orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:163/257)

Tabbouleh z jagnięciną z grilla i jogurtem naturalnym 148

ząbkami rozgniecionego czosnku, obranego z łupiny, drobno posiekanego i przetartego na pastę brzegiem noża, solą i pieprzem. Mięso doprawić do smaku.     Uformować niewielkie hamburgery, kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub jak shish kebab - na drewnianych szpatułkach.  Upiec na grillu, lub na patelni grillowej.  Tabbouleh: marchew, selera, ogórka i pomidorki umyć. Obraną marchew i selera naciowego pokroić

królestwo garów
przetwory 148

gruszki w occie grzyby duszone w słoikach grzyby suszone kiszone pomidory z papryką   konfitura z brzoskwiń konfitura z czerwonych pomarańczy konfitura z mirabelek konfitura z morwy konfitura z orzechów włoskich     kwas buraczany maliny na zimę mirabelki w occie morele w occie nalewka sosnowa nalewka z mirabelek ogórki małosolne papryka pieczona pesto ze szczypiorku czosnkowego "pesto" z czosnku

królestwo garów
Lidl - tydzień francuski - w gronie francuskich smaków 114

konkretnym miejscu od średniowiecza. Są to sery wytwarzane z krowiego mleka o bardzo wyrazistym intensywnym smaku. Warto spróbować. Poza serami w ofercie znajdziemy salami klasyczne i z różnymi dodatkami: orzechami włoskimi, figami. Mocnym punktem oferty jest Jambon de Bayonne czyli szynka bajońska. Nazwa szynki pochodzi od miasta Bayone w południowo-zachodniej Francji. Zgodnie z regulacjami, szynką bajońską można nazywać tylko

królestwo garów
Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem 201

surówki: Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Składniki: 300 g kapusty kiszonej 1 marchew 1 cebula 1/2 pęczka szczypiorku 4 łyzki oleju rzepakowego cukier do smaku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy

Moja smaczna kuchnia
Ciastka z tahini (chałwowe) 178

podgrzewamy w mikrofalówce by trochę zmiękło (lub kilkanaście godzin wcześniej wyjmujemy z lodówki).  2. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy na gładką masę. 3. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je dociskając widelcem. Posypujemy ziarnami sezamu. 4. Ciastka pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni

Szefowa kuchni
Sałatka z botwinką i awokado. 142

warzywka...aż nie mogę się doczekać jutrzejszej wizyty na naszym bazarze. Czego użyłem? -sałata strzępiasta -liście młodej botwinki -żurawina posiekana -ogórek zielony pokrojony w kostkę -awokado pokrojone w kostkę -orzechy włoskie zgniecione w moździerzu -tarty parmezan Umyte liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki, mieszamy z botwinką i przepłukujemy w misce z zimną wodą z łyżką oliwy. Dodajemy pozostałe składniki

BaRepas
Grzybki 255

ponadto 3 jajka 50g  maku 6 łyżki cukru pudru polewa czekoladowa Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, dobrze wygniatając, następnie urywamy ciasto i robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w którym robimy dziurkę i kładziemy dziurką do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym (tak jak w kluskach śląskich)- będą to nasze kapelusze do grzybków. Tworzymy teraz cienki wałek i tniemy

kgwjanczewo
Sernik o smaku coli. Deser dla łakomczuchow i fanów kultowego napoju 171

przepisu . Chodzi o ten drobny szczegół - galaretkę, która nadała nowy wymiar smaku tradycyjnemu sernikowi na zimno. Wybór okazał się wyjątkowo trafiony. Dodatkowo można pokusić się o rodzynki i siekane orzechy włoskie, jeśli tylko lubicie. Mniam. Wszyscy wielbiciele coli będą ochłodzeni i zachwyceni. Mam nadzieję, że Bartkowi jego sernik smakował

Kuchnia po mojemu
Surowe buraki w towarzystwie. Obiadowa surówka zdrowia. Domowa i witaminowa. 168

sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy jogurt i majonez. Dbający o sylwetkę ograniczą jego zawartość do minimum lub użyją produktu light. W wersji źródłowej przepisu są jeszcze drobno siekane orzechy włoskie. Ich dodanie pozostawiam do Waszej decyzji. Domowa surówka - pełna witamin i smaku. Polecam

Kuchnia po mojemu
Pulpeciki mięsno - brokułowe 182

odsączyć i drobno posiekać. Dodać do mięsa wraz z jajkiem i bułką tartą. Doprawić solą, pieprzem ziołowym, majerankiem i ostrą papryką. Wymieszać na gładką masę. Formować małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Bulion zagotować, włożyć klopsiki oraz resztę posiekanego brokuła, gotować około 20 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Zaciągnąć zahartowaną śmietaną. W razie potrzeby doprawić do smaku. Można również wyjąć

Z miłości do słodkości
Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą 149

miski i przesypać do utartej masy. Zmiksować i wmieszać na koniec na małych obrotach drobinki czekolady.  Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać w odstępach kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie lekko spłaszczać je dłonią. Piec przez 13 minut w temperaturze 180 st.C. Ostudzić na kratce

Pasja Smaku
Karkówka po cygańsku kluskami śląskimi 2528

przepuszczamy przez prasę lub maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaki łączymy z mąką ziemniaczaną, wyrabiamy delikatne ciasto( w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki) Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego następnie robimy dziurkę. Kluski śląskie gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia około 1 minutę. Wyławiamy łyżką cedzakową. Smacznego

kgwjanczewo
Ciasteczka z kaszy manny. 198

palcami wszystko rozetrzeć . Powstanie grudkowata masa . Dodać żółtka , wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywno i połączyć z mannową masą. Dłonie zwilżyć wodą i formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Te następnie spłaszczyć i w każdym ciastku zrobic dziurkę , podobnie jak się to robi w kluskach śląskich .   Do każdego zagłębienia włożyć odrobinę powideł lub gęstej marmolady (nie dżem

Malinowa Kawiarenka
Jeżyki z marcepanu 153

mała przekąska np. na przyjęciu dla dzieci :) Składniki: 50 g marcepanu, kilka kostek gorzkiej czekolady, posypka czekoladowa. Przygotowanie:    Z marcepanu lepimy kuleczki, mniejsze o połowę o wielkości orzecha włoskiego. Następnie, trzymając kulkę między dłońmi lekko pocieramy wydłużając jedną stronę kulki. W rondelku roztapiamy czekoladę, maczamy w niej okrągłą część marcepanu i obtaczamy w posypce. Wykałaczką robimy czekoladowe kropki

Aga w kuchni
Kluski śląskie 201

przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do miski lub na stolnicę. Odłożyć ¼ ziemniaków, a puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Z ciasta zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego, rozgnieść w ręce na placek i zrobić dziurkę w środku kluski. Kluski wrzucać do osolonej wrzącej wody i gotować około 1 minutę od momentu wypłynięcia. Kluski odcedzić za pomocą

Mama Gotuje