Pomarańczowe od dyniowego puree, pięknie pachnące korzennymi przyprawami, napakowane orzechami włoskimi, migdałami i kwaskową żurawiną. Oto świąteczne biscotti piernikowe. Wśród moich pomysłów na jadalne prezenty gwiazdowe nie mogło oczywiście zabraknąć słodkiej propozycji. Upiekłam biscotti , wywodzące się z Toskanii podłużne ciasteczka, jednak nie tradycyjne, a w wersji świątecznej. Biscotti z puree z dyni wypatrzyłam na blogu Małgosi i Piotra już(...)piękny pomarańczowy kolor, zawierają także korzenne przyprawy wyczuwalne w ciasteczkach w postaci intensywnego piernikowego aromatu. Ponieważ nie lubię rodzynek, w zamian dodałam kwaskowatej suszonej żurawiny. Ponadto w biscotti chrupią orzechy włoskie oraz migdały. Efekt przekroczył wręcz moje oczekiwania, bo ciasteczka są przepyszne i z pewnością będę je powtarzać! Biscotti dobrze się przechowują, dlatego świetnie nadają się jako drobny upominek
Chilli Czosnek i Oliwanajsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu. Piernik jest miękki po upieczeniu, a dzięki kakao ma lekko czekoladowy smak. Piernik został przełożony pysznym czekoladowym kremem, a czekoladowa polewa została posypana siekanymi orzechami. Czekolada i orzechy to według mnie idealne połączenie. Ten piernik można upiec na ostatnią chwilę w samą Wigilię. Na 100% jego smak zachwyci gości zgromadzonych przy świątecznym stole. Składniki(...)czekoladowy do przełożenia: 150g śmietany kremówki 30 %, 150g mascarpone, 1 łyżka cukru pudru 100g gorzkiej czekolady, Polewa : 1/3 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 4 łyżki kakao Orzechy włoskie i cukrowe gwiazdki do dekoracji Przygotowanie: Do rondelka przekładamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła. Wszystko razem podgrzewamy (nie zagotowujemy), aż masło się rozpuści, co jakiś czas
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąki pszennej, 200 g mąki migdałowej,* 150 gram masła, 5 jajek, 200 gram cukru pudru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki brandy waniliowego ,** 200 g orzechów włoskich. 200 g orzechów nerkowca, 100 g gorzkiej czekolady, Orzechy i czekoladę pokroić niezbyt drobno. Mąkę pszenna i migdałową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na pulchną masę – to bardzo ważne(...)masło naprawdę musi być dobrze utarte (pulchne). Następnie dodawać kolejno jajka i cukier puder. Następnie dodawać mąkę i brandy waniliowe. Masę wyłożyć na orzechy i dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut. *można kupić gotową mąkę lub zetrzeć migdały ** może być cukier waniliowy lub esencja waniliowa
królestwo garówświetny pomysł jak je wykorzystać. Upieczcie orzechowe krojone ciasteczka, które są leciutkie i chrupiące, jednym słowem rozpływają się w ustach. Składniki: 1 białko 100 g cukru 150 g orzechów laskowych Ale-raj Przygotowanie: Orzechy drobno zmielić w maszynce do orzechów. Białko ubić i miksując stopniowo dosypywać cukier. Miksujemy do momentu aż cukier się rozpuści a masa będzie gładka(...)lśniąca. Z ubitej masy białkowej odłożyć 3 łyżki do posmarowania. Do reszty wsypać zmielone orzechy i delikatnie wymieszać. Masę włożyć na około pół godziny do lodówki. Wyjąć z lodówki i rozwałkować między dwoma papierami do pieczenia na grubość około 0,5 cm. Zdjąć górny papier, posmarować odłożoną masą z białek i pokroić na prostokąty 3*2 cm. Przełożyć na blaszkę
Ala piecze i gotujepiernikiem i cynamonem. Niektórzy myślą, że to piernik, nie przychodzi im do głowy myśl, że w tym cieście podstawowym składnikiem jest tarta marchewka. Pysznie łączy się z powidłami i orzechami. Jest to ciasto, które możecie upiec na ostatnią chwilę. Polecam poza sezonem świątecznym upiec ciasto marchewkowe z tego przepisu. składniki: 1/2 szklanki oleju 4 jajka 2 szklanki drobno startej marchewki(...)szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie marki Winiary) 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody szczypta soli 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich garść rodzynek słoik powideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru) Polewa : 1/3 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 4 łyżki kakao Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwody - 4 dkg tłuszczu (margaryna) - 5 żółtek - 20 dkg cukru - 50 dkg mąki - 5 białek (piana) - 1 dkg sody oczyszczonej - 3 łyżki przegotowanej zimnej wody - 15 dkg bakalii ( rodzynki, orzechy) - powidła śliwkowe ( w zależności od pojemności słoika ja dałam 400 g ) - dwie polewy czekoladowe gotowe ( 5 min się je moczy w gorącej wodzie i są gotowe do użycia) - tłuszcz(...)rondelku wymieszać i dodać 3 łyżki wody i zarumienić na wolnym ogniu i potem przestudzić. Wypłukać rodzynki - ja je później zalewam gorącą wodą i się chwilkę moczą - pokroić orzechy - ja je rozdrabniam w robocie kuchennym. Teraz zabieram się za przygotowanie foremki ( ja piekę w keksówce ) i nacieram ja tłuszczem i bułką tartą. Ucieram teraz tłuszcz z żółtkami i cukrem
Tanio smacznie i prostoMoja kolejna propozycja świątecznego wypieku to Daktylowiec z orzechami. Już podczas jego pieczenia piękny piernikowy aromat unosił się po całej kuchni. SKŁADNIKI: Ciasto: 250g suszonych daktyli bez pestek MAKAR, 300ml wody, 70g masła, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 jajka, 200g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 150g grubo posiekanych orzechów włoskich MAKAR, 350g mąki, 2,5 łyżeczki proszku(...)przestudzenia. 2. Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym ubijam na puszystą masę. Stopniowo dodaję przestudzone daktyle razem z wodą. Na końcu do ciasta dodaję mąkę wymieszaną z orzechami, proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą korzenną. Delikatnie mieszam ciasto łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły. 3. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 10cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około
Tradycyjna kuchnia Kasimąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek mleka 25 – 30 dag bakalii (rodzynki 100 g, skórka kandyzowana z cytronu 100 g, skórka kandyzowana pomarańczy 50 g, orzechy, migdały, morele, śliwki) skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Sparzyć i namoczyć rodzynku w olejku rumowym na około 1 godziny (nie za długo, ponieważ później w pieczeniu ciasta za bardzo dominuje aromat rumu(...)Bakalie (orzechy, migdały, morele, śliwki) drobno pokroić. Margarynę roztopić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem. Oprószyć rodzynki i pozostałe bakalie mąką. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia, następnie dodać margarynę lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mleko - wymieszać i na sam koniec dodać
Ciastka - domowe słodkościsiebie pasują. Bardzo polecam… Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 160g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 100g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 150ml wody sok z 1/2 cytryny 3 łyżeczki cukru pudru 3 krople aromatu waniliowego 2 łyżki spirytusu Krem: 300g gorzkiej czekolady o zawartości(...)śmietany 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub śmietankowego poszatkowane orzeszki do posypania 1. Suszoną żurawinę zalać brandy, nakryć i odstawić na parę godzin, najlepiej na całą noc. 2. Orzechy włoskie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180oC, prażyć przez 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte orzechy
Mała Cukierenkaulubionym ciastem w moim domu i niezależnie jakie to święta snikers musi być. Jeżeli jeszcze go nie próbowaliście to gorąco Wam polecam. Kwaskowate jabłka, słodka masa budyniowa i chrupiące orzechy w karmelu, czego chcieć więcej :) Składniki: ciasto - 500 g mąki pszennej - 100 g cukru - 200 g margaryny - 2 jajka - 2 płaskie łyżeczki sody - 2 łyżeczki śmietany 18 % masa orzechowa(...)orzechów włoskich - 130 g margaryny - 100 g cukru - 2 łyżki miodu masa jabłkowa - 12 jabłek - 2 galaretki pomarańczowe masa budyniowa - 1 litr mleka - 3/4 szklanki cukru - 150 g masła - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 3 żółtka - 7 łyżek mąki Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy je na 3 równe części. Dwa placki pieczemy w wysmarowanej formie o wymiarach
Zainspirowana w kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Ciasto jest niezwykle aromatyczne i mięciutkie. Dzięki orzechom - długo zachowuje świeżość, a korzenny zapach kusi już podczas pieczenia. Co prawda jest proste i dość szybkie, ale ma jedną wadę - znika ekspresowo! Idealnie sprawdzi się w chłodne dni oraz jako ekspresowy wypiek świąteczny. (Tortownica o średnicy 21 cm) 300g mąki pszennej 200g masła/margaryny 200g cukru(...)jajka (duże) 100g orzechów włoskich 150 ml mleka 50 ml rumu 1/2 opakowania cukru waniliowego 1,5 łyżki kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: miód do posmarowania wierzchu bakalie do posypania Obrane orzechy zmielić (nie na pył) malakserem (lub młynkiem). Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Miksując - dodawać po 1 jajku
Di gotujekontrastują z bielą polewy. Z poniższego przepisu wychodzi 9 małych serniczków . Serniczki z białą czekoladą i bakaliami Składniki: SPÓD 3-4 (25g) herbatniki 15g masła 2-3 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich 1/3 łyżeczki cynamonu MASA SEROWA 300g twarogu, dwukrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka (u mnie Piątnica) 50g śmietany 18% 50g białej czekolady 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 jajko(...)łyżeczki (10g) mąki pszennej 60g bakalii (u mnie po równo suszone morele, daktyle, rodzynki, kandyzowane wiśnie, orzechy włoskie i migdały) FROSTING 70ml śmietanki 30% 35g białej czekolady Wykonanie: SPÓD - formę na muffiny wyłożyć 9 papilotkami - herbatniki rozdrobnić na piasek, dodać zmielone orzechy, roztopione masło i cynamon, wymieszać, wyłożyć po około łyżeczce na dno papilotek, lekko ugnieść, aby utworzyć spód - papilotki
Smakołyki Berenikiowsianki i szukam czegoś innego. W takich wypadakch, szczególnie zimą, idealna jest sałatka, nazywana przez mnie Sałatką na Dzień Dobry. Pełna sezonowych, cytrusowych owoców do tego ma płatki oswiane, orzechy i jogurt. Taka sałatka sprawi, że każdy dzień będzie miło rozpoczęty Oczywiście, jeśli nie macie jakiegoś owocu, możecie go zastapić innym dowolnym. Ważnym elementem są tutaj prażone na suchej patelni(...)dyni. Drukuj Sałatka owocowa na dzień dobry Składniki 1 banan 2 kiwi 1 jabłko 1 pomarańcz 1 gruszka 3 mandarynki 1/2 szkl. jogurtu 50 g płatków owsianych garść orzechów włoskich Wykonanie Owoce myjemy. Jeśli trzeba obieramy i kroimy w kawałki. Na suchej patelni podprażamy płatki owsiane. Orzechy siekamy. Owoce wrzucamy do miski, polewamy jogurtem i posypujemy płatkami i orzechami
Mieszam w Garnkuwędliny oraz sezonowe owoce. Takie sałatki są nie tylko smaczne, ale i pięknie wyglądają na stole świątecznym! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą(...)czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem i orzechami włoskimi Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus
Moja smaczna kuchniapotrzebować: 460 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 300 g cukru brązowego lub białego 400 g cukinii 200 g startych jabłek 4 jajka 1/2 szklanki oleju (125 ml) 80 g orzechów włoskich zmielonych 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli kilka kropli aromatu waniliowego użyłam 2 foremek o wymiarach(...)/watch?v=mOU1oZUjWzs Przygotowanie: Z umytej cukinii odcinam końcówki i ścieram na tarce o grubych oczkach. Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach tak żeby było 200 g startych jabłek. Orzechy włoskie mielę w młynku do orzechów. Przygotowanie ciasta na chleb z cukinią: Do miski daję jajka dodaję cukier i miksuję przez chwilę aby składniki się połączył. Następnie dodaję stopniowo mąkę
Uwaga Babcia Piecze Chleb