garnka kostki czekolady(można też dodać wtedy cukier,jeśli ktoś woli bardziej słodkie!). Poczekać i pozwolić na to,aby czekolada dobrze się roztopiła. Dodać do ugotowanej kaszy i zmiksować na gładką masę. Następnie można udekorować ulubionymi owocami. :) Miłego dnia
Chocolate Stop TemptingMożna jeszcze kupić w dobrej cenie smaczne truskawki, dlatego chciałam wykorzystać już te ostatnie chwile z moimi ulubionymi owocami i upichciłam pyszną tartę o smaku panna cotta z musem truskawkowym i białą czekoladą. Tarta wyszła cudna! Jeśli lubujecie się w deserze panna cotta to jest to coś dokładnie dla Was!:) Lekki truskawkowy mus wspaniale smakuje
Słodko-Słony Świat Ilonykeksówki) domowego ciasta czekoladowego lub innego, np. babka drożdżowa piaskowa, zebra, ciasto ucierane, murzynek, na dobrą sprawę cokolwiek byle bez kremu, owoców, galaretki czy innych dodatków, może być za to z bakaliami 100 g gorzkiej czekolady 100 ml płynnej śmietanki 30-36% (może być także słodka śmietanka 12/18% lub po prostu) mleko 1/2 szklanki mleka 100 g namoczonych
Ratunku obiadCoraz więcej słońca i ciepłego powietrza, więc coraz częściej pojawia się ochota na lekkie, owocowe desery. Dziś jedno z moich ulubionych ciast, które
sama złodyczczekoladzie. Nie dość, że zdrowa to jeszcze pyszna. Takie połączenie rozweseli niejednego smutaska... Są tak misternie wykonane i dopracowane sztuka po sztuce, że czasem miałam wrażenie, że były i są robione ręcznie...sztuka po sztuce... A teraz czas na...dzieciaki ! I nie tylko... Moja mama też ich sobie niezle podjadła! Jogusie ! To przepyszne cukierki łączące intensywny aromat świeżych owoców(...)truskawkowym i porzeczkowym nadzieniu, oblanych gęstą, deserową czekoladą najwyższej jakości. Na każdym papierku widnieją daty imienin, dzięki czemu nawet zapominalscy nie pominą solenizanta w dniu jego święta.Świetny pomysł, doskonala zabawa za każdym razem kiedy odkręca się cukierka. Są doskonałe na prezent, do dzielenia się, dla każdego ! Wykwintne i pełne owoców wnetrze. Zobaczcie jak ten cukierek misternie jest
Z Kuchni Do Kuchnikremówki 30 % 500 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego owoce: borówka amerykańska, truskawki maliny Nasączenie: ok 1 l przegotowanej ostudzonej wody sok z cytryny cukier Do dekoracji: tylka gwiazdka czekolada masa cukrowa barwnik spożywczy różowy wykałaczki Wykonanie: Biszkopt jasny. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec(...)Tort.: Biszkopty kroimy na 2-3 części każdy. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze. Nasączamy go ponczem i wykładamy część masy śmietankowo-serowej. Na nią układamy dowolne owoce (u mnie były to borówki). Kładziemy kolejny krążek biszkoptu, nasączamy go i wykładamy masę śmietankową i kolejną porcję owoców, kolejny biszkopt nasączamy kładziemy krem i owoce.I postępujemy
Malinowe PocałunkiSkładniki na mus * : 3 jajka 1/2 szkl drobnego cukru 250 gr gorzkiej czekolady 50 gr masła 150 śmietany 36% 1,5 łyżeczki żelatyny - rozpuszczamy w 3 łyżkach wody 50 ml Irish baileys lub innego likieru kawowego 200 ml śmietany kremówki Czekoladowe pałeczki plus owoce Wykonanie: Odzielamy żółtka od białek. Żółtka, śmietana I połowę cukru- dajemy(...)miski. Miskę umieszczamy w gorącej kąpieli. Mieszamy od czasu do czasu - Trzymamy około 5-7 min-powinno lekko zgęstnięć. Zciągamy z kąpieli , dodajemy połamaną czekoladę, masło I żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Jeżeli mamy problem z całkowitym rozpuszczeniem- umieszczamy na chwilę w gorącej kąpieli . Białka I resztę cukru umieszczamy na kąpieli wodnej I ubijamy. Około 5 min. Porcjami przkładamy
Smaki EdytyOstatni truskawkowy wpis w tym sezonie... Pyszna roladka z dodatkiem mąki kokosowej, którą jakiś czas temu dostałam do przetestowania od firmy
Z miłości do słodkościaromatu waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1-2 łyżki mleka Krem: 50g cukru granulowanego, 80ml zagęszczonego mleka, 75g gorzkiej czekolady, 25g niesolonego masła, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, Do dekoracji używamy kwiatów z macy cukrowej/marcepanowej, wiórków kokosowych, owoce lub wiórki czekoladowe- wedle uznania :) Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Za pomocą pędzelka smarujemy foremki masłem i posypujemy mąką. Od odmierzonej(...)ogniu rondla z zagęszczonym mlekiem wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i pozostawiamy w tym stanie przez kilka minut pilnując, aby się nie przypaliło. Zdejmujemy z ognia. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i dorzucamy do mleka i cukru, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy masło i aromat waniliowy. Ubijamy krem aż stanie się gładki i błyszczący. przykrywamy folią spożywczą
Pudełko rozmaitościciasto z truskawkami i lekką masą serowo-śmietanową na zimno. Połączenie okazało się niesamowicie smaczne, nawet mój mąż sięgnął po dokładkę:) Truskawki już się kończą, ale można użyć dowolnych owoców, np. malin czy jagód albo jak ktoś lubi porzeczek. Ciasto: 4 jajka, 200g masła, 180g cukru, cukier waniliowy, 220g mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek mleka(...)galaretkę, dokładnie wymieszać i wstawić na 15minut do lodówki. Następnie masę rozsmarować na owocach. Schładzać przez około 5 godzin. Przykryć drugim blatem ciasta, delikatnie docisnąć. Całość oprószyć cienko cukrem pudrem. Pokroić na kwadraty. Każdy kawałek udekorować porcją śmietany i posypać odrobiną startej czekolady
Z miłości do słodkościefektowny i smaczny torcik. ok. 30 dag herbatników lub dowolnych kruchych ciastek w czekoladzie (łatwych do połamania) 1/2 kg dobrego mielonego sera 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła lub margaryny 4 łyżki żelatyny ok. 1 szklanka mleka 1 opakowanie galaretki dowolne owoce, rodzynki kilka kropel olejku migdałowego Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem, na dno wysypać
Praktyczna plKiedy chciałam połączyć ciasto kruche z owocami, zawsze miałam problem jakiego kremu powinnam użyć.Do dnia, kiedy spróbowałam połączenia mascarpone z czekoladą. W mojej opinii wszystkie pracochłonne kremy budyniowe czy ich eleganckie francuskie wersje creme patissiere, mogą się schować w kąt i długo nie wychodzić. Ale to moje zdanie i wiem, że ktoś może mieć zupełnie inne upodobania :) Czytaj
bistro mamaPołączenie czekolady i pomarańczy jest idealne, jak dla mnie, ale podejrzewam, że dla większości z Was również :) Czekoladowy i wilgotny spód wypełniony pomarańczową masą, a do
Kraina Miodem Płynącazaraz po wyciągnięciu z pieca, nie, nigdy nie bolał mnie od tego brzuch :) ) jak i na zimno. Jako nadzienie możecie użyć owoców ze słoika, porządnego babcinego dżemu (dobrze wysmażony i bez żelatyny) lub najprościej - Waszej ulubionej czekolady. Ja upiekłam świnki z orzechową Milką. W zależności od wielkości szklanki, którą będziemy wycinać świnki podane proporcje wystarczą na około
Ciastkozercy