więc pod tym względem metrowiec bije na głowę inne ciasta :-) Składa się z delikatnego ciasta jasnego oraz ciemnego, są one przełożone masą i oblane pyszną polewą czekoladową i posypane orzechami. Zapraszam na metrowca SKŁADNIKI KEKSÓWKA O WYMIARACH 30x110x7 długość 30, szerokość 11, wysokość 7cm CIASTO BIAŁE -4 jajka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -3/4 szklanki cukru(...)cukier waniliowy -2 żółtka -250g masła lub margaryny POLEWA -2 czekolady po 100g mleczne -1 łyżka kakao -2 łyżki masła -4 łyżki mleka DODATKOWO 100g zmielonych orzechów włoskich Przygotowanie metrowca rozpoczynamy od ciasta białego i ciemnego. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy przesianą mąkę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujest też jako "salceson".) Nie trzema go monotonnie wyrabiać, mieszać, czy precyzyjnie odmierzać składników. A w smaku? Rewelacja! Oprócz pięknego zapachu podczas pieczenia - później kusi swą wilgotnością i posmakiem orzechów. Koniecznie spróbujcie! (Forma o wymiarach 24 x 28 cm) 7 jabłek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)oczyszczonej 1 łyżki kakao 3 jajka 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki rodzynek (sparzonych) 1/4 szklanki posiekanych orzechów (użyłam włoskich, brazylijskich i makademia) W dużej misce warstwami ułożyć: pokrojone w kostkę jabłka, cukier, cukier waniliowy, rodzynki, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, roztrzepane jajka, olej. Całość odstawić na 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto dokładnie rozmieszać łyżką i przełożyć
Di gotujelubię te zwykłe, ale zawsze chciałam spróbować też ich innej wersji. Migdały blanszowane pozbawiane są ciemnej skórki, która niekiedy może działać drażniąco. Mają bardziej delikatniejszy smak, który mi przypomina orzechy surowe, które dopiero co spadły z drzewa. Są smaczne, ale myślę, że pozostanę przy tych zwyczajnych, choć dla urozmaicenie pewnie jeszcze po nie sięgnę :) ORZECHY BRAZYLIJSKIE Ostatnio mój faworyt(...)wśród orzechów. Uwielbiam ich smak i intensywną chrupkość. Staram się zjadać 1-2 dziennie, w ten sposób pokrywam swoje dzienne zapotrzebowanie na selen :) NEKTAR KOKOSOWY Całkowita dla mnie nowość. Czytałam o nim już kilka razy, przez co jeszcze bardziej się do niego przekonywałam. Kiedy zobaczyłam go w ofercie Bio-rytm od razu zdecydowałam się na jego wybór. Niestety
Zdrowie na języku :Pśmietany 18 % 100 g koziego sera Składniki – dodatki: garść jeżyn 150 g koziego sera w roladce 1 mały fenkuł (koper włoski) 2 łyżki świeżego tymianku garść ulubionych orzechów – u mnie nerkowce sól i świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w misce, nakryj ściereczką(...)odstaw. Sos: Ser pokrój na małe kawałki. Ser i śmietanę wrzuć do rondelka i podgrzewaj często mieszając do czasu rozpuszczenia się sera. Odstaw. Dodatki: Ser kozi pokrój w plasterki. Orzechy posiekaj. Umyj fenkuł i osusz. Odetnij nać oraz spód kopru. Zdejmij zewnętrzne liście i przekrój na pół. Wytnij głąb (tak jak w kapuście). Fenkuł pokrój w piórka lub plasterki. Ciasto
Moja pasja smakuOdrobinę słodkie a zarazem wytrawne danie. Genialne połączenie niewielkich brzoskwiń, prosto z ogrodu mojej mamy oraz sera pleśniowego, chrupiących orzechów i bardzo aromatycznego rozmarynu. Całość podana na chrupiącym placku z mąki żytniej czyli podpłomyku. Wbrew pozorom nie jest to odważne połączenie. Zdecydowanie wszystkie te składniki świetnie się komponują i aż.. ciężko oderwać się od takiego dania. Składniki(...)łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru 1/2 szklanki ciepłego mleka Dodatki: świeże gałązki rozmarynu 4-5 niewielkich brzoskwiń 100 gram sera pleśniowego np. camembert lub brie niewielka garść orzechów włoskich świeżo zmielony pieprz Drożdże ucieram z cukrem do rozpuszczenia, dodaję 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki ciepłego mleka. Całość mieszam do połączenia i odstawiam na 10-15 minut
Mango Papajamiodu (u mnie faceliowy), 3 laski cynamonu, 1 -1,5 laski wanilii, skórka otarta z 2 cytryn 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 200 g cukru, 200 g orzechów włoskich, 100 ml brandy, 2,5 kg fig umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki. W garnku z grubym dnem zagotować miód, dodać cynamon, skórkę z cytryny, sok z cytryny(...)umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki. Po raz kolejny zagotować figi. Dodać do nich świeże figi i gotować (oczywiście na wolnym ogniu). Na patelni rozpuścić cukier, wsypać orzechy i smażyć mieszając, aż wszystkie orzechy będą oblepione karmelem. Przełożyć do garnka z gotującymi się figami. Gotować około 15 minut. Odstawić do ostudzenia. Ponownie figi zagotować, gotować 10 minut. Przełożyć
królestwo garówinnych mlek roślinnych to bez żadnego problemu przygotujesz w niej również nektar, zupę, kaszkę oraz owsiankę. MLEKO - możesz je zrobić z ziaren suchych jak i namoczonych, z soi, orzechów, wiórków kokosowych, zbóż, nasion. Czas trwania 30 minut NEKTAR - czyli inaczej smoothie/koktajl na bazie świeżych owoców. Czas trwania 30 sekund ZUPA - występująca w formie kremu z drobno zmielonych warzyw(...)minut KASZKA - szczególnie przeznaczona dla dzieci. Możesz ją przygotować ze zbóż, owoców, strączków, warzyw, nasion. Czas trwania 30 minut OWSIANKA - przygotowana z pełnych ziaren zbóż, z dodatkiem owoców, warzyw, orzechów. Czas trwania 30 minut. JAK DZIAŁA SOJOWIRÓWKA 1. Po wsypaniu miarki ziarna (ok. 85 g), dolaniu wody (1,3 l) oraz ewentualnie przypraw, zawartość jest podgrzewana przy pomocy
Zdrowie na języku :PSkładniki (na 1 porcję) - pół banana (ok. 58 g), - 4 kostki czekolady (ok. 20 g), - łyżka mleka 2% (ok. 12 ml), - łyżka orzechów włoskich (ok. 10 g). Sposób przygotowania 1. Pół banana obieramy ze skóry i nadziewamy na patyczek. 2. Banana owijamy folią aluminiową i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 h. 3. Czekoladę z dodatkiem mleka rozpuszczamy w kąpieli(...)wodnej. 4. Orzechy prażymy i drobno kroimy. 5. Zamrożonego banana polewamy czekoladą i posypujemy orzechami. Lody bananowe są bogate w: - potas (pochodzący z bananów), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 100 g Energia: 236,5 kcal Białko: 3,9 g Tłuszcze: 13,3 g Węglowodany: 27,3 Błonnik pokarmowy: 2,0 g Smacznego
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachPiccante (dojrzewa około 80 dni, ma dobrze rozwiniętą, zielonkawą pleśń). Gorgonzola doskonale trafia w nasze kulinarne gusta, idealnie pasuje do lokalnych i ogólnodostępnych składników np. polskich gruszek lub orzechów. Najwięcej Gorgonzoli D.O.P. produkuje się w prowincji Novary – aż 45%, Pavia (22%) i Mediolan (15%). Moją osobistą misją jest edukowanie konsumentów w zakresie znajomości produktów najwyższej jakości. W Akademii Kulinarnej(...)Prowadząc warsztaty, staram się przy każdej okazji przemycać cenną wiedzę i praktyczne wskazówki. – mówi Marco Ghia i zdradza jak podawać ser Gorgonzola. Zachęcam, byście komponowali go z sałatą, oliwkami, orzechami, a także z niektórymi owocami (szczególnie z gruszkami). Utarty ser Gorgonzola świetnie sprawdza się też w makaronach. Aby w pełni docenić jego kremową konsystencję, powinno się go wyjąć z lodówki
Codzienna kuchnia niecodziennaSpody do tortów kakaowe tryskawki do ozdobienia 2 łyżeczki kawy 10 dag orzechów włoskich brokat jadalny Wykonanie Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną i odstawiam do wystygnięcia ,następnie śmietanę ubijam na sztywno i dodaje serki mascarpone ,orzechy(...)włoskie posiekane ,kiedy czekolada wystygnie delikatnie wlewam do masy śmietanowej i dokładnie mieszam . Spody nasączam kawą i nakładam ubitą wcześniej śmietanę z orzechami ,po przełożeniu śmietana ,cały tort smaruje na wierzchu i boki pozostałą śmietaną i zdobię truskawkami i brokatem jadalnym i gotowe, odstawiam tort na kilka godzin do lodówki
Mój Smakmałą kratką. Pischinger - wafelki przekładane 6 andrutów 30x24 cm 200 g masła 225 g cukru 2 żółtka 2 jajka 2 kopiaste łyżki kakao w proszku 125 g mielonych orzechów włoskich* Całe jajka i żółtka ubić w miseczce widelcem. Masło roztopić, dodać cukier i kakao i zagotować mieszając trzepaczką, aby cukier się roztopił. Zmniejszyć moc palnika, wlać roztrzepane jajka i energicznie(...)mieszać do zagotowania masy. Gdyby jajka trochę się ścięły, masę można przelać przez sitko, ale to bardzo rzadko się zdarza. Po zagotowaniu masy wsypać orzechy i wymieszać. Masę przestudzić i letnią przekładać wafle. Gotowy pischinger trzeba przykryć deseczką, na której stawiamy coś ciężkiego, aby wafle dobrze się skleiły. Najlepiej zostawić do następnego dnia, aby torcik się przegryzł. Nie trzeba
Posadzone i zjedzonezawsze świeże pod ręką. Między innymi mam tymianek, który wykorzystałam w przepisie. Przepis wykonany w ramach konkursu Europejskiego Festiwalu Smaku * w Lublinie „przepisy zerwane”. 4 figi, garść orzechów nerkowca, 9 łyżek syropu malinowego, 6 – 7 łyżek octu malinowego**, mała gałązka tymianku, szczypta soli, garść świeżych malin, Figi umyć, osuszyć, odciąć ogonki. Figi ponacinać od ogonka na cztery nie docinając(...)końca. Orzechy posiekać niezbyt drobno. W naczyniu do zapiekania ułożyć figi, w nacięcia włożyć orzechy. Na rozgrzaną patelnię wlać syrop malinowy, dodać tymianek, gdy się zagotuje wlać ocet malinowy. Zagotować. Wytworzonym sosem polać figi, posypać szczyptą soli i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Figi ułożyć na talerzach. Sos zagotować, włożyć do niego maliny, wymieszać
królestwo garówKomosa ryżowa na mleku roślinnym z owocami Składniki na około 4 porcje: 400ml mleka roślinnego (użyłam mleczka kokosowego) 200g komosy ryżowej 4 czubate łyżki masła orzechowego (najlepiej o zawartości orzechów 100%) 200g jogurtu naturalnego (może być grecki) 1-2 łyżki płynnego miodu około 2 szklanek owoców (pokrojone brzoskwinie, maliny, jagody, truskawki itp.) 4 garście poszatkowanych orzechów (można pominąć(...)ugotowanej, ciepłej komosy ryżowej dodać masło orzechowe i mieszać, aż składniki się połączą. Dodać jogurt, płynny miód i wymieszać. 4. Na koniec do deseru można dodać owoce i orzechy, robiąc warstwowy deser tak, jak ja na zdjęciu lub dodać do całości i wymieszać. Smacznego! Related Images: [ See image gallery at www.malacukierenka.pl
Mała Cukierenkajest to uniwersalne danie, do którego można dodać tak prawdę mówiąc wszystko, każdy owoc na który mamy aktualnie ochotę. Warto wzbogacić owsiankę o odpowiednie dodatki: wcześniej przygotowaną granolę, przeróżne orzechy i pestki, świeże owoce, nasiona chia. Dzięki temu nasze danie będzie jeszcze smaczniejsze a przede wszystkim zyska dodatkowe wartości odżywcze. Składniki (na 1 porcję): 4 łyżki płatów owsianych 8 łyżek(...)mleka 1/2 szklanki świeżych malin + do dekoracji 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka syropu klonowego lub więcej 2 łyżki gotowej granoli np. z tego przepisu lub ulubionych orzechów Płatki gotuję w mleku z dodatkiem malin i syropu klonowego do momentu aż całość stanie się gęsta(około 5-6 minut). Do ugotowanej owsianki dodaję jogurt naturalny, mieszam owsiankę i przekładam
Mango Papaja