Słodkości Porcje 14 Składniki 2 szt banan mocno dojrzały 2 szt jajko 100 g jogurt naturalny gęsty 150 g mąka orkiszowa pełnoziarnista 1 łyżeczka proszek do pieczenia 2 garści orzechy włoskie lub inne orzechy, bakalie Sposób przygotowania Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Banany ugniatamy widelcem lub miksujemy na gładko. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka, banany(...)jogurt mieszamy dokładnie. Dodajemy mąkę i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek, mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy i również mieszamy. Masę przełożyć do formy (keksówka o dł. 20 cm lub forma o 20 cm średnicy). Piec 35-40 minut
Kucharzycajakimś skomplikowanym nie ma nic trudnego, pracochłonnego czy rujnującego budżet. Potrzebna jest tylko wyobraźnia i odważna ciekawość na nowe. Soczystość owoców granatu, marakui i lychee kontrasuje z chrupkością orzechów, tostów ze słonecznikiem i tylko lekko zblanszowanych listków brukselki. Słodki i wyjątkowy smak lychee łączy się z słodko kwaskowymi owocami granatu i marakui na zimno. Kremowy lekko ostry smak pieczonych krążków(...)suchego 2 główki sałaty rzymskiej 2 duże gruszki Conference 2 bułki np. ze słonecznikiem garnisz: 2 owoce marakui ok. 10-12 owoców lychee 4 łyżki ziarenek owocu granatu garstka orzechów włoskich 4 łyżki listków brukselki (u mnie zielono-fioletowa odmiana) Wykonanie: Tego typu ser jaki użyłam jest w opakowaniu już pokrojony w plasterki. Ja rozdzielałam je po 2, uzyskując podwójnie
Sztuka gotowania w/g SamiryCzekoladowe, wilgotne, ciężkie ciasto z rozpuszczoną czekoladą oraz dodatkiem bananów i kawałków ananasa. W smaku bardziej przypomina brownie niż klasycznego murzynka. Na wierzch proponuję polewę czekoladową i ulubione orzechy lub migdały. 150 g masła 100 g mlecznej czekolady 25 g gorzkiej czekolady 100 g cukru 3 jajka 200 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 dojrzałe(...)banany 4 plastry ananasa z puszki lub świeżego Polewa czekoladowa: 50 g mlecznej czekolady 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka miodu 2 łyżki wody Dodatkowo: garść orzechów/migdałów do posypania W rondelku, na małym ogniu rozpuścić masło z połamaną na kawałki czekoladą. Jajka zmiksować z cukrem na jasną masę. Dodawać partiami mąkę i rozpuszczoną czekoladę z masłem, ciągle miksując
Bullioczerwone 300-400 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki czy też 4 świeże pomidory 200 g pomidorów koktajlowych (im słodsze tym lepiej) łyżeczka wędzonej papryki 30-50 g orzechów najlepiej włoskich/pekan 100 g suchej czerwonej soczewicy 2-3 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina (można zastąpić cytryną z dodatkiem np. syropu z agawy, ryżu, klonowym) 3 łyżki oleju(...)garnku. Smaż około 5-8 minut mieszając co chwilę. Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę oraz paprykę wędzoną. Smaż kolejne 3 minuty. Po tym czasie dodaj passatę pomidorową, posiekane orzechy i soczewicę oraz pomidorki. Całość gotuj aż soczewica zmięknie, czyli około 10-15 minut. Dopraw solą lub sokiem cytrynowym z jednej połowy cytryny, co polecam bardziej niż własnie sól, oraz dodaj
greenscarfpesto. Piękny kolor, szybkie do zrobienia i smaczne danie. Składniki: 100 g makaronu spaghetti Malma 2 mniejsze ugotowane buraczki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 łyżki orzechów nerkowca 1 łyżeczka soku z limonki sól pieprz parmezan Przygotowanie: Pesto z buraczków: orzechy podprażyć na suchej patelni, buraczki pokroić na mniejsze kawałki. Do pojemnika z blendera włożyć buraczki(...)orzechy, oliwę z oliwek, czosnek, sok z limonki i zmiksować na gładko. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić na sitku przełożyć z powrotem do garnka, dodać pesto z buraczków i wymieszać. Wyłożyć na talerz i posypać startym parmezanem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Ala piecze i gotujeciast, które najlepiej przygotować dzień wcześniej i odstawić, aby herbatniki zmiękły i połączyły się z masą budyniową. Przepis znalazłam na blogu Zjem to! i zmieniłam w nim jedynie rodzaj orzechów, ponieważ bardziej do snickersa pasują mi orzeszki ziemne (fistaszki) niż orzechy włoskie. Składniki na foremkę 20x30 cm (lub 25x25 cm): Masa budyniowa: 1 litr mleka 1 szklanka mąki pszennej(...)szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 220 g masła Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 180 g herbatników (zwykłych, jasnych) 180 g herbatników kakaowych 1 szklanka orzeszków ziemnych niewolonych (lub orzechów włoskich) Ciasto snickers na herbatnikach Dwie i pół szklanki mleka oraz masło wkładamy do garnka z grubym dnem i zagotowujemy. W tym czasie do miski wlewamy pozostałe mleko, dodajemy obie
Trzeci talerzciśnienie krwi. Dzięki zawartości naturalnych salicylanów, działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. W nich również znajdziemy witaminy z grupy B. Daktyle są bogate w błonnik, a przy tym są wspaniale słodkie! Orzechy włoskie zawierają nienasycone kwasy omega-3. Znajdziemy w nich kwasy fenolowy i elagowy, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Migdały zawierają dużo wapnia i są polecane dla osób rezygnujących z jedzenia nabiału(...)Składniki: Masa "serowa" 1 szklanka kaszy jaglanej 3,5 szklanki waniliowego mleka sojowego (ja kupuję alpro bo jest bez GMO) Karmel: 1 szklanka namoczonych daktyli szklanka orzechów u mnie pół na pół włoskie i migdały 2 duże łyżki masła orzechowego Przygotowanie: Kaszę ugotować w mleku sojowym.Kasza musi wchłonąć całe mleko - gotować trzeba dłużej niż instrukcja na opakowaniu. Odstawiamy kaszę
Mama z MotylemKruche miodowe ciasto, delikatny puszysty krem i chrupiące orzechy na słodkim kajmaku <3 Składniki (blacha 20x37cm): Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 jajka 4 łyżki miodu 100 g masła 16 g cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru Krem: 500 ml śmietany kremówki 30-36% 1 śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka(...)cytrynowa 200 g orzechów włoskich 1/2 puszki masy kajmakowej Przygotowanie: Ciasto: Ze składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto i przełożyć na blachę. Piec w temp. 180*C ok. 30 min. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Ciasto po upieczeniu jest twarde, ale po 1-2 dniach w wilgotnym miejscu
Malinowo w kuchniurośnie, nie siądzie po pieczeniu i nie popęka. Formę do pieczenia o średnicy 18cm rozpinamy, dno wykładamy papierem do pieczenia, boki lekko smarujemy masłem. Ciastka owsiane i orzechy bardzo drobno kruszymy – w malakserze, blenderem lub ręcznie, wałkiem w foliowej grubej torbie lub przez papier. Okruszki i orzechy mieszamy z rozpuszczonym masłem lub olejem kokosowym – powinien je ze sobą posklejać(...)waniliowy bez cukru (opakowanie 36-40g) 2 jajka M lub 3 jajka S 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka aromatu waniliowego SKŁADNIKI - SPÓD CIASTA 120g ciastek owsianych 35g orzechów włoskich lub laskowych 60g masła 82% tłuszczu lub oleju kokosowego, rozpuszczonego SKŁADNIKI - WIERZCH CIASTA 200g gęstej i kwaśnej śmietany 18% tłuszczu 2 pełne łyżki cukru pudru ½ tabliczki czekolady rozpuszczonej
Karo in the Kitchentego niewymagający dużo czasu, aby go przygotować. Idealna przekąska dla dzieci, dorośli również powinni być zachwyceni jej smakiem i aromatem. Banalne połączenie jabłka, płatków owsianych, suszonej żurawiny, rodzynek i orzechów, po upieczeniu daje naprawdę dużo przyjemności podczas jedzenia. Taką przekąskę powinny wybierać, osoby dbające o zdrowe odżywianie i starannie dobierające do swojej diety zdrowe produkty. Dzięki sporej zawartości(...)kolację lub zdrowy deser. Składniki: (na 2 porcje) 2 twarde jabłka (u mnie szara reneta) 5 - 6 łyżek płatków owsianych 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki rodzynek 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub miodu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Jabłko umyć, skroić z góry od strony ogonka 1/3 jego część i wydrążyć gniazdo nasienne uważając
Kuchcik gotujemojej publikacji w grudniowym numerze Kuchnia. Magazyn dla smakoszy. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu po 0,5 szklanki orzechów włoskich i migdałów odrobina startego świeżego imbiru 4 łyżki masła szczypta soli 1 jajko dodatkowo: konfitura śliwkowa cukier puder Do dzieła: Orzechy ubijamy w moździerzu z łyżeczką brązowego cukru(...)niedużej miski przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną, sól oraz cynamon. W drugiej, większej misce miksujemy masło z pozostałym cukrem, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodajemy ubite orzechy, jajko, starty imbir i miksujemy, aż do połączenia składników. Możecie również zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą z nich owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na około
Spektrum Smakutortów. U mnie masa ta zagościła w świątecznej roladzie biszkoptowej. Przepis na nią znajdziecie ---> TUTAJ . SKŁADNIKI 500 g śliwek (waga bez pestek) 100 g cukru 150 g orzechów włoskich (waga bez łupin) WYKONANIE Śliwki umyć, przeciąć na pół, wyciągnąć pestki i przełożyć do garnuszka. Jeżeli korzystacie z mrożonych, to wcześniej je rozmrozić i wraz z sokiem umieścić w garnuszku(...)nadal podgrzewać, do momentu aż śliwki będą tak miękkie, że będą się rozpadać. Wtedy nadal podgrzewać mieszając, tak aby sok zgęstniał. Do gorących śliwek wsypać obrane z łupin orzechy, wymieszać i całość zmiksować blenderem ręcznym. Powinna Wam wyjść gęsta masa jak na zdjęciu powyżej. Gotową masę śliwkowo-orzechową ostudzić i przełożyć nią wedle uznania ciasto
Passions hobbies lifetortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki wody Na nadzienie i dekorację: 500 g śliwek (waga bez pestek) 100 g cukru 150 g orzechów włoskich (waga bez łupin) 1 galaretka cytrynowa 150 ml wody 500 g śmietany kremówki 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru kilkanaście nasion granatu sok z cytryny cukier puder(...)odmrozić je i przełożyć wraz z sokiem do garnuszka. Śliwki podgrzewać mieszając, aż zaczną się rozpadać, a sok zgęstnieje. Do gorącej masy wsypać od razu obrane z łupin orzechy i zmiksować za pomocą blendera ręcznego. Masa powinna być gęsta. Bita śmietana cytrynowa: W garnuszku zagotować 150 ml wody, wyłączyć palnik, wsypać galaretkę cytrynową i dobrze wymieszać. Zimną śmietanę ubić dodając
Passions hobbies lifepiernik Korzenne przyprawy, miód, orzechy i czekoladowa polewa. To właśnie z tym kojarzy mi się świąteczny piernik. A jeżeli dodamy do ciasta suszonych moreli to smak gotowego wyrobu będzie wręcz niezrównany. składniki 2,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1/2 szklanki miodu 100 ml oleju 100 g orzechów włoskich 150 g suszonych moreli 1 kieliszek koniaku 1 tabliczka czekolady(...)jajka 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do pierników ( ja użyłem przyprawy domowej ) sposób przygotowania Orzechy i posiekane morele wkładamy do miski, zalewamy koniakiem, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Do jednej misy dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników, wszystkie składniki ze sobą mieszamy. W drugiej misie ubijamy rozbite jajka
Miód i pieprzzimę, podrzucam Wam ten prościutki przepis na szybciutką sałatkę. Sa ł atka z roszponką . Potrzebne nam będą: 200 g roszponki, 2 jabłka granny, sok z cytryny, 100 g orzechów, 2 łyżki octu winnego, oliwa z oliwek, sól, pieprz, ewentualnie curry. Przygotowanie: Myjemy liście roszponki. Kroimy jabłko w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny (po to, by jak najdłużej zachowało swoją(...)witalność i nie straciło kolorków). Na patelni możemy delikatnie podsmażyć nasze orzechy (przez jakieś 2 minuty). A dalej … Do miski wkładamy umytą roszponkę, dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłko, orzechy, ocet, i odrobinę curry. Doprawiamy do smaku i mieszamy razem. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Enregistrer 6 total views, 6 views today Tweetnij The post Iście zimowa sałatka
MODA NA BIO