jednak to jest taki rarytas i to drogi żeby wart był takiego poświęcenia? .. nie wiem.. ale na pewno wart jest spróbowania i ocenienia samemu smaku tych owoców morza. Ja swoje świeże ośmiorniczki kupiłam w selgrosie, były już oczyszczone dzięki czemu odpadła mi dodatkowa z nimi zabawa. Nie miałam wcześniej z nimi do czynienia dlatego szukałam pomysłu
Bernika - moj kulinarny pamietnikwyciągnięcie ręki targi rybne byłabym też w stanie całkowicie zrezygnować z mięsa i wcześnie wstawać, żeby zdążyć kupić jak najświeższe, prosto z kutra. Ultraświeże, błyszczące, pachnące ryby i owoce morza… Za każdym razem do naszykowania inaczej, za każdym razem – tak samo pyszne. Wiecie sami, że u nas przeróżnie jest z ich dostępnością a wiele sklepów ‘nagina
Karo in the Kitchensobie prostotę i dostojność. Hiszpańska czy portugalska, obie są pyszne i znakomite na przyjęcie dla gości czy na zwykły obiad. Ja zakupiłam mieszankę do paelli ale można dodać owoce morza wedle upodobań. Zachęcam do próbowania. Szybka paella po portugalsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemaksimum smaku i zadowolenia dzięki kilku prostym składnikom. Tym razem jednak postanowiłam, że będzie bardziej wykwintnie i prosta bruschetta została wzbogacona o cudownie delikatne przegrzebki. Taka przystawka z owocami morza świetnie nadaje się na kolację :) Składniki (2 porcje): 3 duże kromki pieczywa pszennego lub pszenno-żytniego 3 duże pomidory malinowe 1 mały ząbek czosnku kilka gałązek bazylii greckiej
Delicious Placedlatego, że składniki, to głównie afrodyzjaki. Oczywiście poza czosnkiem i cebulą ;) Proste, szybkie i pyszne. Nic więcej dodać nie mogę. Przepis całkowicie nieksiążkowy, ale sprawdzony. Polecam wszystkim miłośnikom owoców morza ;) Dajcie znać jak na Was podziałało :D Składniki dla 2 osób jako danie główne lub dla 4 jako przystawka: 1 kg świeżych małży 1-2 szalotki 2 ząbki
Pełny talerzkrewetki z ostrym dipem pomidorowym to danie zarówno na keto obiad, jak i na imprezę. Typowy finger food w niskowęglowodanowym wydaniu. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom owoców morza! :) Artykuł Keto krewetki z ostrym dipem pomidorowym (Paleo, LowCarb) pochodzi z serwisu Dieta Keto, Paleo i LowCarb - sposób na zdrowie
Modern Cave Girlnapiszę, po prostu pochwalę się co przygotowałam na wieczór :-) Jest to coś przepysznego, egzotycznego a po swojskiemu "robaczki" jak to mówi mój tata :-) Robaczki, czyli krewetki owoce morza. Uwielbiam... Składniki: 500 g krewetek mrożonych ( dowolnych) 500 ml białego półsłodkiego wina 50 g masła natka pietruszki 4 ząbki czosnku pół cytryny
pieprzny smaczekkuchni Book&Cook ! ;) Moja Wielka Grecka Fiesta, bo tak spotkanie nazwał Kuba, obfitowała w doskonałą grecką oliwę i oliwki przywiezione z wyspy Poros, a także pyszne owoce morza i klasyki kuchni greckiej. Faworytem została Ośmiornica w cytrusowej marynacie. Jeśli wasze wspomnienia z ośmiornicą oscylują wokół gumowej dętki bez smaku - ten przepis odmieni Wasze spojrzenie na owce morza
Spektrum Smakuwieczoru spędzonego przy piwie. Konsystencja mnie trochę zaniepokoiła ale po spróbowaniu okazała się strzałem w dziesiątkę. Ta zupa na pewno przypadnie do gustu osobom, które uwielbiają owoce morza i ryby, jest obłędna i koniecznie musicie ją wypróbować. Składniki: 300 g omułków bez skorupek 300 g krewetek bez pancerzy 500 g filetu z dorsza
Niezły MłynekJamie gotuje po włosku". Nie byłam w posiadaniu atramentu z kalmarów, niemniej i bez niego danie jest pyszne i wyjątkowe. Warto takie sobie zrobić koniecznie. Miłośnicy owoców morza będą zachwyceni a pozostali niech próbują bo warto. Makaron po włosku z kalmarami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezałożone przez Corteza i była to pierwsza hiszpańska osada na terenie obecnego Meksyku. Hiszpańskie wpływy można wyczuć również w rybie z Veracruz - jednym z najsłynniejszych dań meksykańskich z owocami morza. Tradycyjnie danie to przyrządza się z lucjana czerwonego, ale dopuszczalna jest zamianana inną rybę obiałym mięsie. Przepisów na pescado a la Veracruzana jest wiele. Do tego każdy
Pełny talerzwięc czas przygotować coś pysznego. Na urlop muszę poczekać do października, więc przywołuję wakacje smakami, pomaga mi w tym mozzarella Galbani tworząc śródziemnomorski klimat na talerzu. Owoce morza szczególnie kojarzą mi się z latem i wakacjami. Przygotowałam pyszne małe kalmarki nadziewane mozzarellą, kaparami i czerwoną quinoą, podsmażyłam je na klarowanym maśle i podałam z lekkim i aromatycznym
Quinoa Raz!lubicie! ). Co będziemy zajadać? Paellę – czyli tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej przyrządzanie z ryżu z dodatkiem szafranu ( a zarazem jedno z moich ulubionych! ). Tradycyjnie przyrządzana jest ze świeżymi owocami morza, ale doskonale sprawdza się również wersja z kurczakiem albo mięsem z indyka. I taką właśnie dziś dla Was przygotowałam! Niesamowicie aromatyczna i bardzo sycąca, a przy tym bardzo
Ostra na Słodkorestauracji, wzięłam z mężem na przystawkę krewetki w maśle. Tak nam zasmakowały, że spróbowałam w domu odzwierciedlić ten przepis. Jest naprawdę bardzo prosty i smaczny (dla lubiących oczywiście owoce morza ;-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldczęsto goszczą na naszym stole. Pizza, spaghetti czy lazania to pyszne i szybkie dania. Dziś postawiłam na risotto a dodatkiem są tu mule które także uwielbiamy. Wszystkich zwolenników owoców morza zapraszam na danie szybkie i wykwintne zarazem. Risotto z mulami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie