Lubicie śmietanowy sos pieczarkowy? Jeśli tak, proponuję Wam pałki z kurczaka, duszone na patelni w aksamitnym sosie pieczarkowym. Mięso duszone na patelni jest soczyste i mięciutkie. Sos, który wytworzy się z podsmażonej cebuli i pieczarek nadaje całości fajnego smaku. Składniki: 6 pałek z kurczaka sól pieprz olej do smażenia 2 większe cebule 500 g pieczarek 2 ząbki
Smak mojego domuUlubiony kurczak Składniki 8 pałek kurczaka 1/3 szklanki oliwy 4 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka tymianku puszka pomidorów krojonych 2 łyżki przecieru pomidorowego Przygotowanie Pałki umyłem, osuszyłem, obsmażyłem na rozgrzanej oliwie. Przełożyłem je do naczynia do zapiekania, a na tej samej patelni lekko podsmażyłem przekrojone na pół ząbki czosnku. Dodałem czosnek do mięsa, posoliłem, posypałem pieprzem
R'n'G Kitchennastępnie rozłożyć na papierowym ręczniku kuchennym. Pałki kurze doprawić solą, czarnym pieprzem, papryką słodką i ostrą w proszku, ziołami prowansalskimi. Jeśli jest za mało tłuszczu to troszeczkę wlać. Położyć pałki kurczaka i obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Zdjęć z patelni. Na tej samej patelni obsmażyć pokrojoną drobno. Cebulę i ząbki czosnku na lekko złoty kolor. Wlać wino
Kuchnia Pokoleńdowodem jest dzisiejszy przepis. A my na pewno spotkamy się ponownie wieczorem w kuchni... :-) Kurczak w miodzie i cytrynach KURCZAK W MIODZIE I CYTRYNACH Dla 4 osób: 8 pałek kurczaka 2 cytryny ok 200g miodu wielokwiatowego ok 120 ml półsłodkiego białego wina oliwa z oliwek rozmaryn (najlepiej świeży ale mi zabrakło) sól pieprz Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem(...)czasu do czaku polewamy kurczaka aby nie wysechł tworzącym się sosem. Cytryny dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Po 30 minutach kurczaka skrapiamy sokiem z 2 ćwiartek cytryny, i polewamy miodem. Resztę cytryny układamy pomiędzy pałkami, dodajemy wino. Pieczemy przez kolejne 30 minut obniżając temperaturę do około 200 stopni. Co jakiś czas polewamy kurczaka powstającym sosem. Podajemy na ciepło
peggiwkuchnipodudzia Glazurowane podudzia z kurczaka są pyszne , pełne aromatu i smaku . Delikatne mięsko , doskonale pasuje do ryżu lub frytek . Moi chłopcy uwielbiają kurczaki, pod każda postacią , wręcz do obrzydzenia ..kurczak , pałki, skrzydełka , piersi z kurczaka , czyli także kurczak " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> W tej drobiowej krainie
Ogrodnik w podróżystronie Galerii Potraw . Jako że jestem ciekawa takich połączeń i zachęcona komentarzami tez go wtedy wypróbowałam. I muszę wam powiedzieć że już 3 rok jak robię w ten sposób pałki kurczaka i za każdym razem smakują wybornie, a buzie kleją się nam od pysznego sosu. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikimbir, sól, pieprz - dwie łyżki oliwy do podania: - ryż - sezam Przygotowanie kurczaka najlepiej rozpocząć dzień, lub przynajmniej kilka godzin wcześniej, aby mięso dokładnie przeszło smakiem i aromatem przypraw. Pałki z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce mieszamy oliwę, połowę sosu sojowego, posiekany czosnek, odrobinę chili (w zależności od tego jaki lubimy stopień ostrości, szczyptę imbiru, sól(...)całą noc. Do rondla wlewamy Colę, ketchup, koncentrat pomidorowy i pozostałe dwie łyżki sosu sojowego. Dodajemy cukier, czosnek granulowany, chili i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Pałki z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy powstałym sosem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, grzałka góra-dół i pieczemy bez przykrycia 40 minut od czasu do czasu polewając mięso sosem
Cook&LoveSkładniki: 1/2 kg pałek z kurczak 1 szklanka kaszy jęczmiennej czubryca czerwona Plenus obsybka maspolanka do mięs Plenus pieprz miód olej przyprawa uniwersalna Przygotowanie: Pałki obsypać przyprawami i oblać płynnym miodem. … Czytaj dalej Pałki pieczone z kaszą
czarrna od kuchniprzypraw z całego świata, chrupiących polskich warzyw oraz ryżu z dodatkiem kulinarnego złota czyli szafranu to moja propozycja wywodzącej się z Walencji tradycyjnej hiszpańskiej potrawy. Składniki: 5-6 pałek z kurczaka 300g ryżu na paellę 250g mini mrożonej marchewki Hortex 200g mrożonego zielonego groszku Hortex 450g mrożonego bobu Hortex 2 cebule 2 ząbki czosnku kilka nitek szafranu 1 łyżeczka ostrej(...)papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczka kurkumy 1l bulionu drobiowego przyprawa do kurczaka pieprz sól olej Wykonanie: 1. Pałki z kurczaka, umyć, oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie pałki podsmażyć z każdej strony na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika
Szalona Kuchnia Ewelinywszak ja lubię mięsko :) Smaczne, szybkie, zdrowe i wegetariańskie curry :) Składniki na 4 porcje: 1 czerwona papryka 1 cebula 2 marchewki 1/2 korzenia selera 1/2 bakłażana 4 pałki z kurczaka 2-3 łyżeczki gotowej mieszanki curry w proszku 1/2 puszki mleka kokosowego 1 szklanka czarnego ryżu 2-3 łyżki oleju 2-3 łyżki masła 3-4 łyżki sosu(...)kolei cebulę, bakłażana, paprykę i cukinię. Doprawić curry i sosem sojowym. Podlewać mlekiem kokosowym, jeśli będzie zbyt suche dolać odrobinę wody. Na osobnej patelni usmażyć na maśle pałki z kurczaka. Podlewać delikatnie mlekiem kokosowym. Wcześniej obtoczyłam je delikatnie w curry. Dodać do warzyw jak będą gotowe. Jeszcze chwilę wszystko razem poddusić aby smaki się przeszły. Podawać na czarnym lub innym
Jemy Pijemyprzyznam się, ze wyszedł w smaku rewelacyjny (choć nie jestem przekonana do wielu angielskich produktów, które bardzo często są z dodatkiem octu). Składniki: * 5 pałek z kurczaka * pół szklanki marynaty barbecue Wykonanie: Pałki z kurczaka nasmarować marynatą, odstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie pałki wyłożyć na blachę, wstawić
Zrób to smacznieinnej odsłonie. Pieczone podudzia z kurczaka w marynacie słodko-ostrej, obsypane sezamem a do tego pieczone w ziołach frytki z batatów. Składniki: 0,5 kg podudzi z kurczaka (tzw. pałki) 2 łyżki miodu 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny ok. 2-3 cm imbiru 2-3 łyżki sezamu 1 łyżka sosu sojowego 5 łyżek oliwy 0,5 kg batatów
Kuchnia MagdaLenySkładniki: 1 kg różnych elementów kurczaka (pałki, skrzydełka, podudzia - łączna waga to 1kg); Marynata: 200 ml ostrego ketchupu; 1/2 opakowania ostrej papryki w proszku (około 10 g); 1/2 opakowania słodkiej papryki w proszku (około 10 g); 125 ml soku pomarańczowego; 3 łyżki miodu; 2 łyżki oleju; 1/2 łyżeczki majeranku; 1/2 łyżeczki oregano; 1/2 łyżeczki bazylii; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania
Gospodyni MiejskaAromatyczne pieczone pałki z kurczaka są klasyczną i bardzo apetyczna propozycją obiadową dla całej rodziny. Chrupiąca, glazurowana skórka i soczyste mięso to je znak rozpoznawczy. tego dania. Klasyka w najlepszym wydaniu! Składniki: 1o pałek z kurczaka ½ szklanki oliwy z oliwek sól 1/2 łyżki pieprzu 1 łyżka tymianku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka czosnku granulowanego1
Pyry na Gazsię ,natomiast papryka konserwowa dodaje im pikantności. Podane z sosem grzybowym ,ziemniakami z wody i sałatą w śmietanie ,tworzą danie idealne. Składniki 2 filety z kurczaka (pojedyncze) 2 wędzone pałki kurczaka papryka konserwowa sól ,pieprz Sos: 250 g pieczarek 250 g boczniaków królewskich (mogą być zwykłe) cebula 1 łyżka masła 600 ml bulionu wołowego 1 łyżka mąki Przygotowanie
R'n'G Kitchen