papryka w occie - 3457 przepisów (strona:123/231)

Salsa meksykańska 215

łyżeczka soli; 2 ząbki czosnku; 1/2 łyżeczki chili w proszku; 1/4 szklanki zimnej wody; 1 łyżka octu jabłkowego; 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki zimnej wody; Olej do smażenia. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Paprykę i papryczki chili umyć, osuszyć, oczyścić z błon, bardzo drobno pokroić. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę(...)pokrojoną cebulę, paprykę i chili i podsmażyć. Dodać sól, cukier i chili w proszku. Smażyć, aż cały powstały płyn odparuje. Następnie dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pomidory z puszki wraz z zalewą i wodę. Patelnię przykryć przykrywką, a całość dusić jeszcze, pod przykryciem, na małym ogniu, przez 25 - 30 minut. Gdy warzywa będą już miękkie dodać ocet, ewentualnie doprawić

Gospodyni Miejska
Ostra surówka 421

dzisiaj  ostra surówka, z kapusty. -- Skład: kapusta biała 0,7-1,0 kg, pół dużej papryki, pół dużej cebuli białej, pół dużej cebuli  czerwonej, 4 duże ząbki ostrego czosnku, łyżeczka płaska cukru, pół łyżeczki pieprzu,  ~pół łyżeczki soli, kieliszek octu 10%, 3 duże łyżki dobrego oleju rzepakowego. Opcjonalnie 2-3 papryczki chili, cayenne lub jakieś ulubione, które

chleba naszego
Ketchup z cukinii. 166

skusi i wypróbuje?! Składniki; 1,5 kg obranej cukinii 0,5 kg cebuli 1 i 3/4 szkl. cukru kryształu 3/4 szkl. octu 10% 40 dag koncentratu pomidorowego ( 2 małe słoiczki) 3 łyżki soli łyżeczka pieprzu łyżeczka słodkiej papryki Jeśli ketchup ma być pikantny wtedy należy dodać pieprz cayenne lub ostrą paprykę doprawiając do swoich gustów smakowych Przygotowanie; Jeśli używamy dużej(...)cebula zmiękła. Jeśli wody jest dość dużo wtedy część odlewamy, ponieważ ketchup będzie zbyt rzadki. Przekładamy cukinię do garnka i smażymy na małym ogniu około 50 min. Następnie dodajemy ocet i cukier. Mieszamy i gotujemy około 20 min. Mieszamy co kilka chwil aby cukinia nie przywarła do dna. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Gotujemy około

Radość kipiąca uśmiechem.
Sushi 308

Składniki: 500g ryżu do sushi (2 szklanki), 150ml octu ryżowego, 100g cukru, szczypta soli, sushi nori, Dodatki (najlepiej dodać według własnego smaku): 2 paluszki surimi, łosoś wędzony, 1/2 awokado, 1/2 żółtej papryki, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 świeżego ogórka, 3 liście sałaty karbowanej, kilka krewetek (do ich podsmażenia masło, sól, pieprz i kilka kropel cytryny), czarny sezam. Ponadto: sos sojowy, pasta(...)Następnie odstawić na 20 minut. Do octu ryżowego dodać cukier i szczyptę soli - wymieszać do połączenia się składników. Taką zalewę dodać do ryżu i przemieszać, dokładnie ale delikatnie. Zalewę wlewać stopniowo, a jej ilość oceniać samemu - mi zawsze troszkę jej zostaje. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Krewetki przesmażyć i pozostawić do ostygnięcia. Przygotować warzywa: Papryki i ogórka (z ogórka wyciąć miękki

W kuchni u Moniki
Sałatka z białej kapusty wersja z czosnkiem 361

zdecydowanie lepiej smakuje ta wersja bo bardzo lubię czosnek. składniki: 2 kg białej kapusty 2 czerwone papryki 4 marchewki 1 duża główka czosnku 2 łyżki soli zalewa 2 szklanki wody zimnej przefiltrowanej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 0,5 szklanki octu 10 % Kapustę drobno pokroić lub poszatkować na szatkownicy do warzyw. Następnie kapustę przełożyć do dużej miski i zasypać

Monia miesza i gotuje
Sałatka z rukolą kurczakiem, miodem 296

sałat) 1 mała pierś z kurczaka podwójna 10 dag twrogu 1  czerwona cebula  papryka słodka sól, pieprz zioła prowansalskie 1 łyżka miodu 2 jajka 2 pomidory 3 łyżki ziaren słonecznika Składniki na sos: 2  łyżeczki miodu 2 łyżeczki octu winnego  2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżki ziół  prowansalskich WYKONANIE : Rukolę

W kuchennym oknie Ewy
Ryba po cygańsku 4054

Pyszna rybka na zimno smażona w cieście naleśnikowym i marynowana w słodko-pikantnej zalewie - absolutny hit każdej imprezy!Dodatkowym plusem jest to, że przygotowuje się ją

Kto ugości moich gości?
Żeberka z grilla 166

Marynata 5 łyżek octu winnego 6 - 7  oleju rzepakowego 2 łyżki miodu 2 łyżki keczupu 0,5 łyżeczki  musztardy rosyjskiej pieprz sól papryka słodka lub chili Sposób przygotowania: Żeberka umyć osuszyć przyprawić przyprawą do żeberek, odstawić pod przykryciem najlepiej na całą noc .  Przygotować garnek włożyć żeberka zalać wodą i gotować na małym ogniu ( od zagotowania ok.1

Kubki smaku
Makaron ze szparagami, szpinakiem i fetą 234

zalewy) 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 100g dobrej jakości sera feta Dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego (lub innego) 1 posiekany ząbek czosnku Szczypta soli, pieprzu i ostrej papryki w proszku Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Szparagi umyć, odłamać lub obciąć twarde końcówki (ok. 2 cm). Pokroić

Fabryka pomysłów
Sałatka z cukinii na zimę. 737

niego skorzystali również moi rodzice i im także bardzo ta sałatka zasmakowała. Składniki: 3 i 1/2 kg cukinii (już bez miąższu), 2 szklanki octu (szklanka 250ml), 2 szklanki cukru (szklanka 250ml), 3 cebule, 2 świeże czerwone papryki, garść liści selera (Już pokrojonych), 2 ząbki czosnku, 2 łyżki gorczycy, 2 łyżki soli, paczka kurkumy (15g). Przygotowanie: Cukinię pokroić w cienkie plastry

W kuchni u Moniki
KOTLETY WIEPRZOWE (KARKOWKA) Z GRILLA 165

ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy sól PRZYGOTOWANIE:  Krok 1. Przygotowujemy marynatę: czosnek miażdżymy i rozcieramy z solą - mieszamy z papryką, imbirem, pieprzem, ziołami prowansalskimi i cukrem. Krok 2. Mięso płuczemy, wycieramy skropioną octem ściereczką, kroimy na plastry o grubości ok. 1,5cm, lekko je rozbijamy tłuczkiem (płaską stroną), nacieramy przygotowaną marynatą, smarujemy oliwą, układamy jeden

Moja Książka Kucharska
Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa 244

delektujemy się chrupiącym kwaśnym i lekkim przysmakiem, czekając na obiad. Ojciec przyrządza to danie, wkładając fasolkę do szerokiego naczynia wraz z koprem, czosnkiem, papryką chili, solą i nasionami selera. Następnie zalewa wszystko gorącym roztworem wody z octem w proporcjach pół na pół, po czym zamyka słoik i gotuje go w naczyniu z wrzącą wodą przez około 10 minut. Fasolkę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gazpacho z żółtych pomidorów 197

Musiałam je zrobić, aby móc zobaczyć jak smakuje. Przepisem dzielę się w Wami :)  Składniki: 1 kg dojrzałych żółtych pomidorów dojrzała, żółta papryka 1 ogórek obrany ze skórki  2 ząbki czosnku czarny pieprz  niecała łyżka octu winnego białego  3-4 łyżki oliwy z oliwek 1-2 kromki chleba * u mnie bez chleba  rukola sól kilka kostek

AZgotuj!
Makaron z kulkami tofu i sosem pomidorowym 205

tofu: 300g tofu naturalnego ½ szklanki mąki ryżowej 2 łyżki sezamu 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżka octu winnego 1 łyżka koperku (suszony lub świeży) 5 łyżek ziół prowansalskich ½ łyżeczki papryki czerwonej słodkiej szczypta chili pieprz, sól 2 łyżki oleju kokosowego ( do smażenia) ---- Sos : 2 ząbki czosnku 2 garście jarmużu (ok 100g) 2 średnie

Apetyt na Zielone
łopatka 220

osób 1,5-2 kg ładnie wykrojonej łopatki wieprzowej   marynata duża szczypta majeranku duża szczypta lubczyku duża szczypta pieprzu ziołowego duża szczypta papryki słodkiej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju 2 łyżki octu jabłkowego Sposób przygotowania:  Czosnek obieramy z łupin, miażdżymy nożem, drobno siekamy i wkładamy do miski razem z pozostałymi składnikami marynaty. Następnie całość

Miód i pieprz