiem, warzywami i serkiem śmietankowym 2 rolki Składniki: około 120 g ryżu do sushi 2 arkusze nori 100 g wędzonego łososia zielony ogórek papryka czerwona awokado serek śmietankowy wasabi Zaprawa do ryżu: 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Do podania: wasabi marynowany imbir sos sojowy Przygotowania rozpoczynamy od wypłukania ryżu. Ryż zalewamy wodą, mieszamy, odcedzamy(...)płomień i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie wyłączamy palnik i pozostawiamy ryż na 20 minut również pod przykryciem. W tym czasie przygotowujemy zaprawę. W miseczce mieszamy ocet, cukier i sól, mieszamy do momentu aż składniki się połączą. Ryż przykładamy do miski, dodajemy zaprawę i dokładnie mieszamy. Powinno robić się to ostrożnie, drewnianą łyżką, przewracając ziarenka z brzegów

PatiGotuje
Caponata - bigos z bakłażana 151

kolorze nie posiadają charakterystycznej goryczki dla bakłażana. Składniki na 2 porcje: 2-4 bakłażany 1 puszka krojonych pomidorów/ zamiennie 4 świeże pomidory 1 papryka - opcjonalnie czarne oliwki 1 ząbek czosnku 1cebula sól, pieprz 1 łyżka octu winnego szczypta cukru świeże oregano 2 łyżki oleju/oliwy Wykonanie: bakłażany pokroić w dużą kostkę, posolić, odstawić na kilka minut, by zwilgotniał (obsmażysz go wówczas

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ogórki na ostro 213

grilla, pieczonego mięsa, ale sprawdzi się również na imieninowym stole jako przystawka. Do przygotowania tego przepisu będziemy potrzebowali: 2kg ogórków gruntowych Ostra papryka 4 łyżki soli Czosnek 2,5 szklanki cukru Chili 8 łyżek oleju Szklanka octu Ogórki umyte kroimy w kostkę, przekładamy do miski i posypujemy solą. Tak przygotowane ogórki odstawiamy na min. 2 godziny. Po upływie tego czasu(...)ogórki mają lepszy aromat. Gdy zależy mi, by były bardziej słodkie, dodaję nieco octu balsamicznego. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień przygotowujemy słoiki. Na każdy słoik (robię ogórki w małych słoikach) dodaję posiekany ząbek czosnku, kilka kawałków ostrej papryki, która dodatkowo wzmocni smak naszych przetworów, oraz – jeżeli mam – trochę świeżego koperku

MarcinChef
Bakłażan z soczewicą i orzechami włoskimi 138

passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki czy też 4 świeże pomidory 200 g pomidorów koktajlowych (im słodsze tym lepiej) łyżeczka wędzonej papryki 30-50 g orzechów najlepiej włoskich/pekan 100 g suchej czerwonej soczewicy 2-3 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina (można zastąpić cytryną z dodatkiem np. syropu z agawy, ryżu, klonowym) 3 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Bakłażany(...)chwilę. Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę oraz paprykę wędzoną. Smaż kolejne 3 minuty. Po tym czasie dodaj passatę pomidorową, posiekane orzechy i soczewicę oraz pomidorki. Całość gotuj aż soczewica zmięknie, czyli około 10-15 minut. Dopraw solą lub sokiem cytrynowym z jednej połowy cytryny, co polecam bardziej niż własnie sól, oraz dodaj ocet balsamiczny. Smacznego!   Artykuł Bakłażan z soczewicą

greenscarf

Proponowane wyszukiwania