przywarły. Dodajemy kakao, cukier do smaku oraz nasiona chia. Dusimy na małym ogniu, często mieszamy. Czekam, aż powstanie gęsty dżem. Dżem przekładamy do słoika. Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Składniki: makaron pappardelle czyli szersze wstążki na dwie porcje sos pomidorowy z ziołami orzechy włoskie do posypania Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Sos przekładamy do garnka, podgrzewamy(...)gasimy płomień. Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do sosu pomidorowego, dokładnie mieszamy. Podajemy zaraz po przygotowaniu, posypane kawałkami orzechów włoskich
Moja smaczna kuchniaKolejne podejście do muffinek z użyciem jagód, choć w tym przepisie świetnie sprawdzą się też orzechy i czekolada. Bez masła i bez cukru, a mega smakowite! :) Kocham placuszki bananowo-jogurtowe, więc pomyślałam, że może to połączenie sprawdzi się i w muffinach. No i nie myliłam się - są pyszne i wilgotne. Świetnie smakują zaraz po przyrządzeniu, następnego dnia po wyjęciu(...)szklanki płatków owsianych 1 szklanka mąki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego) 4 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 100 g jagód (można wykorzystać czekoladę oraz orzechy) Płatki owsiane wkładamy do rozdrabniacza i mielimy. Dosypujemy do nich mąkę oraz proszek do pieczenia. W dużej misce rozgniatamy banany, dodajemy do nich ekstrakt waniliowy, wbijamy jajka, dodajemy jogurt oraz
Cooking Monsterdodadzą sił na szkolnej wycieczce albo po wyczerpującym dniu w pracy. Składniki - proporcje na około 10 batoników 2 szklanki płatków owsianych 50 - 60 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/3 szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu 2 jajka rozbełtane lub piana ubita z 2 białek 2-4 łyżki stołowe oleju migdałowego(...)oleju kokosowego opcjonalnie: 2-3 łyżki posypki czekoladowej i 2 łyżki likieru Amaretto Uwaga : jako składników możemy też użyć innych suszonych owoców (moreli, śliwek, żurawiny) oraz dowolny rodzaj orzechów i ziaren (dynia, pestki słonecznika, sezam). Przygotowanie Orzechy posiekać na małe kawałki, migdały bardzo drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie sypkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Dodać olej, syrop
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamiodem, bez cukru. Poleciła mi je moja bratowa :) i dziękuję. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i bardzo proste. W smaku nie za słodkie, bardzo wilgotne, czekoladowe. Płatki migdałowe i orzechy przypieką się z wierzchu i będą przyjemnie chrupały. Bardzo polecam…. (inspiracja ze strony kaszomania ) Brownies z kaszy jaglanej Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki kaszy jaglanej – 100g 3 łyżki oleju(...)jajka 1/2 szklanki kakao bez cukru 1/2 szklanki płynnego, naturalnego miodu 1 płaska łyżeczka sody (lub proszku do pieczenia) 1/4 szklanki mleka (można użyć roślinnego) Dodatkowo: płatki migdałowe, orzechy do posypania 1. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. 2. Wszystkie składniki na ciasto razem z ugotowaną kaszą przełożyć do blendera, zmiksować. 3. Ciasto wylać do blaszki 22x22cm
Mała Cukierenkasarny z musem buraczanym, chrzanem i malinami z prażoną kaszą gryczaną z zredukowanym sosem grzybowym Składniki: 1 kg combra z sarny 2 torebki kaszy gryczanej Paczka mix orzechów 1 garść rodzynek 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany na 18% gęstej Garść żurawiny Paczka suszonych Polskich grzybów Jeden burak duży (obrany ,ugotowany) 1 łyżka chrzanu(...)sól i kilka łyżek wody po naszych grzybach prażymy naszą Kaszę mieszając do czasu aż wszystkie płyny znikną z patelni. *orzechy prażymy na oddzielnej patelni dodając malutką łyżkę oleju ,szczyptę soli ,rodzinki i żurawinę prażymy około 6-7min. Aż orzechy zbrązowieją. *comber Przyprawiamy naszą mieszanką
Viola cooks with passionsernik na zimno, bo ser biały leżał w lodówce, bo sernika na zimno dawno nie było, bo jeżyny i maliny leżały w miskach. Tym razem spód ciasteczkowy podrasowałam zmielonymi orzechami, a masę serową syropem miętowym. Sernik zniknął w dwa dni i tu ja zjadłam tylko dwa kawałki, a resztą zajęło się moje dziecko. Składniki: Spód: 150 g ciastek maślanych(...)mnie petit beurre) 80 g masła roztopionego 100 g zmielonych orzechów laskowych Masa serowa: 500 g sera białego (u mnie chudy) 2 łyżki syropu miętowego 200 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny + 2- 3 łyzki zimnej wody około 6 łyżek cukru pudru Dodatkowo: jeżyny i maliny 2 galaretki (ja zmieszałam agrestową i brzoskwiniową) Sposób przygotowania: SPÓD. Ciastka
Blondynka GotujeWyrazisty w smaku, mocno czekoladowo-orzechowy torcik, który z pewnością zrobi furorę. Można przyozdobić go owocami sezonowymi lub orzechami. Ciasto: 200g czekolady gorzkiej 3 jajka L 140g masła 3/4 szklanki cukru 85g mąki 1 opakowanie cukru waniliowego Krem orzechowy: 200g mascarpone 200g masła orzechowego 2 łyżki cukru pudru Bita śmietana: 300ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan(...)owoce sezonowe lub orzechy 1. Masło roztapiamy w małym garnku lub na patelni. Dodajemy połamaną czekoladę, intensywnie mieszamy, ściągamy z ognia kiedy się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. W osobnej misce miksujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy masło z czekoladą, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę. Wylewamy do tortownicy 18cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze
Szefowa kuchnizrobicie raz domowe musli, nigdy więcej nie sięgniecie po sklepowe. Składniki: (duża porcja - na blaszkę z piekarnika) 2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki orzeszków ziemnych 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki migdałów 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki suszonej żurawiny 1/3 szklanki nasion goji (opcjonalnie) 2 łyżki ciekłego miodu naturalnego(...)łyżki cukru trzcinowego (bakalie kupiłam tutaj ) Przygotowanie: Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać płatki owsiane, sezam, słonecznik, wiórki i pokrojone orzechy, wymieszać, równo rozłożyć na blaszce i polać ciekłym miodem. Wszystko jeszcze raz wymieszać, równomiernie ułożyć na formie i posypać cukrem trzcinowym. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 10 minut, po 5 wymieszać. Granola jest gotowa
Kuchcik gotujeciasta wyłożyć na tortownicę (o średnicy 24-26 cm). 1/3 ciasta włożyć do lodówki. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Nadzienie: 2-4 dojrzałe banany 100 gram zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 3 białka Orzechy wymieszać z cynamonem i kardamonem. Banany obrać, pokroić w plastry. Wyłożyć na spód tortownicy. Posypać(...)delikatnie bułką tartą. Brzoskwinie pokroić w plastry. Wyłożyć na banany. Posypać delikatnie bułką tartą. Białka ubić na sztywną pianę. Do białek dodać orzechy. Delikatnie wymieszać. Pianę z białek rozprowadzić na brzoskwiniach. 1/3 ciasta pokruszyć na białka. Tartę piec ok. 30 -40 minut w temperaturze 175/180 stopni. Smacznego
Kuchnia smakówowocami takimi jakie lubicie. Zdrowe i wegańskie słodycze zawsze są dobrą odmianą :) Tofurnik na zimno Przepis na blachę o średnicy 18 cm Potrzebujemy: Spód: 1 szklanka migdałów lub orzechów 1 szklanka daktyli Masa: 2 kostki tofu naturalnego po 180 g ( u nas od Polsoji ) pół puszki dużego (400ml) mleczka kokosowego (stała część) 12-15 łyżeczek cukru (w zależności(...)łyżeczki oleju kokosowego ulubione owoce starte migdały/orzechy do posypania + opcjonalnie syrop klonowy/daktylowy itp. do polania na wierzch Przygotowanie: Na samym początku tworzymy spód ciasta. Migdały lub orzechy blendujemy w pojemniku z ostrzem S na bardzo drobne części (odrobinę zostawiamy do posypania wierzchu ciasta na koniec). Daktyle moczymy ok. 15 minut, odsączamy (zostawiamy 2 łyżki tej wody, aby daktyle
Bananowe Poletylko świąteczne wypieki. Składniki: 500 g maku niebieskiego 5 łyżek cukru 3/4 szklanki płynnego miodu ½ szklanki mleka 40 g miękkiego masła 50 g migdałów 60 g orzechów włoskich (lub pekan) 150 g rodzynek sułtanek 60 g mieszanki orzechów nerkowca i laskowych 4 łyżki skórki pomarańczowej smażonej 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 1 jajko(...)Następnie zmieliłam mak w maszynce do mięsa przez bardzo drobne sitko (specjalne do mielenia maku). Zmieliłam 2 razy. Do drugiego mielenia wsypałam cukier. Orzechy i migdały rozdrobniłam w blenderze. Rodzynki namoczyłam w gorącej wodzie. Masło roztopiłam, wlałam do niego miód. Do zmielonego maku dodałam wszystkie składniki
Kuchnia u Krysizmielonych migdałów 1 jajko 1 g drożdży instant 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka skórki otartej z cytryny 50 g czekolady gorzkiej do dekoracji: orzechy laskowe wyłuskane około 150-200 g Wykonanie: Czekoladę starłam na tarce. Do miski wsypałam mąkę i włożyłam masło. Posiekałam. Kiedy masa osiągnęła konsystencję piasku dodałam pozostałe składniki(...)wyjątkiem orzechów laskowych. Wszystko wymieszałam i zagniotłam zwarte ciasto. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Z ciasta odrywałam małe kawałki, formowałam kulki wielkości orzecha, lekko spłaszczyłam i w każdą kulkę wetknęłam orzeszek laskowy. Ciasteczka układałam na blaszkę. Wstawiłam do gorącego piekarnika na około 13-15 minut aż się lekko zarumieniły. Po wystudzeniu przełożyłam na talerz
Kuchnia u Krysicynamonu ¼ łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika 200 g (1 szklanka) cukru trzcinowego 4 jajka 1 szklanka oleju rzepakowego 4 łyżki figowego musu 110 g (1 szklanka) rozdrobnionych orzechów włoskich Składniki na krem: 250 g serka Philadelphia – śmietankowy 200 g serka Mój ulubiony 50 miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki(...)obrotach. Wlałam olej i chwilę ubiłam do połączenia się składników. Wlałam do misy z suchymi składnikami. Wymieszałam na małych obrotach miksera. Dodałam resztę składników: marchewkę, orzechy i mus figowy. Wymieszałam łopatką. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Dno tortownicy (26 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Boki nasmarowałam masłem. Do tak przygotowanej tortownicy przełożyłam ciasto. Wyrównałam wierzch
Kuchnia u Krysibyła zbyt niepozorna, żeby zwrócić moją uwagę. Bardzo źle, bo jest pyszna, więc jak macie okazję ją kupić to zróbcie to koniecznie. Do warzyw dodałam świeżą kolendrę i solone orzechy macadamia, które wpadły mi w oko, a następnie w koszyk ;) w jednym z supermarketów. No i wyszedł taki tam letni obiadek (albo kolacja) w dodatku bez glutenu, bez laktozy(...)powiedzieć hipsterski hehehe :P Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 cukinia 1 kapusta chińska (pak choi) 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku pół pęczka świeżej kolendry garść solonych orzechów macadamia 3 łyżki oliwy z oliwek 1 pieprz indonezyjski sól Wykonanie: Cebulę kroimy w kosteczkę i podduszamy na oliwie z oliwek, gdy się zeszkli dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną
Quinoa Raz!Chrupiące grzanki z ulubionego chleba/bułki w towarzystwie serka ricotty, soczystych nektarynek, orzechów włoskich i miodowo-miętowego sosu- to prosta i pyszna propozycja nie tylko śniadaniowa, ale również wyśmienita jako deser czy smakowita, imprezowa przekąska :) * chleb / bułka- 6 kromek * ricotta- 180 g * brzoskwinia- 2 szt. * orzechy włoskie- 4 szt. * miód- 3 łyżki * sok z cytryny- 1 łyżka * posiekana świeża mięta(...)chleba skropić oliwą i zgrillować na patelni. Gorące grzanki wyłożyć serkiem ricotta, ozdobić pokrojoną w plasterki brzoskwinią, polać sosem (miód wymieszany z sokiem z cytryny i miętą) i posypać orzechami włoskimi. Smacznego
Kraina Miodem Płynąca