Dziś moja propozycja na Tłusty Czwartek, zamiast tradycyjnych pączków proponuję Wam gniazdka wykonane z ciasta parzonego. Zrobiłam je pierwszy raz i powiem, że zachwyciła mnie ich lekkość i delikatność smaku. Moim domownikom ta nowość również przypadła do gustu, bo nim się zdążyłam obejrzeć już nie było po nich śladu. Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu, więc jeśli nie chce(...)się Wam gnieść ciasta na tradycyjne pączki czy faworki to wypróbujcie koniecznie. Przepis zaczerpnięty ze strony: Moje wypieki Ciasto: 1szklanka wody 1 1/2 szklanki mąki pszennej 100 g masła 4 jajka szczypta soli olej do smażenia Zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu aż ciasto zrobi się gładkie
Cynamonowe szczęściekoło i wykrawamy szklanką krążki ok. 15 mm średnicy. Odstawiamy na chwilkę do wyrośnięcia. Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron. Usmażone przekładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą i oprószamy cukrem pudrem
Domowy Smak JedzeniaChurros to hiszpański przysmak z ciasta parzonego. To podłużne pączki podawane z czekoladą lub cukrem pudrem. Ich przygotowanie jest proste i szybkie. Są bardzo smaczne i chrupiące, ale najlepiej smakują w dniu przygotowania. To moja kolejna propozycja do przygotowania na Tłusty Czwartek. Inne znajdziecie tutaj [klik] . Składniki na ok 25 sztuk: 250 ml wody 80 g masła 3 nieduże jajka(...)rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy i wyciskaj paski bezpośrednio na rozgrzany olej. Smaż stopniowo. Każdą partię smaż z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu posyp pączki cukrem pudrem lub polej roztopioną czekoladą
Ze smakiem i z pasjąAlternatywa dla zwykłych pączków drożdżowych, czyli połączenie gorącego tygodnia azjatyckiego w Biedrze z tłustym czwartkiem- wszyscy mają pączki, mam i ja! Aha, całość zajmie Wam 30 minut łącznie z jedzeniem. Składniki: 200 g mąki ryżowej 50 g cukru trzcinowego 50 g wiórków kokosowych 200 g brzoskwini (u mnie własnej produkcji ze słoika)/mango łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli
greenscarfZbliżają się urodziny mojej Babci, dlatego jak co roku myślę nad czymś wyjątkowym. Mini pączki , które robiłam jakiś czas temu cieszyły się u mnie ogromnym powodzeniem, postanowiłam więc wykorzystać je jako dekorację do czekoladowych babeczek. Przepis na babeczki to nieco zmodyfikowana wersja ciasta czekoladowego i wyszedł naprawdę rewelacyjnie :) Babeczki nie rosną tak mocno jak klasyczne muffiny, dlatego jest mnóstwo miejsca(...)tylką w kształcie średniej wielkości zamkniętej gwiazdki. Kremy z bitej śmietany są na tyle delikatne, że do wyciskania nada się też zwykły worek strunowy. Gotowe babeczki dekorujemy polukrowanymi pączkami :) Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyjednym jajku i miksujemy, aż masa będzie gładka. Przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy kółka (lub inne kształty) na kawałki papieru do pieczenia wysmarowane olejem. W garnku rozgrzewamy olej, kładziemy pączki papierem do góry. G dy się odkleją, usuwamy papier. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Wykładamy na ręcznik papierowy. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny(...)lukier był lejący. Pędzelkiem smarujemy pączki. Odstawiamy na 10 minut aby lukier stężał
Gotowanie moimi oczamiludzie w każdej kawiarni, ale jako że plan był napięty swoją porcję dostałam na wynos dopiero późnym wieczorem. I muszę powiedzieć: warto było na nie czekać! Churros to hiszpańskie pączki, ale w odróżnieniu od naszych robi się je z ciasta parzonego – czyli takiego jak na ptysie . Pieczone na głębokim oleju, podawane z cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą. Potwornie kaloryczne(...)jest dość gęste – woreczek rozerwie się przy wyciskaniu. Zakładamy tylkę (dzióbek) w kształcie zamkniętej gwiazdki. Rozgrzewamy olej – nie trzeba go wlewać aż tak dużo jak do polskich pączków, wystarczy około 2 cm na patelni lub w garnku. I wyciskamy ciasto bezpośrednio do garnka. Pieczemy na małym ogniu aż zrobią się rumiane. Gotowe churrosy przekładamy na papierowy ręcznik, żeby
CiastkozercyPączki, które powstały z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków, zachwycają swoją pulchnością i łatwością w przygotowaniu. Nadziewane konfiturą różaną i posypane cukrem pudrem. Czyli klasyka. Doskonały pomysł na tłusty czwartek! Składniki: 60 dag mąki pszennej 40 dag gotowanych ziemniaków ¾ szklanki ciepłego mleka 50 g drożdży świeżych 10 dag roztopionego masła 7 łyżek cukru 1 mała torebka cukru z prawdziwą(...)stolnicę, wałkujemy na grubość 1 cm, szklanką wykrawamy kółka, nadziewamy ½ łyżeczki marmolady różanej, zlepiamy i układamy na stolnicy do ponownego wyrośnięcia. Olej we frytkownicy nagrzewamy do 170*c pieczemy pączki na złocisto z każdej strony. Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, zimne oprószamy grubo cukrem pudrem. Smacznego
Wanilia i Kardamonskładniki: 260 g mąki 20 g drożdży 200 ml mleka, ciepłego 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jabłko 100 g rodzynek 2 łyżeczki
Domowy Smak Jedzeniaczasu..a jak już zobaczyłam w telewizji w programie Przepis dnia...musiałam zrobić...no i zrobiłam..zaciekawił mnie dodatek cynamonu, przyprawy do piernika no i ugotowanego budyniu do ciasta...Pączki wyszły pyszne..polecam..ja swoje zrobiłam z wiśniami.. Przepis na takie pączki i filmik można zobaczyć tutaj . 1 kg mąki 200 g masła
Moje domowe kucharzenieBlueberry Corner by "jagodzianka" Z różnych powodów szukałam sposobu na mniej kaloryczne pączki. Myślę, że takie z pieca, przypadną do gustu wielu „pączkowym” amatorom. … Przeczytaj cały artykuł Post Lekkie pączki z pieca pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Te pączki są alternatywą dla wszystkich, którzy się boją lub nie lubią pracować z ciastem drożdżowym. Są bardzo smaczne i … Przeczytaj cały artykuł Post Pączki poznańskie , zwane też hiszpańskimi pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornersię grudek. Gotową masę przekładamy do szprycy lub woreczka i wyciskamy z niej koła na kawałek papieru pergaminu. Jego wielkość zależy od tego jaki wielki jest garnek do pieczenia pączków. Ja mam garnek dość szeroki, więc wycięłam papierek około 18 x 18cm. Po wyciśnięciu pączków, wkładamy papierek do garnka z gorącym tłuszczem, papierem do góry, czyli do góry nogami
Smakowy RajKarnawał w pełni, a z nim coraz więcej smakołyków przypominających o tłustym czwartku. Gniazdka, które dzisiaj przedstawiamy są idealną propozycją dla niejednego smakosza pączków. Same w sobie nie kryją nadzienia jednak ich delikatność i słodycz płynąca z cukrowej posypki idealnie współgrają. Karnawałowe gniazdka - wiedeńskie pączki SKŁADNIKI: 200 g mąki pszennej 100 g masła 4 jajka szczypta soli 1 łyżeczka cukru
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTłusty Czwartek nie może obejść się bez pączków. Dziś przygotowałam więc dla Was mini pączuszki w egzotycznej odsłonie. Kawowe ciasto z dodatkiem imbiru i skórki pomarańczowej otulone cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu. Mniam! Potrzebne nam: - 250 ml mleka - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej - szczypta soli - skórka starta z jednej pomarańczy - 1,5 łyżeczki imbiru mielonego - 1,25 szklanki mąki pszennej(...)olej. Smażyć na rumiano. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Cukier puder i cynamon wymieszać w proporcji 1:1 (ja użyłam po 2 łyżeczki obu), po czym obtoczyć w nim pączki
W poszukiwaniu inspiracji