czekoladą GIANDUIOTTO ! Już od dawna wiadomo, że Piemont i jego stolica Turyn są znaczącym centrum przemysłu cukierniczego. Caffarel, najbardziej znany piemoncki cukiernik, wynalazł przepis na słynne turyńskie praliny z orzechami laskowymi zwane gianduiotto . Zasiadłam wtedy wygodnie pod parasolami i zamówiłam sobie normalnie NALEŚNIKA , sztuk jedna. Przybył naleśnik złożony na pół, w środku czekolada z rozpuszczonych gianduiotto- niesamowity smak. Posypany
Z Kuchni Do Kuchnipewno od czasu do czasu zaserwuję sobie te pełne zdrowia ziarenka :) * mleko roślinne- 2/3 szklanki * chia- 2 łyżki * dukkah - 2 łyżeczki * syrop z agawy- 1 łyżeczka * kilka orzechów laskowych- do ozdoby Ziarenka chia zalać mlekiem migdałowym i odstawić do lodówki na kilka godzin (im dłużej zostaną, tym bardziej będą 'żelkowate', ja zostawiam na całą noc). Po wyjęciu wymieszać
Kraina Miodem PłynącaBabeczki z bitą śmietaną i truskawkami Mini tarty z orange curd Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą Rogaliki z białym makiem Rogaliki z orzechów laskowych Pierniczki królewskie z marcepanem Kokosanki Ciasteczka z kremem karpatkowym Pomarańczowe paluszki Ciasteczka cieszyńskie koniczynki Witrażyki z miodem Czerwononose rudolfy Babeczki z fantazją Gwiazdki cytrynowe Ciasteczka misie
Ala piecze i gotujewymaga cierpliwości i samozaparcia (bo ciasto nie jest "wdzięczne", gdy się je wałkuje), ale warto. SKŁADNIKI: ciasto 15 dkg mąki 7,5 dkg cukru 15 dkg mielonych orzechów (laskowych) 12,5 dkg margaryny 2 łyżki wody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego masa marcepanowa 20 dkg marcepanu 12,5 dkg cukru pudru dżem (jasny
Kuchnia w opałachnaprawdę warto! Ciasto: 500 g rodzynek sułtanek 300 g suszonej lub wędzonej śliwki węgierki 200 g suszonych moreli 200 g suszonych fig 100 g obranych migdałów 100 g orzechów laskowych 100 g kandyzowanej skórki z limonki 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 400 ml brandy ( sherry lub rumu ) oraz dodatkowo 2-3 łyżki do polania ciasta 300 g cukru
maniapieczeniaDzień bez dobrej kawy jest dniem straconym, też tak myślicie? Uwielbiam kawę, chyba w każdej postaci, ostatnim czasem jestem fanką syropów do kawy o smaku karmelowym, toffi, piernikowym i orzecha laskowego z sieci Starbucks. Odrobina dodana do kawy nadaje obłędnego smaku. Jeśli miałabym się rozgadywać, a raczej rozpisywać na temat samej kawy to testuje różne, nie ukrywam, że najlepiej smakowała
SMYKWKUCHNIjogurt naturalny lub majonez -sól i pieprz Wszystkie składniki łączymy z porem, mieszamy. Ser kozi z orzechami. -ser kozi -szczypiorek -ogórek zielony bez skóry pokrojony w kostkę, bez nasion -orzechy laskowe zgniecione w moździerzu -sól Wszystkie składniki łączymy z serem, mieszamy. Pomidory malinowe, obrane i posolone łączymy z posiekaną szalotką i kilkoma kroplami oleju rzepakowego. Jajko gotuję na miękko
BaRepaspieczenia 250g margaryny 200g cukru trzcinowego 4 jajka 1/4 szklanki mleka 50 g suszonych wiśni garść suszonych czereśni 4 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 30 g orzechów włoskich 30 g orzechów laskowych 70 g suszonej żurawiny kilka sztuk suszonej moreli 50 g kolorowego suszonego ananasa 4 kosteczki suszonego imbiru Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180`C Wszystkie bakalie kroimy na małe
Słodkie Przyjemnościmasy maślanej i łączymy. Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta - całość ponownie mieszamy. Za pomocą łyżeczek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe kulki wielkością przypominające duże orzechy laskowe. Gotowe ciasteczka spłaszczamy zwilżoną łyżeczką. Pieczemy w rozgrzanym do 200`C piekarniku przez około 7-9 minut - do zarumienienia się spodu ciasteczek. Smacznego
Słodkie Przyjemnościmasy maślanej i łączymy. Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta - całość ponownie mieszamy. Za pomocą łyżeczek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe kulki wielkością przypominające małe orzechy laskowe - około 1/3 łyżeczki masy. Gotowe ciasteczka spłaszczamy zwilżoną łyżeczką. Pieczemy w rozgrzanym do 200`C piekarniku przez około 7 minut - do zarumienienia się spodu ciasteczek. Gotowe, ostudzone ciasteczka przekładamy wcześniej
Słodkie Przyjemnościproszku do pieczenia Krem : 1 kostka margaryny najlepiej "Kasi" 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 750ml mleka 2 łyżki wódki- u mnie "Soplica"o smaku orzech laskowy 2 różne galaretki ( u mnie agrestowa i wiśniowa) owoce ( u mnie jagody i drylowane wiśnie) Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść ciasto do połączenia składników. Schłodzić około 30 minut ( może
Garnkowe fanaberiemojej rodzinie od 6 pokoleń tak się przyrządza: -pół kg maku sparzonego wrzątkiem, mielimy ręcznie (tradycyjnie) -mleko -bakalie; w podstawie tylko rodzynki. Używam: migdałów, orzechów włoskich, kokosu, rodzynek, orzechów laskowych -4 do 5 dużych bułek pszennych, kupionych na minimum jeden dzień przed przygotowaniem -cukier wg uznania Bułki kroimy na małe kawałki, zalewamy gorącym mlekiem. Dodajemy mak i dosypujemy wszystkich bakalii
BaRepasMakiełki to polski deser i potrawa wigilijna przygotowywana głównie w zachodniej Małopolsce. Makiełki to tradycyjne danie składające się z "klusek" lub makaronu w postaci kwadracików
Słodka Stronaskładniki * gotowe ciasto francuskie * 8 łyżek kremu orzechowo-czekoladowego np. nutella * 50 g posiekanych orzechów laskowych * 2 łyżeczki cukru Sposób wykonania Rozwinąć ciasto. Krem orzechowo-czekoladowy nieco podgrzać w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, ale żeby nie był za ciepły. Rozsmarować krem na cieście, a następnie posypać go orzechami.Zrolować jeden brzeg ciasta do wewnątrz, to samo zrobić z drugim
Mix smakurazie potrzeby dodając odrobinę zimnej wody - gotowe ciasto zafoliować osobno, schłodzić w lodówce przez około godzinę - ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałeczki, formując niewielkie kulki (nieco większe niż orzech laskowy) - z każdego rodzaju ciasta powinno wyjść około 40 kuleczek (czyli razem 80) - kuleczki układać jedną na drugiej, lekko przyciskając palcami tak, by się skleiły ze sobą, następnie spłaszczyć zębami widelca
Smakołyki Bereniki