delikatne, szybko się robi i taki obiad zrobimy w 20 minut. 1 woreczek ryżu 1 polędwica wieprzowa 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 por biała część 1 cukinia mała natka, szczypiorek sól, pieprz 3 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku 2 łyżki cukru trzcinowego 6 łyżek sosu sojowego 1/4 szklanki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 cm imbiru(...)oleju przesmażam marchew, paprykę, por i cukinię, starty imbir. i czosnek starty, oraz chili pokrojone. Warzywa duszę pod przykryciem około pięć minut. Można podlać je odrobiną wody. Przekładam je na talerz. Cebulę kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję polędwicę i smażę z każdej strony po około 2 minuty. Dolewam wodę, sos sojowy,dodaję cukier trzcinowy, ocet winny i chwilę mieszam
wesoła kuchniaczerwona 1 papryka żółta 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy 6 ząbków czosnku chili (na czubek łyżeczki) 2 łyżki musztardy 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka curry 1 łyżka pieprzu naturalnego 3 szklanki cukru 1 szklanka octu 2 łyżki soli 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić
Cukiernia Pychotkipestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 1 ząbek czosnku sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny odrobina octu balsamicznego 1 łyżka płynnego miodu sól,pieprz ulubione zioła i przyprawy: u mnie papryka ostra, Wykonanie: Brokuła gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Studzimy. Ser kroimy w kostkę, natke pietruszki siekamy drobno. Czosnek rozgniatamy
Z Majeczką w kuchniroku wypróbuję, bo na pewno nie zepsuje on smaku sałatki, a jedynie dodatkowo go wzbogaci. Składniki: 4 kg ogórków ½ kg marchwi ½ kg papryki (czerwona lub kolorowa) ½ kg cebuli ¾ łyżki soli Zalewa: 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10% spirytusowego ½ szklanki oliwy 3 łyżki soli Ok. ½ łyżeczki pieprzu Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy. Ogórki i cebulę obieramy, kroimy w plastry
Smakowy Rajdowolnych sałat papryczka chili parę plasterków wędzonego boczku pestki słonecznika / dyni kromki bułki ser cheddar słodka czerwona papryka olej rzepakowy do grzanek Składniki na sos winegret: 200 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 5 łyżek octu balsamicznego 1 łyżka musztardy dijon firmy KAMIS 1 łyżka miodu sól, pieprz zioła prowansalskie (opcjonalnie) Zacznijmy od chrupiących(...)grzanek. Bułkę pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam ją na suchej patelni. Gdy były już chrupiące starłam na nie ser cheddar. Posypałam słodką czerwoną papryką, odrobiną soli i skropiłam je olejem rzepakowym. Ser cudownie oblepił grzanki. Podsmażyłam następnie plasterki wędzonego boczku. Aby zaostrzyć smak sałatki,dodałam do niego pokrojoną papryczkę chili. Mając dalej patelnię pod ręką podprażyłam na niej pestki słonecznika. Idealnie
potrawyregionalnełupinek 40 g płatków migdałowych 6 gałązek natki pietruszki 1 duża kromka czerstwego chleba 4 łyżki octu z czerwonego wina 8 łyżek oliwy sól do smaku Przygotowanie sosu romesco : Piekarnik nastawiony na górną grzałkę (grill) nagrzej do 190 stopni C. Papryki przekrój na pół, usuń z nich gniazda nasienne. Papryki ułóż skórą do góry na blasze wyłożonej folią aluminiową(...)razem z papryką. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj paprykę, chilli i czosnek wyciśnięty z osłonek. Smaż ok. 3 minuty. Czerstwy chleb porwij na kawałki, dodaj na patelnię i smaż z warzywami, aż stanie się złoty i chrupiący. Całą zawartość patelni przełóż do malaksera. Dodaj posiekane pomidory, ocet winny i pozostałą oliwę. Dopraw solą. Zmiksuj pulsacyjnie na pastę. Przełóż
Chilli Czosnek i Oliwadojrzewać pomidory malinowe , a one są do sałatek najlepsze na świecie ..mniam .. Składniki : 2 pomidory malinowe , słodkie , mięsiste i mocno dojrzałe 1 zielona papryka grubościenna 1 mała cebulka , najlepiej szalotka 8 przepiórczych jaj sos : 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu szczypta suszonego , roztartego w palcach cząbru sól , pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepiórcze jajka gotujemy , wrzucając(...)minuty . Następnie zlewamy wrzątek i jajka natychmiast zalewamy zimną wodą , odstawiamy do ostygnięcia . Obieramy ze skorupek , przekrawamy na pół . Pomidory kroimy w plasterki dowolnej wielkości , ja preferuję półksiężyce Paprykę najlepiej pociąć w niezbyt długie paski . Warzywa przekładamy razem do miski . Składniki na sos łączymy ze sobą i przelewamy do warzyw . Mieszamy , odstawiamy na około 30 minut , żeby wszystko się przegryzło
Ogrodnik w podróżyryżu do sushi (opcjonalnie zwykły biały, kleisty ryż, wtedy gotujemy go tradycyjnie)2 nori (prasowane wodorosty)Przyprawy:sos sojowy - do kurczakamielona czerwona papryka - do kurczakasok z połowy cytryny - do brokułówszczypta soli2 płaskie łyżeczki cukru4 łyżeczki octu ryżowegoNarzędzia:pałeczki do jedzenia sushi (opcjonalnie widelec ;))mata bambusowa do rolowania sushiostry nóżFilety z kurczaka: Filety z kurczaka kroimy w paseczki. Filety(...)kurczaka przez 20 minut moczymy w sosie sojowym. Następnie oprószamy mieloną papryką grillowany kurczak odstawiamy do wystygnięcia.Brokuły:Brokuły gotujemy we wrzątku ( wrzucamy do wrzątku) z dodatkiem łyżeczki cukru i soku z cytryny (by brokuły zachowały zielony kolor). Po ugotowaniu brokułów rozmiażdżamy je widelcem. Ryż:Ryż do sushi płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta
Bon Appetit Małgorzatyzainwestować w składniki :) Składniki na 2 osoby (ok. 30 sztuk): ryż: 250g ryżu do sushi (1 kubek) 30 ml octu ryżowego 1 kubek wody 1,5 łyżki cukru Pozostałe: awokado 4 płaty nori łosoś wędzony paluszki surimi szczypiorek czerwona papryka ogórek zielony serek typu Philadelphia sos sojowy imbir marynowany wasabi mata bambusowa Przygotowanie: Ryż dobrze opłukać. Zalać zimną wodą(...)przykryciem na kolejne 10 minut. Następnie do ryżu dodać ocet ryżowy wymieszany z cukrem. Nori położyć na macie bambusowej chropowatą stroną do góry. Mocząc ręce w wodzie, na płat nałożyć cienką warstwę ryżu, zostawić ok. 1,5 cm z jednej strony. Na ryżu w poprzek nakładać ulubione dodatki np. łosoś, paprykę pokrojoną w paski, ogórek w słupki/ paluszek surimi, serek
Fabryka pomysłówcebula 30 ml nalewki z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić wódką i suszonym czosnkiem niedźwiedzim) świeży rozmaryn jałowiec liść laurowy słodka wędzona papryka w proszku pieprz sól 50 ml oliwy z oliwek 2 małe czerwone cebule 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego Wykonanie: Kawałki sarniny myjemy, osuszamy, w razie potrzeby oczyszczamy z błon, a następnie marynujemy w nalewce z czosnku niedźwiedziego(...)solą pieprzem i odrobiną wędzonej papryki, można też dorzucić gałązkę rozmarynu. Gulasz podajemy oczywiście z quinoą ;) polecam też jako dodatek sałatkę z marynowanej cebuli, która jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. 2 małe czerwone cebulki kroimy w cienkie półplasterki, zalewamy wrzątkiem na pół minuty, przecedzamy, a następnie mieszamy z łyżką octu jabłkowego, można też doprawić odrobiną soli, ewentualnie też
Quinoa Raz!wydaniu. SAŁATKA Z CUKINII I PAPRYKI Składniki: (na około 10 małych słoików) 5 cukinii 3 czerwone papryki 2 żółte papryki 4 cebule 4 ząbki czosnku 1 opakowanie gorczycy 1 łyżka soli kamiennej zalewa: 1,25 l wody 1,25 szklanki octu 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe opcjonalnie 1/4 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Cukinię(...)myjemy i kroimy na ćwiartki a następnie na plastry. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Wszystkie pokrojone warzywa mieszamy w misce, posypujemy solą i odstawiamy na noc aby zmiękły. Następnego dnia kroimy na plasterki czosnek, dodajemy do reszty warzyw, które przekładamy do słoików (bez soków które puściły nocą) . Sałatkę posypujemy
Bon appetit mon amiesmak :) Jest wyśmienita zarówno na zimno jak i na ciepło. Składniki: 1 kg filetów z ryby ( u mnie dorsz), 2 słodkie czerwone papryki, ½ litrowego słoika ogórków konserwowych, 2 duże cebule, Na zalewę: niepełna szklanka octu 10% ( około 200 ml), 1,5 szklanki wody, ¼ szklanki oleju, 1,5 łyżki cukru, 2 łyżki pikantnego ketchupu, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, płaska łyżeczka(...)stron ( ciasto ma się przyrumienić). Zdjąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i odstawić. Cebule obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Ogórki i paprykę pokroić w paski lub grubą kostkę. Przygotować zalewę - w garnku wymieszać wszystkie składniki i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać paprykę, ogórki i cebulę. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Zestawić
Nie tylko w kuchniWarzywno - pomidorowy sos na zimę 4 kg pomidorów lima 3 jabłka 5 dużych cebul 2 duże czerwone papryki 1 duża główka czosnku 2 marchewki 1 nieduża pietruszka 1/4 selera 1 papryczka chili (można więcej) 3 łyżki oleju 60 ml octu winnego Przyprawy: 10 łyżek cukru (można zmniejszyć ilość bo wychodzi dość słodki) 1 szczypta cynamonu 5 ziaren jałowca(...)łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 goździki Do dzieła!!! Mieszamy cukier, sól i wszystkie przyprawy -odstawiamy. Warzywa obieramy/myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do dużego gara, dolewamy olej i dusimy pod przykryciem często mieszając ok 3 godzin. Mają być bardzo miękkie. Następnie wszystko miksujemy, dolewamy ocet, dodajemy wymieszane przyprawy z cukrem i solą i dalej
sierotka maRysia w kuchniszklanki wody 1/2 szklanki oleju mały koncentrat pomidorowy 4 łyżki keczupu 4 łyżki cukru ( u mnie z lekkim "czubem") 4 łyżki octu sól do smaku (opcjonalnie)* pieprz (opcjonalnie) Cebulę kroimy w drobną kostkę, a ogórki i paprykę w drobne słupki. Filety rozmrażamy na tyle, aby mozna je był pokroić na mniejsze kawałki. Opłukane i osuszone posypujemy przyprawą typu vegeta. Zostawiamy
w mojej kuchnirukolą - pomidor - cebula czerwona - 2 plastry sera feta - 1/2 ogórka zielonego - garść orzeszków pini - przyprawa gyros do kurczaka - słodka papryka (przyprawa) - 1 łyżka oliwy - oregano/bazylia Sos: - 1 łyżka musztardy - 1 łyżka oliwy - 2 łyżki wody - 1/2 łyżki octu winnego - sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: - kurczaka pokrój na cienkie paski i usmaż na patelni na łyżce oliwy wraz
MintTaste