Pogoda za oknem bardzo gorąca, więc dziś kolejny pomysł na koktajl. Tym razem owocowe trio czyli banan, kiwi i winogron. Jeśli nie lubicie pestek winogron możecie je usunąć. Ale ja tego nie robiłam, miksowałam wszystko razem. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnirozgrzać odrobinę oleju kokosowego. Łyżką wylewać porcje ciasta. Placki smażyć na mniejszym palniku grzewczym na złoty kolor z obu stron. Można podawać posypane cukrem pudrem, z ulubionym sosem, musem owocowym lub z konfiturą
Zrób to smacznieMój sposób na niejadka i nie tylko bo takie „niejadki „jak ja również 🙂 W upały nie chce się jeść tradycyjnych obiadów. Warto więc zaproponować owocową zupę z dodatkiem makaronu. Smaczna nie wymagająca stania przy kuchni na pewno się naje. składniki: 2 szklanki borówek amerykańskich sok z 1 cytryny 1/2 szklanki kremówki
Ugotujmy Cośdodając 50 g cukru pudru. Kremówkę ubić na pół sztywno. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować tak, żeby nie było grudek. Dodać mus owocowy, zmiksować. Partiami dodawać kremówkę, delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodać bezę, delikatnie połączyć. Masę przelać do formy, wyrównać wierzch. Zamrozić minimum przez 3-4 godziny. Wyjąć z zamrażarki
Pożeraczka, czyli raz adobrzerazu zestawiłam z ognia, odstawiłam, by nieco wystygły. Mirabelki wyłożyłam na sitko - sok, który z nich wyciekł zostawiłam do picia, a owoce przetarłam przez sitko do oddzielnego garnka. Pulpę owocową wymieszałam ze środkiem żelującym, zagotowałam. Do gotujących się owoców wsypałam cukier i gotowałam jeszcze dwie minuty. Zestawiłam z ognia i mieszałam do zniknięcia piany. Gorącą galaretkę przełożyłam do wyparzonych słoików
babka w formienormalności i rutyny. Lubię je. Bardzo. Po powrocie do domu powoli wchodzę w swoje życie. Zanim na dobre w nie się wtopię, przygotowałam dzisiaj wakacyjny deser. Prościutki, mocno owocowy, zimny, a więc idealny na gorącą niedzielę. Spróbujcie. Składniki ( na 4 porcje): • 1 bardzo dojrzałe duże mango • 500 g słodkich malin • 2 pełne łyżki nasion chia • cukier (opcjonalnie) • 250 ml śmietany
W mojej kuchniCotta, to moja propozycja na dzisiejszą rozpustę! Do tego garstka świeżości w postaci listków melisy lub mięty, słodkiej brzoskwini w kolorze słońca i kilku cierpkich i soczystych koralików jagód. Owocowa, letnia eksplozja w kremowej oprawie panna cotty :) Dajcie się skusić i poczujcie, jak cudownie jest delektować się włoską pysznością w polskich smakach lata! Jagodowa panna cotta Potrzebujesz: 200g jagód
Kuchnia w Słońcu Skąpanawszyscy zapomnieli, trochę jogurtu, nieco mleka i oczywiście zagęszczacze w postaci nasionek chia i płatków owsianych. Wyszło pysznie! Niezbyt słodko, ale całość zawsze można polać sobie miodem. Mocno owocowe, sycące śniadanko. W sam raz na rozpoczęcie kolejnego aktywnego dnia. Bananowo-nektarynkowa nocna owsianka z chia Składniki: (na 3-4 porcje) 1 banan 2 nektarynki 400 g jogurtu greckiego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJogurtowe wydanie kruszonkowego ciasta . Ciasto dobrze nadziane. Mocno owocowe. Jogurtowe. Nie za słodkie, nie za ciężkie. Idealne do popołudniowej lemoniady. Na upał i chłodny wieczór. Zapraszam, częstujcie się. Jogurtowe ciasto z truskawkami Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Składniki ciasto 300 g mąka orkiszowa 50 g masło 100 g jogurt naturalny gęsty lub grecki 60 g erytrol lub 100 g ksylitolu
KucharzycaIdealny koktajl na lato. Z kilku zaledwie prostych składników. Z truskawkami, jagodami i mlekiem. Ma delikatną, puszystą konsystencję i pyszny owocowy smak. Najczęściej przygotowuję go z dodatkiem mleka kokosowego, ale pysznie smakuje także ze zwykłym mlekiem krowim lub mlekiem migdałowym. Najlepiej przygotować go przed samym spożyciem. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 szklanka pokrojonych truskawek 1/2 szklanki jagód 1/2 szklanki mleka
cool and mintyWitajcie, sezon owocowym w pełni, dlatego postanowiłam je wykorzystać do moich pomysłów na "deser z kubeczka". Do dzisiejszej propozycji wykorzystałam maliny, które są źródłem witaminy C oraz błonnika. W malinach znajduję się także biotyna, która odpowiada za prawidłowy wzrost włosów i paznokci. Deser z malinami to świetna propozycja na upalne dni - przechowywany w lodówce smakuje jak orzeźwiające lody! Jest
Health-Fit-Lifeszykujemy je sobie obok na talerzyku. Do metalowej formy wykładamy 1/3 masy lodowej, wyrównujemy. Nakładamy łyżką kleksy malinowej frużeliny i do dna rozciągamy je nożem, tworząc nieregularne owocowe mazy. Posypujemy 1/3 pokruszonych ciastek. Znowu nakładamy 1/3 masy i powtarzamy proces, i tym razem frużelinę rozciągamy w esy-floresy nożem – ale tyko na wysokość tego dodanego ‘piętra’ sernikowej masy. Posypujemy
Karo in the Kitchenmają sporo kalorii. Dlatego znalazłam inną wersję lodowego deseru – „dietetyczną”, w moim ulubionym, bananowo – kawowym smaku. Jeśli nie przepadacie za kawą, dodajcie owoce: truskawki, poziomki, wiśnie, maliny. Wówczas powstanie owocowa wersja lodów. No to do dzieła. Składniki: • 3 duże, dojrzałe, słodkie banany • 2, 5 łyżeczki kawy • 4 tabletki stewii (można użyć ksylitolu lub innego zdrowego słodzika) • 120 g jogurtu naturalnego
W mojej kuchniLekki tort z kremem waniliowym i malinami. Ozdobiony owocami sezonowymi i czekoladowym dripem. I taki właśnie miał być - lekki, owocowy- niespodzianka urodzinowa. Tort z powodzeniem zrobicie w waszej kuchni. Nie ma w nim nic, co może sprawić wam kłopot, a na pewno sprawicie radość swojej rodzinie. Średnica tortu to 18 cm. Biszkopt piekłam
Piekarz-Kucharz-Garkotłukciast, babeczek i deserów. Nigdy nie byłam fanką tych cukierków, ale ten krem po prostu uwielbiam! Słodycz kremu z białymi michałkami można przełamać frużeliną owocową np. malinową :). Składniki: 160 ml śmietany kremówki 30/36% 140 g białej czekolady 125 g serka mascarpone, schłodzonego 45 g podpieczonych, drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych 5 pokruszonych
Słodki Pomysł