papryka w occie - 3457 przepisów (strona:128/231)

Sushi 245

Składniki: 500g ryżu do sushi (2 szklanki), 150ml octu ryżowego, 100g cukru, szczypta soli, sushi nori, Dodatki (najlepiej dodać według własnego smaku): 2 paluszki surimi, łosoś wędzony, 1/2 awokado, 1/2 żółtej papryki, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 świeżego ogórka, 3 liście sałaty karbowanej, kilka krewetek (do ich podsmażenia masło, sól, pieprz i kilka kropel cytryny), czarny sezam. Ponadto: sos sojowy, pasta(...)Następnie odstawić na 20 minut. Do octu ryżowego dodać cukier i szczyptę soli - wymieszać do połączenia się składników. Taką zalewę dodać do ryżu i przemieszać, dokładnie ale delikatnie. Zalewę wlewać stopniowo, a jej ilość oceniać samemu - mi zawsze troszkę jej zostaje. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Krewetki przesmażyć i pozostawić do ostygnięcia. Przygotować warzywa: Papryki i ogórka (z ogórka wyciąć miękki

W kuchni u Moniki
Sałatka z białej kapusty wersja z czosnkiem 322

zdecydowanie lepiej smakuje ta wersja bo bardzo lubię czosnek. składniki: 2 kg białej kapusty 2 czerwone papryki 4 marchewki 1 duża główka czosnku 2 łyżki soli zalewa 2 szklanki wody zimnej przefiltrowanej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 0,5 szklanki octu 10 % Kapustę drobno pokroić lub poszatkować na szatkownicy do warzyw. Następnie kapustę przełożyć do dużej miski i zasypać

Monia miesza i gotuje
Sałatka z rukolą kurczakiem, miodem 255

sałat) 1 mała pierś z kurczaka podwójna 10 dag twrogu 1  czerwona cebula  papryka słodka sól, pieprz zioła prowansalskie 1 łyżka miodu 2 jajka 2 pomidory 3 łyżki ziaren słonecznika Składniki na sos: 2  łyżeczki miodu 2 łyżeczki octu winnego  2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżki ziół  prowansalskich WYKONANIE : Rukolę

W kuchennym oknie Ewy
Ryba po cygańsku 4010

Pyszna rybka na zimno smażona w cieście naleśnikowym i marynowana w słodko-pikantnej zalewie - absolutny hit każdej imprezy!Dodatkowym plusem jest to, że przygotowuje się ją

Kto ugości moich gości?
Żeberka z grilla 132

Marynata 5 łyżek octu winnego 6 - 7  oleju rzepakowego 2 łyżki miodu 2 łyżki keczupu 0,5 łyżeczki  musztardy rosyjskiej pieprz sól papryka słodka lub chili Sposób przygotowania: Żeberka umyć osuszyć przyprawić przyprawą do żeberek, odstawić pod przykryciem najlepiej na całą noc .  Przygotować garnek włożyć żeberka zalać wodą i gotować na małym ogniu ( od zagotowania ok.1

Kubki smaku
Makaron ze szparagami, szpinakiem i fetą 197

zalewy) 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 100g dobrej jakości sera feta Dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego (lub innego) 1 posiekany ząbek czosnku Szczypta soli, pieprzu i ostrej papryki w proszku Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Szparagi umyć, odłamać lub obciąć twarde końcówki (ok. 2 cm). Pokroić

Fabryka pomysłów
Sałatka z cukinii na zimę. 660

niego skorzystali również moi rodzice i im także bardzo ta sałatka zasmakowała. Składniki: 3 i 1/2 kg cukinii (już bez miąższu), 2 szklanki octu (szklanka 250ml), 2 szklanki cukru (szklanka 250ml), 3 cebule, 2 świeże czerwone papryki, garść liści selera (Już pokrojonych), 2 ząbki czosnku, 2 łyżki gorczycy, 2 łyżki soli, paczka kurkumy (15g). Przygotowanie: Cukinię pokroić w cienkie plastry

W kuchni u Moniki
KOTLETY WIEPRZOWE (KARKOWKA) Z GRILLA 131

ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy sól PRZYGOTOWANIE:  Krok 1. Przygotowujemy marynatę: czosnek miażdżymy i rozcieramy z solą - mieszamy z papryką, imbirem, pieprzem, ziołami prowansalskimi i cukrem. Krok 2. Mięso płuczemy, wycieramy skropioną octem ściereczką, kroimy na plastry o grubości ok. 1,5cm, lekko je rozbijamy tłuczkiem (płaską stroną), nacieramy przygotowaną marynatą, smarujemy oliwą, układamy jeden

Moja Książka Kucharska
Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa 200

delektujemy się chrupiącym kwaśnym i lekkim przysmakiem, czekając na obiad. Ojciec przyrządza to danie, wkładając fasolkę do szerokiego naczynia wraz z koprem, czosnkiem, papryką chili, solą i nasionami selera. Następnie zalewa wszystko gorącym roztworem wody z octem w proporcjach pół na pół, po czym zamyka słoik i gotuje go w naczyniu z wrzącą wodą przez około 10 minut. Fasolkę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gazpacho z żółtych pomidorów 163

Musiałam je zrobić, aby móc zobaczyć jak smakuje. Przepisem dzielę się w Wami :)  Składniki: 1 kg dojrzałych żółtych pomidorów dojrzała, żółta papryka 1 ogórek obrany ze skórki  2 ząbki czosnku czarny pieprz  niecała łyżka octu winnego białego  3-4 łyżki oliwy z oliwek 1-2 kromki chleba * u mnie bez chleba  rukola sól kilka kostek

AZgotuj!
Makaron z kulkami tofu i sosem pomidorowym 171

tofu: 300g tofu naturalnego ½ szklanki mąki ryżowej 2 łyżki sezamu 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżka octu winnego 1 łyżka koperku (suszony lub świeży) 5 łyżek ziół prowansalskich ½ łyżeczki papryki czerwonej słodkiej szczypta chili pieprz, sól 2 łyżki oleju kokosowego ( do smażenia) ---- Sos : 2 ząbki czosnku 2 garście jarmużu (ok 100g) 2 średnie

Apetyt na Zielone
łopatka 179

osób 1,5-2 kg ładnie wykrojonej łopatki wieprzowej   marynata duża szczypta majeranku duża szczypta lubczyku duża szczypta pieprzu ziołowego duża szczypta papryki słodkiej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju 2 łyżki octu jabłkowego Sposób przygotowania:  Czosnek obieramy z łupin, miażdżymy nożem, drobno siekamy i wkładamy do miski razem z pozostałymi składnikami marynaty. Następnie całość

Miód i pieprz
Stek z tuńczyka z bukietem grillowanych warzyw 217

Kolorowy, lekki obiad Składniki 2 steki z tuńczyka sól, pieprz   1 nieduży brokuł 1/2 czerwonej papryki 3 duże pieczarki 1/2 młodej cukinii przyprawa do grilla sos: 2 łyżko octu … Czytaj dalej Stek z tuńczyka z bukietem grillowanych warzyw

czarrna od kuchni
Filet z kurczaka w pikantnej marynacie 211

Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka Marynata: 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka ostrej papryki 1 … Czytaj dalej Filet z kurczaka w pikantnej marynacie

czarrna od kuchni
Pampuchy z paprykowym sosem wołowym 210

Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale warto :) Składniki 1/2 kg wołowiny 1 duża cebula 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżki pasty paprykowej łagodnej sól i pieprz marynata: 1/2 łyżki octu … Czytaj dalej Pampuchy z paprykowym sosem wołowym

czarrna od kuchni
Ryba w zalewie pomidorowej 159

przyprawa do ryb 1 jajko bułka tarta  mąka olej do smażenia Zalewa:  2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 6 łyżek octu 4 małe liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu opakowanie papryki słodkiej w proszku 1/2 łyżki soli 2 łyżki cukru  1 słoiczek koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki łagodnego  ketchupu Dodatkowo: 5 dużych cebul

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka z porem 218

cukier puder lub miód do smaku, około 2 łyżek 2 łyżki octu ryżowego Tao Tao lub octu jabłkowego 2 łyżki musztardy szczypta soli Wszystkie składniki połączyć i zmiksować w blenderze. Przygotowanie : Por po pokrojeniu w pół pierścionki sparzyć na sicie Kukurydze osączyć, paprykę pokroić w kostkę Składniki połączyć i polać przygotowanym sosem

Proste Potrawy
Sos hinduski 179

duże cebule * 4 jabłka - obrać i usunąć gniazda nasienne * 1 paczka rodzynek 15 dag (można troszkę więcej) * 2 papryczki ostre lub łyżka ostrej papryki Marynata * 3/4 szklanki cukru (można więcej jeśli pomidory są kwaśne) * 3/4 szklanki octu * 2 łyżki soli Do dzieła!!! Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i delikatnie miksujemy, można też pokroić je drobno ale ja z lenistwa wybieram

sierotka maRysia w kuchni
rolada cielęca z żurawiną 126

żurawin.    Na koniec, gotowa rolada, została ozdobiona śmietanowym smakiem, delikatnego sosu. Składniki Danie dla 8 osób Marynata Sól, pieprz 10 ml octu balsamicznego 20 ml oliwy z oliwek Szczypta lubczyku Szczypta czosnku niedźwiedziego Szczypta papryki słodkiej  Cielęcina 1,6 kg mostka cielęcego bez żeber 150 g suszonej żurawiny Opcjonalnie wiśniówka lub wódka gorzka Sos 30 g masła

Miód i pieprz
Pieczone podudzia z cieciorką i pomidorami koktajlowymi 447

ilość. 1 kg podudzi z kurczaka 150g ciecierzycy ok 400g pomidorków koktajlowych szczypiorek MARYNATA: 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu jabłkowego 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu prawdziwego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1 łyżeczka soli pieprz czarny parę gałązek tymianku Cieciorkę zalać zimną wodą i odstawić na dobę. Po czym

https:KKuchniaMniam
Sałatka z pomidorami w zalewie. 157

sposób ich ułożenia w słoiku-skorzystałam z niego. SKŁADNIKI: 3-3,5 kg. pomidorów 2 średnie cebule czerwone 2 średnie cebule białe 4 papryki żółte 3 średnie marchewki ZALEWA: 6 szklanek wody 1,5 szkl. 10% octu 1 szkl. oleju sojowego 1,5 szkl. cukru 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe 4 łyżki soli

Kuchnia Beaty
Rolada cielęca z żurawiną 79

Rolada cielęca z żurawiną Gotowa rolada cielęca Składniki Danie dla 8 osób Marynata Sól, pieprz 10 ml octu balsamicznego 20 ml oliwy z oliwek Szczypta lubczyku Szczypta czosnku niedźwiedziego Szczypta papryki słodkiej  Cielęcina 1,6 kg mostka cielęcego bez żeber 150 g suszonej żurawiny Opcjonalnie wiśniówka lub wódka gorzka Sos 50 g masła 100 ml słodkiej śmietany 30% ewentualnie

Miód i pieprz
Ognista sałatka z bobu do słoików 197

Dobra sałatka na zimę dla wielbicieli ostrych smaków Składniki - 1,5 kg bobu - 1 kg cebuli - 1 kg marchwi - 100 g papryki ostrej - pęczek pietruszki - 1 łyżka soli zalewa - 4 szklanki wody - 3/4 szklanki octu -1/3 szklanki oleju - 1 łyżka soli - 5 łyżek cukru - 2 liście laurowe - 6 kulek ziela angielskiego Sposób przygotowania 1. - Zalać bób wodą doprowadzić

W królestwie smaków Beaty
Sałatka tunezyjska 198

Czasami z chęcią wracamy do smaków lata. Składniki 250 g pomidorów 150 g żółtej papryki 100 g papryki pepperoni 1 obrany ogórek wężowy 1 duża cebula świeża mięta 2 łyżki octu 6 łyżek oliwy z oliwek 2 jajka ugotowane na twardo 100 g tuńczyka w oleju 1 łyżka kaparów 10 oliwek sól Przygotowanie   Wszystkie warzywa pokroiłem w kostkę, połączyłem

R'n'G Kitchen
Pieczone warzywa 223

lubi to warto warzywa pokroić na cienkie kawałki. Składniki: 2 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki 2 buraki marynata: 150 ml oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 - 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżki miodu ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka kolendry sól pieprz Wykonanie: Warzywa obrać i umyć. Marchew i pietruszkę pokroić w słupki, ziemniaki i buraki

Mama Gotuje
Zdrowa sałatka na zakończenie dnia 1790

lekkich zielonych i chrupiących sałatkach. Sałatki nauczyłam się jeść we Włoszech. Codziennie obowiązkowo sałatka. Składniki na moją -mix sałat gotowych do użycia -papryka -ogórek -rzodkiewka -ser koryciński -pomidorek koktajlowy -kilka kropel majonezu -glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny mieszanka ziaren SŁONECZNE POLA od  ZIARENKOWO kilka kropel oliwy z oliwek Z podanych składników skomponuj zdrową sałatkę. Właściwie sałatka wcale

Z Kuchni Do Kuchni
Zimowy obiad wegański III, Billy Elliot 170

pieprzem. Sos z suszonych śliwek Składniki: 10 suszonych śliwek 1,5 filiżanki wody 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę kilka kropel octu balsamicznego lub soku z cytryny kilka kropel sosu sojowego sól, pieprz, ostra papryka koperek Namocz śliwki na noc w wodzie. Ugotuj owoce w tej samej wodzie (około 10 minut). Dodaj resztę składników i gotuj na małym ogniu

Qlinarnie i Qlinarnie

Proponowane wyszukiwania