projekt znacząco posunął się na przód. Mam nadzieję jutro go skończyć, a potem pozostanie już tylko stresowanie się poniedziałkiem... Przepis bierze udział w V Festiwalu Kuchni Arabskiej organizowanym przez Pannę Malwinnę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWalentynki, walentynki, dla chłopczyka, dla dziewczynki…. Wszędzie serca, wszędzie róże, gotujący i pieczący, panny, panie i chłopaki, każdy chce nadrobić braki, więc do kuchni czas podążyć, słodką tartę w mig przyrządzić Taaaaaa….. walentynki…. czyż nie jest to miłe choć przez wielu bardziej postrzegane jako komercyjne święto? Może, ale ja tam lubię każde święto gdzie może być
Kuchenne Wariacjeprzykład tu . Sprzedawana jest niestety w dość dużych opakowaniach. Zamiast niej możecie użyć białej czekolady i wzbogacić ją dodatkiem likieru pomarańczowego. A do dekoracji użyć smażonej skórki pomarańczowej.” Panna cotta czekoladowo-pomarańczowa (przepis własny) Składniki na 3 porcje: Warstwa czekoladowa 125ml mleka 125ml śmietanki kremowej 40g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka żelatyny Warstwa pomarańczowa 100ml mleka 100ml śmietanki kremowej 25g czekolady
Wiem co jemzimę. Dzięki czemu mam go zawsze pod ręką. Czy wiecie, że w dawnych czasach lubczyk był uważany za zwiastun szczęścia i zdrowia. Tak, tak. Niegdyś włosy panny młodej przyozdabiane były w to właśnie zielone zioło. Ciekawa jestem jak później zapach swojej wybranki oceniał pan młody? ;) Lubczyk dzięki swojemu niepowtarzalnemu korzennemu aromatowi jest cenną przyprawą w każdej kuchni
Słodkie okruszkiXVIII wieku. Było symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego, ze względu na trudno dostępne przyprawy korzenne (które oczywiście są podstawowym elementem tego ciasta). Mawiano nawet, że w skład wiana panny młodej musiał wejść kawałek ciasta piernikowego i galareta mięsna:) Dziś na szczęście przyprawy korzenne nie są żadnym rarytasem- są łatwo dostępne w każdym sklepie, a ich cena nie odbiega
Tradycyjna KuchniaKuleczki słodkie i zdrowe 16. Lody 17. Łabędzi puch 18. Mini serniczki waniliowe w sosie wiśniowym 19. Muffinki jaglane bezglutenowe na kokosowo 20. Muffiny bananowe 21. Panna cotta 22. Sernik na zimno 23. Tarta owocowa 24. Tęczowy sernik na zimno 25. Tiramisu z truskawkami 26. Toffi 27. Torcik truskawkowy z kremem z kaszy manny
Tradycyjna KuchniaŁabędzi puch 46 1 47 18 Mini serniczki waniliowe w sosie wiśniowym 0 0 19 Muffinki jaglane bezglutenowe na kokosowo 0 0 20 Muffiny bananowe 0 0 21 Panna cotta 5 5 22 Sernik na zimno 0 0 23 Tarta owocowa 5 5 24 Tęczowy sernik na zimno 23 4 27 25 Tiramisu z truskawkami 0 2 2 26 Toffi
Tradycyjna KuchniaTorcik z truskawkami i ajerkoniakiem 17. Sernik na zimno z owocami lata 18. Biszkopt bezglutenowy z jogurtową pianką i truskawkami 19. Sernik na zimno z truskawkami 20. Truskawkowa panna cotta z pysznym sosem Smacznego
Przepisy AleksandryPanna cotta to klasyczny włoski deser. Robi się go szybko i zaledwie z kilku składników a smakuje pysznie. Można go podawać z dowolnymi dodatkami - mi smakuje najbardziej polany musem z truskawek i białą czekoladą
Milion Smakówjajka na grzankach, kurczak w cieście, zupy, pierożki, żeberka, ryby i krewetki. Na końcu działu również znajdują się słodkości - np. bananowo-karmelowe ciasto, kruchy placek z brzoskwiniami, pudding cytrynowy, panna cotta, creme brulee czy czekoladowe brownie. Trzeci dział - PROSTO - dział przedstawia kulinarne triki, aby z podstawowych składników stworzyć przepisy na każdą okazję. Tu znajdziemy przepis m.in na jagnięce kotlety, wiele
Plate of Joyczyni tę potrawę zdrowszą i mniej kłopotliwą w przygotowaniu. Oto moja propozycja do akcji wspólnego gotowania dań z użyciem pesto. Koniecznie zajrzyjcie na blogi Martynosi , Mirabelki , Mopsa i Panny Malwinny , gdzie znajdziecie więcej apetycznych przepisów. Makaron z pesto szpinakowym i chrupiącą cukinią inspiracja - przepis z książki Top with Cinnamon Składniki (na 4 porcje): 1 cukinia pokrojona na plasterki
Chilli Czosnek i Oliwadystansem- szpinak-jako koktajl- nie bardzo. Ale jednak spróbowałam i teraz żałuje, że tak późno :) Lepiej późno niż wcale. Podobno dodaje cerze blasku dlatego zielone koktajle polecane są przyszłym pannom młodym -do których, jeszcze przez miesiąc należę ;) Czytaj więcej
Pasja tworzeniajest w prawdzie tak dobra jak Panna cotta , ponieważ jest "odchudzona" ze śmietanki kremówki, ale domownikom odpowiadała. Wyśmienicie smakuje z rodzynkami uprzednio namoczonymi w rumie i podanymi na górze galaretki. Przepis w całości pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz, z poniższych składników wychodzą 4 porcje galaretki. Składniki 2 szklanki pełnego mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki
Kuchenne aromatykrzaczkach resztą malin, zawsze robiliśmy zasypywane cukrem bądź w postaci dżemu. Tym razem postanowiłam zrobić prosty sos, który dalej można użyć do wszelakich malinowych pianek, lodów, deserów typu panna cotta czy nawet do bezpośredniego wyjadania łyżką ze słoiczka. Jeśli komuś przeszkadzają pestki z malin można dodatkowo sos przecisnąć przez sito. Składniki 1 kg malin 2 szkl cukru pudru
Kuchenne aromatysoczysty kurczaczek z warzywami gotowanymi na parze i pieczonymi ziemniaczkami. Wielki plus za to, że ziemniaki nie są przygotowane z mrożonych gotowców, są pyszne. Na deser cudowna, lekka Panna Cotta z sosem malinowym W Trio można zjeść smacznie, szybko i zdrowo- cóż więcej chcieć? Zdecydowanie Polecam. Restaurację odwiedziłam w ramach programu blogerskiego urodaizdrowie.pl Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetyt