składniki * gotowe ciasto francuskie * 8 łyżek kremu orzechowo-czekoladowego np. nutella * 50 g posiekanych orzechów laskowych * 2 łyżeczki cukru Sposób wykonania Rozwinąć ciasto. Krem orzechowo-czekoladowy nieco podgrzać w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, ale żeby nie był za ciepły. Rozsmarować krem na cieście, a następnie posypać go orzechami.Zrolować jeden brzeg ciasta do wewnątrz, to samo zrobić z drugim
Mix smakurazie potrzeby dodając odrobinę zimnej wody - gotowe ciasto zafoliować osobno, schłodzić w lodówce przez około godzinę - ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałeczki, formując niewielkie kulki (nieco większe niż orzech laskowy) - z każdego rodzaju ciasta powinno wyjść około 40 kuleczek (czyli razem 80) - kuleczki układać jedną na drugiej, lekko przyciskając palcami tak, by się skleiły ze sobą, następnie spłaszczyć zębami widelca
Smakołyki Berenikiramach jednego z konkursów powstała ta serkowa wariacja :) Zjadałam wszystko sama ! Orzechowo jesienny serek z miodem75 g śmietankowego lub jogurtowego serka po łyżce migdałów, orzechów laskowych i włoskichpół łyżeczki skórki pomarańczowej w cukrze tzw. cykaty1-2 łyżeczki miodu, do smakunajlepiej domowy chleb żytniOrzechy rozdrabniamy w moździerzu lub blenderze. Łączymy z serkiem
Dzieje kuchennej Wiewióryśmietany kwaśnej 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy Skworcu Masa makowa : 40 dag maku Skworcu 15 dag masła 3/4 szklanki płynnego miodu 1 cukier waniliowy Skworcu 10 dag orzechów laskowych Skworcu 10 dag rodzynek Skworcu 10 dag migdałów w płatkach Skworcu 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 6 białek Wykonanie; Margarynę posiekać z mąką , cukrem waniliowym , proszkiem
Sama słodycz i szczypta chiliżółtka * szczypta soli * 2 łyżeczki przyprawy do piernika * 200 g marcepanu do polania: * 70 g gorzkiej czekolady * 1 łyżka oleju roślinnego ( u mnie olej z orzechów laskowych Oleofarm ) Wykonanie: Mleko delikatnie podgrzać. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i 1 łyżeczkę cukru - wymieszać. Mleko z drożdżami odstawić do wyrośnięcia. W rondelku rozpuścić masło - pozostawić do wystygnięcia. Żółtka ubić
kolorowotorcikowoczubata łyżka kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżka przyprawy do piernika 1 szkl.śmietany 1/2 szkl.oleju 3 jajka 2 czubate łyżki masy kajmakowej Helio dodatki: orzechy włoskie Helio orzechy laskowe Helio polewa biała Helio polewa mleczna Helio żurawina suszona Helio daktyle suszone Helio śliwka suszona Helio skórka cytrynowa Helio rodzynki Wszystkie bakalie wymieszać razem, śliwki i daktyle pokroić. Składniki
Moje domowe kucharzeniejajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru marcepanowego 1 cukier waniliowy Skworcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia po około 1 łyżce kopiastej pokrojonych kandyzowanych owoców ; moreli Skworcu orzechów laskowych Skworcu posiekanych rodzynek Skworcu ananasa Skworcu 2 łyżki pokrojonego marcepana Wykonanie : Jajka ubić z cukrem ,cukrem waniliowym i cukrem marcepanowym na gęsty kogel mogel. Margarynę rozpuścić
Sama słodycz i szczypta chilipotem tego wszystkiego myć. Otwieramy torebeczkę i mamy gotowy produkt do wypieków. A co jest ważne są one aromatyczne i nadają wypiekom fajnej nuty smakowej. 50 g tartych orzechów laskowych 50 g tartych migdałów 200 g mąki pszennej typ 500 4 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 1/4 szk maślanki naturalnej 1/3 szk oranżady
Ewa w kuchniMoje pierwsze biscotti. Zrobiłam je z orzechami laskowymi i mixem keksowym. Co prawda są to twarde włoskie ciastka to i tak mnie nie zniechęcą i będę je piekła bo są pyszne. Biscotti piecze się dwa razy, i można robić je z różnymi dodatkami. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy przechowywać je dość długo szczelnie zamknięte. rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń
Ewa w kuchniSkładniki na 6 szt.: 150 g mąki szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 50 g margaryny 50 g cukru 1 jajko 1 żółtko 50 g krokantu z orzechów laskowych kilka sztuk suszonej żurawiny kilka sztuk kandyzowanej skórki pomarańczowej Czasami w bardzo prosty sposób można połączyć coś pożytecznego z czymś smacznym. Tym razem będą to ciasteczka, które mogą posłużyć jako serwetniki
Świat Ciastazgęstnieje, przełożyć ją do miseczki. Śliwki pociąć w kostkę lub paseczki i udekorować nimi wierzch kaszki. Podawać gorącą. Porada: Śliwki można zastąpić kawałkami świeżej pomarańczy lub suszoną żurawiną i orzechami laskowymi
W poszukiwaniu inspiracjiprzekąska do lampki czerwonego wina lub wstęp do wykwintnej kolacji. Polecam gorąco! Przepis bierze udział w konkursie Merci Chef! AWARDS. Składniki (na 4 mini tarty): Ciasto: 100 g mielonych orzechów laskowych 1/2 szklanki mąki orkiszowej 60 g zimnego masła szczypta soli Konfitura z buraków i czerwonej cebuli: 1 burak 2 czerwone cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka
Smakowity Blog Kulinarnypiękne rumiane babeczki. Dzięki dyni zachowują wilgotną, apetyczną fakturę. Znikają tak szybko jak powstają. Taaakie dobre! Składniki na 24 sztuki: 1/2 szklanki bakalii (rodzynki, żurawina, figi) 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych, migdałów 1/2 szklanki płatków owsianych 2 szklanki mąki pszennej razowej 1/3 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka przypraw do piernika (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Smakowity Blog KulinarnyZamiast przygotowywać masę makowo-bakaliową można użyć około 300 g gotowej masy makowej. Można także użyć gotowego (tj. ugotowanego i zmielonego) maku. Posiekane migdały można zastąpić lub uzupełnić posiekanymi orzechami laskowymi. Do masy makowo-bakaliowej można dodać, do smaku, 1 łyżkę spirytusu lub innego alkoholu. Wałkując ciasto na kluski należy je oszczędnie podsypywać mąką, aby nie było twarde. Źródło przepisu
Gospodyni Miejska