Kolejna wariacja z krewetkami w roli głównej. Tym razem coś dla tych, którzy tęsknią za owocami morza w panierce, czyli krewetki w keto cieście. Wystarczy tylko przygotować ciasto z odpowiednich składników by cieszyć się nimi także na LCHF. Krewetki doskonale sprawdzą się jako danie główne, w sałatce lub jako przystawka. Ktoś się skusi? Składniki na krewetki w keto
Ola la LCHFKolejna wariacja z krewetkami w roli głównej. Tym razem coś dla tych, którzy tęsknią za owocami morza smażonymi w cieście. Wystarczy tylko przygotować ciasto z odpowiednich składników by cieszyć się nimi także na LCHF. Krewetki doskonale sprawdzą się jako danie główne, w sałatce lub jako przystawka. Ktoś się skusi? Składniki: 700 g całych krewetek (wychodzi
Ola la LCHFczego 1 h to czas na odpoczywanie ciasta) Szacowany koszt dla 2 osób: około 19 zł Zobacz też całe menu na tydzień – ryby i owoce morza, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Pomysł od szefa kuchni Pomysł na to danie jest inspirowany przepisem Thoma Keridge’a, brytyjskiego szefa kuchni (i zdobywcy dwóch gwiazdek Michellina), na tradycyjne, walijskie pierogi
Niedzielny kucharzryżem – nie ryż z krewetkami. Ryż stanowi tutaj tylko tło, czy a nawet naczynie, rodzaj parowara do przygotowania krewetek. Musimy przyznać, że jest to bardzo interesująca metoda przygotowania owoców morza. Na uwagę zasługuje marynata. Krewetki z ryżem najpierw macerowane są w prostej zaprawie z czosnku, skórki z cytryny i oleju. Zapamiętajcie tę marynatę i wykorzystajcie do przygotowania samych
Niedzielny kucharzuzyskać taki efekt, zamrożoną ośmiornicę należy wrzucić do wrzącej wody, zakwaszonej wcześniej np. octem jabłkowym. Dodałam do niej sałatkę z chrupiących warzyw i rezultat wyśmienity, polecam wszystkim zwolennikom owoców morza. Chrupiąca ośmiornica z sałatką z ogórka i rzodkiewki arbuzowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewędzonego łososia z dymką i chrupiącymi nasionami sezamu, ale na nagrodę tutaj zasługuje jeszcze mięta, przypominając, że z każdą potrawą można eksperymentować. INNE PYSZNE DANIA Z RYBĄ I OWOCAMI MORZA: KOTLETY SIEKANE Z ŁOSOSIA Z SEZAMEM ŁOSOŚ TERIYAKI Z SALSĄ Z MANGO ZUPA RYBNA Z DORSZA Z KREWETKAMI ŁOSOŚ W SOSIE
globuskulinarnyJeśli boicie się muli uprzedzam, że smakują znacznie lepiej niż wyglądają. Ich mięso jest delikatne i unikalne w smaku – w ogóle nie przypomina ryby czy też innych owoców morza. Mule w mleczku kokosowym: 1 kg świeżych muli (małży, omułków) 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego (250 ml) 1/2 puszki mleczka kokosowego (200 ml) 1/3 szklanki białego, półwytrawnego
Poezja smakuchili i świeże zioła. Wykorzystałeś kiedyś zamiast patyczków do szaszłyków, gałązki rozmarynu do nabijania składników? Jeśli nie to koniecznie musisz to zmienić. To mogą być warzywa, kurczak lub owoce morza. To taka naturalna forma "perfumowania" składników, stosowanie świeżych ziół właśnie. Na dużej blaszce ułożyłam pomidory malinowe, pokrojone czerwone papryki, cebulę, cukinię. Warzywa skropiłam obficie oliwą z oliwek
Mango PapajaSmażone krewetki ze szparagami to kolejne szybkie, łatwe i lekkie danie zarówno dla tych na adaptacji, jak i redukcji w zależności od ilości i rodzaju tłuszczu dodanego. Połączenie owoców morza i szparagów to według mnie zestaw idealny. Danie doskonale sprawdza się na co dzień i od święta. Jest ekspresowe w przygotowaniu i świetnie prezentuje się wizualnie. SMAŻONE KREWETKI
Ola la LCHFkrewetek nie smaży się 15 minut. Tak na wszelki wypadek, bo może jeszcze są surowe ;) A dzisiejszy przepis (inspirowany kuchnią meksykańską) jest chyba moim ulubionym z tymi owocami morza. Kolendra i limonka świetnie podkreślają smak krewetek. I ten maślany sos... Pyszności! Zdecydowanie najlepsze są wyciągane palcami prosto z patelni ;) Składniki dla 2 osób: 16-20 dużych krewetek mogą
Pełny talerzdodatkiem soli morskiej - dzięki temu oczyszczają się z zalegającego w nich piasku ( tak w każdym razie radzą ci, co mieszkają w krajach gdzie są targowiska z owocami morza) Kupowanych w naszych sklepach muszli raczej nie moczę , płuczę jedynie na sicie lub szybko w misce. Bywają muszle większe i mniejsze - tak na prawdę smak nie zależy od wielkości
Stare Garysłoiczki (zobacz poradnik Jak wekować zupy ). W tamtym tygodniu zajadaliśmy się sajgonkami z sosem hoisin, ten tydzień rozpoczynamy od zupy krewetkowej z Tajlandii. Jeśli nie jesteście fanami owoców morza, krewetki możecie zastąpić mięsem ryby np łososia czy dorsza, też będzie pysznie! PRZEPIS TAJSKA ZUPA KREWETKOWA Składniki tajska zupa krewetkowa: 1,5 litra bulionu warzywnego 0,5 kg krewetek
Dorota Smakujekuchni staram się za bardzo nie rozleniwiać i nie chodzić na skróty, czasami mogę sobie dogodzić. Takie zestawienie składników zdecydowanie wróży coś dobrego. Jeżeli jesteście wielbicielami tych owoców morza, na 100% będziecie zachwyceni. Potrawę robi się dodatkowo bardzo szybko i równie szybko znika z talerza. Może kiedyś będzie mi dane ją komuś przygotować, jedzenie takich dobroci samemu jest
Kardamonovyzajrzyj też do: – kalmary ze szpinakiem – chorwackie kalmary w czosnku – przepis na ośmiornicę – małże w białym winie – żabie udka – zupa rybna z owocami morza Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: – 3 duże kalmary (możesz użyć mrożonych) – 2 jajka – 2 łyżki mleka – pół szklanki mąki pszennej
nietylkopasta.plroli sprawdzi się też pieczeń wieprzowa) wymieszane z posiekanymi krewetkami tworzą niesamowicie aromatyczny farsz. Powiemy tylko tyle, że ostatnio podaliśmy won tony naszej przyjaciółce, która nie znosi owoców morza, nie mówiąc jej co jest w nadzieniu. Nie był to obiad proszony, po prostu podawaliśmy do stołu to co było w lodówce. Zanim dowiedziała się, że właśnie zjadła krewetki
Niedzielny kucharz