Grillowana ośmiornica na sałacie, z chipsami z topinamburu i buraka, z dodatkiem piany z białego wina. Brzmi skomplikowanie? Wcale nie! Jeśli lubicie owoce morza, warto poświęcić chwile i przygotować to danie. Na pewno zrobicie wrażenie nie tylko smakiem i jego kompozycją, ale także wyglądem. Pianę oczywiście najlepiej byłoby robić z dodatkiem lecytyny, ale bez niej też się
Pociąg Do Kuchniprzegrzebki. Jest to jadalny gatunek małża nitkoskrzelnego z rodziny przegrzebkowatych. Wysoko ceniony pod względem kulinarnym (mięso zawiera wiele żelaza), zaliczany do owoców morza . (źródło wikipedia). Trzeba uważać żeby je nie przesmażyć. Najlepiej smażyć po 1-2 minucie z każdej strony. Składniki: przegrzebki mrożone (ja kupiłam w biedronce
Bon Appetit Małgorzatynazwę wymyślił Wąż, bo mu się skojarzyło z sosem puttanesca i niech tak zostanie ;) chociaż mój sos różni się od puttanesca. Owoce morza chodziły za mną już od jakiegoś czasu, niestety Chłopaki wybrali jak zwykle i bezpiecznie krewetki, ja dorobiłam dodatkowo kalmary. Marzą mi się też mule w białym winie... Chyba poczułam wakacje ;) Składniki: 250 g mrożonych krążków
Cytryna&Co.Chwalę się :) Właśnie się dowiedziałam, że jestem jedną z kilku osób które wygrały w konkursie #AkademiaSmaku :) Akademia Smaku i Bosch Idę na warsztaty #ryby i #owoce #morza :), które poprowadzi Tomasz Jakubiak w towarzystwie Katarzyny Glinki oraz Piotra Ogińskiego. Nauczę się jeszcze więcej i jeszcze więcej Wam przekażę ! ! ! YEAH ! ! ! A który przepis przypadł do gustu jurorom? Tom Kha Warto
Jemy PijemyKrewetki to najbardziej popularne i najczęściej jedzone owoce morza w Polsce. Jednym z powodów ich rozpowszechnienia jest niewątpliwie niska cena. Łatwo dostać krewetki w najbliższym supermarkecie już za niewygórowaną kwotę. Jednym z prostszych sposobów ich przyrządzenia jest usmażenie z czosnkiem i natką pietruszki. Przepis na 2 porcje. Składniki: 250 g krewetek (najlepiej Black Tiger), 4 ząbki drobno posiekanego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Moje ulubione hiszpańskie danie. W każdym domu i każdym regionie Hiszpanii robi się paellę inaczej i z innych składników. Mixta to połączenie w potrawie mięsa kurczaka i owoców morza. Robi się dłuższą chwilę, ale warto poświęcić jej każdą minutę! Paella to proste, wieśniacze danie. Ryż w Hiszpanii nigdy nie był drogi i stanowił przez to świetną podstawę taniej
Karo in the KitchenUniwersalna przyprawa do drobiu i owoców morza Składniki: 3 łyżki papryki ostrej 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka świeżo zmielonej kawy 1 ½ łyżeczki koszernej soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka oliwy z oliwek Wskazówki: Wszystkie składniki połączyć w małej misce. Natrzeć nimi mięso przed grillowaniem. Grillować na naoliwionym ruszcie do uzyskania pożądanych wyników. Uniwersalna
naRuszciezorganizować wycieczkę zagraniczną np. do Hiszpanii lub jak przygotować hiszpańską paellę - o tym przeczytasz właśnie w tym artykule. Artykuł Paella z owocami morza – zwiedzamy Hiszpanię pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z FantazjąBeluga to czarna soczewica, jest cudna, po ugotowaniu wygląda jak małe kuleczki kawioru. Jest bardzo dobrym źródłem białka, witamin i minerałów. Z owocami morza - miałam ze słoika - i z makaronem smakuje wyśmienicie, polecam. Sałatka z czarnej soczewicy. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDzisiaj przenosimy się do słonecznych Włoch. Ośmiornica jest we Włoszech popularnym składnikiem potraw. W przeciwieństwie do większości owoców morza, zyskuje ona podczas mrożenia. Jej mięso kruszeje, dzięki czemu łatwiej je ugotować. Czas gotowania ośmiornicy, to kwestia sporna, bo spotkałam się z opinią, że na 1 kg ośmiornicy, gotujemy ją 60 minut. Innego zdania są Hiszpanie, którzy twierdzą
Passions hobbies lifejakiegoś czasu co chwila w internecie natykaliśmy się na koreańską zupę z owocami morza. I jakoś tak cały czas mieliśmy ją z tyłu głowy. Spotykaliśmy ją pod różnymi nazwami (Jjamppong, Jjambbong, Jjampong), ale zawartość zasadniczo ta sama. Na bogato … Czytaj dalej
slodkokwasnaplSpaghetti z mulami i krewetkami w kremowym sosie winnym Zainspirowane zakupami na zaprzyjaźnionym podparyskim ryneczku. Polecam takie uczty wszystkim tym, którzy kochają owoce morza i mają do nich bezpośredni dostęp. Zapraszam. Składniki: 250 g makaronu spaghetti 300 g świeżych muli 150 g świeżych krewetek 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka tymianku 1 liść laurowy
Wino Francja KuchniaSpaghetti z mulami i krewetkami w kremowym sosie winnym Zainspirowane zakupami na zaprzyjaźnionym podparyskim ryneczku. Polecam takie uczty wszystkim tym, którzy kochają owoce morza i mają do nich bezpośredni dostęp. Zapraszam. Składniki: 250 g makaronu spaghetti 300 g świeżych muli 150 g świeżych krewetek 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka tymianku 1 liść laurowy
Wino Francja KuchniaZapraszam na niedzielny obiad , czarny makaron z łososiem. Uwielbiam kolorowe dania! Przyznacie, że temu barw nie brakuje. Czarny makaron pasuje świetnie do ryb i owoców morza. Z łososiem zrobiłam go pierwszy raz. Gorący makaron wymieszałam lekko z pastą z awokado. Łososia ugrillowałam. Szybkie danie pełne smaków. Czarny makaron Składniki: Łosoś z grilla 600 g odfiletowanego łososia ze skórą
codojedzenia