pozostawiająca błogi uśmiech:))) Składniki: MIĘSO 1 kg łopatki wieprzowej 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka słodkiej papryki 2 gałązki tymianku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki pieprzu cayenne 2,5 łyżki octu winnego 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Przyprawy, cukier, ocet i oliwę miksujemy blenderem na pastę, którą nacieramy mięso, układamy w misce i wstawiamy
Smakowity Blog Kulinarnywitaminy C w 3 litrach soku pomidorowego. Ogórków nie należy łączyć nie tylko z pomidorami ale ze wszystkimi warzywami zawierającymi witaminę C – papryką, natką pietruszki... Jednak jest sposób na ogórka z pomidorem – należy dodać śmietanę lub ocet, pod wpływem których askorbinaza traci swoje właściwości i witamina C jest bezpieczna :) pomidory, ogórki, śmietana, sól, pieprz, Pomidory obrać ze skórki, pokroić
królestwo garówsłoików o pojemności 0,8 litra - ogórki gruntowe ( najlepiej małe, ale z większych też się uda ) 3 kg. - papryka czerwona 2 kg. - koper, ziele angielskie, pieprz czarny w kulkach, gorczyca, liście laurowe Zalewa - 8 szklanek zimnej wody - 1 szklanka octu 10% - 8 czubatych łyżek cukru - 2,5 łyżki soli Wykonanie. Na dno każdego słoja wkładam koszyczek kopru, 2 kulki ziela
Kuchnia z widokiem na ogródlodówki na 30 minut lub na całą noc. Marynata sojowo-balsamiczna Dodaje stekom słodko-słony smak w stylu azjatyckim. Składniki: ½ szklanki octu balsamicznego ¼ szklanki sosu sojowego 2 łyżki miodu 4 szalotki, drobno posiekane ½ łyżeczki czerwonej papryki Przygotowanie: W płytkim naczyniu wymieszać wszystkie składniki, w powstałej marynacie umieścić steka (nie większy niż 900 g) i odstawić do lodówki na 30 minut
naRuszciePaprykę dość ciasno poukładać do słoików. Składniki na zalewę zagotować Zalewa : 1,5 szkl. octu 10% 6 1/2 szkl. wody 2 płaskie łyżki soli 5 łyżek cukru lub 4 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki bazylii 2 łyżeczki estragonu pół łyżeczki carry 2 łyżeczki kardamonu mielonego, Gotową zalewa zalać
w mojej kuchniNie każdy lubi wytrawne potrawy na słodko. Kolejny przykład ryby również dobry na sylwestra ;)0,5kg ryby4 szkl wody1/2szkl octu2/3 szkl. Oliwy6-8 łyżeczek cukru4
Garnkowe fanaberieZ każdego pobytu w PL przywożę sobie jakiś fajny przepis. Ostatnim razem dostałam przepis na pyszną karkówkę. Z grzybami robiłam już niejednokrotnie, ale nigdy w słodko
Walijskie PichcenieSkładniki: jajka ugotowane na twardo 4 sztuki, cebula 1 mała, papryka marynowana 1 sztuka, filet śledziowy 4 sztuki, koperek 1/2 pęczka, cukier 1 łyżeczka, ocet winny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 4 łyżki filety śledziowe matiasy drobno pokroić w kosteczkę i wsypać do miski cebulę drobno pokroić w kosteczkę, papryczkę marynowaną chilli niedużą drobno posiekać razem z pestkami i wsypać
W Mojej Kuchni Lubięwyjątkowa. Zrobiłam jedną porcję, ale szykuję się na następną. SKŁADNIKI: Łatwe do zapamiętania, bo każdego ze składników potrzebujemy 1 kg. Papryka, cebula, marchew, ogórki świeże( nie obieramy), kapusta biała, jabłka. Do tego 1/2 szklanki octu 10 %, pół szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżka soli, 1 łyżka pieprzu. Polecam również: Przetwory- Krokodylki
W kuchennym oknie EwySkładniki: - 100 g mieszanki sałat - 100 g sera żółtego edamski - 100 g wędzonej piersi z kurczaka - 1/2 papryki czerwonej - 1 pomidor - 3 łyżeczki kaparów - 2 łyżki pokrojonej cebulki ze szczypiorkiem Sos - 3 łyżki oleju ze słonecznika Zielony Nurt - 1 łyżka octu jabłkowego - sól - pieprz Przygotowanie: Ocet wlewamy do miseczki, dodajemy przyprawy, mieszamy aż rozpuści się sól, dodajemy olej
Kulinarne życiesałatka jako dodatek do obiadów przez cały rok! Składniki: 2,5 grzybów (opieńki, gąski, kurki) 5 kolorowych papryk 75 dag cebuli 5 kiszonych ogórków 75 dag marchewki 400 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki cukru 4 łyżki soli 4 łyżki soli 8 łyżek octu ½ łyżeczki pieprzu Sposób przygotowania: Marchew utrzeć na grubej tarce w plastry, a cebulę pokroić w talarki. Grzyby
Tradycyjna Kuchniaróżnych kuchniach świata!" SKŁADNIKI: - 4szt młode marchewki - 1 mała cukinia - 1 cebula cukrowa - czosnek (2- 3 ząbki) - papryka czerwona, żółta, pomarańczowa - 6 łyżek oleju rzepakowego - 2 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki sosu sojowego słodkiego - 1 łyżka marynaty tajskiej - chili przyprawa - 1 łyżka octu ryżowego 3% - 1 łyżka miodu WYKONANIE: - do rozgrzanego woka wlej olej, jak się rozgrzeje dodaj pokrojone
SMYKWKUCHNImięsa mielonego 200g szpinaku świeżego lub mrożonego cebula 200g sera żółtego startego na tarce 2 ząbki czosnku pół czerwonej papryki sól pieprz jajko 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo: 300ml bulionu kilka listków laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki musztardy francuskiej Mięso najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej. Schab rozcinamy tak jak na roladę(...)Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Następnie na patelnię dodajemy szpinak i dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Studzimy. Paprykę siekamy w kostkę i dodajemy do mięsa, tak samo jak pozostałe składniki. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Rolada: Roladę rozwijamy i usuwamy czosnek, ale go nie wyrzucamy- przyda się
Czerwona Porzeczkabazylią i kilka z rozmarynem. Zobaczymy! SKŁADNIKI: 2 kg. mięsistych(paprykowych) pomidorów kilkanaście pomidorków koktajlowych 2-3 papryki zielone lub żółte około 10 ogórków gruntowych 2-3 cebule kilka gałązek rozmarynu, bazylii ZALEWA: 4 szkl. wody 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 2-3 łyżki octu winnego(białego) 1 łyżka miodu 1 łyżka soli 1 łyżeczka
Kuchnia Beaty