pączki - 10939 przepisów (strona:124/730)

Pączki ptysiowe 148

Tłusty czwartek lada dzień! W weekend będę robiła faworki, a już dziś przepis na pączki ptysiowe! Pyszne, lekkie (ale w biodra idą ;)), delikatnie cytrynowe z lukrem - pyszota! Składniki (na około 20 sztuk): 1/2 kostki masła 1 szklanka wody 1 łyżka soku z cytryny 200 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki) 4 jajka szczypta soli olej do smażenia Lukier(...)jajku dokładnie mieszając. W rondelku rozgrzewamy olej. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Bierzemy rękaw cukierniczy z taką końcówką i wyciskamy gniazdka z ciasta na papier do pieczenia. Pączki delikatnie wkładamy do rozgrzanego oleju, papierem do góry, po czym delikatnie odrywamy papier od ciasta. Gniazdek nie należy smażyć zbyt gęsto, bo rozrastają się w trakcie pieczenia. Smażymy na złoty kolor

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Cynamonowe donuts z karmelem 173

Cynamonowe donuts, maczane w karmelu i posypane orzeszkami, tego nie może zabraknąć na ostatkach ;) Z przepisu wychodzi konkretna liczba pączków. Od razu ostrzegam na jednym nie poprzestaniecie. Po pierwszym kęsie znika opcja "zjem tylko jeden". Ciepłe, lekko chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku. Do tego zapach cynamonu - warto się skusić. Składniki (na 20 sztuk) 5 szklanek mąki pszennej(...)Wykrawać koła, następnie dziurki porobić kieliszkiem. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut. D gorącego oleju (podgrzewamy do 175 stopni) przekładać wyrośnięte pączki i smażyć do złotego koloru z obu stron. Usmażone pączki przekładać na papierowe ręczniki.  Sos karmelowy -   W rondelku rozpuścić cukier do złotego koloru. Cały czas mieszając dodać sól

pink envelope
Wafle extra cienkie ryżowe 182

solonych kukurydzianych extra cienkich od  Good Food i wafli ryżowych naturalnych.  Jestem  pozytywnie zaskoczono nowymi waflami ryżowymi, są przepyszne, chrupiące i takie delikatne. Dziękuję za pyszną paczkę ze zdrowymi wafelkami Dzięki uprzejmości  Good Food  mogłam przetestować przepyszne wafle extra cienkie solone .   Dużym plusem jest również małe opakowanie  i takie cienkie wafle, moje dzieci(...)charakterystyczne: wafle niskotłuszczowe produkt bezglutenowy niska zawartość węglowodanów prostych produkowane z najwyższej jakości kukurydzy sposób wypieku zapewnia zachowanie wszystkich cennych składników pełnego ziarna wysoka zawartość błonnik: 7,2% Mała Paczka = 7 wafli = 35 g Wafle można jeść same są chrupiące i takie smaczne i ja takie właśnie uwielbiam. Ale można też podawać z różnymi dodatkami. W moim domu wafelki świetnie

Kuchnia Danusi
Mini pączki 198

Przepis na małe pieczone pączki został mi jeszcze z tłustego czwartku ale myślę, że takie małe słodkości będą odpowiednie również na inne dni.  Składniki na 30 mini pączków 20 g drożdży 1/2 szklanka mleka 1/2 szklanka 2 jajka 150 g masła 300 g mąki pszennej Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Masło rozpuszczamy w rondlu i wlewamy do drożdży(...)niego kieliszkiem małe kółka i układamy na blaszce. Smarujemy je białkiem aby się zbytnio nie przypiekły i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopnia na 30 minut. Gdy pączki się zarumienią można je wyjąć. Jeżeli nie lubicie pieczonych polecam je usmażyć w głęboki tłuszczu. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pączki-najlepsze na świecie. 573

Już po tłustym czwartku, ale chciałabym się podzielić z Wami przepisem na pyszne pączki. Przepis pozyskałam wczoraj i dziś dopiero piekłam. Muszę przyznać, że nigdy wcześniej nie piekłam pączków, ale warto było!Mówić, że są dobre to za mało, dzięki Pani Ewo! SKŁADNIKI: 0,5 l mleka 2 łyżki cukru budyń śmietankowy na 0,5l mleka 1/2 kostki margaryny(...)odchodzić, odstawić do wyrośnięcia, następnie wałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm, wykrawamy  krążki, na krążek wkładamy powidła lub dżem np. z dzikiej róży, przykrywamy drugim krążkiem, kulamy pączki, zostawiamy do wyrośnięcia, pieczemy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Rafaello Siostry Anastazji 202

żółtka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 300 gramów masła 250 gramów wiórków kokosowych (zostawić trochę do posypania wierzchu) 4 paczki herbatników 1 szklanka adwokata lub spirytus do smaku (u mnie bez alkoholu) W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę(...)ugotować z budyń Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus Na desce położyć papier do pieczenia... ... na nim rozłożyć jedną paczkę herbatników (100 gramów)... ... nałożyć masę kokosową... ... i przykryć paczką herbatników Ułożyć tak cztery warstwy Na wierzch rozprowadzić pozostały krem i posypać kokosem Schłodzić w lodówce Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Mandazi 122

Dzisiaj u mnie tak dla odmiany wschodnioafrykańskie pączki mandazi.Aromatyczne, bardzo delikatne i niesamowicie pyszne.Bardzo popularne i lubiane w tej części kontynentu. Trochę przypominają nasze pączki jednak dodatki takie jak mleko kokosowe, cynamon , kardamon zmieniają ich smak. Na pewno są też dużo mniej słodkie.  Przetestowałam kilka przepisów, ale ten jest najlepszy. Pochodzi ze strony tasteoftanzania.com (wprowadziłam tylko kilka drobnych zmian(...)pizzę). Trójkąciki należy jeszcze zostawić na 15 minut. W międzyczasie nagrzewamy olej. Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania brązowo złotego koloru. Z tego przepisu powinniście uzyskać 33 pączki

noteskulinarnyfiga
Przepis na pączki z marmoladą. 139

śmietany. gdy podrośnie, wlać ubite żółtka z cukrem, dodać sól i resztę mąki. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać roztopioną margarynę i ponownie wyrobić ciasto. Z gotowego ciasta formować pączki, odstawić do wyrośnięcia. Dobrze wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Po przestudzeniu nadziać rzadką marmoladą za pomocą cienkiej szprycki. Posypać cukrem pudrem. Rada(...)pączki nam szybciej wyrosły możemy je włożyć do lekko nagrzanego piekarnika na kilka minut. Na dno piekarnika wstawmy naczynie z gorącą wodą.                              Życzę smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby pączki miały białą obwódkę. 143

nasze pączki po usmażeniu miały piękną białą obwódkę trzeba wrzucać je dobrze wyrośnięte na rozgrzany tłuszcz. Należy również pamiętać, aby ciasto drożdżowe przeznaczone na pączki nie było zbyt twarde ( sztywne ) powinno mieć konsystencję rzadszą niż np. na chałki.  Pamiętajmy także o tym, że jeśli chcemy, aby nasze pączki miały białą obwódkę powinniśmy je nadziewać marmoladą dopiero po usmażeniu

Przepisy i porady kulinarne
mało słodkie pączki z powidłami śliwkowymi... 172

sól - szczypta, ocet 10 % 1 łyżeczka, mąka pszenna 60 dag, mąka pszenna - do podsypania, powidła śliwkowe 300 gram, smalec 2 kostki, cukier puder - ile potrzeba przygotowanie masy jajecznej do pączków było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "ZOBACZ-blender HR1677/90" szklankę letmiego mleka wlać do misy robota, wkruszyć drożdże, wsypać po 1 łyżce maki, cukru(...)szerokim otworem /whyski/ wycinać kółka, nakładać czubatą łyżeczkę powideł, przykryć kółkiem i brzegi zlepiać zostawić do podrośnięcia na 30 minut na gorącym smalcu smażyć na rumiano z każdej strony pączki, odkładać na ręcznik papierowy wystudzone pączki posypać pudrem cukrem, nam smakują bo ciasto nie jest za słodkie...................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kawowy crème pâtissière 190

Wczoraj oprócz pączków z mojego przepisu skusiłam się na Bomboloni- czyli włoskie pączki wypełnione kremem patissiere.  Szczerze powiedziawszy bardziej skusił mnie krem niż same ciasto pączkowe. Jak dla mnie w smaku przypomina budyń, jednak jest bardziej kremowy i delikatniejszy.  Podstawowy przepis na ten krem nie przewiduje dodatku kawy. Ja jednak delikatnie go  zmodyfikowałam i pokusiłam się(...)smakowego kremu, dlatego też próbowałam go jeszcze podczas przygotowywania. Od razu przypadł mi do gustu, ciężko było go nie wyjadać;)   Według mnie krem nadaje się nie tylko do pączków ale także do nadziania malutkich kruchych babeczek czy też pysznych tart.  Serdecznie polecam;)  Składniki: 6 żółtek 450 ml mleka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  125 g cukru

Krakowskie smaki Ani
Potrawka z indyka w jarzynach 246

Był sobie pączek , co nie miał rączek i okrąglutki był jak miesiączek. Miał lukrowaną, złocistą skórkę a w środku dziurkę na konfiturkę. " "Góra pączków, za tą górą tłuste oponki z konfiturą, za plackami misa chrustu bo to dzisiaj są zapusty."  Tymi oto wierszykami rozpoczynam Tłusto Czwartkowy wpis, ale dzisiaj już nie będzie przepisów na słodkości, podawałam Wam je ostatnimi(...)chyba ;) . Idealna propozycja na smaczne i sycące danie. Delikatne mięso indyka z delikatną warzywną potrawką to coś co przypadnie do gustu nie jednemu ;) P.s Pamiętajcie o zjedzeniu chociaż jednego pączka, dzisiaj kalorie na pewno nie pójdą w boczki ;)  Serdecznie polecam ;)  Składniki: 0,8 kg piersi z indyka  papryka zielona 1 cały pomidor  2- 3 kiszone ogórki

Krakowskie smaki Ani
Pieczone pączki z dżemem jagodowym 213

Tłusty czwartek nie może obyć się bez pączków, choć w moim przypadku wcale nie były one tłuste. :-) W tym roku wybrałam pączki z piekarnika i nie żałuję, bo choć nie zupełnie tradycyjne to pyszne i warte uwagi. W przyszłym roku na pewno je powtórzę a kto wie, może i szybciej? Ciasto wyszło puszyste a dżem jagodowy Nasza Chata w środku(...)dżemu i sklejamy ciasto by dżem nie wypłynął. Formujemy kulkę, którą na blaszce rozpłaszczamy.  4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.  5. Ciepłe jeszcze pączki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem

Szefowa kuchni
Pączki na orkiszu i maślance 227

Dziś w każdym domu rozchodzi się zapach smażonych pączków, faworków, karnawałowych róż czy oponek. Bo jak wiadomo dziś jest Tłusty Czwartek. ja zrobiłam tym razem pączki ze sprawdzonego mojego przepisu ale lekko go zmodyfikowałam. Po pierwsze dodałam do mleka maślankę, a do mąki pszennej trochę orkiszowej . Pączki wyszły smaczne i puszyste. Jak widać trzeba poeksperymentować z dodatkami. Rozwiń i czytaj

Ewa w kuchni
Lane faworki 308

będzie gotowa. Składniki być może macie nawet w domu – nie licząc oleju jest ich tylko pięć. Lane faworki zdecydowanie różnią się w smaku od tych tradycyjnych, bardziej przypominają pączki, jednak ich szybki sposób przygotowania sprawia, że warto czasem pójść na skróty i upiec pączko-faworki za jednym razem. Deser ma bardzo nietypowe kształty – esy-floresy, koła, zawijańce, ślimaki(...)rozgrzanie oleju – powinien mieć ok. 170-180°C. Jeśli będzie zbyt zimny to faworki będą chłonąć tłuszcz, jeśli rozgrzejemy go dobrze – będą idealne. Lane faworki / lany chrust / pączki faworkowe: 3 jajka 3/4 szklanki mleka (200 ml) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (200 g) 1 torebka cukru wanilinowego 1 łyżka rumu / ekstraktu waniliowego / wódki olej rzepakowy do smażenia

Poezja smaku