życiu. Nie jestem zwolenniczką wielkich rautów, hucznych imprez, ani momentów, w których znajduję się w centrum uwagi, ale ten jeden raz było warto. Postanowiłam, że chcę przeżyć wszystko, co Panna Młoda przeżyć powinna. Była więc biała suknia, było wesele na sto osób, była oczywiście noc poślubna w obrzydliwie drogim pokoju hotelowym i podróż poślubna (pół roku później :P ) do Wiednia
Przepysznik - BLW i nie tylkostężenia, na około 4 - 5 godzin, lub najlepiej na całą noc. Przed podaniem owoce rozgotowuję, miksuję oraz dodaję cukier do smaku. Tak przygotowany mus dodaję do panna cotty i gotowe :) Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku . Sposób serwowania deseru znalazłam na blogu Taste of passion
cucinarejuż ostatni tydzień kawacji. Niedługo i lato się skończy, więc to ostatni moment na zrobienie tarty ze świeżymi owocami - malinami, porzeczkami i jagodami. Do owoców będzie pasował krem panna cotta przygotowany z gotowanej śmietany. Składniki (na formę średnicy 30 cm): 2,5 szklanki mąki krupczatki 150 g zimnego masła ok. 150 g zimnej śmietanki 30 proc. 0,5 szklanki drobnego
W SMAKDzisiejsza sałatka to świetny pomysł na piknik, wypad za miasto czy spotkanie z przyjaciółmi. Gdziekolwiek się wybierzecie nie zapomnijcie, aby dużo pić. Naturalna woda źródlana z Toskanii Acqua Panna Toscana , którą otrzymałam od Smaki Południa idealnie pasuje do dzisiejszej sałatki. Sałatka z kolorowymi pomidorkami Składniki: 2 listki sałaty masłowej 4 rzodkiewki 4 duże różyczki świeżego brokuła 1/4 małej
Moja smaczna kuchniatakich deserów jest budyń – połączenie mleka z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną. W kuchni brytyjskiej znajdziecie przepis na mający francuskie korzenie Blancmange. Ten deser jest bardzo podobny do panna cotty, ale dodatkowo usztywniony przez dodatek mąki kukurydzianej. W Turcji i Grecji, Libanie i Izraelu odnajdziecie Mahallebi – mieszaninę mleka ze śmietanką, przyprawioną wodą różaną, cynamonem i wanilią, zagęszczoną mąką kukurydzianą
Karo in the Kitchenpokręciłam i że coś z tego zrozumieliście. Mój synek dziś marudzi i nie mogę się skupić na pisaniu ;) Razem ze mną tureckie placki przygotowały Sianko , Mirabelka , Panna Malwinna oraz Shinju . Pide z cukinią i fetą przepis z książki "Istanbul" Rebecca Seal Składniki (na 4 sztuki): na ciasto: 1 łyżka suszonych drożdży 350 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru
Chilli Czosnek i Oliwamoim ogródku bazylia też zachwycona takim stanem rzeczy rośnie jak szalona. Przerabiam ja na różne sposoby, ostatnio raczej na słodko: Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliową panna cotta z poziomkami Lemoniadę bazyliową II Lemoniadę bazyliową Syrop bazyliowy Dziś natomiast przyszła kolej na danie wytrawne, oto pyszna bazyliowa zupa krem z dodatkiem świeżych
Kulinarne przygody Gatitybazyliowe. Dla tych, którzy wolą przygotowywać lody bez użycia jajek jest przepis tutaj. A poza tym znajdziecie u mnie też: Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliową panna cotta z poziomkami Lemoniadę bazyliową II Lemoniadę bazyliową Syrop bazyliowy Domowe lody bazyliowe Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia Składniki: 3 żółtka 150 ml mleka
Kulinarne przygody GatitySezon jagodowy w pełni. Wspaniały smak tych leśnych owoców połączyłam z moim ulubionym włoskim deserem. Jagodowa panna cotta - zapraszam na włoski deser z polskim akcentem w tle :) Składniki: 300 ml śmietany 30% 300 ml mleka 100 g cukru 4 czubate łyżeczki żelatyny szklanka jagód Wykonanie: Do garnka wlewamy śmietanę i mleko oraz wsypujemy cukier i doprowadzamy do zagotowania
Smak mojego domubędziecie tego żałować. Nawet mój maż, który nie jest wielbicielem bazylii, orzekł; smakuje mi :-). Na blogu znajdziecie również inne przepisy z bazylią na słodko w roli głównej: bazyliowa panna cotta z poziomkami , domowe lody bazyliowe bez jajek i lemoniada bazyliowa. Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Czas przygotowania: 5 godzin + chłodzenie Proporcje na tortownicę o średnicy
Kulinarne przygody Gatitygodziny. Agar agar lub płatek żelatyny( 1 łyżeczka żelatyny)- zmieszaj z gorącą wodą dodaj owoce granatu. Tak przygotowane owoce połóż na wierzchu panny cotty kokosowej. Włóż do lodówki, aby się ścięło z wierzchu. Mnie nie udało się wyjąć ze szklanki deseru gdyż był z lekka za płynny
AZgotuj!Gotuj od momentu zagotowania ok 10 minut. Uzyskany syrop przecedź przez sito. Rozprowadź skrobię i w gorącym syropie. Wystudź. na płaski talerz wylej syrop, na środku połóż gotową panna cotta. Dekoruj miętą
AZgotuj!Zapisałam się do akcji gotuj z panną Dahl. Przeglądałam, zaznaczałam, czytałam. Wybrałam ratatouille bo powodów było kilka. Na straganach jest mnóstwo bakłażanów, pomidorów, cukinii, papryki. Drugi powód: że można na zimno, na ciepło, w kanapkę z grzanką, bułką, chlebem, z ryżem. Więc danie jest uniwersalne. po 2 pokrojone w kostkę bakłażany, cukinie, cebule, czerwone papryki 4 duże
AZgotuj!zamieniał się w gorącą pianę. Jabłka jem rzadko. No chyba, że w szarlotkach. Teraz postanowiłam upiec je w piekarniku. Skorzystałam z książki Rachel Khoo i Apetycznej Panny Dahl. I tak jabłka nafaszerowałam patykiem z cynamonu jak u Rachel. Z Apetycznej skorzystałam z jej rady, aby jabłka nie wydrążać na wylot. Dzięki jej radzie, kardamon i miód nie wypłynął
AZgotuj!Wyjątkowo prosty przepis na chleb, inspirację znalazłam w książce kucharskiej „Apetyczna panna Dahl” Sophie Dahl . Przyjemne uczucie jeść na śniadanie własnoręcznie zrobiony chleb :) Polecam! Składniki (1 duży bochenek): - 2 szklanki mąki krupczatki - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej - 1 szklanka płatków owsianych - 0,5 szklanki uprażonych pestek dyni - 3 łyżki dowolnych otrąb - 1 duża łyżka suszonych drożdży - 1 łyżeczka soli, bazylii, papryki
Corner With Recipes