panna - 1149 przepisów (strona:50/77)

Fałszywi przyjaciele, czyli sposób na błyskawiczną naukę języka włoskiego 192

nią wzorzysty tapetto (dywan). Po drugiej stronie pomieszczenia jest banco (ława). Na regale stoi niejedna romanzo (powieść). Wyobrażamy sobie colazione (śniadanie), które spożywamy w tym pokoju. Słodką kawę z panna (kremem) jaką lubimy. Podchodzimy do okna i wychylamy się widząc curva (zakręt), a nad tetto (dach) sąsiedniej kamienicy wznosi się croce (krzyż) pobliskiego kościoła. Włączamy telewizor , rozgrywany jest partita (mecz

Bon Ton Italia
TRIKOLORKA 109

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na  deser lekko przypominający mini sernik na zimno albo panna cottę. Wymyśliłam go na szybko na jeden z konkursów (nagroda II stopnia). Jest bardzo delikatny i kremowy. Z opisu może wynikać, że wymaga wiele pracy, ale tak naprawdę samo przygotowanie (bez czasu oczekiwania) nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Zatem do dzieła !!! TRIKOLORKA

Bon appetit mon amie
Guziki w trzech smakach 190

czasem kwaśna... Po takim dniu, sami rozumiecie, sił na pisanie brakuje. Szczególnie prawa dłoń odmawia współpracy i pragnie być już tylko podziwiana.  Serio - na początku czułam się jak panna szlachcianka, może nawet na wydaniu. Później wszystkie drobne ranki zaczęły niemiłosiernie szczypać, i nawet rękawiczki nie pomogły. Cóż, wszystko ma swoją cenę. Nawet czyste paznokcie (ani śladu czekolady; niesamowite! ). Dzisiaj

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kuchnia staropolska - warsztaty kulinarne 196

cielęcy po flisowsku. Na przydatek Móżdżek cielęcy w bulionie na białym winie zagęszczanym zasmażką, serwowany z pęczakiem w musztardzie i omletem z anchois     Śmietanka wloska, czyli staropolska panna cotta o smaku kolendry, z dodatkiem skórki limonki i cynamonu

Grunt to przepis!
,,Panna Cotta z malinami’’ 150

który pokochał cały świat! To bardzo prosty do przygotowania deser, który tak naprawdę można wyczarować z niewielkiej liczby składników. Jest to deser na bazie śmietanki, cukru i wanilii. Różyczki Panna Cotta przygotowałam dzięki życzliwości marki Garneczki.pl i marki Master Cook Handel Składniki: 400 ml śmietanki kremówki 36% 100 ml mleka 50 g cukru pudru 1 laska wanilii 2 łyżeczki żelatyny

Podróż w kulinaria
Krem z kalafiora i soczewicy 162

wpływa na nie same i całe otoczenie. Dla zabicia czasu, a może raczej dla chwili spokoju, zaprosiłam dziewczyny do wspólnego gotowania. Danie łatwe, pracy przy nim mało wiec niech panny się wykażą. Ja dopilnowałam tylko by się w tej kuchnie nie pozabijały. Dziewczyny nalewały wody, wkładały poszczególne składniki do garnka, odmierzały co trzeba i ile trzeba. A na końcu wszystko

Przysmaki Karolki
Krem kakaowy z awokado z alkoholizowanymi wiśniami 151

Walentynki kojarzą mi się głównie z pysznymi deserami. Jasne, w ten dzień królują romantyczne, kilkudaniowe kolacje przy świecach, ale to na deser zawsze czekam najbardziej :) Rok temu przygotowałam panna cottę z białą czekoladą i owocami leśmyni, w tym roku również postawiłam na połączenie owoców ze słodkim, tym razem kakaowym kremem z awokado. Tegoroczny dser nie tylko cieszy podniebienie, ale także

Zawsze głodna!
Słodkie Walentynki 130

pewnością umilą Wam ten specjalny dzień. Jeśli poszukujecie innych inspiracji walentynkowych zapraszam również tutaj. Sernik z masłem orzechowym i karmelem na spodzie brownie Gruszki w białym winie Różana panna cotta Babeczki podwójnie czekoladowo-pomarańczowe Krem karmelowy z białą czekoladą i wanilią Muffiny brownie z colą i sosem wiśniowym Babeczki z czerwonymi porzeczkami i mleczkiem kokosowym Naleśniki biszkoptowe Czekoladowy pudding

Pora coś zjeść
TRUSKAWKOWA PANNA COTTA 125

Niedługo Walentynki. Przez jednych lubiane, przez drugich nieobchodzone ;) A ja tam osobiście lubię obdarowywać osoby bliskie mojemu sercu w tym dniu czymś miłym i słodkim . Taka truskawkowa panna cotta podana w kształt serca dzięki formom  PAPILART  . Wysyłka 24 godzinna sprawi, że jeżeli nie posiadacie formy do przygotowania takiego Walentynkowego deseru zdążycie jeszcze zamówić i otrzymać pod wskazany adres

Z Majeczką w kuchni
Jogurtowa panna cotta (wegańska) 207

dobrze mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin. Później nasz jogurt chowamy do lodówki. Do tego przepisu możemy oczywiście wykorzystać kupny jogurt, jak również mleko. Żeby zrobić panna cottę podgrzewamy jogurt, dosładzamy go do smaku, wsypujemy do niego agar i od razu bardzo dobrze i szybko mieszamy (najlepiej trzepaczką kuchenną), gotujemy dosłownie 2 minuty na małym ogniu (uważajcie

Co na wege obiad?
Najlepsze Faworki 127

kruche i lekkie faworki. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa „faveur”, co oznacza wstążeczkę lub cienką tasiemkę. W Polsce używa się nazwy faworek lub chrust, spotykana jest też nazwa jaworek. Panny na wydaniu piekły faworki celem pokazania swojego talentu. To jednak zostawimy, bo znowu ktoś zarzuci mi służalczość wobec mężczyzn Przed Państwem najlepsze faworki na świecie. Potrzebujemy: 400 g mąki pszennej

ladykitchen
SZASZŁYKI Z CYTRUSAMI 194

lekko posiekaną drobno papryczką chili.Smacznego.   PRZEPISY KTÓRE MOGĄ SIĘ PRZYDAĆ : ********************************************* 1. PĄCZKI BABCI   2 .PĄCZKI PANI REJENT 3. SERKOWE PĄCZUSIE 4 .RÓŻE KARNAWAŁOWE 5. WYKWINTNE CHRUSTY PANNY ZUZY 6. RYŻOWE KULE A LA PĄCZKI 7. SMAŻONE CHRUSTY DROŻDŻOWE 8 .PĄCZKI Z AJERKONIAKIEM

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Deser śmietankowo- truskawkowy z chia 182

Dzisiaj zapraszam na słodki deser śmietankowo- truskawkowy z nasionami chia. Jest to wariacja na temat panna cotty. Deser jest pyszny. Można śmiało powiedzieć- niebo w buzi. W okresie jesienno- zimowym do takich deserów wykorzystuję  truskawki  mrożone.  Ich smak i zapach jest dokładnie taki sam, jak smak i zapach świeżych truskawek. Latem truskawki miksuję z cukrem, wkładam

Smak mojego domu
Ciasteczka z mandarynkami 155

fioła , i uważam, że takie są najlepsze. Mocno maślane, kruchutkie - po prostu pyszne! A i prezentują się naprawdę wyjątkowo. Polecam Wam ogromnie! Cytrusowe wypieki i desery znajdziecie również u Panny Malwinny , Ani , Chantal i Emi . Mandarynkowe paluszki z czekoladą Składniki: (na 35-40 sztuk) 250 g miękkiego masła 80 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania