panna - 1149 przepisów (strona:63/77)

Dyniowy czas. Tiramisu 152

deserem, po obiedzie nie dałam rady zjeść całości... Spokojnie więc możecie przygotować 6 mniejszych, a wszyscy i tak będą nasyceni.Dania z dynią, słodkie i wytrawne, przygotowali dzisiaj ze mną Panna Malwinna, Lejdi, Sianko, Martynosia, Mirabelka oraz Bartoldzik. Cudownie było znów upichcić coś razem w wirtualnej kuchni!Dyniowe tiramisuSkładniki:(na 4 porcje)250 g serka mascarpone150 ml śmietany kremówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KACZKA PIECZONA, FASZEROWANA JABŁKAMI I ZIARNAMI. 163

zawartości witaminy E, zwanej potocznie witaminą młodości, zwiększa elastyczność skóry." (opis: Ziarenkowo)Kupisz je tutaj: kliknij. Wystarczy dać ich naprawdę maleńko a w całym domu i tak zapachnie a panna Kaczka nabierze ostrości. Ptactwo z pazurem? Tak, da się!To co najważniejsze w naszej miksturze do nacierania:Pieprz Cayenne"Pieprz Kajeński otrzymywany jest z owoców papryki krzewiastej "Cayenne" (bliskiej kuzynki

Wypisz Wymaluj
Czerwono mi.. czyli tarta na wikwintnie na Andrzeja 212

szpinaku. Dająca mnóstwo energii poprzez kolorystykę swoją i smak. Pełen czarów andrzejkowy wieczór zdarza się tylko raz w roku. Jak mówi stare polskie przysłowie "Na Świętego Andrzeja błyska pannom nadzieja". W ten andrzejkowy wieczór samych pomyślnych wróżb i spełnionych nadziei  SKŁADNIKI: SPÓD (to jest porcja na tartę o średnicy ok. 23cm, ja robię podwójną porcję

Basia w kuchni
II Targi Książki Kulinarnej 152

pozostało mi tylko cieszyć się tym co zobaczyłam jak również zakupem kolejnych książek. Już niebawem będę testować przepisy i na pewno podzielę się wszystkim z Wami. A to jadłam :panna cotta pene z bakłażanem kuskus z ziołami tarta z morelami ...i to nie w najbliższej przyszłości zagości na blogu

pieprzny smaczek
Korzenny syrop dyniowy do kawy i deserów 204

korzennym syropie do kawy i deserów - obowiązkowy must have jesieni i zimy. Ten korzenny aromat, nuta dyniowa, niezbyt słodki, idealnie komponujący się z kawą z bitą śmietaną czy z panna cottą. Musicie go wypróbować! :-)Przepis znalazłam u Cioccolato gatto.Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Crème brûlée 178

Crème brûlée to klasyk w dziedzinie deserów, jest znany na całym świecie, tak samo jak tiramisu czy panna cotta. Deser ten rzekomo wymyślili Francuzi. Po raz pierwszy wzmianka o nim pojawiła się w 1691 roku w książce kucharskiej François Massialota. Z języka francuskiego crème brûlée oznacza po prostu przypalony krem. Wiąże się to z tym, że wierzch deseru posypujemy cukrem

W kuchni Katie
Turecka sałatka z ciecierzycy, Nohut Salatası 1440

Dzień dobry,Po dłuższej niż chciałam przerwie powracam do wspólnego gotowania potraw tureckich z Emilią i Panną Malwinną. Dziś zapraszamy Was na pyszną sałatkę z ciecierzycy, Nohut Salatası. Moja koleżanka zapytała mnie ostatnio, co to jest ciecierzyca. Uświadomiłam sobie wtedy, że moje ulubione warzywo strączkowe może nie być znane osobom nieinteresującym się kulinariami. Czym prędzej zachęciłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Panna cotta z sosem malinowym 193

jeden z najbardziej znanych włoskich deserów, popularnością dorównujący tiramisu. Panna cotta jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu i smaczna. Śmietanka, wanilia i maliny… Proste składniki dające rozkosz podniebienia…Składniki:400 ml śmietanki 30%100 ml mleka1 laska wanilii3 łyżeczki żelatyny50 g cukruSos malinowy:250 g malin (mogą być mrożone)1/2 szklanki czerwonego wytrawnego winaokoło 7 łyżek cukru trzcinowegoPrzygotowanie:Żelatynę

Oryginalny smak
Pachnące,zapomniane pigwy 198

cydońskie. Cydonia, to najstarsze miasto na Krecie.  Zawędrowała do Grecji, dalej do Rzymu i dalej w głąb Europy, aż do nas.W Grecji jeszcze p.n.e. Solon wydał dekret , nakazujący pannie młodej przed nocą poślubną zjedzenie jabłka sydońskiego na cześć bogini Afrodyty. Mam nadzieję, że nie musiała zjadać go surowego, bo jest prawie tak twarde jak kamień, kwaśne i niezbyt smaczne.Pigwa

Kulinarny karnet Christophera
KAPUSTA Z BOCZKIEM I GRZYBAMI + PIECZONE ZIEMNIACZKI ZIOŁOWE 193

pyszności i ułożyć je na pieczonych ziemniaczkach. Teraz dokładnie czuć kruchość i delikatność boczku, który rozsypuje się na talerzu. Nic nie zakłóca tej symfonii smaków.Odmiana nr 2, czyli panna kapusta z panem boczkiem wylegują się w pysznym wywarze i czują się tam jak ryba w wodzie. Druga, równie smaczna strona medalu też zasługuje na nasze pochwały. Trzeba przyznać

Wypisz Wymaluj
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI (beza i kruszonka) - ciasto tradycyjne i bezglutenowe. 155

całej puszki brzoskwiń.Przepis (z kg sera) jest na bardzo dużą blaszkę. Lepszy jest jeśli weźmiemy wtedy 2 puszki brzoskwiń, ale wyjdzie on w rezultacie bardziej mokry.Ps. jak widzicie, panna brzoskwinia nie chciała współpracować z aparatem i w ramach własnej inwencji twórczej, wystawała tu i tam z rozkrojonego kawałka.Sernikowe szaleństwo trwać u nas będzie, bo obie mamy ostatnio smaki

Wypisz Wymaluj
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ANANASEM 833

JAJKA - źródło białka, witamin (A, D, B), siarki, potasu, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, lecytyny, cynku. - KUKURYDZA - witaminy, sole mineralne i selen. Pozostałe składniki również mają się czym pochwalić. Panna sałatka się zareklamowała, my potwierdziłyśmy jej słowa, więc możecie spokojnie "skorzystać" i sprawdzić, czy i Wam przypadnie ona do gustu.  Mamy nadzieję, że dacie nam znać i, że mimo

Wypisz Wymaluj
PIZZA BIAŁO-ZIELONA (m.in. ze szpinakiem / ciasto tradycyjne i bezglutenowe owsiane) 184

My chyba nie potrafimy obejść się bez dobrej domowej pizzy. Kombinujemy, szukamy smaków i podbijamy podniebienia kulinarnymi czarami. Kochamy odkrywać nowe połączenia i zestawiać ze sobą

Wypisz Wymaluj
RÓŻANY BANANOWIEC BEZGLUTENOWY Z JAGODAMI GOI - PIECZONY W SŁOIKU. 187

wierzch nie jest opcją obowiązkową). Smak? Dzika róża w czystej postaci balansująca z cynamonowym rajem. Banany zostawiły tylko minimalny posmak - do tego stopnia żółty pan przegrał z dziką panną, że gdyby ktoś nie wiedział, że jest to chlebek z bananów, to w życiu by się nie zorientował. SKŁADNIKI:- banany, 4 duże, 6 małych, /im dojrzalsze, tym lepsze/- dzika

Wypisz Wymaluj
Galaretkowiec, kolorowy deser z winogronami 233

Kiedy byłam dorastającą panną uwielbiałam przygotowywać desery z galaretki. Było to bezpieczne,  bo nie trzeba było uruchamiać piekarnika. Łączyłam różne smaki i kolory, dodawałam bakalie, bitą śmietanę, owoce... W wysokich szklankach powstawały słodkie kompozycje. Czasami podpatrywałam w ówczesnych kawiarniach co dodają do deserów. Dziś w  sumie rzadko przygotowuję desery z galaretek,  a jeśli już to dodaję

Kulinarne przygody Gatity