karnawałowy smażony na gorącym oleju. Popularny w Szwajcarii oraz południowych Niemczech. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od słowa Schenkel i okresla powabne, kobiece udko. Bo taki kształt maja te pyszne, szwajcarskie pączki, których nie może zabraknąć w Karnawale. Szenkeli, szwajcarskie pączki: Składniki: 120 g masła200 g cukru4 jajkaszczypta soli1
dolcevitainmykitchenPączki z dodatkiem serka, łatwe w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Wilgotne w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. W expresowym tempie mamy smaczne pączusie. SKŁADNIKI : 400 g serka homogenizowanego waniliowego 3 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka soku z cytryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki z czubkiem ( 1 szklanka(...)miski przekładamy wszystkie składniki i miksujemy robotem aż składniki się połączą. Na rozgrzanym oleju smażymy małe porcje ciasta z jednej i drugiej strony na złoto. Usmażone pączki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału
Kulinarne Fantazje MarioliPrzepis babci na pączki zawsze się sprawdza, są smaczne nawet na drugi i trzeci dzień. SKŁADNIKI : 550 g mąki pszennej 200 ml mleka 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 5 żółtek 50 g świeżych drożdży + 1 łyżka cukru 100 g miękkiego masła 1 łyżka octu marmolada do nadziania(...)minut. Odkładamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy i rozwałkowujemy nie za cienki placek. Nakładamy po łyżeczce marmolady i przykrywamy ciastem, wycinamy szklanką kółka. Pączki odkładamy do wyrośnięcia. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju, na małym ogniu z jednej i drugiej strony na złoto. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia
Kulinarne Fantazje MarioliTłusty Czwartek przed nami, to postanowiłam zrobić gniazdka (pączki hiszpańskie). Tu mogę zagwarantować, że każdy da radę je zrobić. Nie ma nic trudnego w ich wykonaniu. Moja rada tylko, że należy zaopatrzyć się w porządną a to naprawdę porządną szprycę albo rękaw cukierniczy. Z tych składników wyszło mi 30 mniejszych gniazdek. Składniki: * 20 dkg mąki pszennej * 10 dkg masła(...)miały mocno złoty kolor. Usmażone wyjęłam łyżką cedzakową na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Zrobiłam lukier przepis i polałam nim gniazdka. Smacznego! Lidka Artykuł Gniazdka (pączki hiszpańskie) pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąMini pączki serowe to pomysł na szybką słodką przekąskę. Robi się je bardzo szybko. To świetna propozycja na karnawał, tłusty czwartek czy nawet weekend. Nie ma za wiele pracy przy nich. Wsypać, zagnieść, rozwałkować i pokroić. Kroić można jak się tylko podoba! Można wykazać się przy tym od razu fantazją matematyczną: od rombów po kwadraty, prostokąty, trójkąty, kółka. Do zrobienia(...)kolor. Oleju potrzeba tyle, by początkowo racuszki zanurzyły się do 3/4 wysokości. Po usmażeniu oprószyłam cukrem pudrem. Smacznego! Lidka Artykuł Orzeszki serowe – mini pączki pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąbędę skromna…. Och jakie to dobre mi wyszło! Pączusie na mące orkiszowej z wyczuwalnym smakiem bananów i cynamonu smakują wybornie! Do tego sos czekoladowy…. Mmmm!!!!! Bananowe mini pączki orkiszowe Bananowe mini pączki orkiszowe Składniki: MOKRE 2 banany (ok 220 g po obraniu) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżka wódki lub spirytusu SUCHE 200 g jasnej mąki
Mój pomysł nazabawie, hulankach, przy sutych ucztach i biesiadach. Żegnając zapustne dni zapełniali swoje stoły najróżniejszymi daniami i słodkościami. Wśród najbardziej tradycyjnych zapustowych słodkości znaleźć można oczywiście smażone na głębokim tłuszczu pączki czy chrusty. Krakowskie Zapusty bardzo mocno nawiązują do przeszłości oraz tradycji. Podczas tegorocznego wydarzenia, każdy z uczestników mógł dowiedzieć się więcej na temat karnawałowych tradycji, różnorodności kuchni krakowskiej, związkach kultury(...)słodkości. Na uczestników czekały przeróżne atrakcje! Ja zajęłam się najmłodszymi! Poprowadziłam mini warsztaty kulinarne i razem z dziećmi smażyliśmy pyszne, serowe oponki i greckie faworki, a także robiliśmy pączki z piekarnika. Jak zawsze było przy tym mnóstwo radości! Uwielbiam piec i gotować z dziećmi! Dzieci tak rwały się do pracy, że nie można było nawet na chwilę spuścić
Ostra na SłodkoJutro Tłusty Czwartek. Z tej okazji zapraszam na pyszne pączki z nadzieniem makowym. Są bardzo pulchne i smakowite. Nikt im się nie oprze. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mleka, 1 jajko, 2 żółtka, 30g drożdży, 1,5 łyżki cukru, 3 szklanki mąki, 50g margaryny, szczypta soli, Masa makowa: 150g maku mielonego, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru(...)mieszam. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę porcję masy makowej. Zlepiam brzegi ciasta formując kule. 4. Pączki smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu oprószam cukrem pudrem
Tradycyjna kuchnia Kasiskładniki: 450 g mąki 1 jajko 25 g drożdży 3 łyżki cukru 40 g masła 250 ml mleka 1 szczypta soli 1 łyżka spirytusu tłuszcz do
Domowy Smak Jedzeniadzień także w domowym zaciszu i przy domowych pysznościach, a szukacie jeszcze pomysłu na jakąś zaskakującą nowość na tłusto czwartkowych paterach, to polecam te puszyste trójkąty! Oto Mandazi! Kokosowe pączki prosto z gorącej Afryki, w której niektórych częściach (Kenia, Tanzania) serwuje się je na śniadanie :) Są puszyste, lekko chrupiące z wierzchu i idealnie mieszczą się w dłoni! Kokosowe z lekko(...)majaczącym w tle kardamonem. Moim zdaniem najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem i małą kawą, która świetnie pasuje do kokosowego posmaku pączków :) A zatem, zapraszam na afrykańskie szaleństwo z trzema rogami i kokosem! :D Mandazi kokosowe Potrzebujesz: 1/4 szklanki brązowego cukru 10g świeżych drożdży / 1,5 łyżeczki suchych drożdży 2/3 szklanki letniej wody 1/2 szklanki mleczka kokosowego 1 i 3/4 szklanki
Kuchnia w Słońcu Skąpanamleka 125 ml wody szczypta soli Krem budyniowy 1 torebka budyniu waniliowego 400 ml mleka 50 g masła olej do smażenia cukier puder * Wszystkie składniki do przygotowania pączków powinny być w temperaturze pokojowej. **** INGREDIENTI (ca. 10 pezzi) 250 g di farina manitoba 250 g di farina 00 100 g di zucchero(...)czki smażymy ok. 4 minut z każdej strony w oleju rozgrzanym do temperatury 165-170 stopni. Usmażone p ączki odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem w ierzch pączków oprószamy cukrem pudrem. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego . W p ą czkach robimy otwór, który napełniamy kremem . P ą czki podajemy od razu po przygotowaniu. **** Friggete
La grande e la piccola cuocaPrzepis na pączki znajdziecie na blogu link klik podaje wam tylko przepis czym nadziewałam . Użyłam śmietany 36 % 200 g ubitej z 2 łyżkami cukru pudru ,potem napełniam szpryce i nadziewałam pączki
Moje Wyroby