owoce morza - 5166 przepisów (strona:25/345)

Paella z krewetkami i kurczakiem (Paella de camarones y pollo) 253

Paella jest chyba najbardziej znaną potrawą kuchni hiszpańskiej. Występuje w wielu odmianach, chociaż według purystów są tylko dwie prawdziwe wersje: Paella Valenciana i Paella de mariscos (czyli z owocami morza). Dawniej różnorodność składników wynikała z dostępności produktów w danej okolicy. Zawsze jednak w składzie paelli musi być ryż, który(...)jest zabarwiony szafranem lub atramentem z kałamarnic, bulion (może być również wino albo woda), w którym ryż będzie się gotować oraz cytryna do podania. Do tego dorzucamy warzywa, owoce morza, mięso. Potrzebna jest także patelnia. Najlepiej taka, od której potrawa wzięła nazwę, czyli paella lub paellera. Dwa uchwyty ułatwiają potrząsanie patelnią, ponieważ po dodaniu ryżu niczego nie wolno

Pełny talerz
KREWETKI PO TAJSKU NA FIOLETOWEJ MARCHWII 205

Tajlandia stoi owocami morza, na kolorowych i zatłoczonych targach można kupić najwspanialsze okazy krewetek, kalmarów i cudownych okazów ryb, najczęściej łączy je się z ostrymi pastami aby podkreślić ich kruchość i delikatność. W Tajlandii popularne są pływające targi, łodzie ściśnięte, burta przy burcie, a kupić można na nich na prawdę wszystko- od żywych kur, owoce, warzywa, ubrania(...)sosem sojowym, posyp sezamem. Dokładnie wymieszaj i ułóż w gniazdo na talerzu. ROZGRZEJ PATELNIĘ grillową i smaż krewetki z każdej strony około minuty. Pamiętaj, że prawie wszystkie owoce morza nie potrzebują długiej obróbki termicznej i przeciągnięte są gumowate. GOTOWE KREWETKI połóż na marchewce, skrop sokiem z limonki i posyp sezamem i kolendrą. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Półwysep Iberyjski kusi muszelkami 176

Chorwacji (własnoręcznie upolowane ;)) w zeszłym roku. Teraz to mój drugi raz. Cóż mogę powiedzieć- z cytryną całkiem do przełknięcia ;) Kula pełna smakołyków czyli wariacja na temat owoców morza Na pierwszy ogień poszła potrawa portugalska. Przyrządzona i podana w specjalnym garnku zwanym cataplana. Jest to bardzo popularny rodzaj naczynia w Portugalii, które składa się z miedzianej misy i pokrywy(...)zapinanej specjalnymi klamerkami. Dzięki temu potrawa nie traci naturalnego smaku, a składniki taplają się we własnym sosiku.  Jak mogłam się spodziewać chłopaki pójdą w owoce morza... i nie pomyliłam się. Krewetki odrzuciłam w przedbiegu (może dlatego, że je jadłam i wiem jak smakują). Z wielką ciekawością i równie wielką ostrożnością skusiłam się na te czarne maleństwa

bastalena
Nigiri sushi z łososiem 194

aspekt estetyczny. Potrawa musi być przygotowana do zjedzenia na jeden kęs oraz wyglądać ładnie i być starannie podana. Nigiri są to ręcznie formowane bloczki ryżu przykryte kawałkiem ryb, owoców morza bądź warzyw. Po temari sushi zapraszam na nigiri sushi z łososiem. Składniki: - 250g ryżu do sushi - 300ml wody - 50 ml sushi su (zaprawa do ryżu) - 200g wędzonego łososia

mojewypiekiinietylko
Hiszpańska kanapka Bocadillos 74

popularności. Bocadillos są powszechnie związane z hiszpańską kulturą zwłaszcza ze szynką serrano, która była tradycyjnym składnikiem kanapki. Jednak współcześnie bocadillos są przygotowywane z różnorodnymi wypełnieniami takimi jak owoce morza ser warzywa tortilla i inne tradycyjne hiszpańskie składniki. Rodzaje bocadillos, uważam, że numer 7 jest najlepszy 🙂 1. Bocadillo de Jamón Serrano: To jedna z najbardziej klasycznych i popularnych kanapek(...)Hiszpanii. Składa się z cienko pokrojonej szynki serrano i świeżego chleba. 2. Bocadillo de Calamares: Ta kanapka jest popularna zwłaszcza w Madrycie. Owoce morza takie jak kalmary są smażone i podawane na chrupiącym chlebie często z sosem aioli. 3. Bocadillo de Tortilla: Tortilla to hiszpański omlet z ziemniakami. Jest ona często używana jako wypełnienie kanapki, a na chleb

RafalCook
Chorwackie smaki 188

Przepis zamieszczę w kolejnych postach.  Oto przysmaki, które udało się nam spróbować: Grillowana makrela - zawsze jadłam tylko wędzoną :)  Bruschetta z anchois - wielkość mnie zaskoczyła :) Sałatka z owoców morza - tuńczyk (niestety z puszki) kalmary, anchois i ośmiornica. Aby odpocząć sałatka caprese Grillowana ośmiornica z kalmarami z ziemniakami z blivą. Ziemniaki są podawane z blivą, która jest bardzo(...)kieliszek regionalnego alkoholu - strasznie miły gest :). Mąż był wniebowzięty z dwóch deserków :) Odkryliśmy również miejscową farmę gdzie był wyrabiany ser kozi oraz półwytrawne wino :) Zdecydowanie nie jestem smakoszką owoców morza, nie są to do końca moje smaki. Cieszę się, że udało mi się ich spróbować, a zdecydowanie wygrała makrela. Posiada dużo białego mięsa, lekko tłusta

Łycha smaków
Nietypowe sztućce 125

serwetki i bazy pod talerz, na którym ustawiamy zastawę. Baza ta wyznacza środek całego nakrycia.  Widelec do ślimaków i skorupiaków - Najwięcej niepewności budzą chyba sztućce do ryb, owoców morza i ślimaków. Patrząc na niektóre z nich bardzo trudno się domyślić do czego mogą służyć . - Sztućce do ryb są bardzo charakterystyczne. Widelec ma cztery ząbki(...)jest szerszy w środkowej części. Z kolei nóż jest ostro zakończony i nieco ścięty, co ma ułatwić oddzielanie ości od mięsa. Największą różnorodność sztućców faktycznie spotykamy w przypadku owoców morza i ślimaków. Widelce do ślimaków mają dwa ząbki i są serwowane ze specjalnymi szczypcami. Z kolei widelec do homara jest bardzo długi, zakończony niewielkim rozwidleniem. Do wydobywania mięsa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
VINIFOLIES 2016 i Dolina Loary 169

również jest imponująca. Co roku powstaje tu 400 milionów butelek. Wina są doskonałym partnerem do jedzenia. Te z Doliny Loary Idealnie uzupełnią bardzo różne potrawy. Wytrawne wina białe: Owoce morza, skorupiaki, ryby Świeży lub dojrzewający ser kozi Drób grillowany lub w sosach, rillettes Słodkie wina białe: Foie gras, białe mięso z rusztu lub z sosami Potrawy egzotyczne(...)grillowany drób, mięso, dziczyzna Delikatne sery Wina różowe: Rosé i Cabernet d’Anjou: dania egzotyczne, kuchnia tajska, BBQ, desery z czerwonymi owocami i porzeczkami Wytrawne rosé: kuchnia libańska, drób, BBQ Szlachetne wina musujące: Aperitif, owoce morza, truskawki, desery Połączeń kulinarnych mieliśmy okazję spróbować podczas degustacji, którą prowadził redaktor naczelny Magazynu Wino Tomasz Prange - Barczyński Dania do degustacji

królestwo garów
Risotto z małżami, pomidorkami i parmezanem 136

duża czerwona cebula - papryczka chili (ja użyłam dwóch mini) - 2 ząbki czosnku - garść posiekanej natki pietruszki - łyżka masła - sól, pieprz - oliwa z oliwek (do smażenia) Zaczynamy do przygotowania owoców morza. Małże rozmrozić, opłukać pod bieżącą wodą, wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować z dodatkiem soli. Gotować przez około 10-15 min, po czym odcedzić małże zostawiając wywar(...)patelnię wsypać ryż. Po około 2 minutach zalać go białym winem i czekać aż wsiąknie delikatnie mieszając. Gdy wino się zredukuje, zaczynamy wlewać wywar, który otrzymaliśmy po gotowaniu owoców morza. Wlewamy go stopniowo, ja do tego używam chochli. Gdy ryż wchłonie jedną porcję wywaru, dolewamy następną. Czynność powtarzać, do momentu aż ryż będzie całkowicie miękki. Ostrzegam

Zgrabne Gotowanie
Walencja w skrócie 125

dużo. Restauracja jest pełna gości, choć nie jest ogromna to zalicza się do tych większych. Panuje tu kuchnia śródziemnomorska. W restauracji można zjeść od zup rybnych po same owoce morza które są bardzo smaczne. Wszystko jest przygotowywane od podstaw z dbałością o szczegóły i świeżość – dostawy świeżych produktów są codziennie. Komunikacja nie jest problemem, kilka słów(...)angielsku i już wiadomo co trzeba zrobić:) Wszyscy są dobrze traktowani. Cieszę się, że tu trafiłem, ponieważ mogę stąd bardzo dużo wynieść. Uczę się od podstaw obróbek owoców morza i ryb, a także serwowania niektórych dań. Pierwsze wrażenie było mieszane, kuchnia wydawała się trochę mała i ciasna i faktycznie tak jest aczkolwiek wszystko ze sobą bardzo dobrze współgra

Gotuj po hiszpańsku
Recencja książki "Kuchnia toskańska" P. Adamczewskiego 202

Kuchnia Toskańska ” to książka napisana przez Piotra Adamczewskiego , reportera i krytyka kulinarnego „Polityki”. Książka Adamczewskiego zawiera wiele przepisów na smaczne dania: mięsne, rybne, z owocami morza, wegetariańskie, zupy i desery. Książka "Kuchnia Toskańska" Piotra Adamczewskiego to nie tylko spis włoskich przepisów, ale także interesujący fotoprzewodnik po tym pięknym regionie, który nazywany jest przez autora(...)miastach, restauracjach,  a także o wonnych ogrodach ziołowych, czy smacznej i lśniącej oliwie. W książce można znaleźć zbiór fajnych przepisów zarówno na dania mięsne, rybne, owoców morza jak i wegetariańskie oraz deser. Wszystko to utkane jest w interesujące nazewnictwo rozdziałów np. "Ryba z wieprzka, złoto w płynie" I te zdjęcia! Wydanie jest ubrane

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa rybna bouillabaisse 171

limonka 4 łyżki oliwy z oliwek Skórka cytryny Papryka czerwona Szczypta szafranu Ząbek czosnku Koper Poniższe składniki jako całość nie powinny ważyć więcej niż 1,3 kg  Owoce morza (kalmary, k rewetki,  małże)  Filety ryb morskich Sposób przygotowania W garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy w niej do zeszklenia cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną marchew, czosnek, skórkę(...)powinno nabrać białej barwy). Dodajemy  obranego ze skóry i  pokrojonego  pomidora, paprykę w cienkich plastrach i wywar rybny. Całość doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu dodajemy owoce morza, sól,  pieprz, szafran  i sok z wyciśniętej limonki, po czym po ponownym zagotowaniu się zdejmujemy z ognia garnek. Wyciągamy skórę cytryny i podajemy

Miód i pieprz
Paella z krewetkami i chorizo 110

Walencji” stawał się coraz popularniejszy w innych regionach Hiszpanii, co spowodowało powstanie nowych wariacji tej potrawy. Teraz jedną z najczęściej spotykanych wersji jest paella z dodatkiem owoców morza. Warto jednak pamiętać, że oryginalna Paella Valenciana jest przygotowywana z kurczakiem, królikiem i fasolą. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Paella z krewetkami i chorizo – hiszpańskie smaki Tak jak wspominałam(...)wielu restauracjach królują teraz warianty z krewetkami, mulami czy ośmiornicami. W tym przepisie postanowiłam wykorzystać moje ukochane krewetki i połączyć je z przepyszną, hiszpańską kiełbasą dojrzewającą chorizo . Delikatne owoce morza nabierają ostrości i charakteru dzięki kiełbasce i dodatkowi aromatycznych przypraw – papryki wędzonej i słodkiej. Paella z krewetkami i chorizo – wskazówki Paella z krewetkami i chorizo może

Na-talerzu.pl
Paella 144

Składniki: ryż jaśminowy szafran ew. kurkuma mieszanka ulubionych warzyw fasola czerwona, kukurydza mieszanka owoców morza natka pietruszki 2-3 ząbki czosnku papryka słodka limonki Przygotowanie: Ryż ugotować al dente razem z szafranem lub kurkumą. Odcedzić i odparować, a następnie wyłożyć nim brytfankę lub dno naczynia żaroodpornego. Jeśli warzywa mamy(...)mrożone, to podsmażyć je na patelni (posolić, wymieszać z czosnkiem i doprawić do smaku np. pieprzem, papryką), aż trochę zmiękną i również przełożyć do brytfanki. Na wierzch wsypujemy owoce morza. Posypujemy natką pietruszki, polewamy odrobiną oliwy i zapiekamy w piekarniku. 200 stopni przez jakieś 20 minut. Jeśli ryż wyszedł nam za suchy, to warto przed włożeniem do piekarnika

Karczma Honorietty
Barcelona i sos pomidorowy 89

unikalnym położeniu. Wtulone w nieckę, utworzoną przez okalające je wzgórza, wypływa jakby z morza. Kojarzy mi się z rozlewającą się na brzegu morską falą – bowiem płaski brzeg morza z portem kolumną Kolumba dają symboliczną moc rozprzestrzeniania się miasta i nieokiełznanej, jak morze, inwencji architektonicznej jego budowniczych. „Fala miasta ” zalewa więc okoliczne wzgórza i pozwala(...)pierwszy z różnorodnością lokalnego jedzenia. Od jamon serrano, poprzez niezliczone typy salami, chorizo. Potem zachwycają stragany zasypane masą owoców. Nie mówiąc o szaleństwie świeżych przypraw. W końcu docieramy do stoisk ze świeżymi rybami i owocami morza (nie wspomnę o wielości gatunków). No i …są też ślimaki. Nie wspominam o rożnych słodkich przysmakach, które rozpieszczają nasze podniebienie

Szybko Tanio Smacznie