Meksyku i Środkowej Ameryki. Jak jeść? Można owoc obrać i pokroić w plastry lub przekroić na pół i wyjadać miąższ łyżeczką. Owoce jada się głównie na surowo, w sałatkach owocowych, w deserach lodowych. Można ją również znaleźć w kisielu i sokach. Z owoców produkuje się również wino. Pitahaja smakuje słodko, trochę mdło, delikatnie gruszkowo, nie jest kwaskowata (porównywana jest
Qlinarnie i Qlinarniegrejpfruta. Owoc ma wielkość, kształt i kolor dużej mandarynki z wydłużoną końcówką, ma soczysty, słodko-kwaśny smak. Owoce można spożywać bez żadnego przygotowania (wystarczy obrać jak każdy cytrus) w sałatkach owocowych, deserach, można również wykorzystać w przetworach (np. dżemie, soku, konfiturach). Cząstki owocu łatwo się oddzielają od siebie. Mineola to jedna z odmian tangerynki, powstała w USA na Florydzie. Nazwa
WojnaNaSmaki.plSkładniki: 1 melon (żółty) 2 jabłka kiść winogron 150 g posiekanej czekolady 200 g Serka Wiejskiego Piątnica ½ szklanki rodzynek 2 łyżki miodu płynnego Sposób przygotowania: Melon
WojnaNaSmaki.pljuż mówiłam wcześniej – są świetnym pomysłem na śniadanie, drugie śniadanie, obiad i deser po pysznym obiedzie, podwieczorek, a nawet imprezową przekąskę! Idealne do jogurtów, wszelkiego rodzaju koktajli, owocowych sałatek, a także ciast i deserów. Ja z przyjemnością sięgam po dokładkę! http://comozezboze.pl/ Wpis powstał we współpracy z marką LUBELLA
Ostra na SłodkoNależy wspomnieć o ich właściwościach, bowiem kaki to znakomite źródło witamin: A i C, błonnika oraz fenoli . Super sprawdza się jako przekąska do pracy, szkoły. Świetnie smakuje jako składnik owocowej sałatki, a już najlepiej poniższego "sernika". Zapraszam na przepis! (Na zdjęciach widoczna wersja z bezglutenowym budyniem na mleku roślinnym. Jednak nie uwzględniam tego w przepisie, bo uważam, że budyń jest
Jeść, by żyć w zdrowiujest ktoś, kto nie lubi arbuza? Myślę, że nie ma. Oczywiście najlepiej smakuje schłodzony, w plastrach lub w sałatce owocowej. Jego wodnista, zimna i chrupiąca konsystencja świetnie zaspakaja pragnienie w upalny dzień. Ja zrobiłam torcik arbuzowy z biszkoptu, aksamitnego kremu serowego, masy z miąższu i świeżych kulek arbuza. Składniki: Biszkopt • 3 jajka
To co kochamSmorodinówka, nalewka o pięknym kolorze i mocnym aromacie. Ma gęstą konsystencję, można więc traktować ją jako deser, do polewania lodów czy sałatki owocowej. Najlepsze jest w niej to, że na trzeci dzień można już ją pić! Ja zrobiłam ją z zamrożonych porzeczek, bo w czasie zbiorów byłam na urlopie. Bardzo polecam
To co kochamwinne? Ich odmian jest tak wiele, że każdy z nas znajdzie tę swoją jedyną ulubioną. Sposobów na wykorzystanie jabłek w kuchni jest niezliczona ilość. Są zdrowym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych. Rewelacyjnie komponują się w ciastach – z dodatkiem cynamonu tworzą niezapomniany duet w szarlotce, naleśnikach lub w zapiekanym ryżu. Jabłka można także gotować – w ten sposób powstaje przepyszny
mojewypiekiinietylkonaszej kuchni już powoli zaczyna brakować miejsca na sezonowe owoce. Zaopatrujemy się w nie tonami, a jemy codziennie kilogramami. ;-) Dziś postanowiłam podać je w ciekawej formie. Sałatka owocowa, koktajl to już nuda, czas więc na ... brzoskwiniowe łódeczki z karobowym wnętrzem. Wyglądały super, smakowały jeszcze lepiej. W sam raz na poczęstunek dla gości. Rarytas!!! Składniki na 4 porcje: 2 brzoskwinie
Jeść, by żyć w zdrowiuwaga szybuje w górę. Jedzmy co 3-4 godziny, ale rozsądnie, bez przesadzania w żadną ze stron. Dzień zaczynajmy od węglowodanów w postaci produktów zbożowych, na drugie śniadanie przygotujmy sałatkę owocową lub warzywną czy też świeże warzywa z jogurtowymi dipami. A na obiad niech to będzie coś białkowego z warzywami, np. chude mięso z surówkami. Unikajmy łączenia mięsa z węglowodanami
Codzienna kuchnia niecodziennażołądku. Potrzebujemy również dodatkowego zastrzyku energii .W niedzielę mamy ten extra czas, że możemy się trochę porozpieszczać. Głodny w niedzielę od samego rana? Ja sobie radzę albo sałatką owocową, albo jogurtem...albo płatkami jaglanymi. Przyrządzicie je błyskawicznie, dodatki zależą od waszych upodobań. Jedno jest pewne takie śniadanie jest nie tylko miłe dla oka w ponura pogodę , ale również bardzo zdrowe
Z Kuchni Do Kuchnijuż przed 15 milionami lat. Tyle z ciekawostek. Orzechy kokosowe posiadają wiele wartości zdrowotnych i odżywczych. Wiórki kokosowe mogą być ozdobą ciast i tortów, a także posypką do deserów, sałatek owocowych i lodów. W tym wypieku będą ozdobą… i nie tylko – Tort kokosowy. Składniki na biszkopt: (tortownica o średnicy 26cm) - 6 jaj - 1,5 szklanki mąki tortowej
mojewypiekiinietylkosobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. To pomysł dla małego niejadka – kwiat z jajek i sałatki owocowo warzywnej . W taki dekoracyjny sposób możemy zachęcić niejadka do spożycia posiłku w święta Wielkanocne i nie tylko Wersja 1. Wersja 2. Jajka marynowane w zalewie buraczkowej babci Basi ( patrz
Pysznosci Babci Basiskrojony idealnie na każdą okazję i talent do totalnej metamorfozy zawsze idealnie wpisany w rolę. Jestem przekonana, że on sam lubi czekoladę, tę - przewrotnie mówiąc - wersję owocowej sałatki, przecież kakaowiec jest rośliną, a czekolada, choć daleko umiejscowiona, jest po prostu jego owocem ;) Znany amerykański dietetyk Michael Levine stwierdził słusznie: "Z chemicznego punktu widzenia czekolada
I tu będę miała takie tetakie które mają w sumie masę przeróżnych składników, które po złączeniu w jedną potrawę okazują się najlepszym połączeniem. Tym razem tak było. Banan, mango, arbuz i jagody. Brzmi jak sałatka owocowa a jest to przepyszny krem z dodatkiem kilku owoców. Całość bardzo letnia, orzeźwiająca ale zarazem sycąca i smaczna. Z pewnością bomba... witaminowa! Składniki (na 2 porcje): 1/3 szklanki kaszy
Mango Papaja