Kilka dni temu moi Drodzy, otrzymalam paczkę od SKWORCU – taką - TAKA PAKA I oczywiście nie zawahałam się użyć i wytestować poszczególnych propozycji. Zaczynam się bardzo ...bardzo przywiązywać do tych przypraw, bakalii itd. gdyż wykazują najwyższą jakość za rozsądną cenę, wydobywajac z potraw ich naturalny smak i nie zakłócając całości ! A to ma kolosalne znaczenie- naturalnie i zdrowo przede wszystkim
Z Kuchni Do Kuchnirodzajów warzyw-czego mnie tu brakuje bardzo,bardzo,bardzo! Spożywana głównie w okresach nazwijmy to zimniejszych, deszczowych, z dodatkiem ostrego oleju z papryczek, oliwy z oliwek. Składniki paczka mrożonek- im więcej składnikow tym lepiej. Woda- mało- ma tylko pokryć warzywa oliwa z oliwek,sól,pieprz czosnek,bazylia Mrożonki wsyp do garnka,dolej wodę,posól, popieprz do smaku, dodaj czosnek, bazylie
Z Kuchni Do Kuchnichłodzenia budyniu. SKŁADNIKI: ½ l mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 mały cukier waniliowy ½ szklanki cukru 2 paczki krakersów (np. po 170 g) 200 g masła 200 g wiórek kokosowych od Skworcu 2 łyżki likieru czekoladowo-orzechowego lub wódki Wykonanie Budyń i obie mąki rozmieszać
Z Kuchni Do Kuchnimasala, kurkuma, imbir, kardamon, cynamon są moimi ulubionymi przyprawami. Dlatego często po nie sięgam. Dziś zrobiłam sałatkę curry. Prosta, szybka, robiona przeze mnie w dwóch wariantach. Składniki: 1 paczka ryżu 1 podwójna pierś z kurczaka lub 10 plasterków szynki 2-3 ząbki czosnku 1 puszka groszku konserwowego 1 szklanka startego żółtego sera 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki
Olikowa kuchniaGdzieś wyczytałam, że dobrym sposobem na sprawdzenie czy temperatura jest już odpowiednia jest włożenie do gorącego tłuszczu drewnianego trzonka od łyżki. Jeśli bąbelkuje, to można już smażyć pączki. Wyrośnięte paczki wkładamy partiami do rondla, nie może ich być za dużo, bo wtedy spadnie temperatura tłuszczu i nie będą się smażyć, tylko chłonąć tłuszcz. Gdy pączki się zrumienią z jednej strony
Kulinarne przygody Gatitykółka o średnicy 6 cm. Krążki ciasta układamy na stolnicy lub blaszce posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Ja nadziewam paczki po usmażeniu. Gdy ciasto wyrasta warto przygotować sobie szprycę z długą końcówką i napełnić ją nadzieniem. W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz
Kulinarne przygody Gatityzjeść ? Waszym zadaniem konkursowym będzie przygotowanie takiego dania i przesłanie przepisu wraz ze zdjęciem.Do wygrania są dwa zestawy makaronów Malma, składające się z 12 paczek różnego rodzaju makaronu każdy. Konkurs trwa od dnia 13 czerwca do godziny 23:59 dnia 27 czerwca 2014 roku. Proszę o zamieszczanie przepisów wraz w komentarzu
Kulinarne przygody Gatitydopiero na walentynki Składniki Masa serowa: 600 g serka waniliowego homogenizowanego 250 ml śmietany słodkiej 30% śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny paczka herbatników Masa truskawkowa: 450 g mrożonych truskawek 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Glazura truskawkowa: 4 łyżki cukru 4 łyżki śmietany słodkiej 4 łyżki wody 80 g białej czekolady
zjem to blog kulinarnypeklowane), po 1 szt.na osobę (u mnie 6 ważyło 2,6kg, były więc malutkie, chodzi przecież o smak)- 1 jasne piwo 0,5l- 1 ciemne piwo 0,5l- 2 paczki mrożonej włoszczyzny w paski- 2 duże cebule- 1 por (biała część)- 2 listki laurowe- ostra papryka- sól, pieprz- szczypta ksylitolu (lub cukru)- olej kokosowy bezzapachowy lub smalec do obsmażeniaUmyte golonki
Smaczne Zdroweryzykować. Znalazłam w "internetach" bardzo fajną, a przede wszystkim szybką i łatwą alternatywę. CIASTO Z KASZY MANNY Z BRZOSKWINIAMI /źródło: Kuchnia na Obcasach;/ na blaszkę 23x30 cm 2-3 paczki herbatników 750 ml mleka 3/4 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki cukru 80-90 g masła 1/3 laska wanilii 2 galaretki brzoskwiniowe 650ml wrzątkupuszka brzoskwiń w syropie
W kuchni Karmel-itkiszklanki mąki pszennej typu 650 , 3 szklanki mąki żytniej lub razowej .Następnie dodajemy 3 szklanki ciepłej wody i 1 łyżkę soli , 2 łyżki oliwy z oliwek . 1/6 paczki drożdży (takich 10 dag - świeżych) rozmieszanych z 1 łyżeczką cukru ( lub 2 łyżeczkami miodu ) i dodajemy do składników.Możemy dodać około 1 szklanki dodatków w postaci otrąb , ziaren dyni , słonecznika siemienia lnianego
Proste PotrawySkładniki : 1 szklanka mąki żytniej ze sklepu z MIESZANKI CHLEBOWE - dawne receptury 1 szklanka ciepłej wody 1 szklanka mąki pszennej 1/8 część 10 dag paczki świeżych drożdży 1 łyżka oliwy płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru lub miodu dodatki dowolne- u mnie czarnuszka, dynia, słonecznik, siemię lniane Przygotowanie: Mąkę pszenną przesiałam i dodałam do niej mąkę żytnią oraz
Proste Potrawydoda 4 bakalie - według uznania, u mnie tylko kopiasta łyżka rodzynek 3 płaskie łyżki oleju rzepakowego płaska łyżeczka proszku do pieczenia i tyle samo kurkumy- jeśli żółtka jaj blade paczka biszkoptów paluszków Przygotowanie : Żółtka utrzeć z cukrem na pulchna masę, dodać jogurty i serek - utrzeć Wsypać do masy kurkumę, mąkę i dobrze wymieszać Wsypać proszek, białka ubić na pianę, dodać
Proste PotrawyPrzekroić na 2 części. Takie ciasto z mąką gryczaną ma fajny smak. Składniki na masę : 500 g śmietany tortowej 36 % czubata łyżka żelatyny, kilka łyżek cukru z wanilią 2 paczki ciastek Katarzynek Przygotowanie masy : Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody - dobrze mieszać do rozpuszczenia żelatyny Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, dodając w trakcie przestudzoną, ale nadal płynną żelatynę
Proste PotrawySkładniki : 3 opakowania serka ricotta po 250 g 3/4 szklanki drobnego cukru 5 jaj 2-3 łyżki soku z cytryny paczka okrągłych biszkoptów Przygotowanie : Serki pokruszyłam, a właściwie rozgniotłam widelcem, ( można zmiksować) żółtka utarłam z cukrem, dodałam sok Białka ubiłam na pianę (dodałam szczyptę soli ) i dołożyłam do masy serowej Całość dokładnie połączyłam Na dnie blaszki o średnicy
Proste Potrawy