papryka w occie - 3457 przepisów (strona:106/231)

Sos tzatziki 332

jogurt grecki, drobno poszatkowany, zielony ogórek, roztarty czosnek i oliwa. Reszta to dodatki urozmaicające/wzbogacające jego smak. Sok z cytryny można zastąpić białym octem winnym. Smak sosu można wzbogacić o oliwki, miętę, białą paprykę czy fetę. Źródło przepisu:   Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
Filet z piersi indyka faszerowany brązowymi pieczarkami 188

użyłem limburskiej) sól pieprz majeranek olej roślinny (do pieczenia używam tego z pestek winogron) Polewa potrzebna na koniec pieczenia: 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżki czerwonej papryki wędzonej (mielonej) Sposób przygotowania: Filet z indyka umyć, oczyścić z błon, natrzeć sokiem z połowy cytryny oraz solą pieprzem. Wstawić do lodówki

W SMAK
Kolorowa sałatka z fasolą 248

szczypiorek. Gdy fasolka będzie zimna, łączymy z nią pozostałe składniki i polewamy sosem. Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki wody 2 łyżki octu winnego jasnego 2 łyżeczki czubrycy zielonej pól łyżeczki słodkiej papryki pieprz, sól   Wszystko mieszamy i odstawiam do pół godziny do lodówki

Humanistka w kuchni
Łosoś z grilla w sosie barbecue 187

Ten bogaty sos doskonale uzupełnia smak łososia, nadając mu bardzo delikatny aromat. Składniki: 4 filety z łososiana sos: 1 posiekana drobno średnia cebula1 ½ szklanki dobrego ketchupu

naRuszcie
Keczup z cukinii 182

Moja kuzynka robi masę fajnych przetworów, między innymi ten keczup. Też mi posmakował, więc postanowiłam zrobić swoje zapasy. Recepturę mam od kuzynki - polecam serdecznie!Składniki:1

Kuchnia domowa Ani
Bitki z karkówki 229

miękkie i aromatyczne.. Składniki dla 4 osób: 0,5 kg schabu karkowego bez kości (na 8 kotletów) sól, pieprz, majeranek, oregano, kurkuma, slodka papryka mąka zwykła lub bezglutenowa 2 cebule 3 ząbki czosnku ocet jabłkowy (jeśli robimy marynatę) Zobacz cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Bitki z karkówki 185

miękkie i aromatyczne.. Składniki dla 4 osób: 0,5 kg schabu karkowego bez kości (na 8 kotletów) sól, pieprz, majeranek, oregano, kurkuma, slodka papryka mąka zwykła lub bezglutenowa 2 cebule 3 ząbki czosnku ocet jabłkowy (jeśli robimy marynatę) Marynowanie mięsa: nie jest konieczne ale wpływa na lepszy smak i kruchość mięsa.  Umytą chłodną wodą karkówkę nacieramy przyprawami, poszatkowanym

prawdziwe jedzenie
Placuszki kalafiorowe z peperonatą / Cauliflower cakes with peperonata 211

English Placuszki kalafiorowe z peperonatą (3-4 porcje) Składniki: 2 czerwone papryki pokrojone w paski 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 czerwona papryczka chilli, bez nasion i pokrojona w drobną kostkę 200 g krojonych pomidorów z puszki 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżeczka cukru 1 mały kalafior podzielony na różyczki 1 jajko(...)pełnotłustego mleka garść posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: W średnim rondelku podsmaż na oleju na średnim ogniu paprykę i cebulkę aż staną się miękkie, przez około 20 minut, po czym dodaj czosnek i chilli. Smaż przez 5 minut i dopraw octem, cukrem i solą i pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia, wmieszaj pietruszkę i odstaw. Do wrzącej i osolonej wody wrzuć

karmelowy
Krewetki po kubańsku 250

surowych, dużych krewetek 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 1  biała cebula 1 liść laurowy 1 -2 papryki pieczone, bez skórki (z zalewy) 100 ml białego wytrawnego wina 200 g pomidorów z puszki 1 łyżeczka białego octu winnego lub do smaku sól ryż do podania przygotowanie Krewetki, o ile kupiliśmy mrożone,   wyjąć  odpowiednio wcześnie(...)paski. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną  cebulę, zeszklić. Dodać liść laurowy, pokrojone  papryki, wlać wino, gotować na niewielkim ogniu aż wino wyparuje. Dołożyć pomidory, gotować ok 20 min na małym ogniu. Dodać obrane krewetki, dusić jeszcze 5 minut, doprawić do smaku octem i solą. Podawać z ryżem. Smacznego

Stare Gary
Filet z kurczaka z grilla na ostro-kwaśno 285

dlatego często wymaga dość wyrazistego doprawienia. Marynata przygotowana ze sporym dodatkiem mielonego chilli oraz octu i pikantnej musztardy z pewnością mu to zapewni. Ponieważ jednak jest ona mimo wszystko bardziej ostra niż kwaśna, dodatkowo „zakwasimy” naszą potrawę podając ją np. z marynowanymi patisonami i papryką, oliwkami oraz kiszonymi ogórkami. Można też podać ogórki konserwowe zamiast kiszonych, albo nawet marynowane grzyby(...)raczej większych niż mniejszych filetów z kurczaka Marynata 10 łyżek oliwy 4 łyżki octu z czerwonego wina 2 czubate łyżeczki średnio ostrej musztardy (np. Dijon) 2 ząbki czosnku 3/4 łyżeczki mielonego chilli (pieprzu cayenne) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka soli Do podania marynowane patisony kiszone ogórki papryka konserwowa zielone oliwki opieczone na grillu lekkie pszenne pieczywo Instrukcje Z filetów usuwamy

Kulinarna Pokusa
Roladki z kurczaka nadziewane warzywami 250

potraw;)   Składniki:  1/2 kg filetu z kurczaka,  kawałek pora,  marchewka,  2 łyżki kukurydzy,  łyżeczka octu jabłkowego (użyłam Kamis),  50g sera,  sól z pieprzem w młynku (użyłam Kamis),  ostra papryka (użyłam Kamis),  jajko,  3 łyżki bułki tartej,  łyżka masła, olej do smażenia. WykonanieMięso umyć, osuszyć i podzielić(...)stron oprószyć solą i pieprzem, natomiast z jednej strony oprószyć ostrą papryką. Warzywa umyć, marchewkę obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora zaś pokroić w cienkie półplasterki. Podsmażyć na łyżce masła. Dusić około 5 minut na małym ogniu, aż warzywa nieco zmiękną. Dodać kukurydzę, ser i ocet jabłkowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozbite filety nakładać

Z miłości do słodkości
Domowy ser żółty z czarnuszką 218

kobiety na wsiach, z dobrego wiejskiego tłustego sera – białego dla odmiany. Przepis dostała moja mama dobrych kilkanaście lat temu od koleżanki. Pamiętam ten pierwszy ser, była w nim papryka i smakował wybornie, nawet jak na podniebienie ucznia podstawówki Jak smakuje ten nasz domowy żółty ser? Trochę inaczej, niż ten sklepowy, ale bardzo dobrze W dodatku nie jest skomplikowany(...)żółty z czarnuszką window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 g tłustego sera białego 0,4 l mleka 1 żółtko 1 jajko 1 łyżka octu 1 łyżka sody szczypta soli 3 łyżki masła ulubione dodatki - kminek, czarnuszka, papryka, suszone pomidory, kozieradka Sposób przygotowania Ser biały wrzucamy do garnka z mlekiem. Gotujemy ok 10 min, od zagotowania. Ser powinien się rozpaść

Mieszam w Garnku
Sałatka "Do majonezu"- w słoiku 238

doprawić i podać do stołu.  Składniki: 3 większe cukinie 1 kg papryki czerwonej 1 kg papryki żółtej 1 kg papryki zielonej 1 kg cebuli 1/2 kg marchwi ok 3 łyżki soli Zalewa: 7 szklanek wody 1 szklanka octu 2 szklanki cukru ziele angielskie liście laurowe gorczyca Sposób przygotowania: Cukinię obrać, wydrążyć środki nasienne, pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić

Kuchnia w czekoladzie
Lunchbox - najszybsza sałatka z papryką i pomidorem 296

zielona, ale każdy kolor jest w porządku) - 1 pomidor - garść grubo posiekanego koperku Sos: - 1 łyżka sosu sojowego - 3/4 łyżeczki octu jabłkowego - 1/2 łyżeczki miodu - 1/2 łyżeczki drobno posiekanego koperku - pieprz do smaku Sałatę targamy na małe kawałki, paprykę kroimy w kostkę o takiej wielkości, jaka nam pasuje, pomidora parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i gniazda nasienne, a następnie

Kulinarne zapędy Kokosa
Caponata 163

oliwek bez pestek garść czarnych oliwek bez pestek oliwa  z oliwek EV do smażenia 2 łyżki octu winnego sól morska pieprz posiekana natka pietruszki Wykonanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek. Po chwili dodajemy następnie paprykę, a po 2-3 minutach pokrojone w kostkę pomidory. Zmniejszamy ogień i przykrywamy. Gdy warzywa puszczą

Kulinarne przygody Gatity