Najpiękniejszy smak wczesnego lata zamknięty w słoikach. Delikatny, z subtelną nutą migdałów przypomni mroźną zimą słoneczne dni, wypełniając dom przepięknym aromatem. Pasuje do wszelkich deserów
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadodać je do Waszego śniadaniowego musli czy owsianki, zrobić z ich udziałem zdrowe batoniki i muffinki lub dosypać do sałatki. Niesolone pistacje mogą również być składnikiem przepysznych deserów, np. wpomnianych finansjerek , tureckiej baklavy czy posypki do owocowego crumble . Zaś najprostrzym sposobem na wykorzystanie niesolonych pistacji jest dzisiejsze pesto pistacjowe, pyszne z makaronem, ale również wspaniałe rozmarowane na toście, filecie ryby
Chilli Czosnek i Oliwaponieważ nasi goście są najlepsi na świecie, następnego dnia w kuchni czekały na nas „dary losu.” Ogródkowe pomidory, gruszki, klasyczna domowa sałatka, dżem z niewiarygodnego warzywa. I śliwki od Pani Profesor. Dużo śliwek- klasycznych węgierek z trzebnickiego zagłębia owocowego :-) Pyszne na surowo, ale od jakiegoś czasu marzyło mi się ciasto ze śliwkami. Wiecie, taki zwiastun jesieni, słodki, pachnący, z cudownie
les mirabellesmarchewką... konfitura z cebuli, grillowane papryki z cytrynami w oliwie, prosciutto, pasztety, sałatki... Jedząc zapisywałam na kartce składniki danych sałatek, tak, aby w domu spróbować odtworzyć ich smak. Desery to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, panna cotta, fondue, truskawki, lody, tarty owocowe... i danie główne stek medium z masłem koperkowym, frytki i bukiet sałat z dressingiem... raz się żyje, spróbowałam niemal(...)wszystko na co macie ochotę, oczywiście zdrowego! Piękne, jasne miejsce od samego wejścia robi wrażenie. W lodówkach gotowe kanapki z bagietek z rozmaitymi dodatkami, spakowane tak, że ślinka cieknie. Sałatki, desery spakowane są w przezroczyste opakowania, można dostrzec każdy detal! Są i piwa dla blondynek o nazwie Blonde ;) Desery, dressing i oliwa z oliwek z uroczych malutkich buteleczkach. Przyznam się
Moja smaczna kuchniakabaczek; kurki. Przetwory we wrześniu Wrzesień to bardzo dobry czas, by przygotować rozmaite sałatki wielowarzywne do słoików. Warto zrobić przetwory z: cukinii, kabaczków, pomidorów, papryki, kalafiora, marchwi, buraków, a także marynaty owocowe (śliwki, jabłka, gruszki). Z przerośniętych ogórków można natomiast przygotować pikle. Pod koniec miesiąca
Ukojenie Podniebieniaprzepis na sałatkę z polędwiczką wieprzową i sosem porzeczkowym. A dziś sam przepis na sos porzeczkowy. Świetnie pasuje do sałatek, mięs i serów. Mi przede wszystkim świetnie łączy się z serem kozim i twarogiem. Pyszny i mocno owocowy. Składniki: 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu szczypta soli i pieprzu 4 łyżki oleju
Pasja SmakuDomowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kolorowymi pomidorkami Surówka z kapusty z pomidorem w jogurcie Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Koktajl owocowo - warzywny Koktajl warzywny na maślance
Moja smaczna kuchniaCo powiecie na porcję energetycznej, świeżej i lekkiej sałatki, która z powodzeniem pełnić może rolę pysznego i zdrowego deseru? Składniki: garść rukoli garść roszponki garść rodzynek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładziurawiec. Taki ocet można wykorzystać przy robieniu sałatek, sosów, a także do dań rybnych i mięsnych . Dzisiaj przedstawiam przepis na domowy ocet estragonowy. Polecam! W dziale "Przetwory domowe" znajdziecie więcej przepisów na domowe przetwory z owoców i warzyw na zimę. SKŁADNIKI: na 1 litr octu świeże gałązki estragonu 1 litr octu owocowego ( lub 9% ) PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Gałązki(...)estragonu siekamy (ma wyjść ok. 1 szklanka), zalewamy 1 litrem octu owocowego, przykrywamy i pozostawiamy na miesiąc w jasnym ( nie nasłonecznionym) miejscu. Krok 2. Po około miesiącu zlewamy ocet do mniejszych butelek (max. 0,5 l), cedząc przez złożoną gazę i gotowe. Ocet jest wspaniałym dodatkiem do sałatek oraz surówek , bardzo podnosi smak galarety z nóżek wieprzowych. Smacznego
Moja Książka KucharskaDOLE STRONY ZNAJDZIESZ WSZYSTKIE PRZEPISY Z WYKORZYSTANIEM PRODUKTÓW. WYSTARCZY KLIKNĄĆ W ZDJĘCIE Wszystkie przetwory owocowe tworzone przez firmę ETERNO są ich, autorskimi pomysłami i zostały stworzone według ich własnych, sprawdzonych receptur. Firma ETERNO jako pierwsza na rynku skomponowała niepowtarzalne smaki, rozpoczynając od pomysłu na „cytrynki z rumem”. Kolejne kompozycje powstawały z równie dużym zaangażowaniem, dzięki czemu dziś firma ETERNO(...)polewa do lodów, naleśników, omletów, racuchów, a nawet sałatek. Doda smaku domowym kompotom. Syrop limonka z miętą Liczba sztuk w opakowaniu zbiorczym: 10 Skład: sok z limonki 45%, cukier, sok z cytryny, woda, alkohol 1,2% obj., mięta 1%. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym. Pochodzi z tkanki owocowej. Przed użyciem wstrząsnąć. Butelki szklane: zawartość netto 200ml Zastosowanie
ClauditteMissCookingprzygotować z malin, truskawek, jeżyn, czarnych porzeczek, jagód. Owoce nadają kolor i aromatyzują ocet. Po dłuższym przechowywaniu kolor octu owocowego, traci nieco intensywność, ale nadal jest pyszny. Octem malinowym skrapiam sałaty lub dodając trochę oliwy robię aromatyczny dressing do sałatek warzywnych. Składniki: 3/4 szklanki malin ocet jabłkowy lub ocet z białego wina - octu użyć tyle, aby zakrył maliny i wypełnił
Codziennik KuchennyZdrowe, szybkie i pyszne drugie śniadanie – gęste smoothie z otrębami, berberysem i migdałami. Owocowa słodycz z dodatkami superfood. Polecam, spróbujcie. Ja ostatnio coraz częściej przygotowuje tego typu smoothie na drugie śniadanie zamiennie z sałatkami lub koktajlem na bazie mleka roślinnego. A jak u Was wygląda ten drugi posiłek dnia? Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie
Słodkie okruszkibukiet jest wzbogacony o aromaty ziołowe. Na podniebieniu jest zrównoważone, dobrze kwasowe, pozostawia posmak brzoskwini i marakui. Świetne wino do sałatek z owocami morza, dań kuchni azjatyckiej. Monte da Peceguina Branco 2012 VR Alentejano, Heredade da Maladinha Nova Kwiatowo-owocowe, słodko pachnące wino z Alentejo. Mimo pewnego ciężaru gatunkowego nie brakuje mu świeżości. Wino pozostawia posmak owoców (cytrusy, pigwa
królestwo garówpomidorami i natką pietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z soczewicy i cukinii Semifreddo jagodowo-truskawkowe Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet truskawkowy Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Surówka(...)czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperon
Moja smaczna kuchniamajonezemBruschetta z cukinią i hokkaidoBukiet sałat z brokułami i jajkiemChrupiąca ciabatta z pesto rossoChrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim seremChrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwąChrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiemChrupiąca surówka z sałaty lodowejCiecierzyca z kalafiorem w pomidorachCukinia zapiekana z pomidorową passatąFocaccia z czarnuszką i majerankiemFocaccia z czarnuszką, majerankiem i oreganoFrittata z cukinią i oreganoFrittata(...)kiszonej kapusty z czerwoną cebuląTarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinamiTarta z cukinią, brokułami i sezamemTarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebuląZielone babeczki z pecorinoZielona soczewica w pomidorach pelatiZiemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołamiZiołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni
Moja smaczna kuchnia