panna - 1149 przepisów (strona:54/77)

Tajine z wołowiny 143

rozpoczęła się inna akcja kulinarna - kuchnia indyjska, w związku z czym w najbliższym czasie możecie spodziewać się wielu przepisów z Półwyspu Indyjskiego;)). Na zakończenie arabskiego gotowania postanowiłyśmy wraz z Panną Malwinną i Mirabelką przygotować tajine, czyli danie gotowane w charakterystycznym, glinianym naczyniu o tej samej nazwie.  Więcej o tajine pisałam w zeszłym roku przy okazji wegetariańskiego tajine z ciecierzycy

Codzienne Gotowanie
Marchewka na gazie-Carota su gas 166

pasta del biscotto. È anche possibile aggiungere al suo cibo, se a qualcuno non piace l'uva passa e mandorle. È anche possibile tagliare a metà e mettere la panna montata

w mojej kuchni
Szare kluchy w Różowej Kuchni 178

łyżką wrzucamy na wrzątek ( tworząc małe kluseczki ). Mieszamy co jakiś czas kluchy . Kiedy wypłyną na powierzchnię , są już dobre. Przemywamy kluchy zimna wodą i podajemy. Ja podałam mojej pannie z sówką z białej kapusty

Różowa kuchnia
Ciasto ze słonecznymi śliwkami 171

jesień, która otula nas szeleszczącym płaszczem spokoju. Trochę zagubiona, poddaję się jej nastrojom. Kroczymy ramię w ramię, ku nieznanemu. I dzisiaj mam dla Was prawdziwie jesienne ciasto. Razem z Panną Malwinną , Mopsikiem , Lejdi , Emilią i Anią postanowiłyśmy wykorzystać w naszych kuchniach śliwki. Ich intensywny fiolet przyprawia niemal o zawroty głowy, gdy słodki sok ścieka po brodzie. Tym razem jednak

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierwsza prawdziwa zupa czyli pomidorowa dla bałwanów. 160

naprawdę Fiolko-wstyd! Jak tak możesz? *zdmuchuje kurz z blożka,kaszle* Takie rzeczy to tylko z Tobą! I co? Co ma panna na swoje usprawiedliwienie?! A teraz zapraszam na pomidorową. Dla bałwanów. I tych zdolniejszych kulinarnie. Krok po kroku jak ugotować domową zupę. Student samą kawą,nauką i melanżem żyć (wbrew pozorom) nie może. Uwierzcie. Taka zupka się przyda

Fiolka w kuchni
Sękacz wielkanocny 168

Wielkanocne lenistwo i obżarstwo czas zacząć :] Dziś cały dzień spędzony na błogim wylegiwaniu się w fotelu z dobrą książką w ręku, konkretniej Katedrą Marii Panny w Paryżu Wiktora Hugo i cykaniu szybkich zdjęć wypieków, zanim znikną z talerza. Udało mi się zatem uwiecznić ciasto, z którego jestem wyjątkowo dumna. W ostatnim poście wspominałam o jarmarku wielkanocnym, który mieliśmy szczęście odwiedzić

Przepysznik - BLW i nie tylko
Plany i placki z rabarbarem 155

pewien niecny plan na najbliższych kilka miesięcy. Zainspirowałam się filmem i książką, ale od początku. Najpierw zabrałam się ambitnie za czytanie Katedry Marii Panny w Paryżu, która opisuje ten nieco mniej romantyczny a bardziej dramatyczny i, no cóż, brudny Paryż, a jednocześnie niezwykle wabiący, tajemniczy i porywający. Historia opisywana przez Victora Hugo pozwoliła mi przede wszystkim poznać troszkę  zachwycającą

Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Tarte tatin i troszkę na temat karmelu 137

karmelu zależy od tego jak długo będziemy go gotować, zatem trzeba tego bardzo pilnować. Jasny, miodowy karmel używany jest najczęściej jako dodatek do deserów na zimno, na przykład włoskiej panny cotty czy lodów. Ciemny karmel natomiast jest idealny do deserów na ciepło, jak chociażby moja dzisiejsza Tarte tatin. Poza cukrem do przyrządzenia karmelu będziemy potrzebować także czystego garnuszka, przy czym

Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Suflet waniliowy z mango 154

natomiast gorąco zapraszam na cykl włoski, którego przedsmakiem niechaj będzie zamieszczony przeze mnie jakiś czas temu przepis na pizzę . Przed nami natomiast przepis na cannelloni, focaccię, bruschettę, tiramisu i panna cottę, a może też kilka więcej o ile czas i warunki oświetleniowe pozwolą.   Jak już wspominałam dzisiejszym gościem wieczoru jest suflet. Nie bez powodu zostawiłam go sobie prawie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Muffinkowe powroty 190

życiu. Nie jestem zwolenniczką wielkich rautów, hucznych imprez, ani momentów, w których znajduję się w centrum uwagi, ale ten jeden raz było warto. Postanowiłam, że chcę przeżyć wszystko, co Panna Młoda przeżyć powinna. Była więc biała suknia, było wesele na sto osób, była oczywiście noc poślubna w obrzydliwie drogim pokoju hotelowym i podróż poślubna (pół roku później :P ) do Wiednia

Przepysznik - BLW i nie tylko
Panna cotta z musem owocowym 109

stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub najlepiej na całą noc. Przed podaniem owoce rozgotowuję, miksuję oraz dodaję cukier do smaku. Tak przygotowany mus dodaję do panna cotty i gotowe :) Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku . Sposób serwowania deseru znalazłam na blogu Taste of passion

cucinare
Tarta z owocami na kremie panna cotta 222

już ostatni tydzień kawacji. Niedługo i lato się skończy, więc to ostatni moment na zrobienie tarty ze świeżymi owocami - malinami, porzeczkami i jagodami. Do owoców będzie pasował krem panna cotta przygotowany z gotowanej śmietany. Składniki (na formę średnicy 30 cm): 2,5 szklanki mąki krupczatki 150 g zimnego masła ok. 150 g zimnej śmietanki 30 proc. 0,5 szklanki drobnego

W SMAK
Sałatka z kolorowymi pomidorkami 147

Dzisiejsza sałatka to świetny pomysł na piknik, wypad za miasto czy spotkanie z przyjaciółmi. Gdziekolwiek się wybierzecie nie zapomnijcie, aby dużo pić. Naturalna woda źródlana z Toskanii  Acqua Panna Toscana , którą otrzymałam od Smaki Południa   idealnie pasuje do dzisiejszej sałatki. Sałatka z kolorowymi pomidorkami Składniki: 2 listki sałaty masłowej 4 rzodkiewki 4 duże różyczki świeżego brokuła 1/4 małej

Moja smaczna kuchnia
Panna cotta- z sosem kawowym 191

takich deserów jest budyń – połączenie mleka z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną. W kuchni brytyjskiej znajdziecie przepis na mający francuskie korzenie Blancmange. Ten deser jest bardzo podobny do panna cotty, ale dodatkowo usztywniony przez dodatek mąki kukurydzianej. W Turcji i Grecji, Libanie i Izraelu odnajdziecie Mahallebi – mieszaninę mleka ze śmietanką, przyprawioną wodą różaną, cynamonem i wanilią, zagęszczoną mąką kukurydzianą

Karo in the Kitchen
Pide z cukinią i fetą 172

pokręciłam i że coś z tego zrozumieliście. Mój synek dziś marudzi i nie mogę się skupić na pisaniu ;) Razem ze mną tureckie placki przygotowały Sianko , Mirabelka , Panna Malwinna oraz Shinju .  Pide z cukinią i fetą przepis z książki "Istanbul" Rebecca Seal Składniki (na 4 sztuki): na ciasto: 1 łyżka suszonych drożdży 350 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania