panna - 1149 przepisów (strona:55/77)

Tarta z owocami na kremie panna cotta 209

już ostatni tydzień kawacji. Niedługo i lato się skończy, więc to ostatni moment na zrobienie tarty ze świeżymi owocami - malinami, porzeczkami i jagodami. Do owoców będzie pasował krem panna cotta przygotowany z gotowanej śmietany. Składniki (na formę średnicy 30 cm): 2,5 szklanki mąki krupczatki 150 g zimnego masła ok. 150 g zimnej śmietanki 30 proc. 0,5 szklanki drobnego

W SMAK
Sałatka z kolorowymi pomidorkami 136

Dzisiejsza sałatka to świetny pomysł na piknik, wypad za miasto czy spotkanie z przyjaciółmi. Gdziekolwiek się wybierzecie nie zapomnijcie, aby dużo pić. Naturalna woda źródlana z Toskanii  Acqua Panna Toscana , którą otrzymałam od Smaki Południa   idealnie pasuje do dzisiejszej sałatki. Sałatka z kolorowymi pomidorkami Składniki: 2 listki sałaty masłowej 4 rzodkiewki 4 duże różyczki świeżego brokuła 1/4 małej

Moja smaczna kuchnia
Panna cotta- z sosem kawowym 183

takich deserów jest budyń – połączenie mleka z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną. W kuchni brytyjskiej znajdziecie przepis na mający francuskie korzenie Blancmange. Ten deser jest bardzo podobny do panna cotty, ale dodatkowo usztywniony przez dodatek mąki kukurydzianej. W Turcji i Grecji, Libanie i Izraelu odnajdziecie Mahallebi – mieszaninę mleka ze śmietanką, przyprawioną wodą różaną, cynamonem i wanilią, zagęszczoną mąką kukurydzianą

Karo in the Kitchen
Pide z cukinią i fetą 165

pokręciłam i że coś z tego zrozumieliście. Mój synek dziś marudzi i nie mogę się skupić na pisaniu ;) Razem ze mną tureckie placki przygotowały Sianko , Mirabelka , Panna Malwinna oraz Shinju .  Pide z cukinią i fetą przepis z książki "Istanbul" Rebecca Seal Składniki (na 4 sztuki): na ciasto: 1 łyżka suszonych drożdży 350 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru

Chilli Czosnek i Oliwa
Bazyliowa zupa krem 100

moim ogródku bazylia też zachwycona takim stanem rzeczy rośnie jak szalona. Przerabiam ja na różne sposoby, ostatnio raczej na słodko:   Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliową panna cotta z poziomkami   Lemoniadę bazyliową II     Lemoniadę bazyliową   Syrop bazyliowy   Dziś natomiast przyszła kolej na danie wytrawne, oto pyszna bazyliowa zupa krem z dodatkiem świeżych

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody bazyliowe 139

bazyliowe. Dla tych, którzy wolą przygotowywać lody bez użycia jajek jest przepis tutaj. A poza tym znajdziecie u mnie też:   Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliową panna cotta z poziomkami   Lemoniadę bazyliową II     Lemoniadę bazyliową   Syrop bazyliowy Domowe lody bazyliowe Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia Składniki: 3 żółtka 150 ml mleka

Kulinarne przygody Gatity
Jagodowa panna cotta 139

Sezon jagodowy w pełni. Wspaniały smak tych leśnych owoców połączyłam z moim ulubionym włoskim deserem. Jagodowa panna cotta - zapraszam na włoski deser z polskim akcentem w tle :) Składniki:  300 ml śmietany 30% 300 ml mleka 100 g cukru 4 czubate łyżeczki żelatyny szklanka jagód Wykonanie: Do garnka wlewamy śmietanę i mleko oraz wsypujemy cukier i doprowadzamy do zagotowania

Smak mojego domu
Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską 137

będziecie tego żałować. Nawet mój maż, który nie jest wielbicielem bazylii, orzekł; smakuje mi :-). Na blogu znajdziecie również inne przepisy z bazylią na słodko w roli głównej: bazyliowa panna cotta z poziomkami , domowe lody bazyliowe bez jajek i lemoniada bazyliowa. Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Czas przygotowania:  5 godzin + chłodzenie Proporcje na tortownicę o średnicy

Kulinarne przygody Gatity
Panna cotta z mleczka kokosowego z granatem 92

godziny. Agar agar lub płatek żelatyny( 1 łyżeczka żelatyny)-  zmieszaj z gorącą wodą dodaj owoce granatu. Tak przygotowane owoce  połóż na wierzchu panny cotty kokosowej. Włóż do lodówki, aby się ścięło z wierzchu. Mnie nie udało się wyjąć ze szklanki deseru gdyż był z lekka za płynny

AZgotuj!
Miętowa panna cotta 156

Gotuj od momentu zagotowania ok 10 minut. Uzyskany syrop przecedź przez sito. Rozprowadź skrobię i w gorącym syropie. Wystudź.  na płaski talerz wylej syrop, na środku połóż gotową panna cotta. Dekoruj miętą

AZgotuj!
Ratatouille na ciepło wg Apetycznej panny Dahl 155

Zapisałam się do akcji gotuj z panną Dahl. Przeglądałam, zaznaczałam, czytałam.   Wybrałam ratatouille bo powodów było kilka. Na straganach jest mnóstwo bakłażanów, pomidorów, cukinii, papryki. Drugi powód: że można na zimno, na ciepło, w kanapkę z grzanką, bułką, chlebem, z ryżem. Więc danie jest uniwersalne.  po 2 pokrojone w kostkę bakłażany, cukinie, cebule,  czerwone papryki 4 duże

AZgotuj!
Pieczone jabłka ze słodkim beszamelem 137

zamieniał się w gorącą pianę. Jabłka jem rzadko. No chyba, że w szarlotkach.  Teraz postanowiłam upiec je w piekarniku. Skorzystałam z książki Rachel Khoo i Apetycznej Panny Dahl. I tak jabłka nafaszerowałam patykiem z cynamonu jak u Rachel.  Z Apetycznej skorzystałam z jej rady, aby jabłka nie wydrążać na wylot. Dzięki jej radzie, kardamon i miód nie wypłynął

AZgotuj!
Chleb drożdżowy 153

Wyjątkowo prosty przepis na chleb, inspirację znalazłam w książce kucharskiej „Apetyczna panna Dahl” Sophie Dahl . Przyjemne uczucie jeść na śniadanie własnoręcznie zrobiony chleb :) Polecam! Składniki (1 duży bochenek): - 2 szklanki mąki krupczatki - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej - 1 szklanka płatków owsianych - 0,5 szklanki uprażonych pestek dyni - 3 łyżki dowolnych otrąb - 1 duża łyżka suszonych drożdży - 1 łyżeczka soli, bazylii, papryki

Corner With Recipes
Gotowany rabarbar z jogurtem i pestkami dyni 106

powiedział, że trzeba go wykorzystywać tylko do wypieków;)  To prosty i szybki deser, dobry na nagłą ochotę na słodkie. Ten przepis jest modyfikacją przepisu  z książki „ Apetyczna panna Dahl ” autorstwa Sophie Dahl. Składniki (2 porcje): - 4 średnie łodygi rabarbaru, pokrojone na niewielkie kawałki - 1/4 szklanki miodu - 0,5 szklanki soku pomarańczowego - 2 szklanki jogurtu naturalnego - garść uprażonych pestek

Corner With Recipes
Pierogi z mięsem --- Gnocchi con carne 188

durante impastare. Impastare la pasta per qualche minuto, fino uniforme, morbido e flessibile. Pezzo di torta e stendere sottile torta - il resto della pasta per attaccare coperti con un panno di cotone - e poi ritagliare modelli gnocchi. Al centro di ognuno di essi Applicare una piccola quantità di ripieno e bordi torta zalepić parti esattamente .Gotować in abbondante acqua bollente

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania