żydowsku... tak go nazwałam, bo skoro są ogórki po żydowsku zresztą bardzo smaczne, to dlaczego miałby nie być kurczak po żydowsku :) Jak pomyślałam tak zrobiłam, połączyłam pałki z kurczaka z ogórkami, pieczarkami i pikantnym sosem, upiekłam razem i powstał tak smaczny obiad, że byłby doskonały nawet na świąteczny stół, czy inne uroczystości. Spróbujcie sami, polecam :) Składniki - 7 pałek(...)łyżki zalewy z ogórków j/w - 3 łyżki keczupu premium od Folwark - 2 łyżeczki czosnku mielonego - 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - łyżeczka papryki ostrej mielonej - sól -olej Wykonanie Pałki z kurczaka posypałam delikatnie solą i natarłam wszystkimi przyprawami, odstawiłam w chłodne miejsce na ok. pół godziny. Pieczarki pokroiłam w grube plastry, obsmażyłam chwilkę na odrobinie oleju do odparowania wody. Naczynie żąroodporne
Kuchnia z widokiem na ogródMamy dla Was super szybki przepis na chrupiące pałki z kurczaka. Jeśli jesteście fanami drobiu (tak jak my), dodatkowo zdecydowanie cenicie swój czas (albo zwyczajnie go nie macie bo gonicie między domem, a pracą) to przepis dla Was. Całą robotę odwala za Was piekarnik, a Waszym najtrudniejszym zadaniem pozostaje zjedzenie tych aromatycznych pyszności! Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut pieczenia(...)Składniki: 8 pałek z kurczaka Marynata: 3 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu ½ łyżeczki tymianku, papryki słodkiej, majeranki, oregano ¼ łyżeczki wędzonej papryki, lubczyku Świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w głębokim talerzu. Kurczaka obtaczamy w marynacie i umieszczamy w chłodnym miejscu. Następnie układamy w brytfance do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni
Kolizje SmakówSkładniki: pałki z kurczaka 4 sztuki większe, przyprawa do kurczaka(...)opakowania, olej rzepakowy 1/4 szklanki, pomidory 6 sztuk, ząbki czosnku 10 sztuk, kapusta 1 główka/młoda, koperek 1 pęczek, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku pałki kurczaka natrate przyprawą do kurczaka dobrze zrumienić na gorącym oleju rzepakowym, przełożyć na talerz na tłuszczu po pałkach podsmażyć pokrojone pomidory z ząbkami czosnku, blenderem zmiksować dodać drobno pokrojoną młodą
W Mojej Kuchni LubięCały obiad w jednym naczyniu, pałki kurczaka w majonezowo musztardowej marynacie z suszonymi warzywami i przyprawami są soczyste i smakują obłędnie. Z powodzeniem zastąpią dwudaniowy obiad. Można je podać z bukietem ulubionych surówek. Polecam! Składniki: ½ kg ziemniaków Przyprawa do ziemniaków 6 pałek z kurczaka Marynata: 150 ml majonezu 2 czubate łyżki ostrej musztardy 3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonej(...)smaku oraz przyprawą do ziemniaków, układam w naczyniu żaroodpornym. Czosnek obieram, przeciskam przez praskę ucieram go z oliwą oraz solą i papryką słodką i wędzoną, taką mieszanką nacieram pałki, i wstawiam na godzinę do lodówki. Majonez łączę z musztardą oraz suszoną jarzynką. Pałki po wyjęciu z marynaty olejowej maczam w marynacie majonezowej i układam na ziemniakach, całość przykrywam folią aluminiową
Wanilia i Kardamonpiekarnika a jak przyjdzie lato przepis będzie jak znalazł. Kurczak w sosie bbq – składniki na marynatę : 8 łyżek ciemnego sosu sojowego 8 łyżek płynnego miodu 8 łyżek ketchupu 2 łyżeczki imbiru w proszku 2 łyżeczki wędzonej papryki ziarenka suszonego chili (opcjonalnie) oraz: ok. 750g – 1 kg pałek(...)kurczaka sól Kurczaka myję i osuszam. Posypuję solą. Wszystkie składniki marynaty mieszam i polewam kurczaka (najlepiej zostawić na kilka godzin w lodówce). Piekarnik nastawiam na 220 stopni. Pałki kurczaka wykładam na płaską blaszkę którą wykładam folią aluminiową! Raz robiłam tego kurczaka w naczyniu żaroodpornym i ciężko tego żałowałam przy jego długim szorowaniu. Kurczaka kilkakrotnie odwracać i za każdym razem
UgotujmyTo.plpasują te tłuściejsze części wołowiny z kością, takich jak np.: szponder, gicz wołowa, łata wołowa; – wołowo-drobiowy – kawałek mięsa wołowego z dodatkiem udka z kurczaka, ćwiartki kurczaka, pałek z kurczaka lub skrzydeł z indyka; – drobiowy – dodaję mix mięsa drobiowego, tj.: skrzydełka i udka kurczaka, kaczki, gęsi lub indyka; – indyczy – pasują udka indyka, skrzydła, szyja(...)pałki z indyka; – z kaczki – przygotowuję z porcji rosołowej z kaczki, najczęściej wybieram udka lub piersi, niezbyt tłuste, inaczej rosół będzie zbyt tłusty. Można także przygotować rosół z perliczki, gęsi i pewnie jeszcze innych dobrych mięs, ale jeszcze ich nie robiłam. Składniki: szponder wołowy (500 g) – ma wyrazisty, lekko słodkawy smak. Jest to partia mięsa otaczająca dolny
Zasmakuj KuchniDodatek rozmarynu , oregano, tymianku, czosnku i słodkiej papryki sprawił , że moje danie nabrało intensywnego aromatu i wyrazistości i bardzo szybko zniknęło z talerzy . składniki na 4 porcje 8 pałek kurczaka (około 1 kg) 250 g cebuli 250 g marchewki 300g papryki zielonej 8 średnich ziemniaków 1,5 łyżki cukru lub miodu przepis Pałki z kurczaka nacieramy solą
Smakowite DaniaZanim zjedliśmy chrupiące i idealnie wysmażone pałki z kurczaka popełnialiśmy kilka błędów – nieuniknione w eksperymentach kuchennych . Kurczak był zazwyczaj zrobiony dopiero wtedy, gdy skóra zdążyła się już mocno przypalić. Mięso przy kości i tak nie zdążyło na tyle skruszeć na ile tego oczekiwaliśmy. Przepis na pikantne pałki z kurczaka znalazłam w książce Nigelli Lawson pt. Nigella gryzie. Dobra lektura(...)podaj prosto po wyjęciu z patelni, obok jakiejś lekkiej sałatki typu sałata, pomidor, sól, pieprz i sok z cytryny. Doskonale smakują też na zimno jako przekąska . Artykuł Pikantne pałki z kurczaka pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie GotowaniePropozycja dla fanów złocistego trunku (i nie tylko). Podudzia i pałki kurczaka pieczone z suszonymi pomidorami i porem w sosie piwnym. Efektem są pyszne, soczyste kawałki mięsa z niesamowitym, aromatycznym sosem. Pycha! Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 8 kawałków podudzia lub pałek z kurczaka 100g suszonych pomidorów 1 duży por 2 ząbki czosnku
Kolizje SmakówSkładniki: 1 kg pałek z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki śmietany kremówki 2 łyżki posiekanego koperku marynata: 1 łyżeczka imbiru w proszku lub … Czytaj dalej Pałki śmietanowo-cytrynowe
czarrna od kuchniSkładniki: 1 kg pałek z kurczaka marynata: 1 łyżka ajvaru ostrego Podravka 2 łyżki słodkiego sosu chili 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki jarzynki Przygotowanie: Ajvar … Czytaj dalej Pałki pieczone
czarrna od kuchniSkładniki 1,5 kg pałek z kurczaka masło śmietana marynata: 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 1 łyżeczka granulowanego … Czytaj dalej Pałki pieczone
czarrna od kuchniSkładniki: 1 kg pałek z kurczaka 1 opakowanie mrożonego groszku 1/2 pora 2 łyżki miodu słodka papryka sól marynata: 4-5 łyżek sosu Worcester 3 łyżki miodu 1 łyżeczka ziaren jałowca 1 … Czytaj dalej Pałki na groszku Nigelli
czarrna od kuchnisoczyste i miękkie mięsko kurczaka to moja propozycja nie tylko na obiad,ale też na przyjęcie w gronie znajomych.Spróbujcie,z pewnością nie pożałujecie. 1kg - 1,5 kg pałek z kurczaka Marynata: 6 łyżek oliwy 4 łyżki octu winnego 5-6 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki chili Panierka(...)szklanka bułki tartej 10 dag drobno startego parmezanu 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego Przygotować marynatę : obrać czosnek,przecisnąć przez praskę,dodać pozostałe składniki marynaty - dokładnie wymieszać.Umyte i osuszone pałki kurczaka umieścić w naczyniu,polać je marynatą,dokładnie natrzeć,przykryć i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny ( u mnie zawsze ok 5 godzin). Przygotować panierkę: wszystkie składniki na panierkę
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: pałki z kurczaka 12 sztuk, cebula 6 sztuk, olej rzepakowy 1/2 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, tymianek Prymat 1/2 opakowania, papryka słodka mielona(...)łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka cebulę pokroić w piórka, wsypać do naczynia żaroodpornego, dodać przyprawy, olej rzepakowy, sok z cytryny, wymieszać umyte i osuszone pałki kurczaka włożyć do cebuli, dokładnie natrzeć i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec pałki w marynacie około
W Mojej Kuchni Lubię