kotlecikówSkładniki: 400g żółtego sera (np. Gouda) 2 jajka bułka tarta olej Żółty ser tniemy w plastry centymetrowej grubości. Na każdym z plastrów wykonujemy delikatne zygzaki widelcem, by panierka dokładniej przywarła. Ser maczamy w jajku i bułce tertej, po czym ponownie w jajku i bułce tartej. Układamy na rozgrzanej patelni, chwilkę smażymy. Kiedy spód kotlecika nam się zarumieni przewracamy
Kolizje Smakówrukolą, serkiem camembert i gruszką, sałatka z kurczakiem, rukolą i cytrusami, czy spring rolls’y Dania na ciepło to pierożki zciasta francuskiego z pieczarkami podane z barszczykiem, nuggetsy w panierce z chipsów i kuleczki ziemniaczane. Można również przygotować kilka rodzajów pizzy :) Jako deser proponujemy galaretki cytrusowe według Gordona Ramsay’a, ptysie z kremem śmiatanowo-czekoladowym, czy tort czekoladowy
Kolizje Smakówmięsa ściągamy wykałaczką. Oprószamy pieprzem oraz solą z obu stron. Na patelni rozgrzewamy masło. Pierś z kurczaka obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Jeśli ktoś lubi dużo panierki można kotleta umieścić ponownie w jajku i bułce tartej. Umieszczamy fileta na patelni. Na średnim ogniu, smażymy z obu stron na złoty kolor. Ważne jest by mięso powoli dochodziło
Kolizje SmakówSkładniki na trzy porcje. Składniki:500 g mielonej piersi z kurczaka1 żółtko1 czerstwa bułka namoczona w mleku2 łyżki masła1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzuBułka
Emcia PichciSkładniki : 400 g łososia bułka płatki kukurydziane jako panierka dymka ze szczypiorkiem koperek sok z cytryny sól, pieprz, imbir olej do smażenia Jak przygotować paluszki rybne
w kuchni i w ogrodziepiekarniku z plasterkami cytryny i masłem z dodatkiem ziół i pietruszki. Dzięki pieczeniu w piekarniku lin jest mało kaloryczny bez zbędnego tłuszczu i panierki. Taka rybka smakuje wyśmienicie. Dodam jeszcze, że lin został złowiony przez mojego męża Post Pieczony lin z cytryną pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeZapraszam na rybkę z frytkami. Proponowana przez mnie wersja jest bezglutenowa, rybę polecam smażyć tylko w przyprawach (bez panierki z mąki i jaj). Podajemy z sałatą i surówkami. Składniki: pstrąg tęczowy lub okoń ziemniaki na frytki olej sok z cytryny przyprawy Przejdź do przepisu
w kuchni i w ogrodzieZapraszam na rybkę z frytkami. Proponowana przez mnie wersja jest bezglutenowa, rybę polecam smażyć tylko w przyprawach (bez panierki z mąki i jaj). Podajemy z sałatą i surówkami. Składniki: pstrąg tęczowy lub okoń ziemniaki na frytki olej sok z cytryny przyprawy Umytą, wypatroszoną rybę pozbawiam głowy i ogona. Środek skrapiam sokiem z cytryny i opruszam szczyptą soli. Z wierzchu
prawdziwe jedzenieProste w przygotowaniu paluszki z łososia.Składniki : 400 g łososia bułka płatki kukurydziane jako panierka dymka ze szczypiorkiem koperek sok z cytryny sól, pieprz, imbir olej do smażenia Z łososia odcinamy skórkę. Rybę mielimy z bułką i przyprawami. Z masy formujemy wałeczki i obtaczamy w zgniecionych płatkach kukurydzianych. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron
prawdziwe jedzenieChrupiące kotleciki rybne w panierce bezglutenowej. Składniki: · filet z mintaja (bez ości) · chrupki kukurydziane bezglutenowe · jajko · sól, pieprz, kurkuma, majeranek · olej do smażenia Należy zwrócić
prawdziwe jedzeniekażdy lubi duże ilości czosnku. Z podanych składników lepimy nieduże kotleciki a jeśli ciasto mamy zbyt wodniste możemy dosypać odrobinę dowolnej mąki. (czasem obtaczam je jak kotlety w panierce). Smażymy w garnku z dużą ilością rozgrzanego tłuszczu. Ciepłe odsączam na papierowym ręczniku i posypuję sezamem
prawdziwe jedzenieKrokiety ziemniaczane w złocistej chrupiącej panierce, ja najbardziej lubię gorące prosto z patelnie z keczupem. Szybki prosty sposób na wykorzystanie ziemniaków, które pozostały z obiadu. 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki mąki sól , pieprz do smaku bułka tarta olej Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić drobno i podsmażyć, do ziemniaków dodać cebule, jajka
RAROSSAjajka - 1 łyżka oleju - szczypta soli Farsz - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 10 dag pieczarek - 5 plasterków szynki - 1 cebula - 10 dag sera żółtego - Vegeta, sól, pieprz Panierka - bułka tarta - 1 jajko - olej do smażenia Wykonanie Składniki na naleśniki wymieszać. Na rozgrzanej patelni usmażyć cienkie naleśniki. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić i usmażyć
Świat Smakupatelni olej i układamy roladki, obsmażamy na małym ogniu (to jest własnie tajemnica odnośnie nawet zwykłych kotletów, mięso dojdzie a się nie spali od razu np. panierka) Gdy już mięso będzie obsmażone z obu stron, na wierzch kładziemy resztę cebuli i pokrojony w plasterki czosnek, podlewamy wodą, przykrywamy patelnię i tak 10 minut dusimy. Można posypać delikatnie
Zainspiruj się kuchniąjuż wcześniej wspominałam uwielbiam karkówkę. Dobrze przyrządzona jest soczysta, mięciutka, po prostu pyszna. No i tłuściutka do tego. Zwykle smażyłam ją na szybko w panierce z bułki tartej, ale ostatnimi czasy uciekam od moich kuchennych stereotypów i trochę kombinuję. Dziś ją wyrolujemy. Roladki pieczarkowo- serowe 2 płaty karkówki 7-8 szt. pieczarek 1/2 cebuli 4 plastry
bastalena