Idealne także na zbliżające się święta. Oczywiście kto może lub nie oszczędza kalorii może zastąpić ksylitol cukrem. Składniki (na tortownicę max 24cm) : 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych 100 g mielonych migdałów 5 jajek 4-5 łyżek ksylitolu (cukru brzozowego) 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło rozpuścić i przestudzić. Żółtka oddzielić
Ze smakiem i z pasjądomu, a będą doskonałym daniem dla tych młodszych, jak i starszych członków naszych rodzin. Filet rybny, ja użyłem pstrąga łososiowego Suche pieczywo lub bułka tarta Garść orzechów, ja użyłem laskowych Tarty parmezan Świeże zioła Oliwa z oliwek Sól Pieprz Do przygotowania tego dania użyłem ryby dostarczonej przez Świeża-Ryba.pl Umyte i osuszone filety rybne kroimy w równej szerokości paski
MarcinChefSkładniki: 1 szklanka płatków owsianych po 1/3 szklanki: migdałów, orzechów włoskich i laskowych garść siemienia lnianego 2 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki ziaren słonecznika po 1/3 szklanki suszonej śliwki, moreli, żurawiny 5 daktyli 2 łyżki owoców goji 2 łyżki kakao 3 łyżki miodu wrzosowego 2 kostki czekolady gorzkiej o zawartości kakao minimum 77% z dodatkiem kardamonu i kawy łyżeczka
Mango Papajaunikają świadomie glutenu. 200 g gorzkiej czekolady 150 g brązowego drobnego cukru 80 g masła 2 jajka 30 g skrobi kukurydzianej 1 łyżka kakao 100 g posiekanych orzechów (ja użyłam laskowych) Czekoladę połamać na małe kawałki, masło pokroić w kostkę. Składniki umieścić w misce. Miskę postawić nad garnkiem z gotująca się wodą. Mieszać aż powstanie gładka masa. Miskę zdjąć
maniapieczeniaherbatników 5 łyżek cukru 180 g masła skórka otarta z całej cytryny 50 g orzechów ( ja użyłam orzechy pekan - z firmy Symbio ) ale można użyć orzechów włoskich albo laskowych Nadzienie: 600 g śliwek 5 łyżek brązowego cukru ( użyłam z firmy Symbio ) 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Spód: Herbatniki włożyć do torebki foliowej
Słodkości i nie tylkokryształ) 2 łyżki domowego cukru waniliowego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300g różnorodnych bakalii (u mnie: po 40g migdałów, suszonych moreli i daktyli, rodzynek, po 30g orzechów włoskich i laskowych, 80g kandyzowanych skórek owocowych) 1-2 łyżki mąki do oprószenia bakalii cukier puder do oprószenia oraz garść kandyzowanych skórek owocowych do dekoracji Wykonanie: - składniki na keks powinny być
Smakołyki Berenikistole wielu smakoszy. Adżika - pasta z papryki oraz tkemali - sos śliwkowy Słodycze Najpopularniejszą słodyczą w całej Gruzji jest czurczchela . Można spotkać je na każdym straganie. Są to orzechy (włoskie lub laskowe) zawieszone na nitce, a następnie oblepione gęstą zawiesiną z winogron, mąki i cukru. Następnie czurczchele są suszone. Najlepsze były te świeżutkie, krótko suszone. Czurczchele możemy kupić w różnych
Poezja smakuSkładniki: 125 g masła lub margaryny 1/3 szklanki drobnego cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki zmielonych orzechów (włoskich lub laskowych) 1 łyżeczka kakao 3 łyżki mleka 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskiej) 100 g czekolady Wykonanie: Masło utrzeć na lekką masę. Wsypać cukier i dalej ubijać, do białości i puszystości. Wbijać
Blondynka Gotujepiernika sok z połowy pomarańczy skórka starta z całej pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY sok z połowy pomarańczy 100 g gorzkiej kuwertury 0/5 szklanki obranych orzechów włoskich i laskowych Masło ucieramy z cukrem, jajkami, sokiem i skórką z pomarańczy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą i kakao, mieszamy. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około
Mienta blogwoli:) A oto : Panpepato z Margot połączenie bukietu bakali z karmelem oraz kopytem pieprzu:) połączenie jedyne w swoim rodzaju. Przepis w całości cytuję za Kucharnia SKŁADNIKI: - 200 g orzechów (u mnie laskowe i migdały) - 200 g suszonych lub kandyzowanych owoców (morele, żurawiny, figi, suszone śliwki) - 100 g kandyzowanych skórek owocowych - 1/2 szkl. cukru - 1/2 szkl. miodu - 1/2 szkl. mąki
Basia w kuchniszklanki mąki szczypta soli szklanka brązowego cukru, ja zrobiłam tylko z białego 20 dag masła pokrojonego w kostkę łyzeczka cynamonu 1 i 1/2 szklanki uprazonych i posiekanych orzechów włoskich lub laskowych szklanka gęstej smietany 1 duże jajko +żółtko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Wymieszać mąkę z solą, całym białym cukrem
Proste Potrawysmaczne, widać to było po ilości zjedzonych kawałków! Ciasto dyniowe z orzechami na tortownicę z kominkiem o śr. 23 cm. 1 szkl. mąki + szczypta soli 1 szkl. startych orzechów włoskich lub laskowych + 2 łyżki do obsypania tortownicy 1/2 szkl. cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki posiekanych skórek kandyzowanych (mix) 2 łyżki wanilii z karmelem od Kotanyi 2 jajka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwizyty w Sienie. Królewskiej wersji nie próbowałam, jestem jednak prawie pewna, że wersji z pieprzem nie dorówna - doprawdy, dziwne te królewskie gusta.. :-) * PANPEPATO 200 g orzechów (u mnie laskowe i migdały) 200 g suszonych lub kandyzowanych owoców (morele, żurawiny, figi, suszone śliwki) 100 g kandyzowanych skórek owocowych 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. miodu 1/2 szkl. mąki
KUCHARNIAmusicie koniecznie wypróbować ten banalnie prosty i zachwycający deser:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE: 1,5 kg jabłek (najlepiej twardych) 1,5 łyżeczki cynamonu garść siekanych orzechów np. włoskich, laskowych, nerkowca (opcjonalnie) SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 150 g mąki (użylam pszennej) 110 g zimnego masła 100 g brązowego cukru 50 g płatków owsianych górskich WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury(...)NADZIENIE JABŁKOWE: Jabłka umyj i obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne, a następnie pokrój jabłka w ósemki, te zaś jeszcze na 3-4 częśći. Dosyp cynamon oraz posiekane orzechy i wymieszaj całość. KRUSZONKA: Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj do niego mąkę oraz cukier i rozetrzyj całość palcami na kruszonkę. Dosyp do tego płatki owsiane i wymieszaj dokładnie wszystko. CRUMBLE
Słodko-Słony Świat Ilonypożywna przekąska i cukier na prawdę jest w niej zupełnie zbędny. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka suszonych owoców: daktyle, żurawina,rodzynki, morele, śliwki 1 szklanka orzechów : włoskie, pekan, laskowe, migdały 4 dojrzałe banany średnie 1 szklanka słonecznika bądź dyni, może być pół na pół 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki sezamu 1czubata łyżka cynamonu szczypta soli Wykonanie(...)stopni. Termoobieg. Do rozdrabniacza wsypujemy płatki owsiane i na małych obrotach miksujemy, nie możemy zmielić na pył, ale tylko delikatnie rozdrobnić. Do rozdrabniacza następnie dodajemy suszone owoce i orzechy, rozdrabiamy również na większe kawałki. To jest wersja ekspresowa, oczywiście można wszystkie podane wyżej składniki posiekać nożem, ale będzie to trochę dłużej trwało. Do naszych składników dodajemy rozgniecione widelcem banany, słonecznika
Apetyt na Zielone