Kurczak w mleku kokosowym 447smażenie i główny składnik dania gotowy. Po drugie jest mięsem w miarę mało kalorycznym, jeśli oczywiście usmażymy go na małej ilości tłuszczu i bez panierki :). Poza tym mięso dobrze komponuje się z każdym składnikiem i doskonale smakuje zarówno z nutką słodyczy, jak i w ostrzejszym wydaniu. Dziś przepis o lekko
Kulinarne przygody Gatity
Krokiety z pieczarkami 454mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki roztopionego masła woda mineralna Farsz 800 g pieczarek 100 g cebuli sól pieprz 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia Panierka 1 jajko tarta bułka Wykonanie: Składniki ciasta, oprócz wody miksujemy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy tyle wody, aby uzyskać ciasto o konsystencji rzadkiej śmietany
Kulinarne przygody Gatity
Hiszpańskie klimaty w warszawskiej La Ibérica 223załączonym zdjęciu, paella bardzo nam smakowała ! Obok paelli pojawił się talerz degustacyjny z: krokiecikami z kurczakiem i szynką iberyjską, kalmarami po andaluzyjsku w sosie czosnkowym, krewetkami smażonymi w delikatnej panierce polanymi sosem pilpil, kiełbaskami chorizo duszonymi w czerwonym winnym sosie, tortillą hiszpańską oraz z marynowanymi oliwkami. Ukoronowaniem kolacji był deser. Jedliśmy doskonały, delikatny i kremowy domowy sernik na zimno, polany
Kulinarne przygody Gatity
Krokiety 249łyżka oleju szczypta soli olej do smażenia Składniki na farsz: 4 jajka ugotowane na twardo 2 cebule szczypiorek 10 sporych pieczarek ewentualnie 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek panierka: surowe jajko i bułka tarta olej do smażenia Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, najłatwiej jest użyć miksera żeby mąka dokładnie się wymieszała. Ciasto odstawiamy pod przykryciem
prawdziwe jedzenie
Kotlety schabowe marynowane w czerwonym winie 242osączyć dokładnie na sicie, posypać solą, obtoczyć delikatnie w bułce tartej i smażyć na gorącym smalcu z obydwu stron Tak przygotowane mięso można smażyć też w tradycyjny sposób w panierce; ( wpierw maczam w mące, potem w jajku i w bułce tartej) Smakuje wyśmienicie z bigosem . Mięso w marynacie
Proste Potrawy
Paluszki schabowe z pieczarkami 258Dziś u mnie mięso wieprzowe - schab w nowej odsłonie. Więcej propozycji na www.wieprzopedia.pl U mnie zamiast tradycyjnie przyrządzonego schabu w panierce wersja szybsza, a równie smaczna - paluszki mięsne. Składniki : około 30 dag schabu bez kości 30 dag pieczarek cebula tłuszcz do smażenia sól
Proste Potrawy
Rydze w pomidorach 272właściwie w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym to będzie w następnym roku pozycją nr 1 jesiennego menu. Rydze w wykonaniu Piotra są wg mnie idealne, lepsze niż smażone w panierce rydze. Do przygotowania potrzebujemy rydzów średniej wielkości, jeśli mamy większe kapelusze to kroimy je na mniejsze części. Do zakwaszania sosu Piotrek nie stosuje octu tylko sok z cytryny, wtedy rydze mają
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fish Burger 213sola, mintaj, tu: miruna) surówka z kiszonej kapusty (kiszona kapusta + marchewka + jabłko + trochę cebulki, cukru, oleju) sałata sos czosnkowy (tu: Heinz z plastikowej butelki - łyżeczka od herbaty) panierka: bułka tarta (1,5 łyżki), otręby pszenne (1 łyżka), jajko, trochę mąki Przygotowanie: 1. Filet obtaczamy cienko w mące, następnie w jajku i w bułce tartej zmieszanej z otrębami pszennymi (w jajku
Malowane smakiem
Kokosowe kulki z piersi kurczaka (na parze) 209Znane z chińczyka, w wersji bez oleju i panierki, za to na parze. Polecam :) (hmm... poprawnie jest wiórek czy wiórków kokosowych? :) ) Składniki (1 porcja - zdjęcie): 250 g piersi z kurczaka 0,5 roztrzepanego jajka 1 łyżka (10 g) bułki tartej 3 łyżeczki sosu sojowego 4 łyżki (20 g) wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki cukru sól Przygotowanie: 1. Mielimy pierś
Malowane smakiem
Restauracja Filmowa 274kalafior romanescu idealnie ugotowany. Opiekane ziemniaczki mogłyby być lepsze (trochę suche i niedopieczone i rozmarynu jakoś nie wyczułam), ale chyba nie można mieć wszystkiego :) Schabowy z kostką miał nietypową panierkę, ale za to bardzo smaczną. Aromatyczna kapustka zachwyciła ukochanego. Kotlecik idealnie komponował się z podanymi dodatkami. Był dobrze usmażony i bardzo soczysty. Opiekane ziemniaczki niestety wypadły podobnie jak u mnie
Emcia Pichci
RYBA W ŁAGODNEJ ZALEWIE OCTOWEJ 424postaci. Dla urozmaicenia eksperymentujemy z różnymi jej gatunkami. Ostatnio mieliśmy sandacza i pstrąga tęczowego, teraz przygotowałam karpia. Ważne w tym procesie przygotowywania jest to, by ryba była smażona bez panierki i najlepiej na tłuszczu, który nie pozostawia żadnego posmaku. Kiedyś smażyłam ryby do octu na oleju ale odkąd ponad rok temu odkryłam olej kokosowy ( bezwonny) nie wyobrażam sobie smażenia
Smaczne Zdrowe
Chiny, czyli krewetki w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake 367sposób, aby się nie stykały ze sobą i nie posklejały w czasie smażenia. Następnie wkładałem je partiami do rozgrzanego oleju na około 2,5 minuty - do zarumienienia się panierki. Szczypiorek z dymki pokroiłem w dwucentymetrowe kawałki. Na talerzu ułożyłem panierowane krewetki, dodałem smażony makaron z grzybami. Całość skropiłem sokiem z limonki i posypałem wiórkami kokosowymi. Podałem w towarzystwie białego
Wyprawy kulinarne
Kotleciki serowe 197kotlecików Składniki: 400g żółtego sera (np. Gouda) 2 jajka bułka tarta olej Żółty ser tniemy w plastry centymetrowej grubości. Na każdym z plastrów wykonujemy delikatne zygzaki widelcem, by panierka dokładniej przywarła. Ser maczamy w jajku i bułce tertej, po czym ponownie w jajku i bułce tartej. Układamy na rozgrzanej patelni, chwilkę smażymy. Kiedy spód kotlecika nam się zarumieni przewracamy
Kolizje Smaków
Menu sylwestrowe 203rukolą, serkiem camembert i gruszką, sałatka z kurczakiem, rukolą i cytrusami , czy spring rolls’y Dania na ciepło to pierożki zciasta francuskiego z pieczarkami podane z barszczykiem , nuggetsy w panierce z chipsów i kuleczki ziemniaczane . Można również przygotować kilka rodzajów pizzy :) Jako deser proponujemy galaretki cytrusowe według Gordona Ramsay’a , ptysie z kremem śmiatanowo-czekoladowym , czy tort czekoladowy
Kolizje Smaków
Filet z kurczaka nadziewany mozzarella 6741mięsa ściągamy wykałaczką. Oprószamy pieprzem oraz solą z obu stron. Na patelni rozgrzewamy masło. Pierś z kurczaka obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Jeśli ktoś lubi dużo panierki można kotleta umieścić ponownie w jajku i bułce tartej. Umieszczamy fileta na patelni. Na średnim ogniu, smażymy z obu stron na złoty kolor. Ważne jest by mięso powoli dochodziło
Kolizje Smaków