Podczas upałów przygotowuję do jedzenia coś szybkiego, lekkiego i orzeźwiającego. Tym razem przygotowałam pyszną sałatkę warzywno-owocową. Ostra rukola, słona feta i słodki arbuz doskonale się razem komponują. Składniki: po garści rukoli, szpinaku i roszponki, 50 g sera feta, duży plaster arbuza, 5 łyżek malin, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oleju z bazylią Kujawskiego(...)Smacznego:)) Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Z miłości do słodkościchlorofil. Zalecane spożycie: od 5 do 10 g (1-2 łyżeczki) dziennie. Z trawy jęczmiennej można przygotować pożywny sok zalewając chłodną wodą lub dodać proszek do koktajli owocowych, soków warzywnych, sałatek. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna - 948 kJ/ 228 kcal Tłuszcz - 5,0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g Węglowodany(...)delikatnie słodki, korzenny smak. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika. Zalecane spożycie: ok. 5 g (mała łyżeczka) dziennie z wodą lub ulubionym napojem. Polecamy również do koktajli, soków, sałatek, surówek, jogurtów, deserów lub jako mąkę do domowych wypieków. Maca pasuje także jako składnik nadzienia lub jako posypka. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna - 1564 kJ/ 369 kcal
Zdrowie na języku :PSezon na gruszki i persymony wciąż trwa, powoli zaczyna się na cytrusy. To nadal dobry moment na słodkie sałatki, pomimo, że owocowe bogactwo lata już dawno za nami. Kaki i gruszki są tak słodkie, że mnie z powodzeniem zastępują deser. Polecam wyrzucić z diety sklepowe slodycze, a zaczniemy o wiele mocniej odczuwać słodkie smaki, płynące z owoców i bakalii
Kasia Sarnajęzyków obcych. Co bym ugotowała z tej książki? Na pewno hitem są dla mnie kwiaty cukinii nadziewane krewetkami. Jestem fanem sałaty ze śmietan ą, więc na pewno wypróbuję owocową wersję tej sałatki. Dobrze wygląda seler naciowy zapiekany z pomidorami i mascarpone. Gdybym była prawdziwym mężczyzną na pewno zachwyciłaby mnie sekcja z popisowymi przepisami na dania mięsne typu flaczki, polędwiczki
Ugotowane pozamiataneokresie z przyjemnością jada chłodniki, czyli po prostu zimne zupy. Ja mam z nimi problem, czegoś mi w nich brakuje - ciepła prawdopodobnie. W upały jadam sałatki lub zupy owocowe, albo w ogóle rezygnuję z obiadu na rzecz miski owoców. Mniam! Ostatnio jednak dziewczyny zaproponowały wspólne przygotowanie chłodnika, i pomyślałam, że to będzie doskonała okazja do zmiany zdania. Najpierw zastanawiałam się
Pożeraczka, czyli raz adobrzehueva, czyli suszona ikra mugila. Wszystkiego, co jest sprzedawane w tutejszych halach, można skosztować na miejscu. W upalne letnie, południe możemy wybrać spośród ferii barw schłodzonych owocowych smoothie i sałatek. Opracowane na podstwie: http://www.kuchniaplus.pl Zdjęcia wykonane na targu La Boqueria w Barcelonie
Pyry na GazPo lecie pełnym lodów, czas na sałatki. Dzisiaj sałatka, która łączy w sobie polską śliwkę i egzotyczną figę i mango. Doskonały
Humanistka w kuchniokruchami sera i pestkami granatu. Całość polać przygotowanym sosem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi widoczny na zdjęciach talerz sałatki. Sałatka ma lekko słony, kwaśny i owocowy smak. Smak sera pleśniowego jest mocno wyczuwalny - sałatka nie będzie smakowała osobom, które nie lubią jego smaku. Sok z granatu można także wycisnąć wkładając kilka ziaren
Gospodyni MiejskaLekka, orzeźwiająca, sałatka /surówka/ warzywno - owocowa jako doskonała przystawka lub samodzielne danie na co dzień i od święta. Pyszne połączenie chrupiącego kopru z pomarańczami , to bardzo popularne danie kuchni włoskiej. Sałatkę przygotowuje się zaledwie w kilka minut, nie wymaga zbyt wielu składników i nakładu pracy, a zapewniam, że smakuje wyśmienicie. Składniki: 1 koper włoski
Zakamarki mojej kuchnijest to smaczna kombinacja. Sałatka z roquefort i radicchio jest pyszna! Sałatka została wypróbowana dzisiaj, zrobię ją na Wielkanoc, ale na pewno będzie to też moja ulubiona sałatka na lato w owocowym sezonie. Oczywiście można ją przyrządzić z ulubionym pleśniowym serem. Ja lubię roquefort, jego ostry i dosyć słony smak. Jest niebieski ser pleśniowy zrobiony z owczego mleka. Sałatka
codojedzeniazagubił. Powstała wersja “wegetariańska”, bez której żaden Polak nie wyobraża sobie życia. Każdy ma swój przepis. Najbardziej kontrowersyjnym składnikiem jest chyba jabłko. Wiele osób twierdzi, że to sałatka warzywna a nie owocowa, więc jabłka ma nie być. Pozostali nie wyobrażają sobie tego dania bez kwaskowato-słodkiego dodatku. W jakim obozie Wy jesteście? Jaki jest wasz sekretny składnik tej sałatki? Szarlotka
Ugotowane pozamiataneogórka kilka pomidorków koktajlowych albo śliwkowych, albo takich jakie masz w domu kawałek sera feta ze 2 garści świeżego szpinaku sól, pieprz albo jakaś mieszanka ziół do sałatek ze dwie łyżki sosu owocowego na bazie octu winnego (u mnie Lidlowski morelowy) ze dwie łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Na początku włączyłam piekarnik i ustawiłam na 180 stopni. Camembert ponacinałam(...)trafiło do miski, wkruszyłam ser feta. W małej miseczce wlałam oliwę z oliwek, do której wsypałam przyprawy i zalałam nią sałatkę. Sałatkę wyłożyłam na talerz, na nią położyłam upieczony ser i wszystko skropiłam wspomnianym już sosem owocowym. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujekapusta pekińska - 4-5 dużych liści rzodkiewka - 1 pęczek marchewka -2-3 szt seler korzeń - kawałek jabłka - 2 szt pomidor średnie - 2-3 szt sól pieprz
Camilla w kuchniPierwszy z nich - SZYBKO - znajdziemy w nim przepisy na dania dla osób zabieganych - m.in. przepisy na szybkie makarony, frittatę, grillowane i pieczone mięsa, zupy, tortille czy sałatki, a dodatkowo propozycję szybkich owocowych deserów, musów, lodów czy nawet ciast. Drugi dział - ŚWIEŻO - klasyczne dania w nowej, świeżej odsłonie - np. sałatka Cezara czy caprese, burger, stek, makarony, pieczone kurczaki, pieczone
Plate of JoyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Camilla w kuchni