orzechy - 16941 przepisów (strona:166/1130)

Kurczak z orzechami nerkowca 181

piersi z kurczaka (250-300 g), 1 łyżką sosu sojowego, 1 łyżeczką oleju arachidowego, 2 ząbki czosnku, 1/3 łodygi pora, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, 1 duża garść orzechów nerkowca (niesolonych), Sos: 6 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki płynnego miodu, 1 łyżka ketchupu, 2 łyżeczki octu ryżowego (możesz zastąpić białym winem), 1 łyżeczka sosu sriracha (możesz zastąpić(...)czosnku, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, sok z 1/2 pomarańczy, 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej. Dodatkowo: szczypior. Dzisiaj u mnie ponownie, azjatycki podmuch w polskiej kuchni - czyli kurczak z orzechami nerkowca. Wyśmienite orientalne danie z dodatkiem orzechów, które ku mojemu zdziwieniu podczas smażenia stają się lekko miękawe i doskonale komponują z resztą dania. Ogólny smak potrawy, to jedno z najczęściej

Świat Domowej Kuchni
48 przepisów na Andrzejkowe party 2015 152

kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczone kasztany Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia(...)Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy

Moja smaczna kuchnia
Mleko migdałowo-brazylijskie z wanilią. 102

Jest idealnie gęste, słodkie i wspaniale waniliowe! Idealnie sprawdzi się w duecie z domową granolą, jest cudowne we wszelakich szejkach… Nada się też do kawy. Składniki 1 szklanka orzechów – migdałów i orzechów brazylijskich (u mnie z nieznaczną przewagą migdałów) 3 i 1/2 szklanki wody 1 mała laska wanilii (można zastąpić łyżeczką naturalnego ekstraktu) 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego stewia(...)płynie lub syrop z agawy do smaku (u mnie 20 kropel stewii w płynie) Sposób przygotowania Orzechy zalewamy 2 szklankami wody i zostawiamy na noc. Rano, namoczone orzechy wraz z wodą przelewamy do wysokiego miksera, lub blenderujemy w wysokim naczyniu. Ja blenderuje ręcznym blenderem w wysokim naczyniu dzieląc całość na dwie części. Można to też zrobić w wysokim garnku. Dodajemy

Fill The Bowl
"Piernik" z cukinii. 155

stwierdziłam, że ponad szklanka cukru to i tak wystarczająca ilość, ale i piernik jest oblany polewą czekoladową. I zamiast olejku migdałowego dałam amaretto, które uwielbiam. Aha i jeszcze orzechy włoskie zastąpiłam orzechami nerkowca, bo takie miałam w domu.  Wszyscy się nim zachwycali i nie chcieli mi wierzyć, że w składzie jest cukinia :-). Ten "piernik" jest rewelacyjny w smaku(...)CUKINII.           Składniki: Ciasto: 8 - 9 łyżek oleju 250 g cukru 2 duże jajka 1 łyżka amaretto 250 g mąki pszennej tortowej 85 g posiekanych orzechów nerkowca 5 łyżek naturalnego kakao 2 łyżeczki sody  1 łyżka przyprawy do piernika 250 g startej na dużych oczkach cukinii (bez skórki) 6 - 8 sztuk posiekanych suszonych śliwek Polewa

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciasto drwala 211

ciasta, było gęste i bałam się czy wyrośnie. Zmieniłam sposób przygotowania, pominęłam moczenie jabłek i daktyli, sodę zamieniłam na proszek, zmniejszyłam ilość cukru a i tak jest słodkie, dodałam orzechy włoskie ale zmniejszyłam ilość daktyli (więcej nie miałam). Zapach jaki unosił się w domu i smak upieczonego ciasta mnie pozytywnie zaskoczył. Jedyny minus to przy krojeniu warstwa kokosowa się kruszyła(...)cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1 jajko 225 g mąki pszennej T500 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jabłka 100 g daktyli Ale-raj 100 g orzechów włoskich Polewa kokosowa: 80 g cukru trzcinowego 125 ml mleka 50 g kokosu 60 g masła Przygotowanie: Ciasto: Jabłka obrać i pokroić w kostkę, daktyle pokroić na połówki a orzechy trochę

Ala piecze i gotuje
Rogale "prawie" Marcińskie 153

mleka op. drożdży instant (7g) 1 jajko 3,5 szkl mąki 3 łyżi cukru szcz. soli 225g miękkiego masła kilka kropel aromatu waniliowego Nadzienie: 200g maku 100g migdałów 200g orzechów włoskich 5 okrągłych biszkoptów 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżka miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ok 3 łyżki gęstej śmietany kilka kropel aromatu migdałowego Lukier: 1 szkl cukru pudru(...)jajko do posmarowania posiekane migdały do posypania Nadzienie: Mak przełożyć do garnka, zalać ok 1/2 szkl wody i dusić ok pół godziny lub do czasu aż cała woda wyparuje. Orzechy i migdały zalać wrzątkiem. Migdały obrać, orzechy odcedzić po 10 min. Orzechy, migdały i mak zmielić 2x w maszynce. Dodać cukier puder, miód, skórkę pomarańczową, pokruszone biszkopty i aromat migdałowy

Smakołyki Asi
Ciasto czekoladowo-cukiniowe 88

łyżeczka sody 1/2 kostki masła w temp. pokojowej 3 jajka 2/3 szkl. cukru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszku) 1,5 tabl. gorzkiej czekolady 350g cukinii 1/2 szkl siekanych orzechów włoskich Dekoracja: tabl. gorzkiej czekolady 1/3 szkl łuskanych orzechów laskowych garść siekanych migdałów W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i kawę. W drugiej misce utrzeć masło(...)jajku. Następnie mieszając na małych obrotach miksera dodawać po łyżce suchych składników. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czekoladę posiekać i razem z cukinią i orzechami wmieszać do ciasta. Ciasto wylać do formy, wyrównać powierzchnię i piec ok 45 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej (można

Smakołyki Asi
Pesto z oliwek i suszonych pomidorów 196

gotowane na parze . Pesto z oliwek i suszonych pomidorów , przepis: szklanka oliwek bez pestek – zielone, czarne albo mieszane 4 suszone pomidory – z reguły 8 kawałków garść orzechów nerkowca (najlepiej nieprażonych) 4-6 łyżek oliwy Opcjonalnie , do smaku: 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka suszonej bazylii szczypta soli kilka łyżek startego parmezana lub podobnego sera Oliwki(...)wody i zostawić na chwilę, by zmiękły, a jak masz pomidory w oleju słonecznikowym, to je odsącz . Oliwki, pomidory (jak namaczane w łyżce wody, to z tą wodą) i orzechy (z opcjonalnymi dodatkami) dajemy do blendera i miksujemy powoli dolewając oliwę , aż do osiągnięcia właściwej konsystencji. Potrzebna ilość oliwy będzie bardzo zależała od tego, z czym były oliwki (oliwa

PaleoSMAK
9. Wegańska surowizna: czyli pyszne ciasto orzechowo-czekoladowe ★ 161

niebotycznie dużo kwasów omega-3 , zdrowych minerałów , np witaminy młodości E . Świetnie odżywia włosy i paznokcie , wykazano nawet, że poprawia nastrój . Tworzy ochraniającą warstwę "śluzu" w naszym żołądku.  orzechy włoskie   - zawierają kwasy omega-3  (główny budulec komórek mózgowych), L-arganinę, kwas elagowy  (podnosi odporność, unieszkodliwia substancje rakotwórcze), fosfor (poprawia koncentrację i procesy myślowe, łagodzi stres(...)niesamowity wpływ na skórę, opóźnia procesy starzenia), B6  (zwiększa produkcję przeciwciał i czerwonych krwinek), a także wpływa świetnie na procesy trawienia. Wegańskie ciasto na surowo: - pół szklanki orzechów włoskich - pół szklanki rodzynek (bez dodatku siarki) - dwie łyżki siemienia lnianego - mrożone/świeże owoce (ja użyłam mrożonych malin) Mus czekoladowo-bananowy: - pół szklanki daktyli - 2-3 banany (najlepiej czarne - są słodsze

Pland based fille
Ciasteczka łamane z orzechami (bez glutenu i cukru) 120

Lubię szukać nowych pomysłów na ciastka owsiane. Ten przepis zachęcił mnie użyciem daktyli, cynamonu orzechów, bo orzechowe ciasteczka są jednymi z najlepszych :) Nie spodziewałam się, że wyjdzie naprawdę słodko, a to wszystko bez użycia cukru. Ja wprowadziłam kilka drobnych zmian i upiekłam na większej formie, przez co wyszły dość cienkie i nie mogłam sobie poradzić z pokrojeniem tej owsianej "deski(...)więc połamałam na kawałki :D Myślę, że możliwe jest zastąpienie masła olejem kokosowym w całości, wtedy przepis będzie odpowiedni dla wegan. Ciasteczka łamane z orzechami (bez glutenu i cukru) 50g daktyli bez pestek 1/2 szklanki orzechów (u mnie włoskie) 40 g oleju kokosowego + 20 g masła 100 ml gorącej wody 1/2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych 1/2 szklanki płatków jaglanych

FitKot
Sałatka z gruszką i szynką na rukoli 167

Gruszkowy kwiatek na rukoli czyli kolejna propozycja mojej pysznej sałateczki. Gruszka, rukola, szynka i orzechy brzmi pysznie i jest pysznie. składniki: 2 garście rukoli 1 duża soczysta gruszka 7-8 plastrów szynki wędzonej w cieniutkich plastrach 1 garść orzechów włoskich sos balsamiczny do skropienia Składniki na dwie porcje. Orzechy uprazyc na suchej patelni. Na talerzach ułozyc listki rukoli. Gruszkę obrać(...)pokroić na ćwiartki i wykroić gniazdo nasienne. Każdą ćwiartkę przekroić jeszcze na pół. Pokrojona gruszkę ułożyć na rukoli. Pomiędzy gruszką ułożyć plastry szynki zwinięte w "różyczkę" i kawałki prażonych orzechów. Całość skropić sosem balsamicznym  i od razu podawać

Monia miesza i gotuje
Czekoladowe ciasteczka z żurawiną 141

Pieszczotliwie ochrzczone "błotnikami" ... Bo wyglądają trochę jak ulepione z błota. :) Jednak ... Cały ich urok tkwi w smaku - mocno czekoladowe, z kawałkami czekolady, orzechów włoskich i z suszoną żurawiną ...  Śmiało dotrzymają kroku innym świątecznym ciasteczkom, dlatego też polecam je właśnie na zbliżające się Święta. :) Autorem przepisu jest Paweł Małecki - polecam go wypróbować, jak zrobiłam to ja. :) Składniki: 170 gramów mąki(...)gramów cukru trzcinowego 140 gramów miękkiego masła 30 gramów kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 100 gramów suszonych żurawin po 50 gramów: orzechów włoskich, czekolady mlecznej i białej (w mojej wersji jest po 50 gramów orzechów włoskich i gorzkiej czekolady) szczypta soli  Wykonanie: Utrzyj w misce masło z cukrami. Przesiej mąkę oraz kakao

Garniec Magalie
,,Prawdziwa rozkosz orzechowo- dyniowa” 102

Prezentuję Wam dziś przyjemność dla oka i rozkosz dla podniebienia delikatny krem z dużą dawką orzechów. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn w mojej kuchni powstał ten dyniowo- orzechowy mini torcik. Składniki: Spód: 250 g herbatników maślanych 100 g miękkiego masła Łyżka mąki kokosowej Składniki na masę dyniową: 1 szklanka puree z dyni 2 galaretki pomarańczowe Składniki na masę(...)orzechową: 250g orzechów włoskich ¾ szkl. mleka 4 łyżki cukru pudru kostka masła Składniki na mase mascarpone: Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone Wykonanie: Spód: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno obręczy. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. Składniki na masę dyniową: W tym czasie puree

Podróż w kulinaria
Sałatka z jarmużem, marchewką i orzechami - bez soli 174

przed jedzeniem. Składniki: 100 g świeżego jarmużu 3 średnie marchewki 4-5 większych ząbków czosnku 2 średnie czerwone cebule 1 papryczka chili 3-4 łyżki oleju 2/3 szklanki włoskich orzechów Jarmuż opłukać w zimnej wodzie, oderwać zgrubiałe łodyżki. Osuszyć na czystej ściereczce lub w suszarce do warzyw. Orzechy posiekać niezbyt drobno i uprażyć na suchej patelni. Marchew obrać i pokroić(...)patelni do miski z papryczką, cebulą i czosnkiem. Na patelnie wlać resztę oleju i wrzucić jarmuż - powinien się również krótko i lekko przesmażyć. Wszystko razem wymieszać wraz z uprażonymi orzechami. Nie solić. Podawać gorące lub po przestudzeniu. Lubicie jarmuż?  Spróbujcie chipsów z jarmużu lub omletu z jego dodatkiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rogale Marcińskie 142

jajko i 1 żółtko 2 gramy soli 10 gram drożdży 150 gram zamrożonego masła Masa makowa: 500 gram białego maku 250 gram miodu 100 gram masła 50 gram orzechów włoskich 50 gram migdałów 4 jajka aromat pomarańczowy Lukier: 100 gram cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Dodatkowo: posiekane orzechy archaidowe Sposób przygotowania: Mak wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą, gotujemy(...)małym ogniu przez 30 minut. Odsączamy na sicie, mielimy trzykrotnie na sitku o drobnych oczkach. Migdały sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórek, razem z orzechami mielimy. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy zmielone bakalie i miód, podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu, dodajemy zmielony mak, smażymy przez 5 minut ciągle mieszając. Do ostudzonej masy dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszamy. Wszystkie

Bajeczna Kuchnia