owoce morza - 5166 przepisów (strona:32/345)

Kalmary faszerowane boczkiem i ziemniakami 127

Osobiście uwielbiam owoce morza. Chociaż może bardziej ryby i skorupiaki, czasami zdarzy mi się sięgnąć także po kalmary. Ich tuby świetnie się nadają do faszerowania. Tak i było tym razem. Popełniłam mały mezalians, gdyż do środka trafiły.. ziemniaki i boczek. Jeśli chodzi o kalmary polecam także spróbować  kalmary z olivadą . Składniki (4 porcje) -4 duże

Zielona Kuchnia
Oszukać podniebienie, makaron z owocami morza 94

Uwielbiam owoce morza. Jednak po pierwsze są dość drogie, a po drugie, nie jest łatwo kupić te najpyszniejsze, czyli świeże. Dlatego, jeśli najdzie mnie ochota na tego typu smaki, czasem muszę się nieco oszukać. W szafce z zapasami mam zwykle marynowane skarby morza, w puszkach, mają długą datę przydatności i można je kupić w większości marketów. Zwykle

Pichceniomania
NADZIEWANE KALMARY BABY 183

dokładnie mieszamy aż chleb całkowicie zmięknie. Kalmary nadziewamy po brzegi chlebowym farszem, koniec spinamy wykałaczką. Kalmary podpiekamy kurtką chwilkę na oleju i przekładamy do sosu, chwilkę dusimy. Owoce morza podajemy najlepiej z ryżem jednak ja podałam je na porcji sałaty, wyszły pyszne

Kulinarne Fantazje Marioli
Grillowane krewetki z czosnkiem 121

Uwielbiam owoce morza ! Jem jak leci, nie wybrzydzam ! Dziś zapraszam na pyszne grillowane krewetki z czosnkiem. Doceniam w niech nie tylko smak, ale również prostotę  z jaką się je robi, minimalną ilość dodatków i oczywiście krótki czas, który musimy poświęcić na ich przygotowanie. Z reguły wykorzystuję mrożone krewetki. Od wielu kucharzy słyszałam

Kulinarne przygody Gatity
Makaron tagliatelle w pomidorowym sosie z krewetkami 122

Uwielbiam owoce morza odkąd tylko pamiętam i w swojej - tej łódzkiej, i w domowej mazurskiej  zamrażarce zawsze ukrywają się jakieś małe pyszności ;) Mama poprosiła mnie o wyczarowanie czegoś z makaronem - bo zrobiła takie zapasy, że wystar-czyłoby do wykarmienia połowy garnizonu ;) Tak też powstał pomysł n a: Tagiatelle w pomidorach z krewetkami.  Składniki (2 porcje

Spektrum Smaku
Owoce morza w curry 152

Danie pyszne, zjedzone w błyskawicznym tempie. Krewetki wyłożyć na durszlak i przelać wodą, odstawić do osuszenia. Do miski dodać pastę curry, posiekane obrane ząbki czosnku, posiekaną

Kuchnia Pokoleń
Krewetki kokosowe na puree z mango 145

Najpopularniejesze skorupiaki wśród owoców morza, to bezapelacyjnie krewetki. Dla jednych przygotowane z nich dania są bardzo wykwintne, dla innych… w ogóle niejadalne. Moim zdaniem krewetki jednak zasługują na swoje miejsce w naszym jadłospisie. Są niskokalorycznym źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Zawierają witaminy z grupy B, jod, wapń, selen, fluor oraz – w mniejszych ilościach – żelazo, magnez(...)rozmrożeniu będzie 700g) Ciasto : - 1 szklanka mąki pszennej - 1 jajko - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - ½ szklanki wody (dałam gazowaną) - ¾ szklanki piwa Purre z mango: - 1 dojrzały owoc mango - 70 ml soku z mango - 1 papryczka chilli (ilość dodajemy w/g gustu) - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo: - ok. 200 g wiórków kokosowych - 1 łyżka mąki pszennej - olej

mojewypiekiinietylko
Mule w tajskim sosie kokosowym z sosem chili 166

Owoce morza i kokosy to produkty ogólnie dostępne w Tajlandii, stąd też połączenie bardzo popularne i lubiane. Z dodatkiem aromatycznych ziół i pikantnych przypraw dają ciekawe wrażenia smakowe. Tajskie potrawy z reguły mają neutralny smak, czasami wręcz mdławy. Można je doprawić wg. własnych upodobań, dosłodzić, dosolić sosem rybnym, zakwasić sokiem z limonki lub użyć prostego sosu chili (równie(...)limonki i woda. Można też dodać świeży czosnek, imbir, trawę cytrynową, liście lub kawałki limonki. Do przygotowywania dań orientalnych polecam (w miarę możliwości) używanie świeżych azjatyckich ziół, przypraw, grzybów, owoców i warzyw, które można kupić w sklepach z żywnością orientalną lub na osiedlach zamieszkiwanych przez Azjatów (np. Wólka Kosowska k/Warszawy).      Czas przygotowania

SzczyptaSmaQ
Krewetki z brzoskwiniami i pistacjami 125

Owoce morza na zimno, w wersji przystawkowej  lub po prostu lekkiego posiłku. Duże delikatne krewetki w towarzystwie świeżej brzoskwini komponują się rewelacyjnie. Składniki (4 porcje) -20 dużych krewetek -3 brzoskwinie -garść pokruszonych niesolonych pistacji  -1 limonka lub pół cytryny -łyżeczka octu balsamicznego  -oliwa z oliwek -sól, biały pieprz Przygotowanie Krewetki umyć Obrać z pancerzyków, usunąć

Zielona Kuchnia
Małże z tymiankiem i pomidorkami 83

Jeżeli chodzi o owoce morza to najlepiej sprawdzają się szybkie i proste przepisy. I taki właśnie jest ten z pomidorkami i świeżym tymiankiem. Wystarczy zaledwie kilka minut i wyrafinowane śródziemnomorskie danie gotowe. Do podania oczywiście ze świeżą chrupiącą bagietką. Składniki: 1 kg muli 250 g małych pomidorków duża cebula 2 ząbki czosnku pęczek świeżego tymianku kieliszek białego wytrawnego

wyzwania kuchenne
Tajska zupa z krewetkami, kurczakiem, mleczkiem kokosowym i sałatą 299

Jestem zwolennikiem łączenia owoców morza z mięsem. Dlatego też zrobiłam zupę tajską z kurczakiem i krewetkami oraz mleczkiem kokosowym. Doprawiłam imbirem, curry i wyszła ostra i pożywna zupa, która pięknie prezentuje się na talerzu dzięki salatom :) Skład: 2 piersi z kurczaka około 10 krewetek ( u mnie mrożone) 250 g mix sałaty  (albo pekińska sałata) 200 g włoszczyzny

Bon Appetit Małgorzaty
Penne z ostrymi małżami 160

Uwielbiam owoce morza, ale najczęściej jadam z nich tylko krewetki. Nie przepadam za mięsem, jak już do jadam jedynie drób, dlatego wszelkie ryby i ośmiornice są świetnym rozwiązaniem. Krewetki i małże smakują podobnie do kurczaka, więc miłośnicy "kuraka" spokojnie mogą próbować potraw z tymi składnikami w roli głównej. Mojej mamie przeszkadza zapach "ryby" w całym domu więc muszę

Czarnawisienka
Smażone kalmary z chili i czosnkiem 189

Owoce morza to bardzo pyszne i szybkie dania. Nie wymagają dużo dodatków i są proste w przygotowaniu. A poza tym mało kaloryczne :-). Oczywiście najlepsze są świeże, ale nie wszędzie można je dostać, wtedy trzeba się posiłkować mrożonymi. Smażone kalmary z chili i czosnkiem Składniki: 1 kg mrożonych krążków kalmara 4 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili

Kulinarne przygody Gatity
Szaszłyki z krewetkami i serem halloumi 175

Możecie użyć innego sera, ale musi być taki co podczas podgrzania nie rozlewa się tylko mięknie. Tak przygotowane szaszłyki są pycha. Przygotowanie marynaty – do miseczki

Kuchnia Pokoleń
Omułki , mule po belgijsku 168

uprzedzeniem i ostrożnością , co jest zupełnie nie uzasadnione . Wcale nie jadą rybami , ani mułem , są pyszne , soczyste i delikatne. Mówi to wam ktoś, kto nigdy nie był zwolennikiem owoców morza , a te uwielbia Ostatnio dostępne coraz częściej w marketach . Takie schłodzone są naprawdę dobrej jakości . Mi na cały kilogram tylko jedna się nie otworzyła co oznaczało ,że tylko

Ogrodnik w podróży