owoce w czekoladzie - 886 przepisów (strona:31/60)

Deser pomarańczowo-czekoladowy 295

wystygnięcia - śmietankę ubić z cukrem pudrem, połączyć z czekoladą i wymieszać - do śmietanki czekoladowej dodać ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać, masę przełożyć do dwóch pucharków - warstwę czekoladową schładzać w lodówce przez 1 godzinę przygotowujemy warstwę pomarańczowa : - pomarańcze umyć, obrać ze skórki, podzielić na cząstki, wycinając również wszystkie błonki oddzielające cząstki owocu - żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, pozostawić do napęcznienia, następnie(...)czasie pianka pomarańczowa zastygnie, warto jednak schładzać całość przez kilka godzin, gdyż uzyskamy wtedy bardziej zwartą konsystencję) - gdy całość zastygnie, udekorować deser cząstkami lub plasterkami pomarańczy oraz rozpuszczoną czekoladą (przez rożek z papieru do pieczenia) - deser podawać schłodzony Przy okazji tego dwukolorowego deseru chciałabym życzyć Wam wielu wspaniałych chwil w nadchodzącym 2014 roku; niech to będzie rok zmian na lepsze

Smakołyki Bereniki
Mus czekoladowy z wiśniami 260

bezę). Mocno schłodzoną kremówkę również ubijamy na sztywno. Do ostudzonej czekolady (może być letnia, ale nigdy cieplejsza) dodajemy żółtka i dokładnie roztrzepujemy rózgą albo krótko miksujemy. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do ubitej śmietanki. Najpierw ok. 2 łyżek, delikatnie mieszamy masę łyżką do połączenia składników, a później stopniowo resztę. Następnie partiami dodajemy ubite białka, najlepiej na trzy tury, a całość delikatnie mieszamy(...)powinny pozostać widoczne. Jeśli chcemy, aby owoce pozostały na wierzchu, możemy ozdobić nimi deser po zastygnięciu, a przed samym podaniem. Pełne szklanki/pucharki wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowy deser możemy ozdobić również kleksem z bitej śmietany z wisienką na czubku lub wiórkami z białej czekolady. Można też wetknąć w mus rurki waflowe

Ratunku obiad
Sernik z czerwoną porzeczką i białą czekoladą 225

jeść sernik:))) Dlatego też często u nas goszczą. Niedawno mieliście okazję poznać przepis na pyszny kawowy Sernik Tiramisu , dziś proponuję sernik z dodatkiem czerwonej porzeczki. Oczywiście najlepiej użyć świeżych owoców, ale ja wykorzystałam mrożone zapasy:) Sernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu i delikatny w smaku. Porzeczki nadają mu bardzo fajnego smaku:)) Spód:  250g kakaowych herbatników,  90g masła(...)zmiksować. Masą wylepić dno tortownicy o śr. 21cm. Masa serowa:  1kg białego półtłustego sera,  350g cukru,  3 jajka,  3 łyżki mąki ziemniaczanej,  150g białej czekolady,  300g czerwonej porzeczki (mogą myć mrożone),  5 łyżek ajerkoniaku. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, dodać likier, wymieszać i ostudzić. Biały ser zmielić, dodać cukier oraz jajka

Z miłości do słodkości
Piernik z jabłkami 278

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pierniki - drobne korzenne ciasteczka, te w czekoladzie, nadziewane, a także tradycyjne z dużej blachy, na miodzie i z aromatycznymi przyprawami. Dzisiaj proponuję

Smakołyki Bereniki
Warsztaty pieczeniowe z Kasią 162

jeszcze większą ilością jajek. Pozostałe dziewczyny dostały Sernik , creme brule , brownie czekoladowe , babeczki z owocami , tartę orzechową – aż ślinka ciekła na samą myśl o efektach końcowych. Ale to nie wszystko – każda z nas miała okazję przygotować jeszcze torcik czekoladowy z musem oblany przepyszną czekoladą , którą przygotowana przez p. Tomasza lśniła tak , że można było się w niej przeglądać

Ostra na Słodko
Ciasto z masą truskawkową 219

Następnie wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Budynie rozrobić w 1/2 szkl. wody, wlać do gotujących się owoców. Stale mieszając, zagotować. Masę przestudzić, następnie przełożyć nią blaty ciasta. Schłodzić. Wierzch: 1/2 l śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 2op. śmietan-fixu, 60g herbatników, 50g gorzkiej czekolady. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz śmietan-fixy. Rozsmarować

Z miłości do słodkości
Tarta śliwkowo - czekoladowa 208

łyżkami cukru. Czekoladę zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Śmietanę, jajka, cukier i czekoladę wymieszać. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Przenieść ciasto, za pomocą wałka na formę do tarty ( posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą ). Docisnąć brzegi, odciąć nadmiar ciasta. Na cieście ułożyć owoce. Zalać masą śmietanową. Piec w 170 stopniach C, około 60 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Mazurek z kajmakiem i bakaliami zanurzonymi w miodzie grycznym 279

zrobić dodatkowe wałeczki wokół rozwałkowanego placka zwłaszcza, jeśli myślimy o późniejszym ozdabianiu go płynną czekoladą, bądź kajmakiem. Mamy pewność, że nic nam wówczas nie wypłynie.  Dodatkowo, jeśli planujcie, tak jak ja, zrobić mazurka z bakaliami koniecznie najpierw podprażcie je na patelni,a suszone owoce sparzcie wrzątkiem. Staną się one wówczas nie tylko miękkie, ale także o wiele smaczniejsze

Sajkofanka smaku
Jesienne ciasto 456

obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, odstawić na godzinę aż puszczą sok. Orzechy i czekoladę  posiekać na grube kawałki. Banany połamać na drobniejsze. Do jabłek dodać resztę bakalii. Mąkę, jajka, olej i proszek do pieczenia do pieczenia połączyć na jednolitą masę. Dodać do owoców i bakalii. Połączyć. Wylać do formy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec

Fabryka pomysłów
Deser walentynkowy 213

ostudzić.  Do każdej szklaneczki (4szt) wrzucić kilka mrożonych owoców, zalać galaretką i ustawić pochyło w lodówce. Odstawić, aż galaretka całkiem zastygnie.  Serek zmiksować z żółtkiem i likierem. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Połączyć z masą serową. Wyłożyć na zastygniętą galaretkę.  Wierzch udekorować startą czekoladą oraz rurkami z kakaowym nadzieniem i czekoladowym serduszkiem

Z miłości do słodkości
Nalewka z jagód goji na miodzie 176

tygodni. 2. Wymacerowane jagody goji odcedzamy przez gazę, a następnie dobrze odciskamy owoce. Gotową nalewkę mieszamy z miodem i zlewamy do butelek.  3. Można dodać więcej alkoholu jeśli chcecie uzyskać płyn o mniejszym stężeniu jagód, moja nalewka na konsystencję syropu i kolor czekolady, w smaku słodka ze zdecydowanym owocowym posmakiem

Apetyczna babeczka
Ciasto z wiśniami i nutellą 1127

trzeba się nimi cieszyć póki trwa na nie sezon. Można z nich wyczarować naprawdę pyszne ciasta i desery. Dla mnie najlepszym połączeniem są wiśnie z czekoladą. I właśnie dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepyszne ciasto na spodzie z sucharków wymieszanych z nutellą. Masa zrobiona jest z śmietany kremówki z dodatkiem serków waniliowych(...)homogenizowanych dzięki czemu masa staję się bardzo smaczna i puszysta. Na górze wiśnie zalane galaretką o tym samym smaku. Ciasto można również zrobić z innymi owocami i pasującą do smaku galaretką. Post Ciasto z wiśniami i nutellą pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Błyskawiczny tort urodzinowy 239

łyżki limoncello krem na wierzch: 500 ml śmietany kremówki (38%) 30 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów dodatkowo: 220 g marcepanu 700 g nektarynek 20 g ciemnej czekolady (70%) Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami wsypywać przesianą mąkę, miksując(...)drugi blat, nasączyć, zetrzeć resztę marcepanu, wyłożyć resztę owoców i kremu. Przykryć trzecim blatem, delikatnie docisnąć i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ubić na sztywną pozostałą kremówkę z cukrem pudrem i ekstraktem. Wyłożyć na wierzch i boki tortu.  Wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować startą czekoladą. Smacznego! Do nasączenia można użyć Amaretto, żeby zintensyfikować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Francuskie ciastka z wiśnią nadwiślanką 264

Chciałam przygotować coś słodkiego, ale nie miałam na to zbyt wiele czasu. Wymyśliłam więc szybkie ciastka francuskie z wiśniami w czekoladzie i śmietankową chmurką. Wyszło szybki

Z miłości do słodkości
Gofry z owocami 185

łyżka cukru * 1/3 szklanki oleju rzepakowego * 2 jajka * dodatkowo : bita śmietana i owoce  Przygotowanie : Ubić białka. Wszystkie pozostałe składniki zmiksować, lekko wymieszać z pianą z białek. Rozgrzać gofrownicę. Wylewać porcje ciasta i piec na złoty kolor, przestudzić.  Dowolnie udekorować bitą śmietaną, sosem owocowym lub czekoladą. Przy okazji chciałabym złożyć najlepsze życzenia dla naszej blogowej koleżanki Paulinki

Magiczne Życie Marty