orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:164/257)

migdałowe ciasteczka z lemon curd 261

Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na ok. 30 min., żeby ciasto łatwiej się formowało. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, obtoczyć w cukrze putrze. Ułożyć na blaszce, zachowując odstępy. Każde ciastko delikatnie spłaszczyć i zrobić w nim zagłębienie, np. przy pomocy końca drewnianej łyżki. W otwór nałożyć lemon curd

zabawa smakiem
Orzeszki 231

cukier puder przesiać przez sito, dodać masło lub margarynę i posiekać nożem. Dodać jajka, śmietanę z sodą i zagnieść wszystkie składniki na jednolite ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie włożyć do specjalnej maszynki i usmażyć w niej ciastka. Wystudzić. Nadzienie: 1 duży słoik kremu typu Nutella; cukier puder do posypania; Połówki orzeszków napełnić kremem i zlepiać

In my kitchen
Ciasteczka owsiane 136

proszek do pieczenia. Mikser wyłączamy, dodajemy płatki owsiane, całość mieszamy łyżką, gotową masę wstawiamy na pół godziny do lodówki. Blachę smarujemy margaryną, ze schłodzonej masy formujemy równe kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze delikatnie rozpłaszczając ręką. Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni

Kuchenne aromaty
Kakaowe miodusie (ciasteczka) 184

mąki, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno być miękkie, odklejające się od rąk, jeśli uzyskamy taką konsystencję przestajemy dodawać mąki. Z ciasta odrywamy małe fragmenty, robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Po czym spłaszczamy je w rękach, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i robimy wzorek widelcem. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 10-12 minut

Słodkie okruszki
Razowe Tagliatelle w sosie pieczarkowym z roszponką 143

Farfalle z kurczakiem, pieczarkami i bakłażanem                              Różowy makaron z buraczkowym pesto i orzechami włoskimi

KreatywnePiny
Ciasteczka słonecznikowe 104

wyłożyć papierem do pieczenia. Słonecznik zmiksować, niekoniecznie dokładnie.  Wymieszać w misce słonecznik, cukier 1 jajko i 1 żółtko (białko zostawić).  Nabierać łyżką masę i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.  Każdą kulkę spłaszczyć i ułożyć ma blaszce.  Tak przygotowane ciasteczka posmarować białkiem i posypać słonecznikiem.  Wstawić do piekarnika na 12-15 minut

Sto kolorów kuchni
Zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym 143

żeby starczyła na dwa dni, ale i tak często już po pierwszym dniu niewiele zostaje;)   Składniki: 0,5 l bulionu drobiowo-warzywnego duży pęczek botwinki z buraczkami wielkości orzechów włoskich 2 marchewki 1 pietruszka pół niedużego pora 6-8 niedużych młodych ziemniaków 0,5 szklanki mleczka kokosowego 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku 1 łyżka soku

Kulinarne Inspiracje
Murzynek 110

Blueberry Corner by "jagodzianka" Proste, smaczne ciasto. Dużo w nim orzechów i różnych owoców (suszonych, kandyzowanych). Tym razem dodałam orzechy włoskie, rodzynki i kandyzowaną … Przeczytaj cały artykuł Post Murzynek pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Chocolate banana bread 169

chlebek. W Stanach przygotowuje się je zazwyczaj na śniadanie. Delikatnie wilgotne, z dużą porcją bananów, idealnie nadaje się jako przekąska dla dzieci lub dodatek do kawy. Można je wzbogacić orzechami włoskimi, wtedy smak będzie jeszcze bardziej intensywny. Potrzebne nam (na formę 11x36cm): - 7 bananów - 300 g mąki pszennej - 10 łyżek roztopionego masła - 200 g cukru (można dodać trochę mniej

W poszukiwaniu inspiracji
Comfort food, cobbler i garnek Neoflam 157

łyżeczki proszku do pieczenia, 30 g startego parmezanu, 80 g maślanki ew. świeży tymianek Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść, następnie z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczać. Tak przygotowane bułeczki układać na potrawce i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20-25 min - do ładnego zrumienienia

Plate of Joy
Tarta makowa 251

tarty wykładamy ciasteczka z resztek z kruchego ciasta i dopiekamy jeszcze kolejne 10 minut. Upieczoną tartę studzimy w formie na kratce. Smacznego :)  * U mnie gotowa  masa makowa ** Orzechy włoskie, siekane migdały, morele, daktyle i rodzynki

Plate of Joy
Pulpeciki w sosie pomidorowym 123

sól, pieprz i parmezan. Następnie dołożyć wcześniej nasączoną mlekiem bułką tartą, całość dokładnie wyrobić przy pomocy rąb, bądź wymieszać widelcem. Wymieszane mięso nabierać łyżeczką i formować małe kuleczki, wielkości orzecha włoskiego. Obsmażyć do zrumienienia na rozgrzanej patelni, na oliwie z oliwek, następnie ściągnąć na talerz. 2 puszki krojonych pomidorów (po 400 g), 200 ml bulionu warzywnego, 1 czerwona cebula

Plate of Joy
Curry z pulpecikami i warzywami 169

miseczki, przyprawiamy sosem rybnym i sojowym oraz płatkami chilli i imbirem. Następnie dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy. Nabieramy niewielkie porcje mięsa, najlepiej łyżeczką i tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Uformowane pulpeciki układamy na talerzu. Patelnię rozgrzewamy z olejem rzepakowym na średnim ogniu i smażymy pulpeciki do zrumienienia z każdej strony. Usmażone kotleciki ściągamy z patelni na talerzyk, dolewamy

Plate of Joy
Pyszne ciasteczka maślane 115

masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 170g mąki esencja waniliowa Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto(konsystencją powinno przypominać plastelinę). Następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.Spłaszczamy i odciskamy dowolny wzorek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok.15-20minut. Ciasteczka są bardzo szybkie,ale naprawdę smaczne. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Ciasteczka z masłem orzechowym i bakaliami 96

gładką masę.Do mąki dodać sodę i dokładnie wymieszać.Dodać mąkę i ekstrakt do masła i wyrobić całość.Na samym końcu dodajemy pokrojoną czekoladę i bakalie.Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczamy.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt

Proponowane wyszukiwania