lipy, która rosła na podwórku. Lubiłam z innymi dzieciakami rwać bez, który rósł w ogródku sąsiadki. Lubiłam chodzić na czereśnie na tzw. drogę "rogożańską" i do lasku na młode orzechy laskowe. Kiedyś zapytałam mojego męża - mieszczucha od urodzenia - czy jadł kiedyś takie młode orzechy, prosto z leszczyny. Skorupka była miękka i jasnozielona, a sam orzech delikatny i mleczny w smaku
bistro mamaWaniliowe ciasteczka z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi…cudownie kruche…przepyszne! Składniki: 2 szklanki maki pszennej 190 g masła 3/4 szklanki pokrojonej suszonej śliwki 2/3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 1 budyń waniliowy 1 jajko + 1 żółtko 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać w kolejności: jajko(...)żółtko , przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i budyń. Miksować do połączenia składników. Na koniec dodać suszone śliwki i orzechy. Wymieszać. Uformować kulę i włożyć na 1/2 godz. do zamrażalki.Wyjąć i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wycinać szklanką krążki . Można również przed włożeniem do zamrażalki uformować wałek, po czym po wyjęciu, kroić na krążki grubości
WYSPA SZCZĘSLIWAmięciutkie i puszyste również następnego dnia. Polecam :) Potrzebujemy (na około 12 sztuk lub więcej jeśli mamy mniejsze foremki) 200g masła 200 g cukru pudru 100g mąki 100 g mielonych orzechów włoskich 6 białek skórka otarta z jednej cytryny 2 garście borówek Orzechy mielimy lub rozdrabniamy blenderem. Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę, cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy mielone orzechy, otartą
WYSPA SZCZĘSLIWAwyglądu i pięknego koloru owocom. Nam niestety nie przynosi korzyści, wręcz przeciwnie, może zaszkodzić. Wybierajmy zatem mądrze. 2. Ciasteczka domowe , batony zbożowe najchętniej z dodatkiem płatków owsianych, orzechów lub mąki wieloziarnistej. W tych domowych łatwo kontrolować ilość cukru , który może być zastąpiony miodem lub zdrowszym nierafinowanym cukrem trzcinowym. Do ciasta można dodać twaróg i owoce. ( przepis na ciasteczka(...)serowe z jabłkami ) Batoniki zbożowe z orzechami, bakaliami i masą mleczną to cenne źródło błonnika ,związków mineralnych (potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo) i witaminy E . Ciasteczka zbożowe z konfiturą http://wpodrozyiwdomu.blogspot.com/2015/03/ciasteczka-zbozowe-z-konfitura.html Ciasteczka z czerwoną porzeczką i czekoladą. http://wpodrozyiwdomu.blogspot.com/2015/07/ciasteczka-z-czerowona-porzeczka-i.html Ciasteczka pistacjowo- limonkowe (moje ulubione!) http://wpodrozyiwdomu.blogspot.com/2015/03/ciasteczka-pistacjowo-limonkowe.html Ciasteczka cytrynowe http://wpodrozyiwdomu.blogspot.com/2015/02/cytrynowe-ciasteczka-kukurydziane.html Batony z płatkami owsianymi i bakaliami
WYSPA SZCZĘSLIWAdodatek płatków owsianych, dlatego są świetnym pomysłem na przekąskę dla ucznia. Dodatkowo są obłędnie pyszne, w swojej konsystencji leciutko gumowe, idealne...mmmmmm. Polecam :) POTRZEBUJEMY: 2 białka 200g zmielonych orzechów lub (pół na pół orzechów i migdałów) 100g błyskawicznych płatków owsianych 100g cukru brązowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cynamonu szczypta soli Lukier 2 łyżki soku z cytryny(...)kilka łyżek cukru pudru Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego , układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko ugniatamy aby otrzymać kształt ciasteczka. Pieczemy około 10 minut w temp. 180 stopni . Z soku z cytryny i cukru pudru
WYSPA SZCZĘSLIWACzekoladowy pudding jaglany z dodatkiem orzechów, miodu i aromatycznych przypraw to pyszna i zdrowa przekąska. To smaczny podwieczorek lub słodkie śniadanie. Możemy go zjadać na ciepło i zimno , ciesząc się smakiem i nie przejmując pustymi kaloriami. POTRZEBUJEMY: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 szklanki mleka (sojowe lub zwykłe) do ugotowania kaszy 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady kilka orzechów włoskich rozdrobnionych(...)ewentualnie lekko dosładzamy brązowym cukrem. Miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji gładkiego musu . Jeśli potrzeba, dolewamy gorącą wodę i miksujemy blenderem. Pamiętajmy,że zimny mus gęstnieje. Na wierzch deseru wysypujemy orzechy i układamy owoce. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAjeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia, więc można! :D A dzień zaczęty na słodko na pewno będzie udany! :) Poniższa owsianka jest intensywnie kokosowa, o kremowej, gęstej konsystencji. Orzechy brazylijskie pasują tutaj idealnie! Mają cudowny smak i przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Całość polałam przesłodkim miodem wielokwiatowym leśnym. To nie może być nie dobre! To po prostu musi być przepyszne(...)Składniki: 200 ml mleka 50 ml mleczka kokosowego 40 g płatków owsianych (eSłoneczko) 1 łyżka wiórek kokosowych (eSłoneczko) 3 orzechy brazylijskie (eSłoneczko) 1/2 banana 1/2-1 łyżka miodu Przygotowanie: Zagotuj mleko z mleczkiem kokosowym. Wsyp płatki i gotuj na pełnej mocy, często mieszając. Po ok. 8 minutach owsianka powinna wchłonąć większość płynu i mieć gęstą konsystencję
Zdrowie na języku :PPotrzebujesz 400g polędwiczek wieprzowych 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego ulubiona sałata garść orzechów włoskich 2 duże jabłka tymianek, rozmaryn Przygotowanie: Musztardę, miód, sos sojowy oraz przyprawy wymieszaj. Mięso pokrój w 2 cm plastry i posmaruj marynatą. Odstaw na 20 minut do lodówki lub jeśli masz możliwość(...)całą noc. Rozgrzej patelnie dodając odrobinę oliwy, smaż polędwiczki z każdej strony po 2-3 minutki. Orzechy upraż na suchej patelni. Jabłka pokój w cienkie plastry i podgrzej 1 minutę na patelni z każdej strony. Na talerzu rozłóż sałatę, polędwiczkę, jabłka, orzechy. Polej oliwą dopraw do smaku
Kukuleczkiszklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 100 ml oleju 2 jajka 30 dkg dyni lub 2 duże banany 10 dkg rodzynek 5 dkg orzechów włoskich 5 dkg migdałów łuskanych 20 dkg dżemu morelowego dp posmarowania 5 dkg płatków do posypania (mogą być uprażone na suchej patelni) Wykonanie: Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić. Dynię obrać(...)zetrzeć na tarce z dużymi oczkami (obrane banany rozgnieść widelcem). Posiekać migdały i orzechy. Przesiać mąkę do miski, dodać proszek do pieczenia i sól. Następnie cukier, przyprawę do piernika, cynamon, posiekane migdały i orzechy, dolać olej, wybić jajka, dynię lub banany i osączone rodzynki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem lub folią aluminiową. Wylewamy ciasto i równamy starannie
kgwjanczewoszklanki cukru kryształu 400 g mleka w proszku ( nie granulowanego) 300 g masła 500 g masy kajmakowej polewa 1/4 szklanki mleka 200 g czekolady mlecznej 150 g dowolnych orzechów ( włoskich, nerkowca, laskowych) Przepis : Sucharki miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej. Zmiksowane sucharki wsypujemy do miski, dodajemy krem czekoladowy i wszystko dokładnie razem łączymy a następnie gotową masę przekładamy(...)równe części. Jedną część masy równomiernie rozprowadzamy na spodzie ciasta. Masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać ) rozsmarowujemy na masie mlecznej a bezpośrednio na masie kajmakowej rozprowadzamy pozostałą masę mleczną. Orzechy bardzo drobno siekamy. polewa Do garnka wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym płomieniu cały czas mieszając. Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy garnek z ognia
Smakowite DaniaSkładniki cukier tłuszcz roślinny serwatka w proszku tłuszcz kakaowy odtłuszczone mleko w proszku miazga kakaowa odtłuszczony proszek jogurtowy (2,8%) tłuszcz mleczny emulgator (lecytyna sojowa) glukoza pasta z orzechów laskowych maltodekstryna aromaty truskawka (0,18%) regulator kwasowości (kwas cytrynowy). Oczywiście odkąd poznałam smak domowej czekolady, ta z nadzieniem już nie jest ulubioną. Po dokładnym przeczytaniu składu nawet nie chcę(...)syrop daktylowy lub miód Jeśli chodzi o proporcje to zależy od Twoich preferencji, ja zawsze robię na oko :) około 1/2 szklanki oleju i 3 łyżki kakao. Dodatki orzechy amarantus migdały rodzynki kokos żurawina Uwaga Ta czekolada jest tak pyszna, że lepiej nie rób jej przy dzieciach. Grozi
lady-och-mistrzyni.blogspot.comnaprawdę to nie trzymam się jakiegoś jednego przepisu. Za każdym razem wychodzi mi inna, dzięki temu nigdy się nie nudzi ;) Możesz dostosować przepis do swoich potrzeb dodając ulubione orzechy, nasiona czy suszone owoce. Głównym składnikiem są płatki owsiane (górskie, nie błyskawiczne), resztę dodaję na oko, wedle uznania: rodzynki, słonecznik, kokos, siemię lniane, orkisz, amarantus ekspandowany, orzechy, migdały(...)Główne składniki to płatki owsiane, rodzynki i chipsy bananowe (11%), reszta to wypełniacze, aromaty i cukier - a taka mała paczuszka kosztuje krocie. Moja wersja domowej granoli jest bogatsza o orzechy, żurawinę, kokos i miód :) Którą wybierasz? Zrobienie takiej granoli jest jedną z najprostszych rzeczy w kuchni, więc nie ma wymówek. Nie kupuj więcej w sklepie :) Upiecz porcję chrupiącego musli
lady-och-mistrzyni.blogspot.comLubisz owsiankę na śniadanie? Ja bardzo i powiem szczerzę, ze za każdym razem smakuje inaczej. Dziś jemy ją na słodko bo z karmelizowanymi jabłkami, do tego migdał i orzechy - palce lizać! Tak rozpoczęty dzień musi być udany. 1 porcja Składniki: 90 g płatków owsianych 1 łyżka otrębów owsianych 2 łyżki rodzynek 300 ml mleka migdałowego (może być zwykłe) szczypta soli(...)łyżka masła szczypta cynamonu 2 łyżki miodu 1 małe jabłko orzechy włoskie do dekoracji Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Jabłko oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy na cienkie plasterki, przekładamy na patelnię dodajemy miód i karmelizujemy, następnie dodajemy cynamon, masło i dokładnie mieszamy. W garnku płatki zalewamy mlekiem i dodajemy szczyptę soli, następnie gotujemy na średnim ogniu, ciągle mieszając
Niezły Młynekproste w przygotowaniu. Polecam! (do 25 sztuk) 200g masy krówkowej (gotowej z puszki) 50g masła 220g herbatników maślanyc h (*) (u mnie firmy Cukry Nyskie ) Dodatkowo: wiórki kokosowe lub zmielone orzechy do obtaczania Masło i masę krówkową dokładnie zmiksować. Całość połączyć z pokruszonymi (niezbyt dokładnie) ciastkami i wstawić do lodówki - na około 20 minut. (Aby masa mniej się kleiła.) Następnie(...)masy formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Wszystkie kuleczki obtoczyć (po kolei i dokładnie) w wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach. Pralinki ponownie schłodzić i przechowywać w lodówce. (*) Masy krówkowe są różne. Moja stojąc w lodówce - nie była twarda, więc użyłam około 220g ciastek (lekkich). Jeśli Wasza po schłodzeniu jest bardziej stężała - możecie użyć odrobinę mniej. Należy pamiętać
Di gotuje