orzechy - 16941 przepisów (strona:249/1130)

Pesto z roszponki 173

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pesto z roszponki Składniki: Roszponka – 1 opakowanie 200g Natka pietruszki – 1 pęczek Czosnek – 1 duży ząbek Orzechy ziemne – 1 garść Olej z orzechów ziemnych – ½ szklanki (bardzo dobrze pasuje też olej z pestek dyni) Ser parmezan lub inny twardy – 3 łyżki startego Sól Wykonanie: W blenderze umieszczamy umytą(...)dobrze osuszoną sałatę roszponkę razem z natką pietruszki, czosnkiem i orzechami. Dodajemy olej i całość miksujemy. Następnie dodajemy starty ser i doprawiamy do smaku solą

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka z pieczonych buraków, mango i chipsów z szynki szwarcwaldzkiej 154

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z pieczonych buraków, mango i chipsów z szynki szwarcwaldzkiej Składniki: Buraki – 2 sztuki Mango – ½ sztuki Granat – ½ sztuki Orzechy włoskie – ½ szklanki Ser parmezan Szynka szwarcwaldzka – 3-4 plastry Świeża kolendra Oliwa z oliwek, sos balsamiczny Wykonanie: Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut(...)cienkie plastry. Szynkę szwarcwaldzka kroimy w paseczki, które smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu – musimy wytopić z nich tłuszcz, tak aby powstały cienkie chipsy. Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie. Na półmisku układamy plastry buraków, a na nich pokrojone w kostkę mango. Całość posypujemy granatem, orzechami włoskimi, chipsami z szynki i plastrami parmezanu. Sałatkę polewamy oliwą z oliwek, sosem

Kuchnia Bon Appetit
Tarta z botwinką, gorgonzolą i orzechami włoskimi 190

family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Tarta z botwinką, gorgonzolą i orzechami włoskimi Składniki: Ciasto francuskie – 1 opakowanie Buraki – 2 sztuki (średniej wielkości) Botwina – 1 pęczek Ser gorgonzola – 200g Orzechy włoskie – 2 garści Miód – 3 łyżki Oliwa z oliwek Wykonanie: Buraki obrać(...)piekarniku przez 10-15 minut w 180 stopniach. Następnie na podpieczone ciasto francuskie wyłożyć podpieczone plastry buraka i posypać umytą i pokrojoną botwiną. Wszystko posypać pokruszonym serem gorgonzola, orzechami włoskimi i polać miodem.  Piec przez 30-40 minut w 180 stopniach, aż do uzyskania złotego koloru

Kuchnia Bon Appetit
Spring rollsy z figami i orzechami 160

figi do wszystkiego, to sajgonki, które wcześniej jadłam z borówkami , również skończyły nadziane figami.   Składniki: 4 arkusze papieru ryżowego 4 łyżki jogurtu greckiego lub serka mascarpone garstka orzechów włoskich 2 świeże figi   Przygotowanie: Jedną figę pokroić w plasterki i odłożyć na późnej. Drugą pokroić na małe kawałki i wymieszać z posiekanymi orzechami i jogurtem. Arkusz papieru ryżowego włożyć(...)kilka plasterków figi i czubatą łyżkę nadzienia orzechowo-figowego. Zawinąć całość jak sajgonkę. podawać od razu albo zapakować sobie na pyszne drugie śniadanie. Artykuł Spring rollsy z figami i orzechami pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Orzechowiec z gruszkami 174

Jesień już zbliża się wielkimi krokami, więc najwyższa pora na orzechy i słodkie gruszki :)   Składniki: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału - 120 g masła - 2/3 szklanki brązowego cukru - 2 jajka - 1/2 szklanki mleka - 1 płaska łyżeczka proszku - 1 łyżeczka startego świeżego imbiru - 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich - 3 gruszki Przygotowanie: Miękkie(...)masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej jajka, miksujemy a następnie wsypujemy wszystkie suche składniki na przemian z mlekiem. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie, podłużne plastry. Ciasto przekładamy do tortownicy na wierzch ozdabiamy plastrami gruszek. Pieczemy w 180 C przez ok. 45 minut

Zainspirowana w kuchni
Sałatka z serem halloumi 200

jakoś się tego grilla nie doczekał. Miałam śliwki, miałam trzy figi, które kiedyś wrzuciłam do koszyka. Miałam resztkę sałaty, czerstwy chleb i otwarty krem balsamiczny. Przydałyby się jeszcze orzechy, ale w domu nie było ;) Ta sałatka to taki obiad pomiędzy latem a jesienią. Ciepłe śliwki duszone z figami to już bardzo jesienne smaki, na które nie ukrywam, trochę czekałam. Składniki(...)porcje mix sałat (albo sałata lodowa, masłowa lub każda inna) ser halloumi (opakowanie 225 g) 5-6 śliwek 2 figi 2-3 kromki bagietki/chleba/bułki krem balsamiczny  ew. orzechy Przygotowanie:  Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w paski. Figi kroimy n mniejsze kawałki. Przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i zmiękną

bistro mama
Żytnie ciasto z brzoskwiniami i czekoladą 124

idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Wypiek jest na bazie powideł śliwkowych i to im zawdzięcza swoją barwę. Aby ciasto miało delikatną, niezbyt ciężką strukturę część mąki żytniej zastąpiłam zmielonymi orzechami włoskimi. Wypiek o niebanalnym smaku, który polecam szczególnie. Składniki (na jedną keksówkę o wymiarach 10 cm x 20 cm): 150 gram brzoskwiń 60 gram zmielonych na mąkę orzechów włoskich(...)cynamonu i gałki muszkatołowej płatki migdałów do dekoracji ciasta Olej kokosowy, miód, cukier i powidła podgrzewam do rozpuszczenia cukru. Całość studzę przez kilka minut. Mąkę żytnią, zmielone orzechy, cynamon, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia przesiewam do miski. Brzoskwinie kroję w kostkę, czekoladę siekam. Do przestudzonej mieszanki dodaję jajko i mleko, całość roztrzepuję do uzyskania jednolitej konsystencji

Mango Papaja
Omlet z bobem i koprem 172

małżonek. To danie wywodzi się z perskiej kuchni. Omlet z bobem można usmażyć na patelni, albo upiec w piekarniku. Pewnie zdziwi Was fakt, że jeden ze składników to włoskie orzechy. Omlet z bobem to bardzo pożywne danie! Idealne na śniadanie lub kolację. Omlet z bobem Składniki: na 2 porcje 9 jajek 150 g ugotowanego bobu 20 g masła 4 łyżki(...)świeżego kopru, grubo pokrojonego 2 łyżki suszonego kopru szczypta szafranu garść włoskich orzechów, grubo pokrojonych sól i pieprz do smaakt Jak przyrządzić omlet? Rozbij jajka w naczyniu i roztrzep widelcem. Rozpuść szafran w łyżeczce wody i dodaj do jajek. Ugotowany bób lekko rozgnieć. Dodaj do jajek wraz z szafranem i koprem. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj orzechy. Rozgrzej

codojedzenia
Ciasteczka owsiane z bakaliami 168

owsianych. Składniki: 120 g płatków owsianych górskich 120 g zmielonych płatków owsianych górskich 100 g stopionego (wystudzonego) masła 2 jajka 100 g cukru trzcinowego 100 mąki pszennej Dowolne bakalie: Orzechy pekan (włoskie), płatki migdałowe, żurawina suszona, orzechy nerkowca... Wykonanie: Orzechy, żurawinę i płatki migdałowe pokroiłam na drobniejsze cząstki. Do miski wsypałam płatki owsiane i cukier. Wymieszałam i dodałam pozostałe składniki

Kuchnia u Krysi
Sałatka z kolorowych cukinii z serem feta i orzechami 165

Składniki  cukinia żółta 1 sztuka  cukinia 1 sztuka  czosnek 1 ząbek  oliwa z oliwek 2 łyżki orzechy włoskie 6 sztuk  orzechy nerkowca 10 sztuk  natka pietruszki 1 łyżka  sól do smaku 1 szczypta  pieprz 1 szczypta  ser feta 50 gram  Przygotowanie Cukinię pokroić w talarki. Na gilową patelnię wlać łyżkę(...)oliwy i delikatnie grillować talarki. Dodać pod koniec ząbek czosnku pocięty w talarki. Całość wyłożyć do misy, wkruszyć ser feta, dodać prażone orzechy i  pociętą natkę. Doprawić solą i pieprzem. Smakuje dobrze z białą rybą

AZgotuj!
Kruche ciasteczka z dżemem 298

mleka roślinnego (sojowe jest najlepsze do wypieków) 100 g nerkowców 60 g oleju roślinnego (około 80 ml) opcjonalnie opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie: Przez minimum 10 minut mocz orzechy w mleku. W międzyczasie przesiej do dużej miski : mąkę, proszek do pieczenia i budynie/mąkę ziemniaczaną. Namoczone orzechy zblenduj razem z mlekiem w którym się moczyły oraz z cukrem i olejem. Połącz(...)suche składniki z mokrymi i zagnieć ciasto. Uformuj kilki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszcz dłonią, w każdym zrób dziurkę kciukiem i umieść w niej łyżeczkę dżemu. Piecz w temperaturze 180 C przez maksymalnie 15 minut. Po całkowitym wystygnięciu twardnieją na tyle, że spokojnie przetrwają w śniadaniówce.   Artykuł Kruche ciasteczka z dżemem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Płatki jaglane na pyszne śniadanie :) 136

trzeba ich długo gotować, bo już po chwili przyjemnie gęstnieją gotowane w rondelku. Masa wyszła kremowa, gęsta, ale nie za bardzo, słodziutka, z akcentem chrupkości za sprawą orzechów brazylijskich. Było pysznie :)  Składniki: 50 g płatków jaglanych (Bio-rytm) 50 g mleczka kokosowego (z puszki) 200 ml mleka sojowego nektar kokosowy  (Bio-rytm) 2 orzechy brazylijskie  garść malin(...)mleczko kokosowe oraz wsyp płatki jaglane. Gotuj do momentu, w którym ich konsystencja będzie kremowa, lekko "budyniowata", czyli ok. 5 minut. Gotowe przełóż do miseczki, ułóż maliny, dodaj posiekany orzechy i całość oblej nektarem kokosowym

Zdrowie na języku :P
pychotka, pani Walewska :-) 207

bloga prowadzić trzeba :-) To ciasto to pychotka. Zawsze się udaje, pięknie wygląda i jest pyszne :-) Składa się ze spodów kruchego ciasta, posmarowanych dżemem porzeczkowym , z bezą i orzechami. Spody przełożone są kremem. Ciasto jest pyszne. No to zaczynamy: SKŁADNIKI:  *przepis na dużą blachę  CIASTO:  -2,5 szkl mąki (szklanki z małą górką) -2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)prostu nim dno blaszki.  Ciasto smarujemy połową dżemu porzeczkowego. Beza: -białka z ciasta i masy 8 białek -1 szkl cukru pudru -4 łyżki mąki ziemniaczanej DODATKOWO  - posiekane orzechy włoskie do posypania około 3 porządne garście Najpierw przygotowujemy bezę z połowy skałdników czyli ubijamy 4 białka, dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną.   Całość wykładamy na blat, posypujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
chrupiące,zdrowe ciasteczka owsiane z orzechami i słonecznikiem 169

przepis, wychodzi z niego około 35 sporych ciasteczek.  Powiem jedno-uzależniają. Możecie zrobić z dowolnymi dodatkami, np z wiórkami kokosowymi, z czekoladą i innymi ziarnami. Ja robię z orzechami i słonecznikiem, są wspaniale chrupiące i nie za słodkie, bardzo gorąco polecam Wam te ciasteczka, są ekstra. No to zaczynamy SKŁADNIKI -1,5 szkl płatków owsianych górskich  -orzechy włoskie(...)kostki margaryny czyli ok 70g -2 łyżki miodu  -1 łyżka mleka -szczypta sody(mała ilość sody spowoduje,że ciasteczka będą bardziej chrupkie) Do miski wsypujemy płatki owsiane, posiekane orzechy oraz słonecznik. Dodajemy mąkę,cukier, cukier waniliowy,sodę.-wszystko mieszamy W osobnej misce lub rondelku rozpuszczamy masło, margarynę oraz miód-ja daję na 30 s do kuchenki mikrofalowej. Wlewamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
pyszny, miękki miodownik, zawsze się udaje :-) 293

ciasto na różnego rodzaju imprezy rodzinne, czy święta. Mowa oczywiście o miodowniku :-) Wspaniałe ciasto, składające się z 4 spodów przełożonych kremem, a wszystko polane czekoladową polewą i posypane orzechami. Ciasto z tego przepisu wychodzi mięciutkie, nie za słodkie, wręcz idealne.  Udaje się zawsze,nie musi długo leżeć by zmięknąć, jest super już na drugi dzień po upieczeniu. Bardzo(...)cukru waniliowego -200g masła lub margaryny POLEWA -0,5 tabliczki mlecznej czekolady -1 łyżka kakao -5 łyżek mleka -1 łyżka masła lub margaryny DODATKOWO -troszkę zmielonych bardzo drobno orzechów włoskich, około 5 sztuk Przygotowanie tego ciasta najlepiej rozpocząć do zrobienia budyniu na masę. Mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier, budyń oraz cukier waniliowy miksujemy z małą ilością mleka. Resztę wlewamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku