wyższa). Piekąc w mniejszej formie proponuję wydłużyć czas pieczenia lub piec na termoobiegu. Składniki: - 1 szklanka * ziaren słonecznika - 1/2 szklanki pestek dyni - 1/2 szklanki orzechów (dałam po 1/4 szkl. orzechów laskowych i migdałów) - 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego - 2 łyżki nasion chia - 2 łyżki babki płesznik - 1,5 szklanki płatków jaglanych - 40g oleju kokosowego (stopionego) - 1,5 płaskiej łyżeczki soli
Smaczne Zdrowesuchej fasoli niecała połowa szkl. wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli szczypta cukru 1/3 - 1/4 szkl. oleju (u mnie z orzechów laskowych, ale może być każdy inny) Wszystkie składniki, poza olejem umieszczamy w blenderze i miksujemy dokładnie na wysokich obrotach. Następnie nadal miksując dolewamy powoli olej. Miksujemy do momentu, aż majonez stanie
chwile dla mnienadzieniem z białej lub ciemnej czekolady, z alkoholem lub bez, z wiśniami i czarną porzeczką, które pozostały z nalewki. Dla tych ,którzy lubią i mogą chrupać z migdałami i orzechami laskowymi. Dzisiaj prezentuję pralinki z waniliowym nadzieniem i czarną porzeczką. 200g czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości% kakao, kroimy na małe kawałki, o podobnej wielkości. Teraz czekoladę poddajemy procesowi temperowania
Kulinarny karnet Christopheracieście francuskim. Składniki. 150 g ciasta francuskiego 2 gruszki 1 łyżeczka masła 1 łyżka cukru Masa czekoladowa. 70 g cukru 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki kakao 80 g orzechów laskowych 100 g masła 1 jajko Wykonanie. Umyte gruszki obrać ,pokroić w ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Mikserem utrzeć na masę wszystkie składniki masy czekoladowej. Z ciasta francuskiego
Kulinarny karnet Christopheraodpowiadać :) Składniki: 3 łyżki stołowe soku cytryny ½ szklanki mleka sojowego 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki papryki (ominęłam) 1 łyżeczka musztardy 6 łyżek stołowych oleju słonecznikowego (zastąpiłam olejem z orzechów laskowych) Wszystkie składniki poza olejem zmiksować w blenderze, następnie miksując na najmniejszych obrotach bardzo powoli dodawać olej. Miksować do czasu aż majonez zgęstnieje
chwile dla mnieherbatników 1/2 kg mleka w proszku 25 dag masła 30-35 dag cukru kryształu 5 łyżek kakao 3/4 szklanki mleka lub wody Można dodać orzechy laskowe w całości, oraz zetrzeć świeżą skórkę z pomarańczy. Roztapiamy masło z cukrem, kakao i wodą, odstawiamy do ostygnięcia. w tym czasie w malakserze lub tłuczkiem mielimy 35 dag herbatników
Apetyczna babeczkaciasteczek. Bakaliowe ciasteczka SKŁADNIKI: jajka -2 szt mąka - 2 łyżki margaryna - 2 łyżki cukier -3 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka siemię lniane - 2 łyżki (KRESTO) orzechy laskowe tarte - 2 łyżki sezam - 2 łyżki skórka pomarańczowa kandyzowana -1,5 łyżki płatki owsiane -2 szkl rodzynki - 2,5 łyżki wiórki kokosowe - 3 łyżki ( KRESTO) tłuszcz do formy
Kuchnia Danusiduże filety pstrąga tęczowego (troć) - ziemniaki - kilka ząbków czosnku - oliwa z oliwek + masło - 2 garście liści bazylii - 1/2 gruszki - łyżka marynowanego imbiru (plastry) - oliwa z oliwek - 20 orzechów laskowych - zmiksuj w/w Naczynie wysmaruj masłem i oliwą, ułóż ryby wylej pesto i ułóż kilka plastrów marynowanego imbiru. Piecz 20- 25 minut w nagrzanym piecu. Smacznego
SMYKWKUCHNImałej mocy palnika mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie połową kremu przekładamy dwa blaty. Drugą połowę kremu wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy fantazyjnie pistacjami, orzechami laskowymi itp. Kroimy na około 16 kawałków. The post Kostka Pistacjowo Czekoladowa appeared first on Made
Made By Mom And Sonpszennymi -5 śliwek suszonych -pół szklanki sułtańskich rodzynek -1 duża dojrzała i soczysta brzoskwinia -1 łyzka kakao -filiżanka Podkarpackiego Miodu Spadziowego ChNP Na polewę wystarczy mleczna czekolada z całymi orzechami laskowymi rozpuszczona na parze. Wykonanie Wszystkie ziarna, wsyp do misy dołóż rodzynki sułtańskie, musli z otrębami, oraz pokrojone w paski suszone śliwki. Obierz brzoskwinię, pokrój niedbale. Dolej podkarapckiego miodu
Z Kuchni Do Kuchnipszennymi -5 śliwek suszonych -pół szklanki sułtańskich rodzynek -1 duża dojrzała i soczysta brzoskwinia -1 łyzka kakao -filiżanka Podkarpackiego Miodu Spadziowego ChNP Na polewę wystarczy mleczna czekolada z całymi orzechami laskowymi rozpuszczona na parze. Wykonanie Wszystkie ziarna, wsyp do misy, dołóż rodzynki sułtańskie, musli z otrębami, oraz pokrojone w paski suszone śliwki. Obierz brzoskwinię, pokrój niedbale. Dolej miodu. Brzoskwinia
Z Kuchni Do Kuchniżytniej typ 720 II faza 380 g mąki żytniej typ 720 1,5 łyżeczki soli 200-230 ml wody w temperaturze pokojowej opcjonalnie kulka wielkości orzecha laskowego świeżych drożdży, jeśli zakwas nie jest zbyt mocny Wykonanie: Na 12-18 godzin przed pieczeniem chleba w misce mieszamy składniki I fazy, czyli zaczyn, przykrywamy
Kulinarne przygody Gatitywykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę, dociskamy, wyrównujemy i odstawiamy na co najmniej 3h do lodówki, a najlepiej na całą noc. * Najlepiej użyć mieszanki orzechów z zawartością orzechów laskowych, są pozytywnie chrupiące Oddzielnie możecie dorzucić rodzynki jak również suszone owoce. The post Tiffin – Batoniki Czekoladowo Orzechowe appeared first on Made
Made By Mom And Soncukru brązowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 50 g świeżych drożdży, 300 g mleka, 2 żółtka, 50 g miękkiego masła, 500 g mąki pszennej, 2 łyżki tartych orzechów laskowych, 2 łyżki tartych migdałów, 50 g rodzynek, 1 jajko do posmarowania bułek, olej rzepakowy, masło do smarowania, miód. Przygotowanie: Do naczynia wysokiego włóż cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, wszystko wymieszaj. Następnie
Moniki Smakołykizwinnie i szybko "zmyka" ze swoim smacznym łupem. Musimy pamiętać, że te małe gryzonie potrzebują jesienią i zimą dodatkowego źródła pożywienia. Dlatego warto wiedzieć co mogą jeść: - orzechy laskowe i włoskie - marchewki - jabłka Dokarmiajmy je sporadycznie oraz z odległości tak aby mogły przetrwać najtrudniejszą porę roku a zarazem by nie przyzwyczajały się do łatwej zdobyczy. Wiewiórka pospolita
Proste Potrawy