Smaczne, pachnące i puszyste pączki, nie mają konkurencji. Polecam dzisiaj swój przepis, który nie zawodzi, na pączusie tym bardziej że zbliża się tłusty czwartek. Można je przygotować kiedy tylko przyjdzie na nie ochota. SKŁADNIKI : 550 -600 g mąki pszennej ( tortowej ) 3 łyżki cukru 2 łyżki roztopionego masła 50 g świeżych drożdży 1 cukier waniliowy 250 ml mleka(...)Szklanką wycinamy kółka, na które nakładamy po 1/2 łyżeczce marmolady. Należy je teraz dokładnie skleić, odkładamy je na deskę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Na rozgrzanym oleju smażymy partiami pączki, z jednej i drugiej strony na złoto. Patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy czy nie są surowe w środku. Wyjmujemy na talerz wyłożony papierem w celu odsączenia z tłuszczu. Po ostygnięciu
Kulinarne Fantazje Marioliwierzchu. I mała ciekawostka. Układanie na ręcznikach po usmażeniu, to wcale nie jest wymysł naszych czasów. Kiedyś, dawno, dawno temu, szanująca się pani domu, układała pączki na lnianych ściereczkach lub nawet na czystym prześcieradle. I tak to odsączano dawniej nadmiar tłuszczu. Dobrze wyrobione pączki są sprężyste i delikatne, a po ściśnięciu wracają do poprzedniego stanu
Dieta moja pasjarozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm (raczej mniej, niż więcej). Za pomocą szklanki wykrawamy krążki. W środku każdego krążka za pomocą kieliszka do wódki wykrawamy dziurkę. Oponki i mini pączki smażymy do dobrze rozgrzanym smalcu na rumiano. Uważajcie, gdyż podobnie jak pączki lubią się przypalać, a smażą się naprawdę migiem. Gotowe oponki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, oprószamy cukrem
Kate's KitchenJestem zachwycona tymi pączkami, sama sobie się dziwię czemu wcześniej nigdy ich nie zrobiłam. Robimy ciasto parzone i zamiast je upiec w piekarniku ( byłyby wtedy ptysie ) to je smażymy w głębokim tłuszczu. Wychodzą niezwykle chrupiące, ale później znacznie zmiękną. Większość osób oprósza je cukrem pudrem lub dekoruje lukrem, a ja skusiłam się na czekoladę. I nie ukrywam, że wyszło pysznie(...)jest u Was? Znacie te pączki? Lubicie? Jeśli nie to zróbcie koniecznie. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka zimnej wody 12,5 dag masła lub margaryny 1 szklanka mąki tortowej 3-4 małe jajka Dodatkowo: 10 dag mlecznej czekolady cukrowa dowolna posypka olej do głębokiego smażenia Wykonanie: 1. Ciasto: Wodę i masło lub margarynę przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie
Izabelawkuchnilubicie słodsze wypieki to dodajcie więcej) 1 łyżeczka cukru waniliowego 350-360g mąki pszennej 3 średnie jajka olej do smażenia około 1 l cukier puder do oprószenia pączków Wykonanie: do rondla wlewamy wodę, dodajemy masło oraz cukry, całość podgrzewamy na średnim ogniu i mieszamy .Gdy cukry i masło się rozpuszczą wsypujemy mąkę i energicznie całość mieszamy, aż uzyskamy gładką(...)średnim garnku do 175ºC z ciasta formujemy niewielkie kulki ja do tego użyłam łyżki do lodów którą co jakiś czas moczyłam w oleju wtedy idealnie odchodziło od niej ciasto pączki smażymy na złoty kolor ( mi w pewnym momencie zaczęły na tyle wyrastać, że zaczęły pękać więc tak długo je smażyłam ,aż ta część pęknięta również nabrała złotego koloru) gotowe
Słodkie zapomnieniejajka 2 serki homogenizowane waniliowe (2x140g) 2 szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia olej np. rzepakowy do smażenia dodatkowo cukier puder do posypania gotowych pączków Wykonanie: do miski wkładamy wszystkie składniki czyli jajka, serki, mąkę i proszek do pieczenia, całość miksujemy za pomocą dużej łyżki lub łyżki do lodów, nabieramy ciasto i władamy(...)rozgrzanego oleju, obracamy je łyżką aby usmażyły się z każdej strony ( ważne żeby olej nie był za gorący bo pączki się przypalą ,a w środku będą surowe), smażymy na złoty kolor, gotowe wykładamy na ręcznik papierowy i obsypujemy cukrem pudrem. Źródło: Fakt24.pl
Słodkie zapomnienieskładniki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 banany 80 ml mleka 1 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2
Domowy Smak JedzeniaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Pączki z ciasta parzonego, chrupiące zewnątrz i wilgotne w środku. Zwane też hiszpańskimi czy wiedeńskimi. Fakt, trochę zabawy przy ich robieniu jest ale warto poświęcić trochę czasu, który w pełni zostanie nam wynagrodzony smakiem :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)pieczenia wycinamy kwadraty o boku +/- 8-10cm, które smarujemy olejem i dopiero na tak przygotowane kwadraty wyciskamy z ciasta koła do rozgrzanego oleju ok. 175-180°C wkładamy pączki - papierem do góry ( papier po chwili sam odejdzie i dopiero wtedy go wyciągamy). Gniazda pieczemy po około 4 minuty z każdej strony, na złoty kolor gotowe wyciągamy i odsączamy
Słodkie zapomnieniePowinno być raczej pączki łyżką kładzione , ale w moim rodzinnym domu zawsze była słynna łycha . Niech tak zostanie:) Nie dziwcie się ich kształtem – mają być właśnie takie, zgrabnie okrągłe to nie to samo, mają być oryginalnie powykrzywiane, a w zasadzie każdy wygląda inaczej:-) Bardzo łatwy przepis, wykonanie szybkie, smak idealnego drożdżowego ciasta. Nie trzeba nadzienia, pączusie smakują same
Zasmakuj KuchniPrzedstawiam przepis na przepyszne pączki serowe, oczywiście bezglutenowe. Są naprawdę bardzo smaczne i gorąco je polecam. Używam zwykłego twarogu, ponieważ lubię wyczuwać wewnątrz grudki sera, ale równie dobrze można użyć zmielonego sera. Składniki: 300 g twarogu 3 jajka 85 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki cukru z wanilią 100 g mąki kukurydzianej 50 g skrobi ziemniaczanej 50 g mąki(...)Mieszamy wszystko np. łyżką. 4. Formujemy kuleczki. Nie jest to proste, ciasto się klei, dla ułatwienia można zwilżać ręce wodą. 5. Rozgrzewamy ok. 1 litr oleju i smażymy pączki partiami, same się obracają. Przed wrzuceniem na olej ponownie je "kulam", ponieważ się trochę rozpadają, rozklejają, więc przed wrzuceniem na rozgrzany tłuszcz trzeba je ponownie formować. Ale warto :-) 6. Gdy nabiorą
Kawa z mlekiemcukru 50 g drożdży 2 łyżki stopionego masła 1 łyżka soku z cytryny 6 żółtek szczypta soli Ponadto: olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przyrządzania mini pączków : Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę cukru, odstawiamy i czekamy aż lekko rozczyn się podniesie. Dodajemy mąkę, masło, żółtka utarte z pozostałym cukrem, sok z cytryny(...)przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto formujemy w niewielkiej ilości kulki i wrzucamy partiami do gorącego oleju, smażymy na złoty kolor. Po wyjęciu z oleju , pączki układamy na ręczniku kuchennym aby odsączyć je z tłuszczu. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Różne smaki w kuchnimnie wczoraj odbyło się pączkowe szaleństwo. Usmażyłam 40 dużych pączków. Jakoś nie lubimy tych kupnych, domowe są najlepsze. Wczoraj już były podjadane, ale jeszcze na dzisiaj sporo zostało. Sama już z kawą na śniadanie zjadłam dwa, wiem, że to nie zdrowo, ale nie mogłam się powstrzymać. Zrobiłam takie tradycyjne i nasze ulubione z nadzieniem z róży i obficie posypane cukrem(...)pudrem. A jak jest u Was? Smażycie sami, czy kupujecie? Miłego dnia i smacznego:) A tutaj sprawdzone linki na pączki: http://izabelawkuchni.blogspot.com/2017/01/paczki-z-kajmakiem-i-polewa.html http://izabelawkuchni.blogspot.com/2016/02/paczki-z-lukrem-i-kandyzowanymi-owocami.html http://izabelawkuchni.blogspot.com/2016/01/domowe-paczki.html Smacznego
Izabelawkuchniłyżka miękkiego masła 3 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki wódki lub spirytusu (niestety nie miałam, a składnik podawany przy każdych pączkach, chyba czas zakupić) olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: mąkę przesiać na stolnicę, dodać sodę i proszek do pieczenia i wymieszać zrobić wgłębienie po środku i dodać resztę składników(...)zagnieść ciasto podsypując mąką tak aby się nie kleiło gładkie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm wycinamy kółka i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor usmażone pączki odsączamy na papierze gdy ostygną możemy udekorować cukrem pudrem Smacznego
Gotowanie z pasjąskładniki: 240 g mąki orkiszowej lub pszennej 300 g serka homogenizowanego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią tłuszcz do
Domowy Smak JedzeniaDonaty... nie mogło ich zabraknąć przy Tłustym czwartku ! W prawdzie w ten dzień tradycja nakazuje nam jeść klasyczne pączki, ale jak zrobimy malutkie odstępstwo to nic się nie stanie, prawda ? 😉 Donaty to przecież też pączki, tylko że z dziurką. Są równie kaloryczne jak nasze klasyczne, więc element karnawałowego obżarstwa zaliczony 😃. Na blogu znajdziecie również przepisy na: donaty klasyczne donaty
Kulinarne przygody Gatity